facebook pixel Volley Tilburg ruikt kampioenschap al - Volleybalkrant
beeld:

Volley Tilburg ruikt kampioenschap al

ma 27 mrt 2023 20:17
Door: Reinier de Boer

Volley Tilburg heeft nog twee punten nodig om het kampioenschap in de wacht te kunnen slepen. Tilburg won met 1-3 van Compaen, terwijl Sliedrecht Sport 2 een puntje verspeelde tegen VV Utrecht. Protos degradeert naar de eerste divisie na een 3-1 nederlaag tegen Spaarnestad. Compaen en Spaarnestad maken uit wie er pd-wedstrijden speelt en wie zich handhaaft. Inter Rijswijk, Zaanstad, MKB Accountants/VCV en Donki Sjot hebben 24 punten en hebben zich veilig gespeeld.

Sliedrecht Sport 2-VV Utrecht
Sliedrecht Sport 2 liet een duur puntje liggen tegen Utrecht. De nummer twee won met 3-2 via 25-16, 19-25, 25-21, 25-27 en 16-14. Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek constateerde dat zijn ploeg weer een stukje dichterbij de nummer twee is gekomen. ,,Sliedrecht Sport Heren 2 is een (over het algemeen) zeer ervaren team met heel erg veel jaren eredivisie-ervaring waarin ieder jaar een aantal talenten klaargestoomd wordt voor het grote werk,” zegt hij. ,,Het niveau van dit team is in de afgelopen jaren de top van de Topdivisie en er worden (bijna) ieder jaar talenten afgeleverd bij Heren 1. De reserves van Sliedrecht willen de druk op koploper Volley Tilburg hoog houden en waren (zijn) niet van plan om cadeautjes weg te geven aan tegenstanders en zo hoort het ook! Bovendien deden ze er alles aan om ons zand in de ogen te strooien door met andere shirts te gaan spelen. Het zou ook kunnen zijn dat iemand zijn wasbeurt niet geheel goed uitgevoerd had. In set 1 waren we kansloos; onze eigen aanval scoorde niet en onze servedruk was te laag, zodat het indrukwekkende midden van Sliedrecht veel in stelling gebracht kon worden. In set 2 was dit beter voor elkaar en maakte Sliedrecht ook wat meer foutjes. Set 3 was weer voor Sliedrecht waarbij de verschillen wel veel kleiner waren dan in set 1. Set 4 en 5 waren erg spannend. 1 voor ons en één voor Sliedrecht. Thuis hadden we met 3-1 verloren, uit met 3-2. Toch weer een stukje beter, maar Sliedrecht liet bij tijd en wijle wel zien dat wij hun niveau nog niet hebben. Niet erg voor ons, dan hebben we iets om naartoe te groeien.”

VIVES-Zaanstad
Na drie nederlagen boekte VIVES weer een zege. De ploeg van trainer Kasper Langendoen won met 3-0 van Zaanstad via 25-19, 25-21 en 25-23. Sinds jaren moest Zaanstad zich druk maken of het zich wel zou kunnen handhaven in de Topdivisie. Ondanks de nederlaag lukte dat en speelt Zaanstad ook komend seizoen weer in de Topdivisie. ,,We zijn blij dat de handhaving nu officieel is,” zegt Daniël Hoonhout. ,,Echter blijft het even wennen dat dit überhaupt speelt dit seizoen, in vergelijking met de voorgaande in de Topdivisie. Vorige week hebben we een leuke pot tegen Compaen gespeeld en hadden dus goede hoop om er weer een leuke wedstrijd van te maken bij VIVES. Dit was echter niet het geval, het grootste deel van de wedstrijd ging het gelijk op, maar voor de big points sloeg VIVES iedere set een gat. De uitslag is dus voornamelijk een teleurstelling om het feit dat wij er niet in geslaagd zijn om er een leuke wedstrijd van te maken.”
In de eigen IJsselhal liet VIVES weer het spel zien dat in de eerste helft van het seizoen gespeeld werd, waardoor de tegenstander geen enkele aanspraak maakte op een setwinst. Door deze 3-0 zege heeft VIVES op setquotiënt de derde plaats heroverd van VV Utrecht, dat met 3-2 verloor van Sliedrecht Sport 2. Kasper Langendoen sprak het team vooraf duidelijk toe: “Vandaag wordt de ommekeer”. Na verliespartijen tegen laagvliegers VCV en Protos werd de strijd om de derde plaats, waar VIVES al het hele seizoen staat, weer open doordat nummer vier VV Utrecht geen punten morste. In een rechtstreeks duel moest vorige week de derde plaats zelfs aan de Domstedelingen worden overgelaten. Tijd om dit recht te zetten in de eigen IJsselhal, waar naast Protos alleen koploper Volley Tilburg tot nu toe wist te winnen. Langendoen begon de wedstrijd met drie andere spelers ten opzichte van vorige week. Mitchel van Kesteren was weer hersteld van een griepvirus, aanvoerder Addie van der Veen begon als hoofdblokkeerder en was er een eerste basisplaats voor de 20-jarige passer/loper Alec Murk in de Topdivisie. Verder begonnen Joël van der Schans (sv), Sjoerd Hoogendoorn (dia), Niels Bakker (mid) en Jordy Streng (lib).
De eerste set kende een gelijkopgaande strijd, waarbij beide teams relatief makkelijk hun side-out konden maken. Vanaf de servicelijn werden veel fouten gemaakt of de servicedruk lag laag waardoor de passlijn van beide ploegen niet echt onder druk kwam. Ook de legio sprongservices van de bezoekers had de passlijn Streng-Van Kesteren-Murk goed onder de knie waardoor Van der Schans zowel de aanvallers door het midden als over de buitenkanten kon bedienen. De servicedruk veranderde op een stand van 18-18 toen Fedde Plankeel in het veld kwam op de servicelijn. Hij forceerde een aantal ketsers waardoor VIVES op een 23-18 voorsprong kwam. Dankzij een killblock van het duo Bakker-Hoogendoorn ging de set met 25-19 naar de thuisploeg.
Een spoor van opluchting was te bekennen bij de setwissel, het gevoel van “we kunnen het nog”. VIVES gooide in de tweede set daarmee de schroom van zich af en ging ouderwets los. Sjoerd Hoogendoorn begon met een aantal aces waardoor er direct een 4-0 stand op het scorebord stond. Opnieuw had VIVES controle op de services van Zaanstad, waardoor het haar side-out spel goed kon spelen en had Zaanstad steeds meer moeite om de blokkering van de thuisploeg te omzeilen. Op 13-9 breidde Sjoerd Hoogendoorn vanaf de servicelijn de voorsprong uit naar 15-9, Plankeel viel opnieuw in en deed hier nog een schepje bovenop door de voorsprong uit te breiden naar 19-11 dankzij een ketser op de Zaanse passer/loper Lesley Kef. Vanaf 21-13 nam VIVES wat gas terug, zodat Zaanstad nog iets terug kon komen in de wedstrijd, maar uiteindelijk was het vierde setpoint wel raak waardoor VIVES op een 2-0 voorsprong kwam met 25-21.
De derde set ging lang gelijk op. Bij 23-18 leek er weinig aan de hand voor VIVES, maar Zaanstad kwam sterk terug. Uiteindelijk sloeg Bakker het eennalaatste punt binnen. Uiteindelijk gooide aanvoerder Van der Veen de wedstrijd in het slot (25-23). Man of the match was Alec Murk, die in zijn basisdebuut in de Topdivisie een uitstekende wedstrijd gespeeld heeft. Hierdoor weet VIVES weer wat winnen is en staat het met net zoveel punten als VV Utrecht op de derde plaats met nog twee wedstrijden te gaan.

Compaen-Volley Tilburg
Volley Tilburg omzeilde de lastige klip Compaen door een 1-3 zege via 21-25, 25-22, 13-25 en 17-25. Door deze winstpartij is de ploeg van trainer Martijn Musters dichtbij de titel. ,,Het was absoluut een goede overwinning van onze kant,” zegt Musters. ,,Na de nederlaag tegen Rijswijk waren we gebrand op de overwinning. Dan is het pittig om na een flinke autorit aan te treden tegen Compaen met een duidelijk Fritz Korbach-effect sinds de aanstelling van Mark Schoonen als trainer/coach. De hal was wat koud, maar de sfeer zat er lekker in in Oostzaan. Het was zelfs bij vlagen wat agressief met oud-coach Bob Hartman op de tribune. Vanaf het eerste fluitsignaal waren we fel en dit resulteerde direct in een paar punten voorsprong. De passing was degelijk en daarmee konden we het midden met grote regelmaat bedienen. Aan de andere kant van het net was het vooral hoog en droog over de hoeken. De hele set bleef Compaen in het spoor en pas boven de 20 konden we ze definitief afschudden.”
Set 2 begon Compaen sterk en binnen no-time keek Volley Tilburg tegen een 4-0 achterstand aan. ,,Gedurende de set kwamen we een aantal keer wat dichterbij, maar het initiatief overnemen zat er niet in, omdat Compaen op de hoeken goed tot scoren kwam. Aan het eind van de set liet Bas van Meurs in de blokkering nog even simpel zijn handje vallen, maar het was niet voldoende. In de derde set bleef Bas staan op het midden en daarmee kregen we blokkerend meer vat op het spel van de zeerovers. Combineer dat met Joeri Polman die als een beul te werk ging op linksvoor en de afwisseling op rechtsvoor tussen hard geslagen en heerlijke ‘smeckelballetjes’ en met 13-25 was het zo 1-2 voor ons. Ook set 4 begon voorspoedig voor ons, al verdween de voorsprong van 4-5 punten als sneeuw voor de zon. Halverwege de set viel Gijs Moonen uitstekend in en met 17-25 was de setwinst wederom duidelijk en konden er drie punten mee in de tas richting Tilburg.”

Donki Sjot-MKB Accountants/VCV
VCV boekte een 0-3 zege op Donki Sjot, waardoor beide ploegen ook volgend seizoen uitkomen in de Topdivisie. VCV won via 19-25, 15-25 en 20-25. Donki Sjot-trainer Benny van den Heuvel kon niet compleet aantreden. ,,We wisten met het ontbreken van aanvoerder Sven Smits en de geblesseerde Pepijn Cooijmans dat het een moeilijke wedstrijd zou gaan worden,” voorspelde hij. ,,Danny Marijn, die halverwege het seizoen is aangesloten, stond hierdoor voor het eerst in de basis en speelde een fantastische wedstrijd en was topscorer aan Donki Sjot-zijde. Rob Meussen uit Heren 2 was als libero beschikbaar en speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen. Door verlies van Compaen was een plaats in de Topdivisie al voor de start van de wedstrijd zeker en kon er vrijuit gespeeld worden.”
In de eerste set kon VCV goed volgen met name door de foutenlast bij Donki Sjot, die deze wedstrijd met negen fouten voor iedere set gelijk was. Pas bij 18-19 wist VCV een eindsprint in te zetten. Een verpletterende opslagreeks van Hugo Rijken, met twee aces, bracht de eerste setwinst naar VCV. Hugo Rijken wist de tweede set deze servicereeks door te zetten en VCV liep direct uit naar een 1-7 voorsprong. Een voorsprong die DS niet meer te boven kwam. VCV wist de set eenvoudig met 15-25 binnen te halen. Martijn van Rosmalen zorgde door een blok, aanval en twee serviceaces, ervoor dat Donki Sjot de derde set met een voorsprong begon (6-2). VCV vocht terug met een niet te stoppen Thomas Rosier, die elke bal op de hoek wist te scoren. Uiteindelijk wist Mart Overdijk het winnende punt voor VCV binnen te slaan (20-25). ,,Met nog twee wedstrijden te spelen is de seizoendoelstelling, handhaving, bereikt en wordt er enkel nog gestreden voor de hoogst mogelijke notering in de rangschikking. Met vier teams op 24 punten gaat dit nog een spannende strijd worden," zegt Van den Heuvel.
Beide teams waren niet compleet. Bij VCV heerste de afgelopen week een ware griepgolf (vijf spelers). ,,Wouter, Robbert en Lucas konden daardoor ook niet mee,” zegt VCV-trainer Hans Mater. ,,De eerste set startten we met Nikita, Jan, Evan, Lars, Hugo, Thomas en libero Rik. Het begin was wat onzorgvuldig, maar op een gegeven moment kregen we vat op de tegenstander. De opdrachten werden goed uitgevoerd en DS maakte voldoende fouten. Ook in de tweede en derde set zag je hetzelfde beeld. Thomas speelde een erg sterke wedstrijd, Senna viel goed in met zijn sprongservices en Mart scoorde de laatste bal en haalde daarmee het hoogste scoringspercentage: 100%. Lars was blokkerend weer op midden op dreef. Met deze overwinning stegen we naar plek zeven en hebben we ons in ieder geval veilig gespeeld.”

Inter Rijswijk won met 3-2 van Peelpush via 25-17, 23-25, 25-21, 20-25 en 15-11.