beeld:

VIVES houdt titelstrijd vol

ma 05 dec 2022 23:11
Door: Reinier de Boer

Debutant VIVES blijft het uitstekend doen en kwam door een 3-1 zege op MKB Accountants/VCV op evenveel punten als Sliedrecht Sport 2 en Volley Tilburg al hebben die een wedstrijd minder gespeeld. Volley Tilburg had aardig wat moeite met Spaarnestad, dat steeds beter in vorm komt, maar Tilburg won met 3-1.

Volley Tilburg-Spaarnestad
Volley Tilburg blijft ongeslagen en zonder puntverlies. Tegen het taaie Spaarnestad won de ploeg van trainer Martijn Musters met 3-1 via 25-23, 25-22 en 25-17. ,,In Haarlem wonnen we met 1-3 van Spaarnestad en ging het veel moeizamer dan we eigenlijk op basis van de ranglijst verwacht hadden,” zegt hij. ,,Spaarnestad speelt gedisciplineerd in blok/verdediging en daarvoor eigenlijk alleen maar complimenten aan hen. Dat doen ze goed en we hadden daar weer moeite mee. In set 1 hebben we in de beginfase moeite om tot scoren te komen en in de rally vallen er een aantal ballen voor hen goed. Daardoor kwamen we 4-5 punten achter, maar gelukkig lopen we die richting de twintig in en pakken we de eerste set met 25-23. De tweede set maken we het onszelf moeilijk door in de beginfase veel fout te serveren. We komen weer een paar punten achter, maar gelukkig speelt Joeri Polman voor ons scorend een hele goede wedstrijd. Set 3 neemt Mathieu Winters de spelverdeling over en zijn we vanaf het begin van de set scherp. We serveren beter en zijn de betere in de rallyspel en daarmee is het verzet van Spaarnestad gebroken. Met 25-17 is de 3-0 een feit en blijven we zonder puntverlies.”
Spaarnestad-trainer Casper Groenhuijzen was tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. ,,We hebben net als drie weken geleden goed gespeeld tegen Tilburg,” zegt hij. ,,Een setje had  er wel ingezeten. Zij hebben het grootste gedeelte met hun sterkste opstelling gespeeld. Qua concept wat mij betreft het beste team uit de Topdivisie B. Net wat beter in de rally’s, waardoor ze het verschil maken.”

VIVES-MKB Accountants/VCV
VIVES boekte een 3-1 overwinning op MKB Accountants/VCV via 25-23, 22-25, 25-20 en 25-16. Volgens VCV-trainer Hans Mater begon zijn ploeg sterk aan het duel. ,,We startten goed aan de eerste set, maar halverwege de set kwam VIVES terug en trok aan het langste eind,” zegt Mater. ,,We konden terugkijken op een goede set alleen vanaf 18-18 kregen we te weinig de bal op de grond. In de tweede set speelden we sterk en stabiel. De derde set begonnen we wat meer servicefouten te maken. We kregen ook geen vat op hun middens en diagonaal. In de vierde set konden we tot 12-12 goed meekomen, maar daarna zakten we door  eigen fouten weg. Ik ben trots op het team hoe we deze week zaken besproken hebben en wat ze tegen VIVES hebben laten zien in het veld, maar ook op de bank.”
In een tot de nok gevulde IJsselhal volgde VIVES het voorbeeld van het Nederlands elftal door met 3-1 te winnen. In het debuutseizoen in de Topdivisie is dit voor de ploeg uit IJsselstein alweer de achtste overwinning uit negen wedstrijden. VIVES startte met één wijziging in de basis ten opzichte van de overtuigende overwinning van vorige week op VV Utrecht. Niels Bakker begon op de middenpositie in plaats van Addie van der Veen. Voor de rest stuurde Kasper Langendoen dezelfde namen het veld in: Sjoerd Hoogendoorn, Joël van der Schans, Peter Houwink, Luc Lappee, Mitchel van Kesteren en Jordy Streng. Vanaf het eerste punt zat de sfeer er goed in, in de IJsselhal die mede dankzij een in grote getalen aanwezig uitpubliek tot de nok toe gevuld was.
VIVES begon de wedstrijd met een hoge foutenlast vanaf de servicelijn en aan het net, terwijl VCV een agressieve start kende. Hierdoor pakte de uitploeg een gaatje van drie punten. Halverwege de eerste set wist VIVES echter het gat te dichten, waarna het wat beter begon te draaien bij de thuisploeg. Met name de side-outs door de middenas kenden een hoog rendement. Ook het aantal servicefouten ging omlaag, hoewel het de passlijn van VCV nog niet echt onder druk wist te zetten waardoor VCV tot aan de 20 bij kon blijven. Daarna zette VIVES nog een tandje bij waardoor het de eerste set met 25-23 toch binnen wist te halen.
Ook in de tweede set was VCV aan het begin van de set de bovenliggende partij en pakte een gaatje van twee à drie punten. VIVES probeerde het gat halverwege de set wederom te dichten, maar dit keer zonder succes. Mede door een opmerkelijk besluit van de scheidsrechter, die vond dat een bal die stuitert op een voet kwalificeert als service, bleef VIVES tegen deze achterstand aankijken waardoor de set met 22-25 naar VCV ging.
Door de gelijke stand op het scorebord kreeg het uitzinnige publiek een waar volleybalgevecht voorgeschoteld. Zowel in het veld als naast het veld probeerde VCV alles uit de kast te halen om het spel van VIVES te ontregelen, maar vanaf de derde set begon het spel van VIVES beter te lopen en meer richting het niveau te komen van de week ervoor tegen VV Utrecht. Met name de middenas was niet te stuiten. Zowel Houwink als Bakker beukte de ene na de andere bal erin en haalde bijna een ontzettend hoog scoringspercentage van richting de 100%. VCV bleef echter strijden en bleef aanhaken op één à twee punten achterstand. Eind van de derde set kwam Fedde Plankeel bij VIVES erin voor Lappee voor de service en wist de beslissing te forceren met zijn sterke sprongfloat waardoor VIVES met 25-20 de voorsprong pakte.
In de vierde set liet VIVES zien waarom zij op de derde plaats van de ranglijst staan en VCV op de achtste plaats. Het verzet van de gasten uit Veenendaal was gebroken en VIVES kon vrijuit de wedstrijd uitspelen. Met nog een paar kanonskogels door het midden van Houwink en Bakker en een paar ketsers op de service van Plankeel stond er een 25-16 uitslag op het scorebord waardoor VIVES de overwinning met 3-1 pakte.
Met acht overwinningen uit negen wedstrijden staat VIVES nog steeds op een derde plaats in de Topdivisie met evenveel punten als de nummers 1 en 2, die echter een wedstrijd minder gespeeld hebben.