beeld:

Top drie maakt geen fout

ma 30 jan 2023 23:05
Door: Reinier de Boer

De top drie van de Topdivisie A maakte geen fout. Keistad had de grootste moeite met Reflex, maar won wel met 3-1. Sudosa-Desto omzeilde de lastige klip Madjoe in Enkhuizen, terwijl DIO/B een vrij gemakkelijke 3-0 zege op Prima Donna Kaas/Huizen 2 boekte. Nummer vier Dynamo 2 verspeelde een punt aan VoCASA 2 en Webton/Hengelo liet zich verrassen door Orion 2.

Keistad-Reflex
Keistad moest tegen Reflex alle zeilen bijzetten om geen puntverlies te hoeven lijden. De gasten uit Kampen maakten het de koploper bijzonder lastig, maar verloren wel met 3-1 via 23-25, 25-20, 25-23 en 25-20. Reflex-trainer/speler Erik Huisken was zeer tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. ,,We hebben een prima wedstrijd gespeeld tegen een goede, ervaren tegenstander met een brede selectie,” zegt hij. ,,Tot nu toe hebben we nog weinig klaar kunnen spelen in uitwedstrijden en als je dan naar de koploper moet die al 15 wedstrijden op rij gewonnen heeft, zijn de vooruitzichten niet rooskleurig. Gelukkig wisten we deze keer wel vrijuit te spelen en ons niveau te halen. Dat de tegenstander dan na vier sets gewoon beter blijkt, daar kunnen we prima mee leven. Er waren zeker kansen op een vijfde set, maar op de belangrijke punten liet Keistad zien waarom zij bovenaan staan en wij tiende. Maar we hebben alleen invloed op ons zelf en ons niveau was goed. Hier kunnen we mee verder.”
Na de winterstop gaat het moeizaam met koploper Keistad. Het team moest voor de derde achtereenvolgende keer vol aan de bak om tegen een laagvlieger geen puntverlies op te lopen. ,,Nu moet gezegd dat alle drie ploegen een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt,” zegt trainer Marcel Ruijterlinde van Keistad. ,,Zo ook Reflex dat met een aantal zeer talentvolle buitenaanvallers serverend en aanvallend een aardige klap in huis hebben.” De Amersfoorters begonnen voortvarend in de eerste set, maar toch zat er niet de energie in die nodig is om Reflex onder druk te zetten en te houden. Tot 22-18 leek er niets aan de hand voor Keistad, maar door slordigheden en een reeks servicebommen van Reflex stond het snel 23-25. De volgende sets waren nog steeds niet op het niveau dat Keistad heeft laten zien, maar een vechtersmentaliteit werd aan het spel toegevoegd. Hierdoor had de thuisclub het blokkerend en verdedigend beter op orde en waren ze vaak succesvol in de transitie. Reflex stond in alle sets nog wel steeds een paar puntjes voor, maar de jeugdigheid van de talenten van die ploeg zorgde er ook voor dat Keistad in de eindfase steeds een paar cadeautjes kreeg.

EVV-Olhaco
Na vijf nederlagen boekte Olhaco eindelijk weer eens een zege. Bij EVV werd overtuigend met 0-3 gewonnen via 20-25, 17-25 en 19-25. EVV-trainer Henoch Snuif gaf toe dat zijn ploeg vrij kansloos was. ,,Ja, inderdaad. Gezien ons spel van vorige week hadden we op meer gehoopt, maar we deden alleen in de eerste set echt mee. Door blessures en afwezigheid hadden we een rommelige trainingsweek en moesten we de opstelling wat omgooien. Toch konden we op enthousiasme in de eerste set behoorlijk partij bieden. De servicedruk van Olhaco werd ons uiteindelijk te machtig. In de tweede en derde set bleef Olhaco goed serveren en alle kansen benutten. Omgekeerd lukte dat ons niet. Een terechte overwinning voor Olhaco dus.”

DIO/B- Prima Donna Kaas/Huizen 2
DIO/B kende niet veel moeite met hekkensluiter Prima Donna Kaas/Huizen 2. De ploeg uit Bedum won met 3-0 via 25-18, 25-20 en 25-21. Prima Donna Kaas/Huizen 2 maakte de laatste weken een positieve ontwikkeling door, maar tegen DIO/B moest de ploeg weer een pas op de plaats maken. ,,Door een combinatie van blessures en clubbelangen hadden we een magere selectie tegen DIO Bedum,” zegt Huizen-speler Dirk Zegwaard. ,,Dat kan echter nooit een excuus zijn om het volleybal van de afgelopen wedstrijd te laten zien. Wat we de afgelopen weken zo goed deden, het communiceren, het nadenken bij acties en het uitvoeren van een plan was deze wedstrijd volledig verdwenen. Zoals ik al eerder heb gezegd. Twee stappen vooruit en een stap achteruit. Deze stap achteruit mag ons niet afleiden van de grote stappen vooruit die we de laatste weken hebben gezet. We werken vanaf maandag gewoon weer toe naar de volgende wedstrijd.”
DIO/B was ook lang niet compleet en miste Joris Marcelis, Gerben Geertsma en Jochem van Diepen. Tobias Havinga sloot aan vanuit Heren 3. ,,Op voorhand is dat natuurlijk al niet ideaal voor een goede wedstrijd als zij een aantal missen en wij ook, maar we hadden ons voorgenomen om er fanatiek en scherp in te gaan,” kijkt Edwin ten Kate van DIO/B terug. ,,We hadden de tegenstander met onze service goed onder druk en PDK maakte veel fouten. Dat is eigenlijk het verhaal van de wedstrijd. Aan onze kant speelde Michael ter Veer een goede pot, met veel aanvallende punten, verder droeg iedereen zijn steentje bij op de momenten dat het nodig was. In de 2e set hadden we het in het begin even lastig, maar in het tweede deel herstelden we het weer goed. Verder was het geen hoogstaande wedstrijd, maar hebben wij hem degelijk met 3-0 gewonnen.”

Orion 2-Webton/Hengelo
Na vijf overwinningen op rij leed Webton/Hengelo bij Orion 2 een 3-1 nederlaag via 25-27, 25-14, 25-23 en 25-23. ,,Het grootste gedeelte van de wedstrijd was prima,” zegt Hengelo-trainer Rinke Olthof. ,,Ik denk dat we als ploegen dichtbij elkaar lagen en we hadden zicht om er een 5-setter uit te slepen. Over het algemeen speelde Orion iets completer en was in de meeste sets de bovenliggende partij. Wij kregen ons midden niet lekker aan het draaien en misten daardoor af en toe wat "lucht" aan de buitenkanten. Ik denk dat dat het grootste verschil was. De eerste set konden we een achterstand aan het eind omdraaien en de set naar ons toe trekken, maar in de laatste set lukte het ons niet om een 17-22 voorsprong uit te spelen. Bij hen kwam er iemand in de ‘unstoppable’ modus en wij in de ‘freeze’ modus. Zuur eind van de wedstrijd voor ons, maar we zullen er volgende week weer staan.”

Madjoe-Sudosa-Desto
Na enkele misstappen boekte Sudosa-Desto in de lastige uitwedstrijd bij Madjoe weer eens een 1-3 zege. De setstanden waren 17-25, 20-25, 25-20 en 24-26. Sudosa-trainer Erik Noordijk was dan ook tevreden. ,,We startten de wedstrijd goed. Waren in staat om de pass van Madjoe onder druk te zetten. Ze maakten geen rechtstreekse fouten, maar hadden weinig dreiging op het midden en moesten wat ruimer over de buitenkant aanvallen. Dat gaf ons tijd om een goed blok te zetten en vanuit de verdediging verzorgd rallyspel te spelen. In de 3e set nam onze servedruk wat af en ging Madjoe zelf beter serveren. Gelukkig konden we de 4e set net over de streep trekken en daarmee de wedstrijd met 3-1 winnen. Voor ons een mooie uitoverwinning tegen een goede ploeg.”

Dynamo 2-VoCASA 2
Dynamo 2 moest flink aan de bak tegen VoCASA 2 en won stroef met 3-2 via 25-21, 34-36, 27-29, 25-20 en 15-8. Dynamo-trainer Justin Sombroek noemde het een moeizame wedstrijd van zijn ploeg. ,,Wij hadden weinig servedruk, hierdoor bleef VoCASA 2 vrij gemakkelijk een goede pass verzorgen. Daarentegen was het VoCASA dat onze passlijn goed onder druk wist te houden. Ook verdedigde VoCASA beter dan dat wij dat deden. Pas in de laatste set wisten we de diagonaal van VoCASA een aantal keer tegen te houden met ons blok en verdediging. Dit was de beste aanvaller aan de kant van VoCASA. Ondanks dat we niet het allerbeste spel hebben laten zien, winnen we wel de wedstrijd.”