beeld:

Sudosa-Desto worstelt zich langs Olhaco

di 14 feb 2023 19:31
Door: Reinier de Boer

Sudosa-Desto blijft in het spoor van koploper Keistad. De ploeg van Erik Noordijk kende de grootste moeite met Olhaco, maar won wel met 1-3. Keistad blijft aan kop door een 3-0 zege op Webton/Hengelo. DIO/B versloeg Reflex met 3-1 en Dynamo 2 ontdeed zich moeizaam van Orion 2: 3-1.

Olhaco-Sudosa-Desto
De Drentse derby tussen Olhaco en Sudosa-Desto werd een twee uur durend volleybalgevecht zonder krachtsverschil. Na 25-21 en 15-25 waren de Assenaren in de derde en vierde set net iets koelbloediger: 23-25 en 26-28. Een dubieuze beslissing ten nadele van Olhaco bij 25-24 in de vierde set leverde niet de 2-2 op, maar 25-25, waarna Sudosa-Desto alsnog won. ,,Het viel niet mee,” zegt Sudosa-trainer Erik Noordijk. ,,Een moeizame start van de wedstrijd. We wisten dat Olhaco met veel risico zou gaan serveren. Want als wij goed passen is het voor Olhaco lastig om onze aanval tegen te houden. En daar slaagde Olhaco bij aanvang van de wedstrijd goed in. In het middengedeelte van set 1 kwamen we nog goed terug, maar we lieten het op het einde toch afweten. Na een ruime winst in de 2e set liepen we in set 3 en 4 toch weer achter de feiten aan. Maar de big points op het einde van iedere set waren voor ons,  al waren er enkele beslissingen van de arbitrage die het spelverloop mede bepaalden. Maar gelukkig viel het kwartje onze kant op.” Olhaco-trainer Xander Arling was teleurgesteld in de afloop van de derde en vierde set. In de derde set serveerde Olhaco maar liefst acht keer fout en hij begreep de beslissing van de scheidsrechter in de vierde set op 25-24 niet. ,,Ondanks de nederlaag hebben we goed gespeeld tegen de nummer twee. We groeien elke week, maar sommigen moeten leren omgaan met de big points. Het is wel mooi te zien dat de opdrachten goed worden uitgevoerd. Het is dan ook erg jammer dat we deze wedstrijd niet winnen. De marges tussen de ploegen zijn erg klein. De topploegen pakken in de slotfases wel door en de andere teams niet.”

Keistad-Webton/Hengelo
Keistad bleef aan kop door een 3-0 zege op Webton/Hengelo via 25-13, 25-23 en 25-22. Hengelo-trainer Rinke Olthof gaf toe dat Keistad gewoon beter was dan zijn team. ,,Ja, de eerste set spelen we te afwachtend en konden we op geen enkel vlak een vuist maken,” zegt hij. ,,De tweede en derde set boden we juist wel veerkracht en lef en boden we goed tegenstand. Die sets waren zeker wel ok, maar boven de 20 was Keistad net wat scherper. Wat dat betreft de complimenten aan Keistad. We hebben eigenlijk nooit echt het initiatief kunnen nemen.”
Keistad begon sterk aan de eerste set met een goede blokkering en druk op de service. In combinatie met een goede servicepass kon het midden goed betrokken worden in de aanval. Door ook veel fouten aan de kant van Hengelo kwam Keistad moeiteloos de eerste set door via 25-13. In de tweede set kwam Webton/Hengelo beter in haar spel door meer ballen van de grond te houden en minder directe fouten te maken. Dit leidde tot mooie rally’s en een spannende set. Na 23-23 trok de thuisploeg toch aan het langste eind: 25-23.
Keistad was erop uit om de overwinning in drie sets binnen te slepen. De derde set leek met mooie rally’s op de tweede set. Het was een mooie pot waarin Keistad een goed niveau wist  te bereiken. Met de laatste sprongservice waarin de diagonaal van Webton ongelukkig door de bal geraakt werd, won Keistad vakkundig de wedstrijd.

DIO/B-Reflex
DIO/B blijft de top twee achtervolgen door een 3-1 zege op Reflex via 23-25, 25-17, 25-14 en 25-20. DIO/B kon niet compleet aantreden, want de ploeg miste spelverdeler Thijs Homan. Daarvoor in de plaats deed Mircko Bijma mee vanuit het tweede team. Daarnaast miste DIO  een van de libero's Martijs Blok, hij kon er ook door ziekte niet bij zijn. ,,We schoten uit de startblokken met een knallende aanval over het midden met Martijn Voogd, maar dat was helaas niet direct het opstapje naar veel meer moois,” zegt DIO-speler Edwin ten Kate. ,,We waren als ploeg wat aan het zoeken. Onze servicedruk was te laag en side-outs liepen moeizaam, tel daarbij op dat Reflex na het begin in de eerste set wel aardig wat punten scoorde op eigen service. Toch stonden we boven de 20 punten nog voor, maar helaas door wat eigen fouten konden we de set net niet binnenslepen, die ging verloren met 23-25. Geen paniek, maar er moest wel een stapje bij, passend werd de boel beter neergezet en serverend ging het langzaam aan wat beter. Daardoor kwam Reflex wat meer onder druk te staan en kwamen ze wat meer in de foutenlast, uiteindelijk winnen we de set met 25-17. De 3e set gingen we vanaf de start met volle druk erop, kwamen we mede door goede servicebeurten van Gerben Geertsma en Martijn Voogd op een riante voorsprong van 17-4. Op dat moment mocht spelverdeler uit Heren 2, Mircko Bijma, zijn debuut maken in de Topdivisie. Hij deed dat verdienstelijk en de set werd met groot gemak binnengehaald met 25-14. De laatste set bleef Reflex genoeg fouten maken en hielden we de druk er genoeg op om de wedstrijd in het slot te gooien: 25-20.”
Reflex-spelverdeler Chiel Mecklenfeld was gezien de krappe selectie tevreden over de wedstrijd tegen DIO/B. ,,Doordat onze vaste hulp uit Heren 2 helaas niet aanwezig kon zijn, waren we maar met zeven spelers en hadden we geen libero. Ik heb het gevoel dat er wel een stijgende lijn in het spel zit, omdat we al drie wedstrijden op rij, tegen de top vier, steeds de eerste set pakken en voor de rest ook goed spel laten zien. Ik vind dan wel dat als we in staat zijn om de eerste set te winnen, we ook in staat zouden moeten zijn om de wedstrijd binnen te slepen. Het is dus frustrerend dat dat steeds niet lukt.”

Dynamo 2-Orion 2
Dynamo 2 is al weken in goeden doen en versloeg het ook sterke Orion 2 met 3-1 via 27-25, 21-25, 25-23 en 25-21. Dynamo-trainer Justin Sombroek hoopte op revanche voor de eerdere nederlaag tegen Orion 2. ,,De eerste wedstrijd tegen Orion was er een om snel te vergeten. We hadden niks in te brengen en werden totaal overklast. Voor deze wedstrijd was het belangrijk om onder de servedruk van Orion uit te komen. En hierdoor onze aanvallers beter in stelling te kunnen brengen. Dit ging ons veel beter af en kon het ook een echte wedstrijd worden. Doordat de beide teams niet veel voor elkaar onder deden kwam het op de big points aan. Hierin vond ik ons net wat beter en hierdoor wisten we deze pot naar ons toe te trekken.”

Madjoe-VoCASA 2
Madjoe won met 3-1 van VoCASA 2 via 25-16, 20-25, 25-16 en 28-26. Madjoe-trainer Allard Jongsma was uiteraard tevreden met de overwinning, maar niet helemaal met het vertoonde spel. ,,Blij met de zege, al was het met twee goede sets en twee sets met heel veel fouten, de overwinning is een feit. Net als in de afgelopen wedstrijden lukt het ons lastig om de hele wedstrijd het eigen niveau vast te houden. In set 1 en 3 speelden we netjes en scherp, set 2 en 4 te slordig. Gelukkig voor ons maakte VoCASA 2 teveel fouten om een vijfde set af te dwingen.”