Probleemloos weekend voor topteams

zo 20 okt 2019 10:30
Door: Redactie Volleybalkrant.nl

Koplopers
SAMEN.Lycurgus is nog het enige team zonder setverlies dit seizoen. In Koog aan de Zaan begonnen de Groningers tegen Zaanstad met een aangepast basisteam vanwege enkele blessures. Frits van Gestel, normaal passer-loper, begon als libero. Middenman Sander Scheper stond voor het eerst in basis.
De gehele wedstrijd lang had SAMEN.Lycurgus het initiatief. De eerste set waren de bezoekers heer en meester, maar in set twee en drie liet het Zaanstad terugkomen door eigen fouten. Boven de twintig punten was Lycurgus echter weer bij de les. Invaller Jeoffrey van Gent was met twee scores op rij verantwoordelijk voor het beslissende gaatje in de tweede set. Eind derde set stelde Lycurgus de overwinning veilig via een ace van Stijn Held, een aantal mooie scores van Erik van der Schaaf en een killblock van de ingevallen Sam Gortzak.
Trainer-coach Arjan Taaij zegt op de website van SAMEN.Lycurgus tevreden te zijn met deze overwinning. “Tot halverwege de tweede set speelden we goed. Daarna slopen er foutjes in ons spel, maar 3-0 is prima. Volleyballend heb ik een aantal aardige dingen gezien.”
Zaandstad – SAMEN.Lycurgs 0-3 (15-25, 22-25, 20-25)

Sliedrecht Sport kent een uitstekende seizoenstart. Op bezoek bij SV Land Taurus kwam de ploeg van Paul van der Ven geen moment in de problemen. Het grote verschil tussen beide teams was het scorend vermogen, of juist het gebrek daaraan. In de top zes meest scorende spelers van deze wedstrijd staat slechts één speler van Taurus. De topscoorders aan de kant van Sliedrecht, Yorick de Groot en Gerard Baan, scoorden samen meer punten (27) dan de gehele selectie van de thuisploeg (26).
Bij Sliedrecht Sport krijgt Rick van der Sluis tot nu toe veel speelminuten als spelverdeler. En dat vertrouwen betaald hij uit. Volgens Van der Sluis is de goede communicatie één van de redenen voor het sterke spel van zijn team. “Ik denk dat het tot nu toe zo lekker bij ons draait, omdat we in de wedstrijden een constant hoog niveau halen. Uiteraard soms nog met pieken en dalen, maar iedereen scoort de punten en we hebben op dit moment goede communicatie met elkaar. Ik denk dat over het algemeen duidelijk te zien was dat wij tegen Taurus de wedstrijd in handen hadden. Ondanks redelijk veel servicefouten hebben we ze toch onder druk kunnen zetten met onze opslag. Zeker op momenten dat we niet scherp begonnen of even achter stonden heeft dat z’n vruchten afgeworpen. Daarna begon verder alles te lopen en ging het best soepel. Blokkerend waren we ook erg sterk.” Met name Wessel Anker onderscheidde zich op dit vlak. Hij liet zes blokpunten noteren.
SV Land Taurus – Sliedrecht Sport 0-3 (20-25, 15-25, 17-25).

Orion en Dynamo volgen
Active Living Orion had in Nijmegen één set last van VoCASA. De thuisploeg pakte brutaal de tweede set, maar kon de druk er niet lang genoeg ophouden om de bezoekers echt schade toe te brengen. Jelle Hilarius heeft respect voor de manier waarop VoCASA gestreden heeft. “Zij gingen er vol in vanaf de servicelijn om ons spel te ontregelen. In de tweede set paktte dat goed voor ze uit, versterkt door enkele fouten van ons. Hun verdienste dat ze door blijven drukken. Daarna pakken we ons ritme weer op en spelen we de wedstrijd netjes uit. Mede door enkele tactische wissels. Het is mooi dat onze selectie zo breed is dat we bij iedere wissel iets extra’s kunnen brengen.” Bij Orion waren met name Shalev Saada en Adam White scorend op dreef. Colin Zuijdgeest, de diagonaal van VoCASA, speelde een sterke wedstrijd en kwam knap tot 18 punten.
VoCASA – Active Living Orion 1-3 (22-25, 25-20, 14-25, 21-25).

Na een gestaakte en een verloren wedstrijd kon er in Apeldoorn eindelijk gelachen worden. Draisma Dynamo liet thuis tegen Advisie/SSS stabiel volleybal zien en was op alle fronten beter dan de bezoekers. Dat resulteerde in set twee zelfs tot een 25-9 (!) setwinst. Blokkerend had Dynamo het goed op orde en aanvallend was het zeer efficiënt, met Jeroen Rauwerdink als topscoorder.
Trainer-coach Redbad Strikwerda zag duidelijke verschillen tussen beide teams. “Wij gaven SSS twee sets geen enkele ruimte. Zij missen stabiliteit en leiding binnen de lijnen. Met name het verschil in tempo van het spel tussen beide teams was erg groot.” Strikwerda liet bijna zijn gehele team binnen de lijnen komen en Mike van Cooten uit het tweede team debuteren.
Draisma Dynamo – Advisie/SSS 3-0 (25-14, 25-9, 25-21).

Talent Team maakt indruk
In Zevenhuizen had men maatregelen getroffen nadat vorig weekend de wedstrijd in Swanla gestaakt werd wegens een te gladde vloer. De hele week hadden grote ventilatoren in de hal gestaan om de lucht droog te krijgen. Met als gevolg een droge vloer en een nog drogere lucht. Daar moesten de jongens van het Talent Team even aan wennen want in set één keken ze snel tegen een 7-2 achterstand aan. Maar lang duurde de voorsprong voor Reco ZVH niet. Bij afwezigheid van Ricardo Hofman kwam alleen de middenas zo nu en dan scorend goed door, maar vanaf het moment dat het Talent Team het gaatje dichtte kon de thuisploeg geen vuist meer maken. Wisselingen veranderden daar weinig aan. Voor het Talent Team was Martijn Brilhuis wederom de best scorende man en werd daarin goed bijgestaan door Yannick Bak. De talenten staan zodoende na drie wedstrijden op een knappe derde plek op de ranglijst.
Reco ZVH – Talent Team 0-3 (18-25, 18-25, 19-25).