facebook pixel PDK/Huizen 2 degradeert, EVV speelt pd-wedstrijden - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld:

PDK/Huizen 2 degradeert, EVV speelt pd-wedstrijden

Gepubliceerd op
ma 17 apr 2023 14:58
Door: Reinier de Boer

De strijd bovenin de Topdivisie A was al beslist, maar in de onderste regionen was de spanning tot de laatste wedstrijddag om te snijden. PDK/Huizen 2 liet een 2-0 voorsprong tegen Orion 2 schieten, waardoor EVV door een verrassende 3-1 zege op DIO/B rechtstreekse degradatie ontliep en pd-wedstrijden moet gaan spelen. Voor debutant Huizen 2 waren de druiven zuur en zorgde ervoor dat Reflex met de hakken over de sloot zich kon handhaven. De topper tussen Sudosa-Desto en kampioen Keistad wonnen de Amersfoorters met 2-3.

 

a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Sudosa-Desto-Keistad 
Beide teams hadden negentien wedstrijden zicht op de titel, maar Keistad trok uiteindelijk aan het langste eind. Het onderlinge resultaat was 1-1, want Sudosa won de eerste competitiewedstrijd en Keistad de bekerwedstrijd. De titanenstrijd ging niet meer om de titel, maar wel om de eer. ,,Onder de woorden ‘scherp beginnen’ en ‘laat zien dat we de beste zijn’ startten we de wedstrijd,” zegt Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde. Keistad begon moeizaam, want bij 5-0 in de eerste set vroeg de vertrekkende trainer al een time-out aan. Sudosa-Desto bleef de voorsprong van vijf punten houden tot het eind en won de eerste set met 25-20. In de tweede set speelde Keistad een stuk effectiever en won de tweede set met 19-25. ,,De derde set bevatte alles wat van een topwedstrijd verwacht kan worden. Servicedruk, goede passes, prachtige aanvallen en kill blocks. Deze prachtige derde set ging via 26-24 naar Sudosa.” De vierde en vijfde set waren qua niveau gelijkwaardig aan set 3, maar in beide sets trok de kampioen aan het langste eind (20-25 en 11-15). ,,Dit kwam door een stabiele pass, hard werken en het servicekanon Robbert Jan Segers. Met deze overwinning hebben we laten zien dat we dit seizoen de terechte kampioen zijn van de Topdivisie. Nu worden de messen geslepen voor de wedstrijd tegen Volley Tilburg. De wedstrijd waar de titel ‘amateurkampioen van Nederland op het spel staat.”
Sudosa-Desto-trainer Erik Noordijk is teleurgesteld over het feit dat de titel niet werd binnen gehaald. ,,We hebben lang binnen bereik van Keistad gestaan waardoor deze laatste wedstrijd het hoogtepunt van een mooi seizoen zou zijn. Helaas hebben we tegen VoCASA en Reflex punten laten liggen waardoor deze wedstrijd tegen Keistad om des keizers baard ging. En dan wordt het toch een heel andere wedstrijd waarbij Keistad de overwinning naar zich toe trok. Alle credits zijn voor hen en we wensen Keistad veel succes met de laatste wedstrijd om het kampioenschap van de Topdivisie.” 

Erik Noordijk vertrekt bij Sudosa-Desto 1 
Erik Noordijk gaat na een jaar Heren 1 van Sudosa-Desto verlaten. ,,Volgend jaar ben ik inderdaad geen trainer meer van Heren 1,” zegt hij. ,,Ik doe een stapje terug. Ik merk dat de vele avonden weg, me tegen gaan staan. Ik ga met Heren 2 van Sudosa-Desto aan de slag en blijf trainer van het Talentencentrum van Samen/Lycurgus in Groningen. Daarnaast zijn we met een aantal trainers bezig om het jongensvolleybal in Noord-Nederland een impuls te geven.”

Olhaco-Dynamo 2 
Dynamo 2 kwam uiteindelijk nog redelijk dichtbij nummer twee Sudosa-Desto, maar moest genoegen nemen met een derde plaats. In haar laatste competitiewedstrijd van dit seizoen kende het weinig moeite met Olhaco. De ploeg van invaller-coach Robert Horstink won met 0-3 via 16-25, 17-25 en 21-25. Horstink, die op donderdag Dynamo 2 traint, viel in Hoogeveen als coach in voor de niet inzetbare Justin Sombroek, die volgend seizoen weer de trainer/coach van Dynamo 2 is. Het krachtsverschil tussen beide ploegen, die veelvuldig wisselden was groot. ,,Ja, dan blijkt maar weer dat het verschil tussen de top en de andere ploegen in de Topdivisie erg groot is,” constateert Horstink. ,,Wij hadden iets meer tegenstand verwacht. Voor een volle tribune had het een mooie wedstrijd kunnen worden, maar we zijn de hele wedstrijd geconcentreerd gebleven en dat is goed om te zien.” Na ruim een uur was de ongelijke strijd al gespeeld. Olhaco-trainer Xander Arling was ook duidelijk in zijn commentaar na afloop. ,,Zij waren gewoon te goed voor ons.” De wedstrijd voor Olhaco stond in het teken van het afscheid van Stef Hooijer, die naar Donitas vertrekt en Alex Dijkstra, die vanwege veel blessureleed met volleybal stopt. 

Madjoe-Webton/Hengelo 
Madjoe sloot de competitie af met een 3-0 zege op Webton/Hengelo dat de laatste periode goed in vorm was. Madjoe won via 26-24, 25-21 en 25-18. ,,De laatste wedstrijd van het seizoen was er één waar voor ons helemaal niets op het spel stond als je naar de ranglijst keek. De zevende plaats,” zegt Madjoe-trainer Allard Jongsma. Voor Madjoe stond het afscheid, na 28 jaar in Madjoe Heren 1, van Erik Roelofsen centraal. ,,Naast het in groten getale toegestroomde publiek konden wij hier vooral een bijdrage aan leveren door een hele goede wedstrijd neer te zetten. Dus een gewone wedstrijdvoorbereiding en het doorspreken van ons wedstrijdplan, vol aan de bak, om een goed resultaat neer te zetten. Met veel lange rally’s liep de score in de eerste set lang vrijwel gelijk op. Maar met een serve, van de daarvoor ingewisselde speler Harm Vlap, via de netband viel het 25e punt in ons voordeel. De sets daarna bleven wij continu aan de goede kant van de score. En met een comfortabele voorsprong in de derde set mocht Erik dan zijn verdiende publiekswissel krijgen. Waarna nog een paar mooie reddingen in de verdediging ervoor zorgden dat we geen punten meer hebben weggeven en de 3-0 overwinning was een feit.”
Naast Erik Roelofsen nam Madjoe ook afscheid van Frank Haring die de afgelopen drie seizoenen de rol van assistent trainer/coach heeft vervuld. De aanvulling voor de vrijgekomen posities moet de komende weken duidelijk worden.

Kantelpunt
Volgens Webton/Hengelo-trainer Rinke Olthof was het in de laatste competitiewedstrijd net niet, terwijl het de laatste weken uitstekend ging. ,,De wedstrijd kende een kantelpunt aan het eind van de eerste set,” zegt Olthof. ,,We hadden toen een klein gaatje en misten daar een aantal relatief makkelijke mogelijkheden om meer afstand te nemen. Dit lieten we na, waarna Madjoe het overnam en de set naar zich toe trok. Daarna zijn we niet echt meer in de wedstrijd geweest. Waar we de vorige weken scherp waren in het benutten van de kansen was het deze week net niet. We hebben nog genoeg mogelijkheden gehad, maar we hebben het initiatief niet meer kunnen overnemen. We hadden graag op een andere manier het seizoen willen eindigen, maar dat doen we volgend jaar dan maar.” 
Tom en Lex Slaghekke nemen afscheid van Webton/Hengelo. ,,We kunnen dus aankomend seizoen in onze middenas nog wel versterking gebruiken. Tom Schepers (Apollo 8) zal in ieder geval bij de selectie gevoegd worden. Hij traint al een tijd mee en ontwikkelt zich snel. Ik verwacht dat we daar nog veel plezier aan gaan beleven. Voor nu even een break en we pakken de draad begin juni weer op.” 

EVV-DIO/B 
EVV moest haar laatste wedstrijd winnen en was dan ook nog afhankelijk van Prima Donna Kaas/Huizen 2. EVV behaalde een knappe 3-1 zege op DIO/B via 25-23, 24-26, 27-25 en 25-19. ,,Het was een mooie ontknoping van het seizoen,” kijkt EVV-trainer Henoch Snuif terug. ,,Voor de start van de wedstrijd wisten we dat p/d het hoogst haalbare was. En door de ontwikkelingen in Huizen, waar PDK heel makkelijk de eerdere twee sets tegen Orion won, was rechtstreekse degradatie wel heel dichtbij. We spraken af om er nog één keer vol voor te gaan en het thuispubliek een mooie laatste thuiswedstrijd voor te schotelen.” Dat lukte heel aardig. DIO miste een aantal spelers, maar was niet van plan om de wedstrijd te laten lopen. Het werd een duel op het scherpst van de snede, zowel fysiek als verbaal. ,,Het kantelpunt van de wedstrijd was in de slotfase van de derde set. Op 20-24 waren we 1 punt af van degradatie. Maar op de service van Rob de Bie en met sterk blokkerend werk van onze jonkies Tim Groenewold en Twan de Haan kwamen we langszij en wonnen we de set uiteindelijk nog. In set vier hadden we vanaf het eerste punt het initiatief. En hadden we zelfs nog ruimte om de vertrekkende Jan Willem ‘t Lam en Tim Groenewold een publiekswissel te geven. Domper was het uitvallen van DIO-speler Lennart Harmsen met een knieblessure. We hopen dat het meevalt en wensen hem een snel en goed herstel.”
Doordat PDK/Huizen 2 toch nog met 2-3 verloor, eindigde EVV als elfde en speelt het op 29 april een vierkamp in Oostzaan met Compaen, Pegasus en Skunk. ,,Mij is onduidelijk of de winnaar(s) een plek in Topdivisie krijgen, want vanuit de Eredivisie komen Taurus en VCN terug. Maar goed, dat horen we vanzelf wel.”

DIO/B was niet compleet 
DIO/B kon lang niet compleet aantreden in Elburg. ,,EVV is een leuk team, leuke gasten, maar als we compleet en fit waren geweest hadden ze hard verloren,” zegt DIO/B-speler Edwin ten Kate. ,,Nu hebben ze hard gewerkt en verdiend gewonnen. Wij misten Joris Marcelis, Nico Hoekstra, Michael ter Veer, Thijs Homan en manager Marleen Buijen van Weelderen. Ik kamp al een aantal weken met een halve knieblessure, maar moest toch vol aan de bak. Op de passer/loper positie speelde Mark Leenders, die normaal libero speelt. Lennart was de hele week in het buitenland geweest en net weer terug in Nederland. Echt soepel ging het allemaal niet. We hadden het idee om er wel voor te gaan, maar het ging te vaak niet goed. We kwamen terug tot 1-1, kwamen zelfs op setpoint voor 1-2, maar konden het niet afmaken. In de laatste set nam Mark Leenders het spelverdelen (niet onverdienstelijk) over van Edwin en viel Lennart Harmsen ook nog uit met een knieblessure, waardoor Gerben Geertsema, normaal midden, ook nog op de buitenkant moest invallen. Al met al niet de meest ideale situatie en is het mooi dat het seizoen is afgesloten. Nu tijd om te herstellen, plannen maken met de nieuwe trainer, Nico Huisman, mee laten trainen van potentiële nieuwe spelers. Er heeft al een aantal spelers meegetraind en Nico Huisman zal samen met de club bekijken wat de selectie voor volgend seizoen gaat worden. Laten we hopen op weer een mooie seizoen Topdivisie met DIO/Bedum Heren 1 en dat we nog langer bovenin mee mogen doen komend seizoen.”

Prima Donna Kaas/Huizen 2-Orion 2 
Voor debutant Prima Donna Kaas/Huizen 2 eindigde het seizoen wel erg zuur. De thuisclub startte sterk en kwam overtuigend met 2-0 voor via 25-14 en 25-16, waardoor handhaving dichtbij was. Orion 2 kwam sterk terug en won de overige drie sets met 21-25, 23-25 en 9-15, waardoor de thuisclub op een punt bleef steken, waardoor degradatie toch een feit werd. ,,Het is een flinke teleurstelling," zegt Huizen-speler Dirk Zegwaard. ,,Een heel seizoen werk je aan handhaving, je vecht elke wedstrijd om een puntje mee naar huis te nemen en uiteindelijk als dan het moment daar is, verzaak je op het belangrijkste moment. Dat kost even tijd om te verwerken. Maar we moeten ook eerlijk zijn, Orion is een sterker team dan wij. Na de eerste twee sets werden er aan hun kant een aantal belangrijke wissels gemaakt en raakte het bij ons langzaam op. Daardoor verlies je de derde set net aan en heb je vervolgens geen kans meer. Daarmee geef je het uit handen en leg je de bal bij EVV die daar op wonderbaarlijke wijze perfect gebruik van maken. Een knap resultaat van die jongens en voor ons vreselijk balen." 
Zegwaard kijkt terug op een hectisch seizoen. ,,Ja, in het totaal hebben we een turbulent seizoen gehad. We zijn een ontzettend jong team wat zonder trainer/coach kwam te staan aan het begin van het seizoen. Dat probeer je dan samen op te pakken, maar dat is nooit ideaal en zorgde voor onrust. Uiteindelijk vinden we met een nieuwe trainer/coach wel langzaam weer de weg naar boven, maar toen waren er al veel punten verloren. Uiteindelijk hebben we hard gewerkt en daar mogen we trots op zijn. Het is jammer dat we onszelf net niet hebben kunnen belonen. Voor volgend jaar moeten we zien wat er gaat gebeuren. Zoals altijd zal er wat komen en vertrekken aan spelers. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar we gaan keihard werken in de 1e divisie om onze plek in de Topdivisie terug te krijgen en anders om gewoon lekker te winnen. Dat is ook wel eens fijn."
 

VoCASA 2-Reflex
VoCASA 2 won met 3-1 van Reflex via 18-25, 25-20, 25-19 en 25-22. Ondanks de nederlaag handhaafde Reflex zich met de hakken over de sloot, want het heeft net zoveel punten als EVV dat pd-wedstrijden moet gaan spelen. Voordat de wedstrijd begon wist Reflex al dat ze veilig waren door de uitslag van PDK/Huizen 2. ,,Er stond dus geen druk meer op," zegt Erik Huisken van Reflex. ,,De wedstrijd was verder een opsomming van dit seizoen. In de eerste set lieten we zien dat we een heel hoog niveau kunnen halen. In de rest van de wedstrijd lieten we zien waarom we slechts 10e staan. Zodra het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat, maar dat gaat dus niet. Mentaal zijn we er nog niet aan toe om op een hoger niveau te presteren, ik hoop dat de jongens dat snel voor elkaar krijgen nu ze allemaal de Eredivisie in gaan. Ook al hebben we dit seizoen vaak ons niveau niet gehaald, het blijft toch knap dat we met een selectie van zeven man, met vijf jongens onder de 20, ons hebben kunnen handhaven op dit niveau."  
Door het vertrek van enkele spelers wordt het voor Reflex een grote uitdaging om opnieuw een team van Topdivisieniveau te kunnen formeren. ,,Helaas houdt het "top" volleybal voor Reflex hier waarschijnlijk op, het lijkt niet mogelijk om weer genoeg spelers te vinden die op dit niveau willen en kunnen presteren. Voor mezelf komt daarmee een einde aan een periode van 16 jaar in het eerste van Reflex. Het was een bijzonder interessant en leerzaam jaar. Henk Gootjes en ik gaan de jongens zeker volgen bij hun nieuwe avontuur."
 

Plaats een reactie

reacties:

6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d

Populaire artikelen

externalId=volleybalkrant2019-news-detail-1.1.1.2.2.1.2.1.1&filter[active]=1
892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d