facebook pixel Active Living Orion wint kraker in Groningen, Prima Donna Kaas pakt tweede overwinning op rij in de Eredivisie (m) - Volleybalkrant
beeld: Ronald Hoogendoorn

zo 16 okt 2022 09:34
Door: Redactie Volleybalkrant.nl

Active Living Orion is er in geslaagd haar tweede topper van het seizoen, tegen Samen Lycurgus, winnend af te sluiten. Met minimaal verschil nam de ploeg uit Doetinchem twee punten mee naar huis. Ook Prima Donna Kaas Huizen, Simplex SSS en Draisma Dynamo boekten zaterdagavond een overwinning. Op zondag staat de wedstrijd tussen Talentteam Papendal en RECO ZVH nog op het programma.

Active Living Orion wint kraker in Groningen

In Groningen stond de interessante topper tussen Samen Lycurgus en Active Living Orion op het programma. Beide ploegen uit de traditionele top 3 wisten elkaar het vuur aan de schenen te leggen. Toch ging de eerste set met 25-17 ogenschijnlijk gemakkelijk naar de thuisspelende ploeg. Mede dankzij veel directe fouten aan de kant van Orion, dat direct orde op zaken stelde. Na vier gespeelde sets (25-17, 20-25, 25-19 en 23-25) had de wedstrijd nog altijd geen winnaar. Een vijfde set moest uitkomst bieden. Het team uit Doetinchem pakte in deze allesbeslissende set direct een 0-3 voorsprong, waarop Coach Arjan Taaij besloot zijn eerste time-out te nemen. Bij een stand van 3-7 zette hij zijn tweede in. Lycurgus wist het tij niet meer te keren en op 12-14 verzilverde Orion hun vierde matchpoint. Ondanks de overwinning voor zijn ploeg is coach Dirk Sparidans niet tevreden: ‘’Het was zeker een strijd, zoals je ook mag verwachten met dit affiche. Iedereen in ons team wil ontzettend graag, maar niet iedereen gebruikt zijn hoofd. De manier hoe wij in set 1 en 3 in het veld staan is echt onacceptabel. Gelukkig hebben we jongens als Jasper, Edson en Adam in ons team. Dit zijn voorbeelden voor eenieder in ons team. Ik zoek naar jongens die zich daar bij gaan voegen en een voorbeeld worden voor anderen. We zijn bezig met het verbeteren van individuele acties. Ik heb zaken teruggezien waar we mee bezig zijn, dat doet me goed. Winnen is winnen, daar leven we voor, maar over het algemeen ben ik niet tevreden over het vertoonde spel en gedrag.'' Diagonaalspeler aan Groningse zijde, Jacob Kern, werd topscorer van de wedstrijd. De 24-jarige Canadees werd maar liefst 41 keer door zijn spelverdeler opgezocht en wist daar 17 keer uit te scoren. Met 4 ace services daar bovenop kwam zijn totaal uit op 22 punten.

Simplex/SSS in Nijmegen stuk beter dan VoCASA

Simplex/SSS wist op bezoek bij rivaal VoCASA haar eerste overwinning van het seizoen te behalen. De eerste set ging nog met minimaal verschil naar de thuisspelende ploeg van trainer/coach Erik Gras, maar daarna was SSS veruit de bovenliggende partij. Met 16-25, 14-25 en 19-25 werd het een klinkende overwinning voor de Barnevelders. Met name Johan Gruveaus werd veel gevonden door zijn spelverdelers en wist het verschil te maken. De Zweedse diagonaalspeler kende vorig jaar een lastig seizoen vanwege een heupblessure, maar lijkt zijn draai in de Nederlandse Eredivisie helemaal gevonden te hebben. Met 14 aanvalspunten, 3 aces en een blok kwam zijn totaal uit op 18 punten. Hij werd daarmee topscorer van de wedstrijd. Trainer-coach aan de zijde van SSS toont zich tevreden: ‘’De eerste set ging redelijk gelijk op. Passend hadden we het sterk onder controle, alleen het afmaken aan de buitenkant verliep niet goed. We creëerden genoeg kansen, maar maakten deze niet secuur af. Noah van Dam was op dat moment nog niet helemaal gelukkig in de wedstrijd, daardoor hebben we in de tweede set Hugo van Garderen in het veld gebracht. Hugo zorgde echt voor een constantere setting op alle posities. Zeker het midden met Niek Bakker en Jochem Bloem ging toen ongelooflijk goed lopen. Jochem Bloem stak er vanaf toen bovenuit met 12 uit 14 punten die hij heeft gescoord. Na die eerste set zijn we daardoor niet meer in de problemen gekomen. Één van onze doelstellingen vooraf was om iedereen deel uit te laten maken van een overwinning, dat verliep uiteindelijk ook goed. Iedereen heeft, ook in de laatste set, volop zijn punten mee gepakt. Wat dat aan gaat dus echt een teamprestatie. Bovenal hebben we het serverend en passend heel goed voor elkaar gehad deze wedstrijd.''

Prima Donna Kaas boekt tweede overwinning in de Eredivisie

Het is Prima Donna Kaas Huizen gelukt om haar tweede overwinning in de Eredivisie te boeken. De debutant was, in navolging van RECO ZVH, ditmaal in eigen huis met 3-1 te sterk voor Taurus uit Houten. In Huizen werden zaterdag de langste sets van de avond gespeeld. Nadat Prima Donna Kaas Huizen de eerste twee sets had gewonnen, zette de mannen van Taurus alle zeilen bij in de derde set. Die wonnen ze uiteindelijk met 26-28, waarna ze in de vierde set maar liefst zes kansen kregen om er een vijfde set uit te slepen. Taurus slaagde er echter niet in één van de zes setpunten te benutten. Prima Donna Kaas Huizen benutte zijn tweede kans wel: 32-30. Topscorer van de wedstrijd werd Marlison Kleinmoedig, met 15 punten. Alex Meijs, passer-loper aan de kant van Huizen blikt tevreden terug: ‘’Het was weer een spannende pot. Tot nu toe zijn al onze wedstrijden nagelbijters geweest. Dat is wel erg leuk om te spelen, zeker met een beetje publiek er bij. Ik denk dat we langzaamaan een stabielere ploeg worden. Het vertrouwen onderling begint te groeien en we hebben het zover ik weet allemaal goed naar ons zin met elkaar. Met Teun als trainer hebben we ook een behoorlijk goede aan het roer staan. Zowel volleybal technisch als tactisch bij het coachen is hij heel sterk, ik ben daar groot fan van. Hij heeft een hele grote bijdrage aan onze goede seizoenstart. We konden Taurus gisteren maar moeilijk van ons afschudden. Telkens kleine fouten die het verschil maakten. Daarnaast floot de scheidsrechter heel erg op techniek, een externe factor waar we ook veel moeite mee hadden. Het was al met al daardoor een verhit potje en ik ben blij we die winnend hebben weten af te sluiten.''

Draisma Dynamo pakt volle buit in Capelle aan den IJssel

Draisma Dynamo rekende in drie sets af met VCN (12-25, 20-25 en 15-25). De regerend landskampioen was op alle fronten sterker, maar maakte vooral aanvallend het verschil. Tegenover de 37 aanvalspunten van Dynamo, maakte VCN er slechts 16. Spelverdeler Sil Meijs zette de lijnen goed uit aan Apeldoornse zijde. Hij betrok al zijn aanvallers vrijwel evenveel in de wedstrijd. Niet voor niets werd middenman Duco Krook met 12 punten topscorer van de wedstrijd.