beeld:

Keistad zorgt voor daverende stunt

ma 07 okt 2019 01:40
Door: Reinier de Boer

Keistad zorgde voor de verrassing van het weekend door koploper en titelkandidaat nummer één Reflex met 3-2 te verslaan. Reflex was wel gehavend, want het miste maar liefst drie spelers. In een schitterend volleybalgevecht kwam Reflex met 0-1 voor, maar Keistad kwam terug tot 2-1, waarna de vierde set nipt naar Reflex ging. De partij kreeg een spannende ontknoping met Keistad als overwinnaar. Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde had niet op dit scenario gerekend. ,,Vooraf hadden we getekend voor een 2-3 uitslag, maar toen we met de eerste set begonnen, bleek al snel dat er meer in zou zitten. We konden de eerste set goed meekomen, maar door veel aanvallende fouten kwamen we aan het eind tekort. De tweede set liep alles en die pakten we ruim. Nadat we de derde wonnen en in de vierde continue de bovenliggende partij waren, kwam het besef dat we gingen winnen van de toekomstige kampioen. Dat nekte ons in de bigpoints fase. De voorsprong was snel verdwenen en de vijfde set moest gespeeld worden. Na een achterstand waren we rond de veldwissel weer bij de les en met een paar schitterende aanvallen trokken we de wedstrijd alsnog naar ons toe. Een heel mooi resultaat, maar we hebben onszelf tekort gedaan door de vierde set te laten lopen,” vindt Ruijterlinde. De setstanden waren 22-25, 25-15, 25-22, 23-25 en 15-12.

Dynamo 2 boekte een 3-0 zege op Volley Tilburg via 25-21, 25-16 en 25-22. Tilburg-trainer Martijn Musters vond de winst voor Dynamo 2 verdiend. ,,Wij hebben terecht verloren van Dynamo. In de eerste set gingen we nog tot halverwege gelijk op, maar daarna kwamen wij steeds lastiger tot scoren en hielden zij ons serverend continue onder druk. Wij waren niet top, maar zij verdienen absoluut complimenten voor het spel in de ralley. Wij waren niet compleet. Spelverdeler Lucas Vermeulen is nog steeds terug aan het komen van een zware knieblessure en midblokkeerder Thomas van de Ven is deze week helaas geblesseerd geraakt. Vandaar ook dat we wat hebben moeten improviseren met de opstelling.” De eerste set speelde Tilburg met de passer-lopers Gijs Moonen en Tom Chermin, middens Jens Andriessen en Sven de Roos, diagonaal Rens Kroeze, spelverdeler Rogier Raemaekers en libero Marijn Kessels. In set twee werd Thijs Princen gebracht voor Sven de Roos op het midden. Princen debuteerde op mid door de blessure van Thomas van de Ven. Yannick Knechten verving Gijs Moonen om meer rust te krijgen in de pass. Toen Volley Tilburg zich in de derde set bijna had teruggevochten, werd ineens het spel stil gelegd wegens een fout met de telling. Deze onderbreking van zeker vijftien minuten was de uitgelezen kans voor Tilburg om de wedstrijd te kantelen en vol gas druk te zetten op sv Dynamo. Maar ook dat lukte uiteindelijk niet. ,,We zijn het seizoen begonnen met drie punten uit drie wedstrijden en met wisselend spelniveau. Tegen Dynamo hebben we geen moment aanspraak gemaakt op punten, maar tegen VCN thuis hadden we onszelf minimaal moeten belonen met een punt. Over de pieken in het spel ben ik absoluut tevreden, maar met de beloning in punten hebben we onszelf dus tekort gedaan,” zegt Musters.

Protos zorgde ook voor een verrassing door subtopper van vorig seizoen, HLB Van Daal/DS met 3-2 naar huis te sturen. ,,We zijn vooral goed teruggekomen na een hele matige eerste set waarin we passend en aanvallend te veel fouten maakten,” zegt Protos-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Set 2 met drie andere spelers bracht de vechtlust terug en we maakten minder fouten. In set 3 begonnen we niet goed en kwamen negen punten achter. Bij 20-20 was die achterstand goed gemaakt en vervolgens maakte DS het in twee opslagbeurten af. Set 4 begonnen we weer niet scherp genoeg, maar richting de big points ging onze foutenlast naar beneden en die van de tegenstander wat omhoog. Dankzij de steun van het publiek bleef het team hard werken en konden we de vijfde set redelijk eenvoudig winnen. Overall was de wedstrijd meer spannend dan goed en hebben we het geluk dat we een volledige en bijna compleet fitte selectie hebben. Alle twaalf spelers hebben gespeeld en waren nodig. Tot nu toe ben ik redelijk tevreden over de start. Vooraf had ik zeker getekend voor vier punten na drie wedstrijden, nu denk ik vaker dat we echt nog stappen moeten en kunnen maken. Het is wel een hele leuke competitie met sportieve tegenstanders en veel strijd. We hebben tot nu toe vooral geen spijt dat we de stap naar de Topdivisie hebben gemaakt,” zegt Schoonbeek.

DIO/B kent een moeilijke seizoenstart met drie nederlagen. NTC Vastgoed/Donitas was in Bedum met 0-3 te sterk via 24-26, 15-25 en 19-25. Voor DIO-trainer Edwin ten Kate leverde de wedstrijd een nare nasmaak op. ,,Alleen de eerste set waren we bij machte te volgen. In het vervolg van de wedstrijd liepen wij er te ver achteraan. Niet krachtig genoeg, te weinig druk geleverd. Donitas heeft een goede ploeg dat goed staat. De competitiestart is ronduit slecht en teleurstellend te noemen. Op trainingen en in de voorbereiding kreeg ik een positief beeld, dat beeld hebben we in de competitie nog te weinig gezien, maar ik heb er wel vertrouwen in dat dit gaat komen. We hebben afgelopen twee wedstrijden steeds mensen moeten missen en we hebben iedereen keihard nodig. Dit zal allemaal op zijn plek moeten gaan vallen. We moeten zeker er vanuit gaan dat we de eerste helft van het seizoen en misschien wel langer Dewi Verseput moeten missen. Hij is geblesseerd aan de schouder.” Lennart Harmsen van NTC Vastgoed/Donitas liep vorige week een zware knieblessure op en zal enige tijd uit de roulatie zijn. Er is nog geen zicht op hoelang zijn afwezigheid zal gaan duren.

Webton/Hengelo pakte de eerste zege van het seizoen door een 3-0 overwinning op Peelpush via 25-20, 25-15 en 25-18. Hengelo-trainer Jordan Weggelaar was een tevreden man. ,,We konden na de 2-0 voorsprong gewoon doordrukken en zo de eerste overwinning boeken voor eigen publiek. Mijn mannen hebben zich goed aan de opdracht gehouden, waardoor we eigenlijk geen moment in gevaar kwamen. In deze Topdivisie kan blijkbaar iedereen van elkaar winnen, dat blijkt wel weer uit de uitslagen van afgelopen weekend. Dat brengt een spannende competitie met zich mee.”

VCN is met een geweldige start van de competitie bezig, want ook haar derde wedstrijd leverde de volle buit op. De ploeg van trainer Ferry van Hal zegevierde over Inter Rijswijk met 3-1 via 26-28, 25-20, 25-18 en 25-20. Daardoor gaat VCN alleen aan kop in de Topdivisie. Reflex volgt op twee punten en NTC Vastgoed/Donitas staat derde en is ook nog zonder puntverlies, maar heeft twee wedstrijden gespeeld. VCN miste Daan Spijkers en Rowan Hoogenboom. VCN-trainer Ferry van Hal is uiteraard tevreden over de seizoenstart. ,,Het verloopt naar behoren. Titelaspiraties zijn er niet, de competitie is nog jong en er komen nog veel sterke tegenstanders. In de eerste set gaven we een grote voorsprong weg. Wel wat geschrokken, maar niet overdonderd gingen we de tweede set in. Het werd een spannende wedstrijd waarbij wij elke keer de set professioneeel afmaakten. Zaterdag gaan we kijken of het team al zo ver ontwikkeld is om de furie van Reflex te kunnen stuiten."