facebook pixel Ingrid Visser Awards; stem op de beste speler en speelster van 2023! - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld: Ingrid Visser Awards 2023

Ingrid Visser Awards; stem op de beste speler en speelster van 2023!

Gepubliceerd op
di 26 dec 2023 21:30
Door: Redactie Volleybalkrant.nl

Het is weer tijd voor de verkiezing van de Ingrid Visser Award! Tijdens deze verkiezing - een jaarlijks initiatief van Volleybalkrant.nl ter nagedachtenis van Ingrid Visser - stemt een vakjury én natuurlijk het publiek op de beste volleybal en volleybalster van het afgelopen kalenderjaar. Tijdens de uitzending van Tijd Voor Volleybal van 19 december (20.00 uur online) maakte Willem Held de zes genomineerden per sekse bekend. Op deze pagina kun je de namen nog eens rustig nalezen en zien waarom ze genomineerd zijn. En dan rest natuurlijk het belangrijkste deel: breng je stem uit! Dat kan onderaan dit artikel. 

a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Nominaties beste volleybalster 2023
Indy Baijens
Als mensen nog niet van Indy Baijens gehoord hadden, is dat in 2023 waarschijnlijk wel veranderd. 
In haar tweede seizoen met SSC Palmberg Schwerin veroverde Baijens februari jl. de Duitse beker, waarin ze maar liefst 8 killblocks pakte. In het bekertoernooi werd ze uiteindelijk ook de speelster met het hoogste aanvalspercentage (61.4%). Schwerin haalde de finale van het kampioenschap niet, maar Baijens tijdens de play-offs eindigde Indy als vierde beste aanvalster (55.2%).

Tijdens de zomer met de Volleybaldames ging Baijens pas echt los. Baijens scoorde - als middenspeelster(!) - met 134 punten in 12 wedstrijden de meeste punten van alle Oranje speelsters tijdens VNL. Maar weinig dames in het toernooi hadden een beter aanvalspercentage dan Indy; 57.78%. Daarnaast maakte ze 25 directe killblocks (meer dan 2 per wedstrijd). 
Ook tijdens het EK – waar knap brons behaald werd – greep Baijens de meeste killblocks (17) en noteerde ze het hoogste aanvalspercentage van de Volleybaldames (51.9%). In de gewonnen wedstrijd om de bronzen plak scoorde ze 12 punten (63% aanval).
Tijdens het OKT behaalde ze over het hele toernooi een aanvalspercentage van 56.19%. Uit alle 24 deelnemende landen waren er maar drie speelsters die dit percentage overtroffen (Thaisa (BRA), Erdem Dündar (TUR) en Schölzel (GER). 

Op dit moment staat ze met haar ploeg Schwerin ongeslagen bovenaan. Haar prestaties zijn ook veel andere ploegen opgemerkt, wat resulteerde in een nieuw contract met een Italiaanse club voor de aankomende twee seizoenen. 

Sarah van Aalen
Tijdens het clubseizoen 2022/2023 liet Sarah van Aalen zich al erg goed zien. In het begin van het seizoen won ze met Potsdam de Supercup, om vervolgens in de rest van het seizoen haar team naar de finale van de beker en het kampioenschap te leiden. De belangrijkste overwinning kwam er in de Champions League, waarin Van Aalen met o.a. Savelkoel en H. Jasper (MVP) het grote Vakifbank wist te verslaan. Het spel van Van Aalen viel ook Guidetti (coach van Vakifbank) op, wat leidde tot een droomtransfer voor Van Aalen naar datzelfde Vakifbank.

Ook bondscoach Felix Koslowski nam Van Aalen op in de selectie van Oranje en tijdens de zomer kreeg de 23-jarige spelverdeelster veel speeltijd. Tijdens de belangrijke wedstrijden viel de keuze, ondanks de aanwezigheid van Bongaerts én Dijkema, vaak op Van Aalen. Onder haar vleugels won Oranje o.a. EK-brons.

Tijdens het nieuwe seizoen bij Vakifbank wordt Van Aalen veelvuldig door Guidetti gebruikt middels de dubbele wissel. 

Nika Daalderop
Nika Daalderop schreef in 2022/2023 met haar (inmiddels ex-)ploeg Vakifbank twee prijzen op haar naam. De Turkse beker werd gewonnen, maar veruit de belangrijkste prestatie was het goud tijdens de Champions League. Persoonlijk kende Daalderop echter niet veel speeltijd, want Guidetti koos naast Gabi vooral voor Kara Bajema. 

Maar, ondanks het missen van de eerste week VNL, was Daalderop in de zomer erg belangrijk voor Oranje. Na een aantal sterke wedstrijden tijdens de VNL – met als uitschieter de 22 punten tegen Italië - was Daalderop tijdens het EK de belangrijkste aanvalster voor Oranje. Nika scoorde maar liefst 110 punten in 7 wedstrijden (bijna 5 punten per set) en met de 17 punten in de 3-0 overwinning op Italië voor het EK-brons was Nika Nederlands belangrijkste speelster. 
Tijdens het OKT was Daalderop goed voor 87 punten in 7 wedstrijden. 

In het nieuwe seizoen 2023/2024 is Daalderop bij topclub Vero Volley Monza in Italië veel waard en is ze tot op heden in de competitie goed voor 73 punten. 

Nova Marring
Nova Marring won in het succesvolle seizoen 2022/2023 met haar Belgische club Asterix de beker én het kampioenschap. Haar prestaties en continuïteit heeft haar veel gebracht. Het leverde haar niet alleen de selectie bij Oranje én een transfer naar het Duitse Schwerin op, maar de 22-jarige pass/loper werd aan het einde van het seizoen ook uitgeroepen tot Speelster van het Jaar van België. 

Marring kreeg bij het Nederlands Team meteen ook veel speeltijd en met haar sprongkracht en snelle linkerarm maakten mensen ook internationaal kennis met Nova. Tijdens de VNL scoorde ze voor Oranje 121 punten in 10 wedstrijden. Haar beste wedstrijd speelde ze tegen China, waar ze maar liefst 21 punten maakte. Helaas raakte Marring geblesseerd, waardoor ze tijdens het EK niet in actie kon komen. 
Tijdens het OKT speelde ze twee wedstrijden. Tegen Servië maakte ze 11 (55% aanval) en tegen Mexico 12 punten. 

Bij koploper van Duitsland Schwerin is ze basisspeelster en pakte ze tot op heden tweemaal een MVP-titel (één goud en één zilver). 

Katja Stam en Raïsa Schoon
Er moet iets geks gebeuren willen Katja Stam en Raïsa Schoon zich niet plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs. Het was voor het jonge duo wisselvallige zomer, maar Stam en Schoon hebben toch een aantal goede resultaten geboekt. 

Het jaar 2023 begon voor Stam/Schoon geweldig, want in februari werd de Elite 16 van Doha gewonnen. Er volgde begin zomer een periode met matige resultaten, maar richting het einde leken Katja en Raïsa weer in vorm te raken. Eind september werd het podium weer gehaald en ook de vijfde plek op het WK was erg belangrijk voor de punten. Hun prestaties hebben ervoor gezorgd dat ze op dit moment vijfde van de wereld staan! Stam/Schoon is daarmee het beste Nederlandse beachduo van het moment. 

Ondanks deze resultaten werd de samenwerking met bondscoach Marko Klok begin oktober jl. verbroken.

* Er kan alleen op het individu Katja Stam óf Raïsa Schoon gestemd worden. Niet op het duo.

Net buiten de lijst:
Jolien Knollema
Een andere speelster die op zeer positieve manier opviel bij Oranje was Jolien Knollema. Knollema heeft twee seizoen bij het Italiaanse Firenze achter de rug. Ze was geen basisspeelster, maar vorig jaar was ze toch goed voor 66 punten. 
Bij Oranje kreeg ze tijdens de VNL wel speeltijd en verantwoordelijkheid, en betaalde dat uit. Tegen sterke landen als Polen en China (waarin ze het prachtige laatste punt scoorde) maakte ze o.a. 17 punten. Naast haar aanvallende kwaliteiten vielen ook het hoge aantal killblocks op. 
Robin de Kruijf 
In de discussie van beste volleybalster van Nederland kan Robin de Kruijf bijna niet buiten gelaten worden. Ze is nog steeds belangrijk voor topclub Conegliano, dat afgelopen jaar zowel de ‘triple’ (Supercup, beker en kampioenschap) in Italië als het WK voor clubs won. Haar palmares blijft maar groeien. Helaas stelt Robin zich echter al een tijdje niet meer beschikbaar voor Oranje en ook bij Conegliano heeft ze nu concurrentie van Lubian en Fahr. In bijvoorbeeld de vijfde en beslissende wedstrijd om het kampioenschap ging de voorkeur uit naar deze speelsters.


Nominaties beste volleyballer 2023
Nimir Abdelaziz
Nimir Abdelaziz heeft weinig introductie nodig. Zijn aanvallende en serverende kwaliteiten zijn ongeëvenaard en ook in 2023 stond hij - ondanks de loodzware programma’s - er het hele jaar. Bijzonder genoeg won hij afgelopen jaar pas zijn eerste echte prijs met een club, dat was de Turkse beker. In een mooie finalestrijd met het Ziraat van Ter Maat en Tuinstra lukte het echter niet het kampioenschap te winnen. In het reguliere seizoen werd Abdelaziz in het shirt van Halkbank beste serveerder van de competitie en eindigde hij met 617 (!) punten tweede als topscorer. 

Ondanks een zwaar seizoen – waarin met Halkbank ook knap de halve finale van de Champions League behaald werd – speelde de aanvoerder van Oranje tijdens de VNL 11 van de 12 wedstrijden. Hij werd beste serveerder van de VNL met 25 aces. 
Ook tijdens het EK rustte er veel verantwoordelijkheid op de schouders van Nimir. In de achtste finales zette hij, ondanks een knieblessure, zijn tanden op elkaar en sleepte hij Oranje in de vijfde set eigenhandig langs Duitsland. 

Tijdens het OKT was de pijp echter leeg en moest de puntenmachine uitgeput en vanwege een blessure het toernooi vroegtijdig verlaten.

Met Halkbank staat Abdelaziz in het nieuwe seizoen ongeslagen bovenaan. 

Wouter ter Maat
Hij mag onderhand de kampioenenmaker van Turkije genoemd worden. Wouter ter Maat won in mei jl. het derde kampioenschap op rij met Ziraat. In de finale werd het Halkbank van Abdelaziz in vijf wedstrijden verslagen. Tijdens het reguliere seizoen speelt Ter Maat altijd sterk, maar als de prijzen verdeeld worden lukt het hem elke keer om iets extra’s te geven. Met 161 punten in 8 wedstrijden (59% aanval en 16 killblocks) was hij de beste speler van de play-offs, wat hem de vierde Turkse titel opleverde. 

Bij Oranje sloot Ter Maat het tweede weekend van de VNL aan, maar van Piazza kreeg hij in acht wedstrijden alleen tegen Japan een basisplek. In de aanloop op het EK besloot bondscoach Piazza hem te transformeren als pass/loper. Dat deed hij verrassend goed, maar tijdens de belangrijke wedstrijden liet Piazza hem niet veel spelen, en werd hij ook niet gebruikt als vervanger van Abdelaziz.

Aan het begin van het nieuwe seizoen moet hij het Halkbank in de competitie voor zich laten, maar toen de vroege Supercup voor het grijpen lag wist Ter Maat met Ziraat weer toe te slaan. Zijn 26 punten in vier sets waren er te veel voor Halkbank. In totaal heeft Ter Maat nu viermaal het kampioenschap, driemaal de Supercup en eenmaal de beker van Turkije gewonnen. 

Yorick de Groot
De pas 23-jarige Yorick de Groot wist zich in korte tijd binnen de wereldtop te mengen. Samen met Stefan Boermans stond hij in 2022 zelfs nummer één van de wereld. Daarna kende De Groot echter een lange en zware blessureperiode. In maart jl. keerde De Groot terug en met zijn partner Boermans won hij meteen zilver tijdens een Challenge-toernooi. Een week later behaalde Boermans/De Groot ook meteen de halve finale van een Elite 16 en waren zo weer helemaal terug. 

Helaas raakte vroeg in de zomer Boermans langdurig geblesseerd, maar dat weerhield Yorick niet om door te gaan. Samen met gelegenheidspartner Leon Luini behaalde een geweldig spelende De Groot de EK-finale. Het behaalde zilver van dit duo was dan ook één van de hoogtepunten van volleyballend 2023 en een reden waarom De Groot kandidaat is om volleyballer van het jaar te worden.

Bij de terugkeer van Boermans behaalde het duo richting het einde van de zomer nog tweemaal de kwartfinale van een Elite 16, en pakte Boermans/De Groot drie weken geleden brons tijdens de Elite 16 in Brazilië.
Ondanks de slechts zeven gespeelde toernooien staan Boermans en De Groot vijftiende plaats op de wereldranglijst, een plek dat virtueel directe kwalificatie voor de Spelen oplevert. 

Michaël Parkinson
Michaël Parkinson draait al een tijdje mee, maar kende (ondanks een kleine periode van afwezigheid) een uitstekend jaar. Hij werd in het seizoen 2022/2023 ingelijfd door Tours en hij speelde voor de Franse topclub misschien wel zijn beste seizoen van zijn carrière. Hij eindigde met Tours eerste in de competitie en Parkinson zette geweldige cijfers neer. Hij maakte 178 punten in 24 wedstrijden, en deed dat met 63% in de aanval. Van de 178 punten waren er maar liefst 57 killblocks, zijn specialiteit. In april veroverde hij de Franse beker. Richting het einde van het seizoen raakte hij (licht) geblesseerd, maar zijn ploeg wist via de Golden Set het Chaumont van Fabian Plak te verslaan. 

Naast deze twee mooie prijzen werd Parkinson verkozen tot beste middenspeler van de Franse competitie!

Parkinson moest een klein deel van de zomer missen, maar bij aanwezigheid was er vrijwel altijd een basisplek voor hem. In de VNL speelde hij vier wedstrijden. Tijdens het EK en OKT waren Parkinson en Plak de vaste basisspelers voor Oranje. Plak deed het blokkerend beter, maar aanvallend kende Parkinson vooral op het OKT een goed toernooi (63% aanval). 

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen
Alexander Brouwer en Robert Meewsen bezitten momenteel de negende plek op de wereldranglijst. Het duo is al 13 jaar bij elkaar en staat vrijwel onafgebroken in de wereldtop. Dit seizoen lukte het echter lange tijd niet om voorbij de kwartfinale van een Elite 16 te geraken. Alexander en Robert moesten voor de Elite 16 in Parijs zelfs weer kwalificatie gaan spelen. 

Het bleek een wake-up call te zijn, want op hetzelfde toernooi pakte Brouwer/Meeuwsen knap de bronzen plak. Ondanks het feit dat het EK en het WK met een teleurstellende negende plaats werden afgesloten, staan ook Brouwer en Meeuwsen er goed voor om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Dat zal de derde Olympische Spelen als duo worden, een niet te onderschatten prestatie. 

* Er kan alleen op het individu Alexander Brouwer óf Robert Meeuwsen gestemd worden. Niet op het duo.

Net buiten de lijst:
Leon Luini
EK-brons win je niet alleen. Naast Yorick de Groot zagen we ook een ijzersterke Leon Luini, die zelfs van rol moest veranderen. Hij zorgde voor de blokkering, wat hij fantastisch deed. Helaas was zijn partner Christiaan Varenhorst vrijwel het hele seizoen geblesseerd en kwam hij verder weinig in actie. 
Stefan Boermans
Ondanks lange afwezigheid door blessureleed behaalde Stefan Boermans met De Groot de finale van een Challenger. Naast brons tijdens een Elite 16 was er dus ook de vijfde plek op het WK, wat hen op een goede uitgangspositie brengt voor plaatsing voor Parijs.
Van de Velde/Immers 
Steven van de Velde en Matthew Immers wisten een halve finale van een Elite 16 te halen. Naast de vijfde plek op het EK won het onlangs knap de Challenger in Thailand. Een succesvol jaar dus, al moet het vooralsnog de twee andere mannelijke duo's voor zich laten.
Fabian Plak
In 2022 was er een nominatie voor Fabian Plak. In zijn eerste jaar speelde hij bij Chaumont namelijk ijzersterk en won hij de Supercup en de beker. Afgelopen seizoen kreeg hij echter minder speeltijd. Maar bij Oranje was Plak de belangrijkste middenspeler. Hij heeft de hele zomer gespeeld en is met zijn aanvallende kwaliteiten een constante plaag voor de blokkering. 


Er kan niet meer gestemd worden (einde 31 december). 2 januari worden de winnaars bekend gemaakt.

Plaats een reactie

reacties:

6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d

Populaire artikelen

externalId=volleybalkrant2019-news-detail-1.1.1.2.2.1.2.1.1&filter[active]=1
892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d