Heren Inter Rijswijk kennen vliegende start

di 28 sep 2021 01:05
Door: Reinier de Boer

Spaarnestad-Inter Rijswijk
Inter Rijswijk-coach Willem Jan van Yperen benadrukte voorafgaand aan de wedstrijd tegen Spaarnestad het belang van zelf het spel maken en niet te afwachtend te beginnen. Ten opzichte van vorige week startte Inter Rijswijk met een andere opstelling. Van Yperen koos in de eerste set voor Peter Veldman en Jon Sybren de Jong in de middenas. Diezelfde Jon Sybren zorgde in de eerste rally’s voor de eerste punten door het midden. Vanaf de serveerlijn werd er direct druk op de Haarlemse passlinie gezet, dat gauw resulteerde in een voorsprong van enkele punten. Ook Spaarnestad had een verdienstelijke service, waardoor in de eerste set de passlinie van Inter kraakte, maar wel overeind bleef. Peter Veldman wist wel raad met de diverse oplosballen. De Rijswijkse passlinie, maar eigenlijk ook de hele basis, zakte in tweede set ver door het ijs. Spaarnestad bouwde met enkele omzettingen de druk op en met veel onbevangenheid scoorde het regelmatig. Coach van Yperen greep direct in. Na een time-out zonder direct resultaat, maakten de jonge spelers Max van Straten en Kees de Hoogh hun opwachting. Met deze aanvallers kreeg spelverdeler Pim Mossel meer mogelijkheden een keuze te maken. De passlinie kreeg langzaam meer grip op de service en er ontstond een spannende strijd. Bij 20 punten werden de Haarlemmers bijgehaald en bij 23 punten nam Inter Rijswijk voor het eerst de voorsprong over. De middens werden weer bereikt en Roel Oude Nijhuis tekende voor het laatste punt in deze set. Ook in de derde set behaalde de Rijswijkse formatie geen constant niveau. Libero Jurriaan Vink stond wel zijn mannetje in de pass, maar het ontbrak uiteindelijk aan scorend vermogen aan het net. Wederom keken de Rijswijkse mannen tegen een achterstand aan. In tegenstelling tot set 2, was Inter Rijswijk eerder bij de les. Tijdig kwam er meer controle en servicedruk, waarmee het foutenpercentage bij de Haarlemmers opliep, leidend tot een 0-3 overwinning voor Inter Rijswijk via 18-25, 23-25 en 19-25. Een wisselvallige wedstrijd, waarbij Inter Rijswijk meer niet dan wel haar niveau haalde.

Compaen-Volley Tilburg
Volley Tilburg won ook haar tweede wedstrijd van het seizoen. Compaen werd met 1-3 verslagen via 21-25, 19-25, 25-22 en 11-25. Tilburg-trainer Martijn Musters was uiteraard blij met de zege. ,,Laten we als eerste benoemen dat het echt ontzettend tof is dat we weer 'gewoon' met elkaar kunnen sporten en ook de gezelligheid na trainingen en wedstrijden hebben,” zegt Musters. ,,Dat heeft iedereen enorm gemist. Onze start van de competitie is zeker gezien een aantal blessures prima. Vorige week wonnen we zeer overtuigend met 0-3 in Veenendaal en we hebben ook tegen Compaen drie punten meegenomen naar Tilburg. Mijn collega-trainer Renzo Borrani zei afgelopen week het volgende tegen me en dat is wel typisch voor onze groep; 'deze groep is zo ontzettend gemotiveerd om elke week weer de volledige buit mee naar Tilburg te nemen, die gretigheid om echt alles mee te nemen heb ik zelden bij een team gezien'”. Musters vond de 1-3 overwinning verdiend. ,,We startten overtuigend in set 1 en 2, maar laten we Compaen in beide sets wel wat terugkomen. In de derde set valt met name onze servicedruk te ver terug en dan is Compaen een gevaarlijke ploeg met een goede organisatie in blok/verdediging. In set 4 zijn we direct bij de les en dankzij servicebeurten van Niels en Rogier en heel goed spel in de rally nemen we direct ruim afstand.” Ten opzichte van vorig jaar seizoen is de selectie wel wat gewijzigd. ,,Er is een aantal jongens gestopt met volleyballen om diverse redenen. Dat hebben we op kunnen vangen door binnen de ploeg wat te schuiven met posities en Tim van den Berg en Rorik Vesters (eigen jeugd) aan de selectie toe te voegen.”

USV Protos-Zaanstad
Zaanstad heeft ook nog de volle buit na een 1-3 zege bij USV Protos. De setstanden waren 19-25, 21-25, 25-21 en 21-25. Zaanstad heeft in Martin Rutten een nieuwe trainer aangezien het voormalige trainersduo zich vanwege medische redenen moest afmelden voor dit jaar. Speler Daniël Hoonhout is blij met de twee zeges, maar is nog niet helemaal tevreden. ,,We zitten voor ons gevoel nog steeds niet op het niveau waar we naar streven. Bij vlagen is het goed spel, maar dit kunnen we nog niet constant vasthouden. Mogelijk komt dit door de lange stop met volleybal, het gaat immers wel per week weer iets beter. Wat wel merkbaar is, is dat het team intact is gebleven. Op de spannende momenten kunnen we vaak door de in het verleden opgedane routine, de set binnenslepen.”

VV Utrecht-Sovoco
VV Utrecht pakte na de nederlaag van vorige week tegen Inter Rijswijk de eerste zege. De ploeg van trainer Bernard Schoonbeek versloeg debutant Sovoco met 3-1 via 25-14, 25-16, 22-25 en 25-13. Schoonbeek is een tevreden man. ,,De wedstrijd tegen Sovoco was gewoon goed. Waar we vorige week kansloos verloren tegen een goed spelend en goed georganiseerd Inter Rijswijk, konden we tegen Sovoco wel de kansen benutten die we kregen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we wel meer kansen kregen dan vorige week en dat Sovoco meer fouten maakte dan Inter Rijswijk. Wij speelden zelf een hele degelijke wedstrijd. De passing was prima waardoor onze spelverdeling de vrije hand kreeg en de aanvallers redelijk gemakkelijk tot scoren kwamen. De verdediging stond veel beter dan vorige week waardoor we ook meer kansen kregen. De eerste twee sets wonnen we vrij ruim. In de derde set zorgden de wisselspelers van Sovoco voor een opleving hunnerzijds waarbij vooral hun jongeling Marijn ten Barge een hoofdrol opeiste door serverend en aanvallend heel veel punten te maken. In de vierde set konden we het initiatief weer nemen en de wedstrijd winnen. Samenvattend hebben we ‘gewoon’ een hele degelijke pot gespeeld en eindelijk op het niveau waarop vaak getraind wordt. Het was vooral ook leuk om weer te mogen spelen,” aldus Schoonbeek.

Sliedrecht Sport 2-MKB Accountants/VCV
Sliedrecht Sport 2 won vorige week met 3-0 van Protos en behaalde zaterdag een 3-2 zege via 25-19, 24-26, 22-25, 25-18 en 15-6 op MKB Accountants/VCV. De ploeg uit Veendendaal wacht nog op haar eerste zege, maar pakte wel het eerste punt.

Donki Sjot-Peelpush
Sonki Sjot behaalde haar eerste overwinning door een 3-1 winst op Peelpush. De setstanden waren 25-20, 25-23, 17-25 en 25-21. Deze uitslag betekende de eerste nederlaag van Peelpush deze competitie.