facebook pixel DIO/B lijdt eerste nederlaag - Volleybalkrant

DIO/B lijdt eerste nederlaag

Gepubliceerd op
ma 21 nov 2022 23:02
Door: Reinier de Boer

De spanning in de top van de Topdivisie A is om te snijden. Sudosa-Desto nam de koppositie over door met 1-3 van Prima Donna Kaas/Huizen 2 te winnen. DIO/B leed haar eerste nederlaag bij Keistad dat door de 3-2 zege op gelijke hoogte met de ploeg uit Bedum kwam. VoCASA 2 lijkt de smaak te pakken te hebben en boekte haar tweede zege op rij.

a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Keistad-DIO/B
In een spectaculair duel met alles er op en er aan bracht Keistad koploper DIO/B de eerste nederlaag van dit seizoen toe. De ploeg van trainer Marcel Ruijterlinde won met 3-2 via 20-25, 25-21, 25-22, 22-25 en 15-10. Voor DIO/B was het even wennen, want het verloor nog niet eerder. ,,Verliezen, ja, dat is nooit leuk,” zegt Edwin ten Kate van DIO/B. ,,Erg zonde, maar je weet dat het een keer gebeurt, dan is een nipt verlies tegen de nummer 3 (nu nummer 2) van de ranglijst natuurlijk geen schande. Tel daarbij op dat het een uitwedstrijd is en dat we Nico Hoekstra nog misten en zonder coach stonden te spelen. We hadden besproken dat de spelverdeler die aan de kant stond, de coaching zou doen. Zodoende begonnen we met Thijs Homan in het veld en Edwin ten Kate aan de kant, die de coaching deed. De eerste set begonnen we goed met redelijk wat druk naar de passers van Keistad en krachtig aanvalsspel van onze kant. We trekken de set aan het einde mooi naar ons toe met 25-20. De tweede set verliep een stuk minder soepel. Het was bij vlagen wat rommelig, we stonden bij vlagen goed onder druk in de pass, maar konden toch goed bijblijven. Aan het einde van de set pakte de wissel met Niels Kuypens voor Joris Marcelis in de pass helaas niet zo uit zoals we hoopten. We maakten daarin een aantal fouten waardoor Keistad de set pakte met 25-21. De wedstrijd was voor de neutrale kijker denk ik wel een leuke om te zien, maar hij voelde wat rommelig en heen en weer gaand aan. Ook de tegenstander deed daar goed aan mee door met zeer grote regelmaat de scheidsrechters te bestoken met de nodige feedback. Dat en het wisselende spelbeeld zorgde denk ik voor een vermakelijke pot. Keistad was in de 3e set net wat doortastender op belangrijke momenten, we probeerden nog wel met een dubbele wissel wat te forceren, maar uiteindelijk kwamen we toch net tekort met 25-22. 2-1 achterstand betekende dat er even wat moest veranderen, Met Michael ter Veer op diagonaal en mijzelf op de spelverdeling, hebben we geprobeerd wat nieuwe energie te brengen en een ander spelbeeld te creëren. Het wierp zijn vruchten uiteindelijk af en we konden weer goed meedoen in de 4e set. Richting het einde van de set kwam Jochem van Diepen er nog in voor Michael ter Veer om de druk er flink op te houden. We pakten de set met 25-22. Een mooie ontknoping in een boeiende wedstrijd. Helaas startten we de 5e set niet goed genoeg, een klein beetje gemakzucht en verslapping leek in de ploeg te zitten in het begin. Daarna moesten we dat zien te repareren, maar dat lukte helaas niet. Met een dubbele wissel probeerden we met Thijs Homan en Michael te Veer nog weer wat te forceren, maar het mocht wederom niet baten, door de 15-10 in de 5e set verloren we onze eerste wedstrijd van het seizoen. Complimenten voor Keistad, voor het spel en de werklust, we zien uit naar de revanche in Bedum!”
Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde sprak van een geweldige pot. ,,Alles zat er op en er aan. Een mooi resultaat, maar we zijn nog niet op ons best. Het niveau was niet altijd Topdivisie waardig, maar spannend was het zeker. Een smet op deze kraker was het matige optreden van de eerste scheidsrechter, maar verder heeft Keistad weer mooie reclame gemaakt.”

Prima Donna Kaas/Huizen 2- Sudosa-Desto
Twee sets lang kon de hekkensluiter Prima Donna Kaas/Huizen 2 de koploper uit Assen goed tegenstand bieden. Na een 1-1 stand nam Sudosa het initiatief definitief in handen en gaf dat niet meer uit handen: 20-25, 25-20, 14-25 en 16-25. Daardoor nam de ploeg van trainer Erik Noordijk de koppositie van DIO/B over en bleef Huizen 2 nog steeds puntloos.
Dirk Zegwaard van Huizen 2 vond dat zijn ploeg drie sets goed tegenstand bood tegen Sudosa-Desto. ,,Sudosa was een leuke wedstrijd," zegt hij. ,,Wetende dat het een lastige wedstrijd ging worden, gingen we er in met een alles of niets mentaliteit. Voor de eerste drie sets zorgde dat ervoor dat we een redelijk goede wedstrijd hebben kunnen spelen. We konden servicedruk leveren en druk over het midden houden. Uiteindelijk was de tank in de vierde set helemaal leeg en werd het machtsverschil duidelijk. Wij zijn echter tevreden van het veld gestapt. Het ging ons om te laten zien wat we waard waren en voor bijna drie sets lang hebben we dat goed gedaan. Uiteindelijk vochten we tegen een ploeg die op verschillende vlakken een stuk sterker was. Het is geen schande om daarvan te verliezen."

Webton/Hengelo-Dynamo 2
Dynamo 2, dat nogal wisselvallig presteert, boekte een 1-3 zege bij Webton/Hengelo, dat ook nog niet de grootse vorm te pakken heeft. De ploeg van trainer Justin Sombroek won met 1-3 via 25-20, 22-25, 19-25 en 21-25. ,,We hadden gehoopt weer verder te kunnen bouwen, maar helaas missen we naast Lex Slaghekke (knie) nu ook Sven Duwe (enkelbreuk) voor lange tijd,” zegt Webton/Hengelo-trainer Rinke Olthof. ,,Het positieve is dat de overige zieken en geblesseerden sinds donderdag weer zijn ingestroomd. Ik kan alleen maar trots zijn op mijn team. We trainen en spelen de afgelopen weken steeds weer in verschillende samenstellingen en ze blijven uitstekend omgaan met de tegenslagen. Ook in de wedstrijd tegen Dynamo hebben we gezien dat het niveau er is. We misten in de loop van de wedstrijd net een paar vastigheden die we in de weken daarvoor hadden opgebouwd. Daarnaast groeide Dynamo ook in de wedstrijd en wist met name het verschil te maken in de lange rally’s. Wanneer we de komende weken met dezelfde mensen kunnen trainen en spelen dan heb ik er alle vertrouwen in om ook resultaat te halen de komende wedstrijden.”
Dynamo-trainer Justin Sombroek zag zijn team slecht beginnen. ,,In de eerste set begonnen we ronduit belabberd,” vertelt hij. ,,De eerste 4 a 5 punten kregen we al snel tegen. Hierdoor keken we direct tegen een achterstand aan. Deze achterstand wisten we in de eerste set niet te overbruggen. In de tweede set kwamen we beter in ons spel en kregen we de wedstrijd steeds beter onder controle. Dankzij twee libero's uit H3 hadden we genoeg wissels en die hebben we ook nodig gehad. De tweede set en derde set hebben we gewonnen. In de vierde set werd het nog even spannend, maar ook deze set hebben we naar ons toe getrokken. Blij met deze winst na twee mindere wedstrijden.”

Orion 2-Madjoe
Orion 2 won met 3-2 van Madjoe via 25-20, 23-25, 25-16, 24-26 en 15-10.

Reflex-EVV
Reflex behaalde een 3-2 overwinning op EVV via 18-25, 25-13, 24-26, 25-15 en 18-16. Reflex-trainer Erik Huisken was blij met het feit dat zijn ploeg de wedstrijd op karakter in de wacht sleepte. ,,We begonnen matig aan de wedstrijd,” zegt hij. ,,Onze servicedruk was te laag, terwijl EVV dit juist goed voor elkaar had. Hierdoor was het veel te rommelig bij ons en in rommelen is de ploeg uit Elburg beter. Ze pakten dan ook zonder problemen de eerste set. In de 2e set kregen we de service op orde en ook passend bleven we beter overeind. Hierdoor konden we Elburg weghouden bij het net en zelf onze hoogte in de aanval gebruiken. In de derde set gingen we eigenlijk op dezelfde manier verder, alleen vergaten we onze kansen in de rally te benutten. Hierdoor konden we niet uitlopen en boven de 20 pakte EVV de belangrijkste punten. Voor de tweede keer op achterstand, maar nog niet verslagen. De scherpte uit de tweede set was weer terug en de foutenlast bij Elburg nam toe, een snelle 25-15 en op naar de vijfde set. Tot de veldwissel ging de vijfde set gelijk op, maar daarna stonden we steeds 1 of 2 punten achter. Dan sta je mentaal dus flink onder druk, omdat elke fout einde wedstrijd is. Juist op dit moment bleven we steeds de goede keuzes maken en de juiste oplossing zoeken, waardoor er na een spannende ontknoping 18-16 voor ons op het scorebord stond. Deels teleurgesteld dat we in de derde set niet door konden drukken, maar ook weer tevreden dat we steeds van een achterstand terug konden komen en op karakter de wedstrijd gewonnen hebben.”

VoCASA 2-Olhaco
VoCASA 2 won voor de tweede keer op rij en lijkt na een moeizame start de smaak te pakken te hebben. De ploeg uit Nijmegen behaalde een overtuigende 3-0 zege op Olhaco via 25-17, 25-17 en 25-18. Olhaco-trainer Xander Arling vond niet dat zijn ploeg een slechte wedstrijd speelde. ,,Nee, we speelden niet slecht, maar het was ook niet top. Aanvallend was VoCASA sterk, daar scoorden ze veel mee. We hebben geprobeerd zaken aan te passen, maar dat lukte helaas niet.”