beeld:

Debutant Vives blijft winnen

di 04 okt 2022 00:31
Door: Reinier de Boer

Debutant Vives won ook haar tweede wedstrijd al was de 1-3 zege bij Donki Sjot zeer zwaar bevochten. De ploeg gaat samen met Sliedrecht Sport 2 aan kop dat met 0-3 bij Spaarnestad won. Utrecht blijft ook ongeslagen en boekte een knappe 2-3 zege bij Inter Rijswijk. Peelpush verraste het moeizaam gestarte Zaanstad en Compaen pakte de eerste zege ten koste van Protos.

Spaarnestad-Sliedrecht Sport 2
Sliedrecht Sport 2 kende weinig moeite met Spaarnestad en won met 0-3 via 21-25, 18-25 en 17-25. ,,Andere samenstelling, zelfde resultaat!,” zegt Sliedrecht Sport-speler Albert Stek. ,,Ook in de tweede wedstrijd van het kersverse seizoen stapten wij met een nette 3-0 overwinning van het veld. Deze wedstrijd waren Wessel Anker en Luuk de Groot mee met het vlaggenschip naar Doetinchem en Luuk van der Leeden was als libero bij Heren 3 in de derby tegen VC Wik Groot-Ammers te vinden.” In het sfeervolle Haarlem begonnen de gasten met  Jelle van Rekom, Jasper Bouter, Mats Kruiswijk, Ian de Bus, Michael van Leeuwe, Gerard Baan en Joël Blokland aan de wedstrijd. Met 25-21, 25-18 en 25-17 was er de hele wedstrijd lang geen vuiltje aan de lucht voor de regerend kampioen. ,,Gerard Baan zijn favoriete bal rechtdoor was niet te stoppen, Mats Kruiswijk varieerde maar raak van zowel achter de achterlijn als aan het net, Jelle van Rekom liet zien hoe je een blokkering uit elkaar moet spelen en Jasper Bouter was zelfs zó technisch sterk dat het voor beide scheidsrechters soms te snel ging. Een mooi resultaat voor een team vol met talenten en de nodige ervaring die allen zeer breed inzetbaar zijn. Volgende week mogen we voor het eerst ‘los’ in onze thuisBasis tegen de mannen van Donki Sjot.”

Donki Sjot-Vives
Nieuwkomer Vives is uitstekend uit de startblokken gekomen en won ook haar tweede duel. Bij Donki Sjot werd het een zwaar bevochten 1-3 zege via 26-24, 21-25, 24-26 en 19-25.
Vives startte met dezelfde zeven man als vorige week: Sjoerd Hoogendoorn (dia), Jacco Hoogendoorn en Mitchel van Kesteren (pl), Joël van der Schans (sv), Niels Bakker en Peter Houwink (mid) en Jordy Streng (libero). Ondanks wat lichte zenuwen kwamen de heren uit IJsselstein goed uit de startblokken tot de eerste time-out van Donki Sjot op een stand van 9-12 voor de bezoekers. De stand bleef de hele set 2 á 3 punten in het voordeel van Vives, maar het spel bevatte veel zenuwen. Bij 17-18, in het voordeel van Vives, werd Fedde Plankeel gebracht in de hoop de zenuwen te bedwingen. Vives herpakte zich en hield dit vast tot 21-23. Deze marge was niet voldoende, want door onder andere een goede service kwam Donki Sjot op voorsprong: 26-24.
De stand in de tweede set liep gelijk op 8-8, totdat Donki Sjot opnieuw bij een achterstand de eerste time-out aanvroeg: 11-14. Goede servicedruk over en weer zorgde voor het uitlopen van Vives en weer bijlopen van Donki Sjot, 16-16, 18-18. Met de hulp van de ingebrachte Dion Tjon a Man voor Jacco Hoogendoorn sloeg Vives opnieuw een gat tot 20-23. Ditmaal had Donki Sjot geen eindsprint en trokken de bezoekers de stand in sets gelijk tot 1-1 via 21-25.
In de derde set was het spelverloop identiek aan de eerste twee sets. Vives loopt wat uit, Donki Sjot loopt weer bij, enzovoort. Na een mindere reeks van Vives kwam Jacco terug voor Dion, maar het uitlopen-inlopen bleef onverminderd verder gaan tot 18-18. Ditmaal startte Donki Sjot de eindsprint al vroeg en liep uit tot 22-20. De eindsprint was niet zo sterk als in de eerste set en kwam Vives terug tot 23-23 waarna de bezoekers doorstoomden naar een eindstand van 24-26.
,,In de vierde set was de diesel uit IJsselstein eindelijk op volle toeren en gaf de benzinemotor uit Den Dungen langzaam de geest: 7-12 , 11-19, 16-23, 19-25 en wij bekroonden ons tot winnaar met een eindstand van 1-3 in sets. Met deze zwaarbevochten overwinning blijven we  ongeslagen,” zegt Vives-trainer Kasper Langendoen.

Inter Rijswijk-VV Utrecht
Ook VV Utrecht kent een goede seizoenstart, want ook haar tweede wedstrijd leverde een overwinning op. Bij Inter Rijswijk won de ploeg van trainer Bernard Schoonbeek met 2-3 via 18-25, 15-25, 25-23, 25-22 en 11-15. Utrecht begon licht gehavend aan de wedstrijd met een zieke en een licht geblesseerde. ,,Gelukkig hebben we een uitgebreide selectie,” zegt Schoonbeek. ,,Inter Rijswijk is voor ons toch een beetje een benchmark team; zij waren vorig jaar waar wij dit jaar willen zijn. Na een gelijkwaardig begin lukte anderhalve set werkelijk alles bij ons en veel minder bij Inter Rijswijk met als gevolg een 2-0 voorsprong. Nu weten we dat Inter zich zeker in Rijswijk niet zomaar naar de slachtbank laat leiden en dat dit goed georganiseerde en goed begeleide team met een plan B kan komen. Helaas voor ons lukte dit ook. Andere spelverdeler, andere blokkering en veel meer lef in de opslag en de aanval, gecombineerd met een gezonde dosis vechtlust zorgden ervoor dat de wedstrijd kantelde in hun voordeel. Nu lukte alles bij Inter en steeds minder bij ons. Gevolg 2-2 en 3-0 achter in set 5. Vanaf dat moment konden wij het niveau van set 1 en 2 weer benaderen en bleef Inter Rijswijk hun niveau houden. Bij 5-5 waren we bij en boven de 10 konden we een paar punten op rij maken. Voor het eerst in jaren heb ik met een team weer eens gewonnen in Rijswijk van Inter. Om met de woorden van Noud te spreken: ,,Eindelijk heb je eens een keer van ons gewonnen”. En met een knipoog: ,,Wen er maar niet aan”. Het tekent ook wel de sportieve rivaliteit tussen Inter Rijswijk en VVU. Zo hoort het! Complimenten voor de organisatie rondom de wedstrijd en zeker ook voor de scheidsrechters!”

Compaen-Protos
Compaen won voor het eerst dit seizoen. Dit gebeurde in de thuiswedstrijd tegen Protos, waartegen een 3-1 zege werd behaald via 25-22, 25-9, 23-25 en 25-21. Compaen startte in dezelfde opstelling als vorige week. ,,We startten met Christian de Jong als spelverdeler, Calvin Ooms als diagonaal, Lars Ent en Jason Hartman op het midden,” vertelt trainer Sven Vermeulen. ,,David Bes en Vasilis Mandiralis op de buitenkant en Jelmer Lubberts als libero. We startten goed, de passing stond en we konden goed ons midden bereiken. Dit had veel effect waardoor aan de buitenkanten ruimte ontstond. We tankten in deze set vertrouwen, maar maakten zelf nog iets teveel foutjes: de rallypass lag nog niet perfect, de afstemming liep nog niet helemaal en we waren nog zoekende naar ons niveau. Ondanks dit bouwen we onze voorsprong netjes uit en winnen we de set.
De tweede set is een set waarin je als coach alleen maar geniet. Het vertoonde spel was precies zoals we voor ogen hebben en alles lukt. In deze set zie je hoe hoog de pieken kunnen zijn. We zetten de tegenstander vast met de eigen service, blokkeren sterk waardoor de defence meer kansen heeft en we zelf in de mogelijkheid komen om aan te vallen. David en Jesse waren niet te stoppen. Dit bracht ook de gelegenheid om iedereen te gebruiken: Milan Muijs, Thomas Konijn en Sjoerd van Tol betraden allemaal het veld. We verslapten niet en hielden de focus waardoor we de tweede set met 25-9 binnen sleepten.
De derde set kakten we in, we kwamen achter met 7-2 en 12-7, maar we herstelden goed. Helaas konden we aan het einde niet nog dat extraatje geven, omdat we dat al nodig hadden gehad om bij te komen. Protos gaf veel energie, maakte minder eigen fouten en won deze set terecht, een mooi leermoment voor ons om de focus vast te houden. De laatste set speelden we met meer vertrouwen en straalden dat ook uit naar elkaar. Dit had veel invloed op het spel en we kwamen al gauw op een mooie voorsprong. Protos haakte nog een keer aan en verkleinde het gaatje naar twee punten, waarna wij weer uitliepen en de wedstrijd beslisten.”

Peelpush-Zaanstad
Peelpush boekte haar eerste overwinning van het seizoen door een knappe 3-1 zege op Zaanstad via 25-16, 21-25, 25-21 en 25-11. Zaanstad wacht nog steeds op de eerste overwinning van dit seizoen.

Volley Tilburg-MKB Accountants/VCV werd uitgesteld
Volley Tilburg-trainer Martijn Musters was daar niet echt blij mee. ,,Onze wedstrijd is uit het programma gehaald door de Nevobo op verzoek van VCV. VCV kampt met veel blessures en daardoor hadden ze maar zeven fitte spelers over. Ik begrijp dat je liever met een fitte selectie op pad wilt gaan, maar normaliter vul je dan je team aan met spelers uit lagere teams. Ook wanneer die teams op of rondom hetzelfde tijdstip spelen. Wat ik echt niet begrijp is dat de Nevobo zonder enige vraag te stellen dit verzoek heeft geaccordeerd en de wedstrijd heeft uitgesteld. Ontzettend jammer, want wij hadden erg graag onze eerste thuiswedstrijd gespeeld en daarbij veel van onze jeugdleden op de tribune gehad, omdat het direct een speciale jeugdkijkdag was. “