facebook pixel Zwaarbevochten 3-2 overwinning van Zaanstad op Vocasa - Volleybalkrant
beeld:

Zwaarbevochten 3-2 overwinning van Zaanstad op Vocasa

ma 21 jan 2019 16:00
Door:

Zaanstad en Vocasa konden op 19 januari belangrijke stappen zetten om bij de eerste zes teams te komen als de reguliere eredivisie-competitie klaar is. Het was een zespunten-wedstrijd, dus er stond veel spanning op de wedstrijd. Gelukkig was iedereen bij Zaanstad fit genoeg om te kunnen spelen. Dat is lang niet gebeurd en was nu ook hard nodig. Uit was er door Zaanstad bijna met 0-3 gewonnen, maar nu ga ik eerst de focus op Vocasa richten. Bas van Bemmelen was toen in Nijmegen niet fit en speelde niet. Andere spelers moesten toen bij Vocasa opstaan. Dat extra stukje inzet om het gemis van Bas op te vangen deed sommige spelers bij Vocasa toen boven zichzelf uitstijgen, waardoor ze toch met 3-2 wonnen. Bas van Bemmelen was zaterdag 19 januari wel fit en werd opgesteld. Ik sprong een gat in de lucht. Nu ging Zaanstad winnen, want alle ballen zouden naar Bas van Bemmelen gaan en zijn medespelers zouden niet in een flow komen. En op het eind zou Zaanstad dan toch winnen. Soms kunnen mensen vreemde kronkels in hun hoofd hebben.

Coach Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Ferdy Wever, Kjeld Broekema, Lars de Boer, Marijn van Gool, Jannes van der Ham, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones. De spanning was vooral bij de mannen van Zaanstad zichtbaar. Tot 8-8 ging het gelijk op, maar de Zaanse mannen maakten in die periode vijf serve- en aanvalsfouten. Dus moesten ze zes aanvalspunten en een ace scoren om bij te blijven. Daarna kwam een fase waarin Zaanstad steeds twee punten achterstand had, want Bas van Bemmelen kwam los en tot het eind van deze set zou hij zeven aanvalspunten scoren (70% van het totaal). Vanaf 14-15 zetten de Zaanstad twee tussensprints in: via een serviceserie van Lars de Boer en van Ferdy Wever, die Zaanstad op 20-17 voor brachten. Joris Berkhout werd ingebracht voor de serve en bracht Zaanstad op setpoint: 24-19. Good old Erwin Huinen mocht de 25-20 scoren. Een mooi begin. Zaanstad was vooral aanvallend dominant geweest, met zes punten van Marijn van Gool en vier van Erwin Huinen.

In de tweede set bleef de basis bij beide teams dezelfde. Het ging ook nu weer gelijk op via 8-8 en 16-16. Op de service van Ryan Anselma sloeg Vocasa een gaatje van twee punten, want Bas van Bemmelen bleef voor hen scoren en de aanvalsmachine van Zaanstad haperde. Van 18-20 werd het 18-22 en Vocasa won deze set met 21-25. Bas van Bemmelen scoorde 12 van de 18 aanvalspunten. Het lijkt veel, maar zijn aandeel in de aanvalspunten was al gezakt naar 66,7 %. Bij de Zaanse mannen scoorde Lars de Boer vijf aanvalspunten, met daarachter Erwin Huinen met vier aanvalspunten. Inmiddels was het Zaanse publiek aangegroeid tot ruim 250 mensen en zij zagen de spanning bij de Zaanstad-spelers en gingen vol achter hun team staan.

In de derde set bleef de basis van Zaanstad staan en bij Vocasa bracht coach Joost Joosten twee andere passer/lopers in het veld. Zaanstad kwam iets beter uit de startblokken, maar op 8-8 stond het weer gelijk. Bij Vocasa begon Bas van Bemmelen ook aces te slaan. Op 15-15 kwam Sandor Rieuwers met een sterke wissel. Hij bracht David Bes voor Kjeld Broekema om het blok te versterken. Hij kon via een remblok de aanval van Bas van Bemmelen neutraliseren en zelf een paar mooie aanvalspunten scoren op een serviceserie van Jannes van der Ham: 18-16. Op de serve van David Bes liep Zaanstad daarna van 20-18 naar 22-18, omdat twee aanvallen van Bas van Bemmelen door evenzovele killblocks van Erwin Huinen werden geneutraliseerd. Deze set scoorde hij maar 28,6% van de Nijmeegse aanvalspunten. Op 23-19 leek de set gespeeld, maar twee Zaanse fouten brachten de spanning terug. De ingevallen Daniel Homburg kon uiteindelijk op een heel gewaagde wijze de 25-23 scoren. Het leverde veel protesten bij Vocasa op.

In de vierde set bleef de basis bij beide teams hetzelfde. Vanwege hevig protesteren was er alsnog een rode kaart voor Vocasa. Het bleek Vocasa te prikkelen om sportief revanche te nemen. Op 1-4 moest Sandor Rieuwers al een time-out nemen. Het gaatje van drie punten bleef lang bestaan. Op 12-15 kon Zaanstad op de serve van Erwin Huinen weer aansluiten (15-15), omdat Bas van Bemmelen even minder kansen kreeg. Zaanstad begon nu vooral via de buitenkanten te scoren en kwam op de serve van Jannes van der Ham zelfs op voorsprong: 19-17. Vocasa zette weer de joker Bas van Bemmelen in. Die sloeg Vocasa weer naar 19-19. Toen kwam de langste rally van de avond. Hij duurde 44 seconden, waarin een spervuur van aanvallen werden afgeblokt of verdedigd. Uiteindelijk sloeg de moegestreden Erwin Huinen de bal in het blok. Een cruciaal moment, waarna Bas van Bemmelen de stand naar 20-22 sloeg. Over en weer waren er serveerfouten en uiteindelijk ging de winst met 21-25 naar Vocasa. Er had voor Zaanstad meer in gezeten en het scoorde iets meer met de aanval dan Vocasa, maar Vocasa vocht met het hele team voor alles wat ze nog hadden. Bij Zaanstad scoorde Lars de Boer nu de meeste punten. Bas van Bemmelen scoorde nu 30,8% van de aanvalspunten van Vocasa. Nu heb ik hem 18 keer genoemd, want hij scoorde een monsterscore van 30 punten en hij is één van de aardigste mensen bij Vocasa die ik ken. Maar nu is het wel even genoeg.

Bij de start van de vijfde set was de vraag wie ging het extra punt halen. Bij Zaanstad nam David Bes de plaats van Marijn van Gool in en bij Vocasa bleef dezelfde basis staan. Tot 3-3 ging het gelijk op. Daarin scoorde David Bes op de serve-serie van Kjeld Broekema samen met Lars de Boer vier aanvalspunten en Kjeld Broekema sloeg ook een ace, waardoor Zaanstad 7-3 voor kwam. Een nieuw aanvalspunt van David Bes bracht veel emoties op en rond het veld. Zaanstad kon daarvan profiteren en de score opvoeren naar 12-6 en daarna doorlopen, waarbij David Bes zijn sterke invalbeurt bekroonde door het matchpoint te scoren: 15-8. David Bes was met vier aanvalspunten het meest waardevol voor Zaanstad in deze set. Voor elk punt was gevochten en de rallyes werden steeds langer en het Zaanse publiek werd de groter winnaar

Door deze overwinning staat Zaanstad nu op de zesde plaats met even veel punten als Vocasa, maar een beter setgemiddelde door de vele vijfsetters die we gespeeld hebben. Met nog drie ronden te gaan wordt het superspannend en nog steeds hebben vier ploegen kansen om de twee plaatsen in de kampioenspoule die nog over zijn te gaan bezetten. Wij moeten nu proberen op zondag 27 januari in Ede puntjes te sprokkelen tegen het Talentteam. En dan volgen de thuiswedstrijden tegen Abiant/Lycurgus (zondag 3 feb) en Corniche/ Zwolle (zondag 10 feb).

(Bron: VV Zaanstad - André Triep)