beeld:

Zaanstad verslaat VV Utrecht

ma 20 nov 2023 19:40
Door: Reinier de Boer

Sliedrecht Sport 2 bleef door een 1-3 zege bij Skunk de koploper in de Topdivisie B. Zaanstad steeg naar de tweede plaats door een 3-0 zege op VV Utrecht. Ook Spaarnestad mengt zich in de top door een 3-0 zege op VCN. Volley Tilburg stopte een zegereeks van twee winstpartijen van Taurus en Donki Sjot stopte de zegereeks van Peelpush. Inter Rijswijk won met 3-2 van Gemini-Kangeroes.

Skunk-Sliedrecht Sport 2
Sliedrecht Sport 2 moest bij Skunk alle zeilen bijzetten om puntverlies te voorkomen. De koploper won met 1-3 via 25-23, 20-25, 23-25 en 26-28. De spelers van Skunk waren zich pijnlijk bewust van het niveau van het team tijdens de laatste set van de wedstrijd op zondag. Een set waarin de uitploeg ver door het ijs zakte en waar alle leden een vieze nasmaak aan overhielden. Er werd de daaropvolgende maandag gewoon getraind, enerzijds vanwege hoog bezoek van de fysiotherapeut, anderzijds omdat het team een dag vrij gewoon niet echt had verdiend. Tot slot moest het team gewoon aan de bak, gezien het feit dat koploper Sliedrecht langskwam in Veghel.
Skunk leek bij de start van de eerste set redelijk onder de indruk van de spelers aan de andere kant van het net. De passlijn haperde, waardoor de ballen aan het net moeilijker gescoord konden worden. Skunk begon de set meteen met een achterstand, maar liet zich niet kennen. Met felle vechtlust werkte de thuisploeg zich terug in de wedstrijd: onmogelijke verdedigingsballen werden teruggehaald en keiharde smashes maakten dat de eerste set niet naar Sliedrecht, maar underdog Skunk ging (25-23). Het publiek ging uit zijn dak: hier valt wat te halen!
In set twee begon Skunk wederom met een kleine achterstand. Dit feit, aangevuld met het gegeven dat er een aantal keer fout werd geserveerd, maakte dat de heren uit Veghel achter de feiten aan liepen. ,,Er werd fantastisch gevolleybald en zonder die onnodige foutjes was de score waarschijnlijk andersom geweest. Sliedrecht liet zich echter niet kennen en zette een solide pot neer: 20-25,” zegt Pepijn Scholten van Skunk. ,,Ook set drie begon met een kleine achterstand, waarna Skunk zich wederom moest terugvechten. Het publiek werd getrakteerd op een affiche voor het volleybal: Skunk liet zien dat ze terecht in de Topdivisie staan en kon zich prima meten met de nummer 1. Uiteindelijk maakte een zeer sterke sprongservice van Sliedrecht het verschil aan het einde van de set. Met een ketser werd deze set beslist met 23-25.”
Na deze enerverende drie sets was duidelijk dat Skunk zich moest belonen voor het harde werk. Het uitzinnige publiek ging als één man achter de thuisploeg staan. ,,Set 4 werd wederom een nagelbijter: de aanvalsmachine op de buitenkanten liep als een trein, maar Sliedrecht zette daar een uitmuntende verdedigingslijn tegenover: nu was het hun beurt voor de fantastische reddingen in het achterveld. Door de spanning weet ik niet meer wat het scoreverloop was aan het einde van deze set, maar uiteindelijk zorgde een ongelukkige reddingbal tegen het dak voor de 26-28. 3-1 verlies, terwijl minimaal een punt wel verdiend was geweest. Een luid applaus na afloop van de wedstrijd liet zien dat ook het publiek het jammer vond dat er geen vijfde set kwam. Ondanks alles voelen de spelers veel trots. Een prachtige revanche voor de belabberde wedstrijd tegen Peelpush geeft weer nieuwe energie.”
Albert Stek van Sliedrecht Sport beaamde dat zijn ploeg niet zonder slag of stoot de drie punten mee mocht nemen. ,,Voordat we meer over de wedstrijd gaan vertellen moeten we toch even het fenomeen ‘ketser’ uitleggen. De mannen uit het Brabantse Veghel zingen bij iedere pass die maar iets uit de buurt is van de spelverdeler ‘ketseeeer, ketseeeer’. We leggen het één keer uit. Een ketser is een pass die vanuit de service van de tegenstander zorgt voor een DIRECT punt. Dus… waar geen speler meer bij kan komen of echt helemaal niks van kan maken. Zo, ook weer helder.” Terug naar de wedstrijd. ,,Eerlijk is eerlijk, we moesten er hard aan sleuren. Skunk heeft een degelijk team met lange jongens die vooral aan de buitenkanten ook een harde klap kunnen verzorgen. In de eerste set leek er geen vuiltje aan de lucht totdat Skunk boven de 20 voor wist te komen en zomaar de set naar zich toe trok. Set 2, 3 en 4 waren voor ons. In de laatste set zat er zelfs nog de nodige spanning in, maar dan komt de ervaring en individuele kwaliteit van het team meer dan eens bovendrijven. MVP van de wedstrijd was overduidelijk Kees de Hooghvlieger. Stabiele en harde sprongservice, aan het net strakke hoeken uit zijn schouder en zelfs zijn eigen ‘celebrate move’ bij een killblock. Sliedrecht Sport Heren 1, Kees komt eraan.”

Taurus-Volley Tilburg
Taurus had twee keer achter elkaar gewonnen, maar moest zich tegen Volley Tilburg gewonnen geven. De ploeg van trainer Vincent Henskens won met 1-3 via 22-25, 16-25, 26-24 en 19-25. ,,Het was een wedstrijd van oude bekenden en dat maakte het wel speciaal,” zegt hij. ,,Immers, ik ken een aantal spelers van Taurus en dus ook hun kwaliteiten. We hadden ons dan ook goed voorbereid en een tactisch plan met het team gedeeld. En het tactisch plan werkte. In het begin van de eerste set nam Taurus een kleine voorsprong. Op dat moment hebben we onze blokkeerafspraken iets aangepast. Op dat moment ging het lopen en waren we -met kleine marge- wel de bovenliggende partij: 22-25.”
In de tweede set bleek het strijdplan nog effectiever. Hier was de uitslag 16-25 en kwam Tilburg niet in de problemen. ,,Dan weet je vervolgens dat Taurus in de derde set andere opties gaat inzetten. Zo kwam de van een blessure terugkomende linkshandige Finn Frielink in het veld. Met als resultaat een mooi volleybalgevecht. De derde set was de set van ‘maatje’ Hans. We wisten dat hij de key-player is van Taurus en toch kregen we moeilijk vat op hem. Of het zijn aanval was via positie 4 of de pipe-aanval. Taurus -of beter gezegd Hans- was daarin heel effectief: 26-24.”
De vierde set was eigenlijk snel klaar. ,,Maatje Hans viel geblesseerd uit. Van deze kant natuurlijk beterschap, maar door zijn uitvallen, viel de angel uit Taurus: 19-25. Overall een mooie pot volleybal, met aan onze kant een goed uitgevoerd strijdplan. Ook de wissels pakten goed uit. Dus een mooie overwinning van het collectief waarbij iedereen zijn aandeel leverde. Volley Tilburg heeft laten zien dat we genoeg volleybalkwaliteiten bezitten”.

Zaanstad-VV Utrecht
De topper tussen Zaanstad en VV Utrecht leverde een 3-0 overwinning voor Zaanstad op via 25-19, 26-24 en 25-20.  De ploeg van trainer Dwin Brouwer bleef thuis ongeslagen. ,,We hebben thuis nog geen set verloren en zelfs tegen Utrecht is het gelukt om met 3-0 te winnen,” zegt hij. ,,We beginnen elke keer erg scherp en leveren goed druk met onze service, hierdoor stond onze blokverdediging ook als een huis en hebben we veel kansen gecreëerd om in de rally te komen. Ik was blij dat ik weer kon beschikken over Kjeld, Jesse en Allard die er vorige week niet bij waren. Die hebben ook allemaal een goede pot gespeeld. En de meest opvallende in de wedstrijd was Arend Jan, die leek wel magneten als handen te hebben en hij had op de training al veel geoefend met serveren, maar dat lukte in de wedstrijd dan ook uitermate goed.”
Minder tevreden is Dwin Brouwer over de beslissing van de Nevobo dat de bekerwedstrijd bij Olhaco in Hoogeveen doordeweeks gespeeld moet worden. ,,Zij hebben heel mooi in het schema een bekerweekend gezet op 2 december. Helaas hebben zij het ook mogelijk gemaakt om daar competitiewedstrijden naartoe te verplaatsen. En de competitiewedstrijd gaat voor de beker. Nu heeft Olhaco daar een wedstrijd naartoe verplaatst, waardoor wij doordeweeks naar Hoogeveen moeten. (Zij willen niet op zondag spelen vanwege geloofsovertuiging, wat wij natuurlijk respecteren) Hoogeveen is voor ons vanaf Zaandam met files minimaal 2,5 uur rijden, enkele reis. Wij hebben een team waar bijna iedereen een drukke (belangrijke) baan heeft, dus helaas kan ik niet op iedereen rekenen bij de bekerwedstrijd, ik hoop zelfs dat ik voldoende spelers heb. We kunnen dus niet met twee volwaardige teams op volle sterkte tegen elkaar spelen. Dat is erg zonde en lijkt mij niet de bedoeling van een bekerwedstrijd. Helaas lijkt het er op dat de Nevobo hier verder niks mee doet. Ik krijg nul reactie op al mijn berichten hierover. Hopelijk durven ze te zeggen dat het misschien niet handig is geweest en dat ze zullen regelen dat het de volgende keer anders kan. ( Iedereen maakt fouten, maar dan moet je er wel van leren ). Voor ons geldt nu alleen nog maar dat we sportieve revanche moeten gaan halen in Hoogeveen.”
VV Utrecht trof een getergd Zaanstad. ,,Vorige week hadden ze met, naar eigen zeggen, matig spel kansloos verloren van koploper Sliedrecht Sport en in de voorbereiding hadden ze ook van ons verloren,” zegt Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Dwin confronteerde me voor de wedstrijd al wel met de statistiek dat zij thuis nog geen set verloren hadden in de 's Neerlands Todivisie B bij de heren. Laten we beginnen met het positieve nieuws: Mart Overdijk heeft zijn eerste setje gespeeld in deze competitie en hij is dus op de weg terug. Verder hadden we Martijn "Chiel" Peper van Heren 3 bereid gevonden om de middenpositie de overige twee sets in te vullen. Normaal gesproken spelen we altijd leuke en spannende potjes tegen Zaanstad, maar over deze wedstrijd kunnen we redelijk kort zijn. Zaanstad was op alle fronten beter en zij hebben volkomen verdiend gewonnen. Vooral aanvallend kwamen wij er niet aan te pas. Ik denk dat het behoorlijk wat zegt als onze beste (en jongste) aanvaller eindigt op +4 en dat hij dit deed als invaller. Dwin had dus gelijk met de opmerking dat de statistieken in hun voordeel spraken. Wij kunnen en moeten veel leren van deze wedstrijd en onszelf klaar maken voor de bekerwedstrijd van aanstaande donderdag tegen eredivisieclub ZVH in onze eigen Galgenwaard om 20.30 uur. Als wij hier een wedstrijd van willen maken zullen we uit een ander spreekwoordelijk vaatje moeten tappen.”

Spaarnestad-VCN
Spaarnestad blijft goed meedoen in de top van de Topdivisie B door een 3-0 zege op hekkensluiter VCN. De setstanden waren 25-14, 25-18 en 34-32. Spaarnestad-trainer Casper Groenhuijzen vond dat zijn ploeg stappen aan het maken is. ,,We hebben voornamelijk mentaal nog wel stappen te zetten,” zegt hij. ,,We waren veel beter dan VCN. Dat is logisch, 80% van dit team komt uit de eerste divisie. Je merkt dat wij de favorietenrol waar moeten maken. Dat hebben we gedaan, voornamelijk in een heel spannende derde set. Wij moeten leren om het niveau neer te zetten. Dat lukt ons nog niet. Teveel blessures die ons hinderen op trainingen. Van zes geblesseerden naar drie. We maken stappen.”

Donki Sjot-Peelpush
Donki Sjot stopte de zegereeks van Peelpush door met 3-1 te winnen via 25-13, 27-25, 21-25 en 26-24. De eerste set begon Donki Sjot met veel bravoure en door de sterke servicedruk van onder andere Mees de Jager en Joël Kling wist de thuisclub een voorsprong te pakken. ,,Naast onze sterke service kwamen we aanvallend er ook goed doorheen,” zegt Donki Sjot-coach Bram de Jager. ,,Met name Jeroen Gollenbeek wist diverse malen te scoren door middel van de handjes op te zoeken. Resultaat: 25-13 winst en een 1-0 voorsprong. In set twee kwam Peelpush meer in hun eigen spel. Door de hogere servicedruk moesten de mannen van Donki Sjot even schakelen in de pass. Een spannende set met een spectaculaire slotfase. Nek en nek in de slotfase, maar met een prachtig kill block van clublegende Dirk van de Ven sleepte Donki Sjot ook de tweede set binnen. Resultaat: 27-25 winst en een 2-0 voorsprong.”
De derde set ging redelijk gelijk op. ,,De druk van Peelpush resulteerde in een hogere foutenlast aan de kant van Donki Sjot. Donki Sjot wist deze set niet terug te komen en moest hem helaas afgeven met een stand van 21-25 in het voordeel van Peelpush. Resultaat: 21-25 verlies maar wel nog een 2-1 voorsprong. De vierde en laatste set wist Donki Sjot de druk weer op te voeren. Door meer bezig te zijn met het eigen spel lieten ze een steady niveau zien. Helaas was dat ook het geval aan de kant van Peelpush. Met weer een spannende slotfase slaagde Donki Sjot er toch in om deze set binnen te slepen met 26-24. Resultaat een 3-1 overwinning.”

Inter Rijswijk-Gemini-Kangeroes
Inter Rijswijk won met 3-2 van Gemini-Kangeroes via 25-15, 19-25, 25-27, 25-11 en 15-12.