beeld:

Zaanstad blijft in kielzog Sliedrecht Sport 2

ma 11 dec 2023 22:39
Door: Reinier de Boer

Zaanstad blijft koploper Sliedrecht Sport 2 op de hielen door een 3-0 zege op Gemini-Kangeroes. Sliedrecht Sport 2 won zelf met 1-3 bij Spaarnestad. Utrecht verspeelde een punt tegen Volley Tilburg, maar won dus wel met 3-2. Ook Peelpush won met 3-2 van Taurus. De top 4 blijft daardoor redelijk dicht bij elkaar. Spaarnestad mist een beetje aansluiting door de nederlaag tegen de lijstaanvoerder.

Spaarnestad-Sliedrecht Sport 2
Sliedrecht Sport 2 boekte een 1-3 zege bij Spaarnestad via 25-17, 23-25, 29-31 en 17-25. Daardoor blijft de voorsprong op nummer twee Zaanstad drie punten. ,,In een wedstrijd waar Spaarnestad leuk meedoet, nemen wij gewoon de drie punten mee naar Sliedrecht,” zegt Albert Stek van Sliedrecht Sport 2. ,,Ook Spaarnestad heeft ten opzichte van vorig seizoen een transformatie ondergaan. Hugo heeft bij Sliedrecht Sport in de Eredivisie de fijne kneepjes van het vak opgedaan en laat ze nu zien in Haarlem, enkele spelers van Compaen hebben de overstap gemaakt naar een échte volleybalclub, er staat een nieuwe libero in het veld en op de middenas komen we enkele nieuwe lange spelers tegen. Onze reis richting Haarlem was met een smalle selectie. Jasper wint tegenwoordig twee wedstrijden binnen twee dagen bij Heren 1 en Ian is sinds enkele weken de trotse vader van een tweeling. Al deze nieuwigheden zorgden ervoor dat wij de eerste set wat afwezig waren. Spaarnestad pakte dit goed op en sleepte met 25-17 de eerste set binnen. Rug rechten, nieuwe spelverdeler erin en daar gingen we weer. Set twee ging met 25-23 onze kant op. Dit was de ommekeer die we nodig hadden. Een interessant gegeven was dat hoe langer de wedstrijd duurde, hoe lastiger het scheidsrechtersduo het kreeg. Het was een spannende derde set waarin wij meerdere setpoints tegen kregen. Zelfs eentje door een rode kaart van de scheidsrechter, omdat je tegenwoordig niet mag zeggen wat voor rotzooi het in het veld is, trekken wij 'm toch naar ons toe: 31-29 op het scorebord. Een brekertje voor Spaarnestad. Set 4 liep weer gewoon ouderwets lekker. Klein smetje op deze set was het uitvallen van Aron, maar zijn vervanger pakte het met verve en ervaring op. Niks aan de hand, een 3-1 overwinning sierde het scorebord.”

Zaanstad-Gemini-Kangeroes
Zaanstad blijft goed in het spoor van de koploper door een 3-0 zege op Gemini-Kangeroes via 30-28, 25-14 en 25-22. Zaanstad-trainer Dwin Brouwer noemde de wedstrijd een moeizame.  ,,Waar tot nu toe alle thuiswedstrijden sprankelend waren, was deze wedstrijd dat allerminst, wellicht waren de gedachten al naar het Zaanstad feest dat die avond zou zijn,” zegt hij. ,,Gemini speelde sterk verdedigend, zoals we hadden verwacht, echter konden we onszelf te weinig aan de afspraken houden, waardoor we een moeizame pot speelden. Gelukkig konden we op tijd nog een tandje bijzetten in de eerste set, waardoor we die nog net wonnen. In set 2 konden we meer druk leveren met onze services, waardoor onze blokverdediging weer beter uitpakte en we de set vrij eenvoudig wonnen. In set 3 hebben we vaak voor gestaan, maar kwam Gemini door hard werken toch vaak op gelijke hoogte. Ook hier konden we op het einde gelukkig meer druk leveren, waardoor we dit seizoen nog elke thuiswedstrijd gewonnen hebben met 3-0.”
Gemini-Kangeroes-trainer Sjoerd de Jong hield gemengde gevoelens aan het treffen met Zaanstad over. ,,Ja, we konden in de eerste set Zaanstad goed bijhouden, vooral Dennis van Wijk op de buitenkant was op dreef,” laat De Jong weten. ,,We hebben zelfs nog een setpunt gehad en dat zou tegen een team dat thuis nog geen set heeft verloren, wel een stunt zijn geweest. Helaas leken we daarna door personele problemen niet in staat om ook in het tweede en derde bedrijf van de voorstelling ons te kunnen meten met het thuisteam. Waar bij ons soms rare dingen fout gingen, leek Zaanstad rustig in hun spel te komen en konden we geen vuist meer maken. Hopelijk zijn we in de tweede helft van de competitie weer beter bezet en kunnen we stabielere wedstrijden neerzetten, want ondanks alle verloren potten hebben we elke week toch het idee dat er iets te halen is. Nu nog in setwinst uitdrukken.”

VV Utrecht-Volley Tilburg
VV Utrecht won met 3-2 van Volley Tilburg via 25-16, 21-25, 12-25, 25-23 en 15-11. Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek vond het een bijzondere dag. ,,Ja, en wel om drie redenen,” zegt hij. ,,Als eerste mochten we aantreden tegen onze Brabantse vrienden van Tilburg Volley, als tweede was de pers aanwezig om onze wedstrijd te verslaan en als derde was Jorad de Vries hoofdcoach in deze wedstrijd in verband met zijn opleiding VT4. Allemaal redenen dus om er een mooi feestje van te maken.”
Vorig jaar verloor Utrecht twee keer kansloos van Tilburg en het jaar ervoor de beruchte 2-2 wedstrijd toen iedereen de zaal uit gestuurd werd voor de basketballers. ,,Mijn Tilburgse concullega's laten me dit nooit vergeten.”
Utrecht kon niet compleet aantreden. ,,Helaas was onze Benjamin Lars te ziek om mee te spelen, maar gelukkig kon Tom Kroon van jongens A wel op de bank plaats nemen. Laten we zeggen dat de wedstrijd in de eerste set een afspiegeling was van de competitiestart van onze gasten; er lukte vrij weinig bij hun en wij wonnen vrij gemakkelijk. Set twee liet een totaal andere tegenstander zien. Andere spelverdeler dus ander spelletje en zij vochten weer voor iedere bal dus verdedigden ze veel meer dan in de eerste set. Bij ons was het net wat minder scherp dan in set 1 dus deze set ging met gering verschil naar Tilburg. In set 3 werden we onze eigen Galgenwaard-tent uit gespeeld en (tactische) wissels ten spijt hadden we geen schijn van kans. Opstelling in set 4 weer net anders aan onze kant en we stonden weer goed ten opzichte van de gevaarlijke jumpers van de Kruikenzeikers. Aan het eind werd het nog spannend, maar we wonnen deze set met hoog niveau aan beide kanten. De wedstrijd kreeg dus wat zij van tevoren verdiende; een vijfde set. Wij trokken de lijn door van set 4, onze gasten niet en dus wisselden we met een grote voorsprong. Zij konden nog iets terugkomen,  maar de voorsprong was groot genoeg om de overwinning over de streep te trekken. Op twee  sets na een wedstrijd van hoog niveau aan beide kanten met twee teams die op een sportieve manier hard vochten. Wij blij, Jorad extra, want hij kreeg ook een (terechte) positieve beoordeling.”

Taurus-Peelpush
Peelpush staat vierde door een 2-3 zege bij Taurus via 19-25, 25-21, 18-25, 25-21 en 9-15. Peelpush-trainer Johan Leenders vond de wedstrijd bij Taurus zeer moeizaam. ,,Beide teams konden niet compleet aantreden wat de wedstrijd extra onvoorspelbaar maakte,” zegt hij. ,,De eerste set zag het er bij ons nog allemaal redelijk uit. Service en blokkade liepen prima, maar verdedigend en aanvallend lieten we gaandeweg de set al wat steken vallen. Taurus maakte, gelukkig voor ons, ook de nodige foutjes waardoor we met 25-19 de eerste set toch ruim binnen konden halen. In de tweede set werd ons spel na een kleine voorsprong steeds onnauwkeuriger en dat werd goed afgestraft door een opportunistisch spelend Taurus. Verdiend ging de set dan ook naar het thuisteam met 25-21. De foutenlast van Taurus ging als een jojo op en neer in deze wedstrijd en vooral dat bezorgde ons de derde set. Met 25-18 winst leken we het weer redelijk op orde te hebben, maar het waren vooral de missers van de tegenstander die ons de punten bezorgde. In de vierde set leken we de klus toch te gaan klaren toen we via een tussensprintje van 16-16 naar een voorsprong van 16-21 kwamen. Finn Frielink scoorde echter het 17e punt voor Taurus, kwam zelf aan service en wij kregen de bal, in tegenstelling tot onze tegenstander, niet meer op de vloer. Negen punten op rij tegen… bij ons lukte niets en bij Taurus alles, wat een domper. De vijfde set pakten we vooral serverend en blokkerend de draad weer op. Aanvallend liep het nog steeds stroef, maar zeven (!) killblocks zorgden voor een duidelijke winst van 15-9. Al met al een dag waarin het wankele spelbeeld van beide teams zorgde voor een wisselvallige wedstrijd.”

Donki Sjot-Skunk
Donki Sjot boekte een 3-2 zege op Skunk via 25-18, 25-21, 11-25, 19-25 en 15-11. Zaterdag  was de eerste van twee Meierij derby's van Donki Sjot uit Den Dungen tegen Skunk uit Veghel. Op de ranglijst staan ze op de elfde en tiende plaats met een punt verschil. Dus de kans op een gelijk opgaande wedstrijd viel te verwachten. Donki Sjot vloog echter uit de startblokken. Een hoge servicedruk zorgde ervoor dat Skunk moeilijk tot scoren kwam en zelf wist spelverdeler Mees de aanvallers van Donki Sjot en met name het midden goed te vinden. De eerste set ging dan ook naar Donki Sjot. ,,De tweede set ging Donki Sjot door waar het gebleven was,” zegt DS-coach Bram de Jager. ,,Halverwege de set ging het iets moeizamer. Een dubbele wissel met Danny en Pepijn pakte heel goed uit. En door fanatieke aanmoediging vanaf de kant en veel enthousiasme in het veld ging het weer beter. Libero Rick had zijn passing en verdediging goed op orde en mede hierdoor was ook de tweede set voor Donki Sjot. 2-0 voor, wat een luxe. Nog een set en dan waren we klaar. Dat was mooi geweest, maar Skunk had andere plannen. De servicedruk bij hen ging omhoog en aanvallend kwam Donki Sjot moeilijker tot scoren. Pepijn kwam erin voor Sven om aanvallend meer power te geven, maar Skunk was niet onder de indruk. Zowel de derde als de vierde set ging naar Skunk. 2-2 weg was de voorsprong. Nog een keer opladen om de vijfde set te winnen. Sven kwam terug voor Pepijn. Donki Sjot deed waar ze in set 1 en 2 ook mee begonnen. De passing van Skunk onder druk zetten. Martijn op service bracht Donki Sjot een voorsprong van vier punten. Dit gaven wij niet meer uit handen. 3-2 winst, wat lekker was dit.”
De Skunk-vleugel van het mannengriepziekenhuis bleef deze week wonder boven wonder vrijwel leeg. ,,Emiel lijkt hersteld te zijn van zijn geprikte bips en Stef draait weer volledige trainingen mee,” zegt Pepijn Scholten van Skunk. ,,Ook het R-getal van de ziek-zwak-misselijk-infectiegolf blijft dalen. Alleen ons Robbert moest aan de kant staan: hij heeft de afgelopen tijd te hoog geblokkeerd, waardoor zijn benen even moeten rusten.” Skunk-trainer Frank van den Nieuwenhuijzen begon met Yannick, Pepijn, Ingmar, Wouter, Finn, Stef, met Daan als libero in de servicepass en Joey als verdedigende libero. Beide teams waren gebrand om te winnen, maar aan het begin leek Donki Sjot het meest gebrand. ,,Onder leiding van een aantal sterke sprongservices en kiezelharde aanvallen op midden pakte de thuisploeg al snel een voorsprong. Skunk maakte het zichzelf bijzonder moeilijk met een aantal foutservices en uiteindelijk was het 1-0. Set twee kende een vergelijkbaar verloop: Skunk speelde te angstig, terwijl ‘Particolare’ de pit erin hield. Hoewel het erg gezellig was in het veld met grapjes over en weer tussen de verschillende teams, win je met gezelligheid natuurlijk geen wedstrijd. Ook set 2 ging naar Donki Sjot en het leek in een fiasco te eindigen voor de mannen uit Veghel. Of er moest snel uit een ander vaatje getapt worden, of er zou snel uit het vaatje in de kantine getapt worden. Op zich ook geen probleem als je er zo over nadenkt.”
Toen kwam set drie. Emiel startte op de plek van Finn. ,,Dieselmotor Skunk bv begon eindelijk te lopen en hoe. Donki Sjot had geen schijn van kans tegen de puntenmachines van Skunk en een aantal lange servicereeksen maakten van set drie een korte set: 11-25 in het voordeel van Skunk.”
Ook in set vier werd het publiek getrakteerd op mooi spel van de kant van Veghel. De hele set bleef de uitploeg de baas in het veld en het werd al snel duidelijk dat er een vijfde set aan te pas moest komen. Skunk won met 19-25: de apotheose kon beginnen. ,,In set 5 kwam Skunk op een 1-3 voorsprong, maar zag vervolgens een floatservice van ‘Particolare’ voor verwarring zorgen bij de spelers van Skunk. Dit kostte de ploeg uiteindelijk de kop: Met 15-11 mocht Den Dungen een overwinning bijschrijven en moest Skunk genoegen nemen met één puntje.”