beeld:

VV Utrecht zit Sliedrecht Sport 2 op de hielen

ma 29 jan 2024 17:08
Door: Reinier de Boer

Sliedrecht Sport 2 liet een punt liggen bij Volley Tilburg, terwijl concurrent Utrecht wel de volle buit pakte tegen Donki Sjot en dus een punt dichterbij kwam. Zaanstad liet een belangrijke veer bij Taurus en verloor met 3-1. Inter Rijswijk steeg naar de vierde plaats door een 3-0 zege op Spaarnestad. Gemini-Kangeroes won na zeven nederlagen op rij weer eens een wedstrijd. Skunk werd met 3-2 verslagen.

VV Utrecht-Donki Sjot
VV Utrecht profiteerde van het puntverlies van Sliedrecht Sport 2 en won met 3-1 van Donki Sjot via 25-19, 20-25, 25-20 en 28-26. ,,Op de een of andere manier weten de Den Dungenaren het ons altijd moeilijk te maken dus we waren wel degelijk gewaarschuwd,” zegt Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Onze tegenstander begon al behoorlijk gehandicapt aan de wedstrijd waar wij voor het eerst (!) dit seizoen werkelijk compleet waren. Vanwege zijn goede prestaties op de trainingen en bij jongens A was er een basisplaats voor onze Benjamin Lars ingeruimd. In de eerste set was er weinig aan de hand al deed de jumper van good old Joel Kling ons even pijn. Dit was helaas voor ons wel een voorbode op wat er komen ging. Het toch al gehandicapte team van onze gasten moest nog een aderlating doen toen hun diagonaal (die al op het midden speelde) moest uitvallen met een vinger uit de kom. Hun tweede libero werd spelverdeler en de eerst spelverdeler op het midden en zij gingen nog meer vrijuit spelen waarbij vooral de reeds eerder genoemde linkshandige voormalige spelverdeler niet te stoppen was voor ons. De chaos in set twee werd compleet toen de DWF teller vervangen moest worden door een meer ervaren iemand. Set 2 ging naar de Brabanders. Wij pasten onze opstelling wat aan, zodat we in set 3 de angel uit hun va banque spel konden halen en tot aan de big points in set 4 leek er niets aan de hand. Wij hadden een vrij ruime voorsprong, maar de buren van Maaskantje kwamen langzaam terug en wisten drie matchpoints van ons teniet te doen en om te zetten in een setpunt voor hun. Gelukkig voor ons waren we net op tijd weer bij de les om de drie punten binnen te halen. Een wedstrijd om veel van te leren en uiteraard complimenten aan de sportieve Donki Sjotters die er altijd iets van maken tegen ons, zelfs in de gedwongen fantasie-opstellingen. Beterschap voor Pepijn en snel herstel gewenst voor de overige geblesseerden. De verloting voor Super Saturday was een groot succes! Aanstaande zaterdag mogen we naar Haarlem voor de return tegen Spaarnestad. De thuiswedstrijd was een redelijk gemakkelijke overwinning voor ons en zij beloofden ons een warm ontvangst en een goede strijd in de Yvonne van Genniphal. Daar gaan we dus van uit.”
Vooraf aan deze wedstrijd was er bij Donki Sjot een enkele geforceerde wijziging in het team. ,,Middenblokkeerder Dirk van de Ven is geblesseerd en daarmee had het team de beschikking over maar één middenspeler, Pepijn Kooijmans was voor deze wedstrijd aangesteld als middenblokkeerder ter vervanging van Dirk,” zegt DS-coach Bram de Jager. Donki Sjot begon aan set 1 met Mees de Jager, Sven Smits, Martijn van Rosmalen, Jeroen Gollenbeek, Joël Kling, Pepijn Kooijmans en Rick Buteijn als libero. De wedstrijd begon in het voordeel van Donki Sjot, dat direct een 0-3 voorsprong naar zich toetrok. Dit ging even gelijk op tot Utrecht weer een lichte voorsprong nam op 7-5. Bij dit punt werd de bal zodanig via de vingers van Pepijn geslagen dat hierbij zijn ringvinger uit de kom raakte. ,,Erg vervelend en hierdoor was Donki Sjot gedwongen nog verder te gaan improviseren op de middenpositie, Pepijn was voor deze wedstrijd uitgeschakeld. Er werd besloten verder te gaan met tweede libero Lars Smits als spelverdeler en spelverdeler Mees de Jager als middenblokkeerder. Dit werd in set 1 opstelling technisch wat ingewikkeld en zorgde hier en daar voor wat verwarring, helaas werd deze set ook verloren met 25-19.”
In set 2 klopte de opstelling van Donki Sjot weer en werd er verder gegaan zoals men in set 1 geëindigd was. De mannen van VVU leken verrast door het vrije spel van de uitploeg. Lars Smits bediende de aanvallers keurig en het team leek zich makkelijk aan te passen aan deze verandering. Het werd dan ook al snel 4-8 voor Donki Sjot. De mannen trokken deze lijn door, scoorden belangrijke punten en losten het spel goed op. Met standen als 6-11, 14-17 en 18-23 kwam het team uit Den Dungen dan toch al direct ook tot een setwinst in de tweede set, met een eindstand van 20-25.
,,Er viel bij ons niks te wisselen, wij startten de derde set net als de tweede,” vervolgt De Jager. ,,Bij Utrecht werd er inmiddels wel wat onrust veroorzaakt, men had niet verwacht dat er nog veel weerstand kwam. Set 3 werd begonnen en de Utrechtse mannen lieten blijken toch van plan te zijn deze pot te gaan winnen, met een wissel op de diagonaal werd nieuw aanvals- en servicegeweld in de ploeg gebracht. Dit zorgde voor een voorsprong van 12-5. Wij waren ook vastberaden niet met lege handen naar huis te gaan en vochten terug tot 15-13. Hierna begon Utrecht wat tactisch te wisselen, met een dubbele wissel en enkele wissels voor de service speelde de ploeg de set netjes uit, 25-20 voor de thuisploeg.”
Donki Sjot raakte niet in de stress, zij wisten immers dat hoe zij hier nu stonden, met deze opstelling in deze situatie, een uitzonderlijke situatie was en hier niet te veel verwachtingen van waren. ,,Echter had toch heel het team hetzelfde idee, we moesten onszelf belonen met punten. Het beloofde een spannende vierde set te worden, deze ging dan ook direct gelijk op met standen als 3-3 en 13-12. Hierna trok Utrecht een gat, Donki Sjot wist even niet bij te benen en viel weg, dit resulteerde in een stand van 21-15. Het was nu of niet, de mannen uit Den Dungen wisten dit natuurlijk en lieten dat ook merken, zij kwamen sterk terug, tot 22-21 en vervolgens tot 24-24. Het werd nu een eindsprint voor beide ploegen, wie kon als eerste die laatste punten scoren en daarmee de set winnen? Beide ploegen kwamen op setpoint, beide ploegen verzilverden deze niet, maar op 27-26 besloot Utrecht dit te veranderen, zij pakten de set- en matchwinst en maakten met 28-26 een einde aan de vierde set. We hebben het knap gedaan met een creatief opgeloste opstelling toch een setwinst en bijna een punt gepakt tegen de nummer 2. wij mogen trots zijn. Hopelijk gaat het goed met de geblesseerden en keren zij snel terug in de selectie. Aankomende wedstrijd zullen zij nodig zijn tegen directe concurrent Gemini-Kangeroes.”

Volley Tilburg-Sliedrecht Sport 2
Volley Tilburg pakte een punt tegen koploper Sliedrecht Sport 2. De setstanden waren 21-25, 25-20, 16-25, 25-21 en 11-15. Volley Tilburg-trainer Vincent Henskens kende voor deze wedstrijd een ietwat rommelige voorbereiding. ,,Het was een week met een ongebruikelijke aanloop naar de wedstrijd tegen Sliedrecht. Vorige week zondag tegen Peelpush en vervolgens maandag aangepast trainen. Aangepast om meerdere redenen: blessures, vakanties en afwezigheid van trainers…. Ook dat kan gebeuren. Op de donderdag eigenlijk hetzelfde: een selectie van twaalf spelers en toch zijn er maar acht. Ook hier blessures, vakantie en tentamenverplichtingen. Op de vrijdag nog een feestje, omdat de selectie van Volley Tilburg van het seizoen 2022-2023 genomineerd was voor de titel Sportploeg van het jaar 2023. De titel werd in de wacht gesleept en dat ging niet gepaard met Spa Blauw. Het hoort er allemaal bij, maar de aanloop naar de wedstrijd tegen Sliedrecht was dus niet optimaal. Dat mag natuurlijk geen excuus zijn. Zij kennen ons en wij kennen hen. En dat we elkaar kennen werd wel duidelijk: een doordacht service- en blokkeerplan van beide kanten met uiteindelijk op vijf sets een verschil van acht punten.”
De wedstrijd kende eigenlijk twee beelden: set 1 en 3 duidelijk voor Sliedrecht en set 2 en 4 in het voordeel van Volley Tilburg. ,,Overigens in set 3 zakten we door onze ondergrens. En dat is ook de verdienste van Sliedrecht: een stabiel spelende ploeg. In de vijfde set was er in het begin een mooi evenwicht. Bij de kantwissel was er een nipt voordeel voor Sliedrecht (6-8) en dat trok Sliedrecht door tot boven de 10. Vervolgens begon onze motor weer te draaien (10-13). En dan gaat de ervaring spelen (10-15). Deze nederlaag tegen een ijzersterke en ervaren (Gerard Baan, Wessel Anker, Mats Kruiswijk en Jelle van Rekom) tegenstander voelt daarom een beetje als een overwinning. Zonder drie belangrijke spelers zijn we erin geslaagd om het Sliedrecht moeilijk te maken. Mooi toch! Ik ben vooral trots op mijn jonkies uit eigen jeugd, spelverdeler Matthieu Winters en midden Luuk Koolen, die allebei een uitstekend niveau haalden. En ook libero Roel Mosselveld, die voor het eerste jaar in de Topdivisie speelt, deed het weer goed. Het is ook mooi om te zien dat deze jongens ook het vertrouwen krijgen van onze ervaren mannen als Niels, Tom en Gijs. Vermeld moet worden dat met twee  kill-blocks op Wessel door onze Tim er blijkbaar weddenschappen gewonnen zijn. Mooi dat dit zo leeft.”
Albert Stek van Sliedrecht Sport 2 vond dat het eigenlijk 3-1 had moeten zijn. ,,Tilburg uit, al jaren lastig. Zo ook afgelopen zaterdag. In een wedstrijd die op de minuut nauwkeurig twee uur duurde, liepen wij met een 3-2 overwinning het pre-carnavalsfeestje in. Trainer/coach Egbert op ’t Hof had de beschikking over de complete selectie. Na afgelopen donderdag in een sfeervolle kwartfinale met 3-0 van Limax te hebben verloren, begon Egbert met Jelle op de spelverdeling, Gerard op de dia, Hidde en Wessel op het midden, Mats en Kees op de buitenkant en Joel op de liberopositie. De hele wedstrijd door was het spel niet altijd even mooi en even sterk en dat resulteerde in een lange vijfsetter. Eentje waar Mats Kruiswijk de pass meer dan op orde had en waar Kees de Hoogh in set 5 opstond (een echte diesel) en bal na bal erin vlamde. Met in ons achterhoofd de winst van VV Utrecht en het verlies van Zaanstad (bedankt Heijting) lopen we iets uit op de mannen uit Zaanstad en komen de Domstedelingen weer iets dichterbij. Zo blijft het spannend!”

Taurus-Zaanstad
Zaanstad liet drie dure punten liggen in de titelstrijd bij Taurus, dat steeds beter in vorm komt. Taurus won met 3-1 via 25-22, 25-21, 23-25 en 25-22. ,,De wedstrijd tegen Taurus was een taaie voor ons,” zegt Zaanstad-trainer Dwin Brouwer. ,,We misten helaas Lars de Boer, die stond lekker in de sneeuw, daarnaast misten we door blessures en werkzaamheden in het buitenland de rest van onze passer/lopers. Gelukkig konden we wel beschikken over onze Amerikaan Nick die het goed deed op de passer/loper positie. En waren de knieblessures nog wat opgelapt om te kunnen spelen en Daniël net op tijd terug om 1x te trainen en de wedstrijd er weer bij te zijn na tien dagen in Chili geweest te zijn. Al met al geen lekkere voorbereiding op het zware potje tegen Taurus. Want we wisten dat bij Taurus hun diagonaal Dylan Boerefijn weer fitter was en kon aanvallen, zoals hij dat vorig jaar in de Eredivisie ook deed. Dit scheelde een heel stuk voor Taurus en wij hadden zelf de grootste moeite om voldoende servicedruk te leveren. Daarnaast kregen we te vaak een serie tegen van hun middenman, we kregen maar weinig controle op zijn serves. En dat was dan vaak genoeg om setwinst voor Taurus op te leveren in set 1 en 2. Set 3 hebben we met ouderwets hard werkvolleybal binnen weten te slepen. De wedstrijd leek te kantelen, want ook set 4 stonden we lang voor. Echter kwam Taurus beetje bij beetje dichterbij, met datzelfde harde werken, en trok weer door een goede serviceserie de set binnen. Mooie rally’s gezien en hoogstaand volleybal. Helaas moeten we zelf zorgen dat iedereen weer fit is, want ook Hidde viel uit met een kuitblessure, en de pijlen weer richten op Peelpush thuis.”

Gemini-Kangeroes-Skunk
Gemini-Kangeroes won na zeven nederlagen op rij met 3-2 van Skunk via 23-25, 25-17, 25-23, 16-25 en 15-12. ,,De wedstrijd tegen Skunk is er een waar we altijd naar uit kijken,” zegt Gemini-Kangeroes-trainer Sjoerd de Jong. ,,We hebben een goede verstandhouding met het team en de wedstrijden staan altijd garant voor spanning. Deze keer was geen uitzondering, de eerste set werd met minimaal verschil verloren, de tweede set was iets ruimer voor ons. Ik ben heel blij dat we aan het einde van de tweede set wat lucht hadden om Stan de Mare zijn eerste punten mee te laten spelen na een lange herstelperiode. Mooi om dat in een thuiswedstrijd te kunnen doen. Na de derde set ook gepakt te hebben, kwam er toch het vierde set euvel weer bovendrijven, waarin het lijkt alsof er niet genoeg energie meer is. Gelukkig kan ik inmiddels leunen op een complete selectie en ik denk dat alle wisselspelers deze wedstrijd hebben gewonnen. Iedereen viel goed in en maakte meteen een verschil. Zo konden we de laatste set binnenhalen en sluiten we een lange serie verlieswedstrijden gelukkig af.”
Skunk beleefde een turbulente wedstrijdvoorbereiding. ,,Tijmen was even vergeten hoe klokkijken werkte en besloot om voor de wedstrijd al flink wat spanning het team in te pompen aangezien medepassagier Ingmar de shirtjestas bij zich had,” zegt Pepijn Scholten. ,,Tot overmaat van ramp stond er ook nog eens file op de snelweg én had Tijmen per ongeluk het verkeerde adres ingetypt, waardoor Frank overwoog aan de scheidsrechter te vragen of spelen in onze birthdaysuit van de Nevobo toegestaan is. 35 Minuten voor aanvang van de wedstrijd kwamen daar dan toch de shirtjes.”
Na een snelle en broodnodige warming-up stuurde de coach Yannick, Pepijn, Ingmar, Wouter, Finn, Stef en Joey het veld in, terwijl Daan zijn opwachting mocht maken voor de servicepass. ,,Tijdens de eerste set bleek al snel dat beide teams aan elkaar gewaagd waren: aan beide kanten werd hard gewerkt, er vonden flink wat showduikjes plaats en werd het publiek getrakteerd op servicefouten. Gemini kwam een omstreden besluit van de scheidsrechters over een geslagen bal van Finn, niet meer te boven en de eerste set ging naar Skunk: 23-25. Terwijl de eerste set eindelijk weer het Skunk liet zien wat we kennen, liet set twee zien hoe we Skunk de laatste paar weken kennen. Gemini bleef druk zetten en Skunk knakte: niets lukte meer en vrij kansloos ging set twee naar het team van Vincent. Met 25-17 stond het 1-1 in sets en moest Skunk alle hens aan dek zetten om er nog wat van te maken.
Die hens was aan dek gezet in set drie. Skunk herpakte zich en maakte er weer een waar spektakel van. Terwijl het team het grootste deel van de set een voorsprong had op de ploeg uit Voorschoten, ging het boven de 20 wederom mis. Met een aanvalspunt maakte Gemini 25-23 en stond het 2-1: ging Skunk dan weer puntloos naar huis?”
Skunk vond 16.30 nog iets te vroeg om richting de kantine te gaan. Razendsnel stond de eindstand 16-25 op het bord en werd het tijd voor set 5. Deze set was spannend, maar Skunk maakte het de thuisploeg wel erg makkelijk door zelf zes servicefouten te maken. ,,Kleine shout out naar Wouter die zeven van de uiteindelijke twaalf punten van Skunk via zijn aanval wist te verzilveren. Helaas was het niet genoeg: 15-12, wederom 3-2 verlies voor Skunk.”

Andere uitslagen waren Inter Rijswijk-Spaarnestad 3-0 (25-20, 25-22, 25-19) en VCN-Peelpush 0-3 (23-25, 15-25, 13-25).