facebook pixel Volley Tilburg lijdt eerste nederlaag - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld:

Volley Tilburg lijdt eerste nederlaag

Gepubliceerd op
ma 20 mrt 2023 15:12
Door: Reinier de Boer

Volley Tilburg leed de eerste nederlaag van het seizoen. De ploeg van trainer Martijn Musters verloor met 2-3 van Inter Rijswijk. Daardoor krijgt nummer twee Sliedrecht Sport 2 weer enige hoop, want het won zelf met 3-0 bij Protos, waardoor de achterstand met nog drie wedstrijden te spelen vier punten bedraagt. VIVES verloor voor de derde keer op rij. Door de 3-0 nederlaag bij Utrecht passeerde VVU VIVES op de ranglijst. Compaen is druk bezig de gevarenzone te verlaten door een knappe 2-3 zege bij Zaanstad.

 

a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Volley Tilburg-Inter Rijswijk 
Van de laatste vijf duels won Inter Rijswijk alleen maar van Zaanstad. De ontmoeting met titelkandidaat Volley Tilburg maakte blijkbaar genoeg krachten los om de lijstaanvoerder in eigen huis de eerste nederlaag van dit seizoen toe te brengen. Voor Inter Rijswijk kwam de zege als geroepen in de strijd om handhaving. De setstanden waren 25-22, 22-25, 19-25, 25-19 en 10-15. Volley Tilburg heeft nu vier punten voorsprong op Sliedrecht Sport 2 en treft nog Compaen, Zaanstad en Peelpush. Tilburg-trainer Martijn Musters baalde van de eerste nederlaag van dit seizoen. ,,Natuurlijk heb je een klote gevoel na de wedstrijd. Als je het hele seizoen na elke wedstrijd getrakteerd wordt op welverdiende tomatensap, dan is het echt klote wanneer de fles Big Tom dicht blijft. 
Set 1 pakten we met 25-22 en dankzij een dubbele wissel in set 2 werd ook daarin een prima voorsprong opgebouwd. Daarna kwam er wat zand in de machine en maakten we aanvallend wat missers en stond toch de 1-1 op het scorebord. Set 3 was overtuigend voor Rijswijk en in set 4 was dat beeld volledig omgedraaid. In de tiebreak hebben we de hele tijd tegen een achterstand aangekeken en het is ons niet gelukt dat om te draaien. Zelf waren we niet goed genoeg, maar net als in de heenwedstrijd complimenten voor de het verdedigende werk van Rijswijk." 

Protos-Sliedrecht Sport 2 
Sliedrecht Sport 2, dat twee keer van Volley Tilburg verloor, kreeg weer enige hoop op de titel door de misstap van de koploper. Zelf kenden de reserves van Sliedrecht weinig moeite met Protos. Het werd 0-3 via 20-25, 13-25 en 19-25. ,,Het is altijd prettig om een belofte na te komen en dat hebben we dubbel en dwars gedaan,” zegt Sliedrecht Sport-speler Albert Stek. ,,Wessel Anker wilde graag de kwalificatie van Max Verstappen kijken en verzocht het team om de wedstrijd binnen het uur af te ronden. Gelukt! In iets minder dan een uur zaten de drie sets erop en konden we de altijd gezellige kantine bij Protos in.” 
Trainer/coaches Egbert op ‘t Hof en Gert-Jan Toonen hadden tegen Protos een beperkte selectie tot hun beschikking. Jasper Bouter was aan het skiën en Luuk van der Leeden stond in het veld bij Heren 3. Als klap op de vuurpijl waren Ian de Bus en Jelle van Rekom na de hele week ziek te zijn geweest wel van de partij. De gasten begonnen de wedstrijd met Jilles Amersfoort, Joël Blokland, Gerard Baan, Wessel Anker, Michael van Leeuwe, Mats Kruiswijk en Albert Stek. 
,,Zowel set 1, 2 als 3 hadden wij de overhand en we wisten ze ook alle drie, zonder wisselen, met gemak in ons voordeel te beslissen. Het is ook goed om te zien dat de rek en het talent in dit team nog niet op z’n einde is. Gerard Baan haalde zijn klassieke diagonale shot weer uit de kast, Michael van Leeuwe en Wessel Anker hadden alle vrijheid voor een harde sprongservice en Jilles Amersfoort toverde zelfs de door Bouter aan hem geleerde ‘Allison’ uit de hoge hoed. En dit alles met succes!”
Albert Stek laat de kans niet voorbij gaan de druk bij koploper Volley Tilburg nog een beetje te verhogen. ,,Nu moeten we toch even stilstaan bij het verlies van Volley Tilburg. Het eerste verlies in de competitie, dat is er eentje die in je hoofd blijft zitten. Het verschil is maar vier punten met nog drie wedstrijden te gaan. De welbekende druk van het kampioen kunnen worden gaat nu echt spelen… en bij Compaen uit kan het zomaar spoken. Let’s go David Bes en teamgenoten.”


VV Utrecht-VIVES 
VIVES verkeert in een moeilijke fase en verloor voor de derde keer op rij. VV Utrecht was met 3-0 te sterk via de setstanden 25-16, 25-17 en 25-18. ,,Afgelopen zaterdag was het dan zo ver: DE finale van de Utrecht Cup,” zegt Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Wie mocht de cup met de grote (Domt-) oren mee naar huis nemen? Waar wij de afgelopen weken ongeveer gelijk aan de eerste helft van het seizoen bleven presteren, lieten de heren van VIVES de afgelopen weken een paar steekjes vallen. Ongetwijfeld een onderdeel van het masterplan om de Utrecht Cup voor onze neus weg te kapen door de zand-in-de-ogen-strooien tactiek toe te passen. Onze IJsselsteinse gasten lieten niets aan het toeval over door zelfs de grootste sfeermakers van onze Topdivisie (en vele andere divisies) mee te nemen naar de Galgenwaard in de vorm van de harde kern van de VIVES-supporters. Ik kan iedereen aanraden om een keertje bij VIVES te gaan kijken, want deze mensen maken er echt een feestje van. Dit deden ze nu ook bij ons en ik heb begrepen dat ze ook te huur zijn. Complimenten dus voor de VIVES aanhang.” 
Behalve de Utrecht Cup, die uit de koker van Schoonbeek komt, was ook de derde plaats inzet in de Topdivisie B bij de heren. De winnaar zou deze plaats in- of overnemen en voor de coach van VIVES, Kasper Langendoen, ook een weerzien met het team dat hij jarenlang met veel succes begeleid heeft. ,,Gelukkig voor ons werd het nooit echt een wedstrijd,” zegt Schoonbeek. ,,Wij speelden degelijk en VIVES maakte nogal wat fouten. Met name de service, normaal een geducht wapen van onze gasten, liep niet erg goed bij de IJsselsteiners. In ongeveer 70 minuten was de wedstrijd gespeeld, mochten wij de Cup (virtueel) en de derde plaats (werkelijk) in ontvangst nemen en kon Dames 1 ruim op tijd beginnen aan hun wedstrijd tegen de nummer 2 uit de kampioenspoule. Mede dankzij de eerder gememoreerde fanatieke aanhang van VIVES wisten ook de dames de drie punten en de eerste plaats in de Domstad te houden.”

Zaanstad-Compaen 
Compaen is druk doende zich veilig te spelen en boekte een daarvoor belangrijke 2-3 zege bij Zaanstad via 25-22, 21-25, 25-22, 21-25 en 12-15. Bij Compaen blijken in de slotfase van de competitie onverwachte krachten losgekomen te zijn. Zo konden de Oostzaners ook de tweede van vijf finales, zoals de ingestapte trainer Mark Schoonen het restant van het seizoen betitelde, winnend afsluiten. Zegevieren is in de huidige situatie sowieso al cruciaal, maar de grote broer uit de regio op eigen grond kloppen, dat is voor Compaen helemaal een opsteker van jewelste. Mocht het niet lukken de gewraakte elfde plaats op de ranglijst te verlaten dan gaat Compaen in ieder geval met een verbeterd gevoel de noodzakelijke promotiedegradatiewedstrijden in. De zeerovers leken bij voorbaat veroordeeld tot de nacompetitie, maar met de tweede zege op rij, dit keer wel in vijf sets, groeit de hoop op een ontsnapping. Het was voor Compaen een do or die-derby, die twee winstpunten opleverde. 
De honderden toeschouwers in de Koogse Topsporthal zorgden voor een heerlijke sfeer, waarbij de supportersschares zich vocaal uitleefden. Deze ambiance kreeg het boeiende gevecht die het verdiende. Compaen moest en Zaanstad wilde wel heel graag. Toen de krachten bij Zaanstad minder werden, sloeg Compaen toe. Het waren met name David Bes en Jesse Koopman die hun stempel in die fase op de wedstrijd drukten. Net als vorige week bij Inter Rijswijk was Bes goed voor bijna dertig punten, waarbij hij in vijftig aanvalspogingen slechts drie keer faalde. Nu hij als diagonaal niet meer de druk van de passing voelt, komt het beste in hem naar boven. Hij liet zich niet beïnvloeden door het lagere plafond in het breedtesportdeel van de Topsporthal en koos frank en vrij het luchtruim. Hoog boven alles en iedereen uit torend, knalde hij menig set up binnen de lijnen. 
,,In de vijfde set stond ook Jesse Koopman op,” zegt teammanager Marcel Vermeulen. ,,De eerstejaars passer/loper timmerde met de familie van zijn vriendin aan de andere kant van het net en achter de tellerstafel zes smashes tegen de grond. Het droeg er toe bij dat de achterstand bij de veldwissel (8-7) uiteindelijk veranderde in een voordelige marge (12-15). De beide aanvallers konden uitblinken, doordat Compaen na vele jaren beschikt over de beste Kevin de Jong. Met chirurgische precisie stuurde de spelverdeler zijn frontlinie aan. Opvallend was verder hoe Jason Hartman, de kleinste mid in de Topdivisie, blokkerend zijn mannetje stond. Uit de analyse kwam ook naar voren dat de aanvalsefficiency van de Oostzaners (47 procent) en aanvalsfoutenpercentage (13) alleen in de thuiswedstrijd tegen Inter Rijswijk er beter uitzagen. In de zege van Compaen speelde mogelijk ook een rol dat de ploeg in coach Mark Schoonen een mol had. Anderhalve maand geleden zwaaide hij nog de scepter bij Zaanstad, waardoor hij over voorkennis beschikte. Het lijkt erop dat de ervaren man uit Wateringen en het jeugdige team van Compaen wel een klik hebben. De trainerswissel heeft voor een opleving gezorgd en dat biedt mogelijk de noodzakelijke bonus om te overleven in de Topdivisie.” 
Zaanstad-speler Daniël Hoonhout baalde van de nederlaag, maar kon toch genieten van het mooie spel van beide ploegen. ,,Ons voornaamste doel dit seizoen is weer plezier in volleybal krijgen en mooie potjes spelen. Compaen heeft ons dat op spectaculaire wijze geleverd. Vijf sets lang hebben we strijd moeten leveren en iedere set heeft Compaen deze strijd minimaal weten te evenaren. Een vijfsetter was in dit geval denk ik zeer terecht. Uiteraard balen wij van het verlies van dit duel, maar we zijn dankbaar met het mooie spel van beide kanten. En uiteindelijk helaas net iets mooier van Compaens kant.”

Peelpush-Donki Sjot 
Peelpush boekte een 3-0 zege op Donki Sjot via 25-18, 25-23 en 28-26. Donki Sjot reisde met slechts zeven spelers naar Meijel. ,,In de voorgaande wedstrijden (oefen, competitie en beker) was het ons niet gelukt om Peelpush te verslaan, maar toch staan we op de ranglijst tegen elkaar aan op de vijfde en zesde plaats,” zegt Donki Sjot-trainer Benny van den Heuvel. ,,Pepijn Kooijmans was er weer bij, nog niet geheel hersteld, voor een eventuele noodwissel. In de eerste set ging de strijd gelijk op en om beurten werd de voorsprong in de set gepakt. Tot op 18-17 Rikus Leenders aan opslag kwam en voor de eerste keer een ruime voorsprong voor Peelpush op het scorebord wist te zetten. Wij weten de servicereeks nog te breken, maar Tijn van Grift weet de set uiteindelijk in het voordeel van Peelpush af te ronden. 
De tweede set beginnen we vol vertrouwen. Joël Kling weet het blok van Peelpush veelvuldig te passeren en met de opslag van Dirk van de Ven gaat het tot 23-23 gelijk op. Een aanval van Jip Schurkens en een beetje hulp van de arbitrage zetten helaas 25-23 op het scorebord en ook de tweede set gaat naar Meijel.” 
In de derde set voert Peelpush enkele wissels door en dit wordt direct afgestraft door de gasten. ,,Mees de Jager zet met zijn service de verdediging onder druk en weet met een reeks van zeven opslagen een ruime 7-15 voorsprong op te bouwen voor Donki Sjot. Peelpush weet vervolgens door aanvallen van Bram Griever puntje voor puntje deze achterstand weer in te lopen en maken we ons bij de stand 23-23 op voor een mooi eindgevecht. Het is Peelpush dat  de inhaalrace door weet te zetten en uiteindelijk de derde set en wedstrijdwinst naar zich toe trekt. Terecht pakken ze de drie punten en de vijfde plek op de ranglijst.”

MKB Accountants/VCV-Spaarnestad 
Spaarnestad vecht tegen degradatie, maar moest bij VCV een 3-1 nederlaag incasseren via 21-25, 25-22, 25-22 en 25-21. VCV-trainer Hans Mater voelde spanning bij zijn team. ,,We wisten dat het een belangrijke wedstrijd voor beide partijen was,” zegt hij. ,,We begonnen de eerste set redelijk, maar de spanning zag je gedurende de hele wedstrijd niet alleen door de vele servicefouten bij beide kanten wel terug. Spaarnestad kwam in de eerste set beter in het spel en won de eerste set. Evan Groenenberg kwam op het midden voor Mart Overdijk er in. In de tweede set startten we wat minder en kwamen we op 4-2 achter. Om wat meer rust in het team te brengen kwam Hugo Rijken erin voor Robbert De Wilde. Dit hielp en met een killblock en een bal via de handjes vanaf 22-22 hielp Hugo om de tweede set binnen te halen. In de eerste twee sets stond Wouter Renger ontzettend goed aan te vallen en te blokkeren. Lucas van de Venis kwam ook steeds beter in zijn spel. Lars Oostrom stond op het midden zijn punten aanvallend en blokkerend ook binnen te halen. In de derde en vierde set liepen we een aantal keren uit naar meer dan vier punten voorsprong, maar lieten Spaarnestad steeds terugkomen. Uiteindelijk pakten we beide sets. Een belangrijke overwinning, die wat rust geeft gezien de stand. Het was niet altijd even best, maar de spanning speelde ook zeker mee.”

   

 

 

 

Plaats een reactie

reacties:

6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56

Populaire artikelen

externalId=volleybalkrant2019-news-detail-1.1.1.2.2.1.2.1.1&filter[active]=1
892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56