beeld:

Volley Tilburg is op de weg terug

di 23 jan 2024 15:14
Door: Reinier de Boer

De top drie van de Topdivisie B maakte geen fout, waardoor er weinig veranderde. Volley Tilburg is op de weg terug na een moeizame start en steeg naar de vierde plaats door een 1-3 zege op Peelpush. Sliedrecht Sport 2 won van Gemini-Kangeroes, Zaanstad versloeg VCN en Utrecht won met 0-3 van Skunk. Taurus boekte een 0-3 overwinning bij Spaarnestad, dat uit de top 5 duikelde.

Sliedrecht Sport 2-Gemini Kangeroes
Koploper Sliedrecht Sport 2 won met 3-1 van Gemini-Kangeroes via 25-20, 23-25, 25-23 en 25-16. ,,Het was een droevige zaterdag,” zegt Albert Stek van Sliedrecht Sport 2. ,,Niet aan volleyballen toekomen en toch met 3-1 winnen. Excuses aan het publiek. Wij moesten het doen zonder Kees de Hoogh (knieproblemen), Joél Blokland (voetblessure) en Wessel Anker (voor de tweede keer trots vader geworden). Donderdag 25 januari spelen we om 20.00 uur in onze eigen thuisBasis de kwartfinale van de Nationale Beker tegen de grote mannen van het Limburgse Limax. Mannen als Bontje, Maan en Freriks zijn dan te bewonderen op het Sliedrechtse strijdtoneel.”
Gemini-Kangeroes-trainer Sjoerd de Jong vond de wedstrijd tegen de koploper een gemiste kans voor zijn team. ,,Als er dit seizoen een kans was tegen de koploper, was het deze keer wel,” zegt hij. ,,Hoewel we natuurlijk gewend zijn om in onze eigen donkere, kleine huiskamer te spelen, bleek uit niets dat we onder de indruk waren van de faciliteiten waar Sliedrecht prat op gaat of van het team zelf. De eerste set konden we ons makkelijk meten aan de tegenstander. Helaas konden we het aan het einde van de set nét niet bijbenen, maar het verschil leek overbrugbaar. Door wat gas terug te nemen vanaf de servicelijn en daardoor het hoge aantal servicefouten sterk terug te dringen, wisten we de tweede set terecht naar ons toe te trekken. Hoewel de tegenstander dit overigens ongetwijfeld liever aan de scheidsrechter zal wijten. De derde set ging weer gelijk op en de coaching had op 24-23 zelfs een heuse dubbele time out nodig om de set te winnen. Ons verzet was in de vierde set simpelweg niet meer opgewassen tegen het stabielere spel. Overigens dient wel opgemerkt te worden dat het de tegenstander netter zou staan om in hun commentaren op, onder andere, dit medium rekening te houden dat bijna geen enkele vereniging in Nederland kan beschikken over een budget of faciliteiten dan waarover zij beschikken. Het getuigt niet echt van sportiviteit om elke week de nadruk te leggen op wat tegenstanders wel of niet kunnen organiseren of hoe slecht hun sporthal wel niet is. Kom gewoon volleyballen, jullie zijn altijd welkom om dat te komen doen, maar besef dat je een 'smalle' sport speelt in Nederland,” zegt De Jong.

Zaanstad-VCN
Zaanstad blijft goed in de achtervolging op de lijstaanvoerder en won met 3-0 van VCN via 25-14, 25-22 en 25-17. ,,De wedstrijd tegen VCN was er eentje waar we drie punten tegen moesten pakken,” zegt Zaanstad-trainer Dwin Brouwer. ,,Maar we waren gewaarschuwd, want bij hun thuis hebben we een punt laten liggen. Daarnaast hadden er behoorlijk wat jongens wat pijntjes in het lijf, dus we waren er bij gebaat dat we het zo snel mogelijk afmaakten. We begonnen de wedstrijd met Hidde, Joris, Wouter, Martijn, Lars en Kjeld en Nick op de libero. Die hebben nagenoeg de hele wedstrijd gespeeld met als hoogtepunt de wissel van Ruben Heijmans (uit Heren 3) begin set 3, die gelijk zijn stempel op de wedstrijd wist te drukken met drie killblocks en drie aanvalspunten. Op set 2 na, waar we hebben moeten aanzetten op het einde, hebben we de wedstrijd volledig onder controle gehad en met 3-0 gewonnen.”

Skunk-VV Utrecht
Ook VV Utrecht blijft in de race om de titel en pakte een 0-3 zege op Skunk via 18-25, 15-25 en 26-28. Vooraf leek het er op dat voor het eerst dit seizoen VV Utrecht met een volledig fitte selectie kon aantreden. ,,Zou inderdaad, want op het laatste moment moest nestor Jorad vanwege privéomstandigheden helaas afhaken,” zegt Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Niet getreurd, want elf fitte spelers is ook best goed. We waren door onze tegenstanders al gewaarschuwd dat de aanvangstijd wel eens later zou kunnen worden en dat klopte ook: 20.00 uur in plaats van 19.15 uur. We konden wel genieten van een spannende vijfsetter van het plaatselijke eerste damesteam. In de eerste twee sets speelden wij op het niveau van de eerste twee sets van vorige week. Prima dus met een goede invalbeurt van onze feut Lars die al vier  sets met jongens A in de benen had. In set 3 gooiden de zuidelijke stinkdieren het over een andere boeg; aangepaste opstelling en wat minder fouten. Bovendien benutten wij onze kansen veel minder goed dan in de eerste twee sets. We liepen eigenlijk de gehele set achter de feiten aan tot 24-22 voor Skunk aan toe. Onze gastheren kregen drie setpunten die door een goede side-out van ons, een ketser en een killblok ongedaan werden gemaakt. Wij kregen een  matchpoint dat we direct wisten te benutten door een goede opslag. Toch wel een plotseling einde van een overigens zeer sportieve wedstrijd. Na de 3-1 thuisoverwinning een tweede driepunter tegen de, zeker in het begin van de competitie, verrassend sterke promovendus. Aanstaande zaterdag thuis tegen Donki Sjot op Super Saturday met verloting van mooie items voor een goed doel. Dank aan Draisma/Dynamo Heren 1 en in het bijzonder trainer/coach Redbad (Appie) Strikwerda voor het ter beschikking stellen van een gesigneerde Champions League wedstrijdbal en een gesigneerd shirt.”
Het is al enige tijd geleden dat debutant Skunk dit seizoen een wedstrijd won. ,,Met nog acht wedstrijden te gaan komt het einde van het seizoen steeds dichterbij,” zegt Pepijn Scholten van Skunk. ,,Wat steeds verder weg gaat is de dag dat Skunk voor het laatst een competitiewedstrijd wist te winnen. Vraag thuis eens aan je grootouders of zij nog voor de geest kunnen halen wanneer Skunk Heren 1 kon juichen op zaterdagavond. Gelukkig heeft het Veghelse team een historicus aan boord en blijkt dat Skunk op 4 november 2023 (na Christus) voor het laatst won: hekkensluiter VCN werd thuis met 3-0 verslagen. In de tussentijd gingen de zeven competitiewedstrijden met wisselende resultaten verloren. Hoogste tijd om op zaterdag weer eens te juichen, een klus die geklaard moest worden tegen VVU, de huidige nummer 3. Een pittige uitdaging dus.”
Skunk-trainer Frank van der Nieuwenhuijzen stuurde de spelers Yannick, Pepijn, Ingmar, Wouter, Finn en Stef het veld in. De wedstrijd ging aan het begin gelijk op: tot de helft van de set leek het een spannende pot te worden. VVU wist uit te lopen via een sterke serviceserie. Hierdoor ging de eerste set naar de uitploeg met 18-25. In set twee zetten de mannen uit Utrecht deze winst voort. Skunk kwam er niet meer aan te pas en speelde sfeerloos volleybal: passend kwam de ploeg onder druk te staan, Yannick wist de aanvallers niet meer te bedienen en de smashes werden bijna altijd een punt voor VVU. De wissels Emiel en Tijmen wisten het tij niet te keren en de set ging kansloos verloren: 15-25.
,,Verstand op 0, frituur op 180,” gaat Scholten verder. ,,Met die mentaliteit ging Skunk set drie in. Met brutaal spel en eindelijk weer wat bravoure leek het ineens weer op een wedstrijd. VVU keek de hele set tegen een achterstand aan, maar wist die aan het einde weer in te halen. Het setpoint op 24-23 werd niet verzilverd, waarna het stuivertje wisselen werd. Via een harde blokkade wist Utrecht de wedstrijd te winnen met 26-28. Ook al had Skunk deze set moeten winnen, VVU speelde een goede pot volleybal en was de verdiende winnaar. Het team uit Veghel mag dus nog een week langer wachten op een overwinning.”

Spaarnestad-Taurus
Spaarnestad leed een 0-3 nederlaag tegen Taurus via 18-25, 23-25 en 21-25. Daardoor zakte de ploeg van trainer Casper Groenhuijzen naar de zesde plaats. ,,Het was een heel teleurstellend nivo,” zegt hij. ,,Complimenten naar Taurus, Niels had het heel goed op orde. Wij kwamen op alle fronten tekort. Passend teveel punten weg gegeven, settend niet het tempo dat we normaal spelen. Aanvallend veel te veel directe fouten. Ik neem niks weg bij Taurus. Zij hadden hun zaakjes wel op orde.”

Donki Sjot-Inter Rijswijk
Inter Rijswijk boekte een 1-3 zege bij Donki Sjot via 25-21, 21-25, 13-25 en 21-25. Donki Sjot kon niet compleet aantreden. ,,We misten één middenman en vanwege werkverplichtingen hadden meerdere spelers minder dan normaal getraind,” zegt Donki Sjot-coach Bram de Jager. ,,Deze rust had ze blijkbaar energie gegeven, want we vlogen uit de startblokken. Hiermee wisten we Rijswijk te overrompelen en de eerste set naar ons toe te trekken. De tweede set was opnieuw spannend. Het ging lang gelijk op, maar uiteindelijk wist Rijswijk de set naar zich toe te trekken. De derde set kreeg onze andere "vaste" middenman last van zijn knie, waardoor hij geblesseerd moest uitstappen. Helaas hadden we vanwege het ontbreken van een middenman geen echte wisselmogelijkheden meer en moesten we in een fantasieopstelling verder. Rijswijk maakte hier optimaal gebruik van en speelde de set makkelijk uit. Bij het wisselen van sets hebben we de koppen bij elkaar gestoken en besproken dat we niets meer te verliezen hadden. Ondanks de valse start in set 4 rechtte het team de rug en vlogen ze er nog één keer volle bak in. Dit resulteerde in verrassend spel en een toch wat zenuwachtig wordende bank bij Rijswijk. Helaas lukte het ons niet om deze set te winnen, we hadden dit in mijn ogen wel verdiend. Resultaat: een overigens wel verdiende overwinning voor Rijswijk. We gaan komende week herstellen zodat we er volgende week tegen vv Utrecht weer staan.”

Peelpush-Volley Tilburg
Volley Tilburg en Peelpush speelden hun eerste wedstrijd in 2024. Volley Tilburg won voor de tweede keer op rij (1-3) en steeg naar de vierde plaats. Met nog een wedstrijd tegoed doet de ploeg van trainer Vincent Henskens weer helemaal mee in de top. De setstanden waren 19-25, 21-25, 27-25 en 26-28.