beeld:

Volley Tilburg gaat aan kop

ma 12 dec 2022 23:42
Door: Reinier de Boer

Volley Tilburg gaat door de 3-1 zege op MKB Accountants/VCV en de 3-0 zege op Compaen alleen aan kop. De ploeg heeft echter een wedstrijd meer gespeeld dan nummer twee Sliedrecht Sport 2 dat veel moeite kende met Utrecht, maar wel met 1-3 won. VIVES boekte een knappe 0-3 zege bij Zaanstad. Peelpush steeg naar de vijfde plaats door een 3-2 zege op Inter Rijswijk.

Volley Tilburg-Compaen
Het zijn drukke weken voor Volley Tilburg. Door de week werd met 3-1 gewonnen van MKB Accountants/VCV. Daarna won de ploeg van trainer Martijn Musters met 3-0 van Compaen via 25-20, 25-15 en 25-23. Volgens Musters was het een verdiende overwinning voor zijn team. ,,In set 1 kan Compaen tot halverwege met twee punten achterstand meekomen, maar ons plan was duidelijk en we hebben dat in blok/verdediging goed uitgevoerd. Set 2 beginnen we voortvarend met een 5-0 voorsprong dankzij een goede servicebeurt van Rogier Raemaekers waarbij we blok/verdediging goed hebben staan en direct alle kansen in de rally weten te verzilveren.  Gedurende de set breiden we de voorsprong verder uit en brengen we youngsters Mathieu Winters en Luuk Koolen. Ook in de derde set is duidelijk dat wij de bovenliggende partij zijn en door een paar slordigheden maken we het richting het einde van de set zelfs nog even spannend. Wederom met Mathieu en Luuk binnen de lijnen pakken we een verdiende 3-0 overwinning. Er wachten ons in deze maand nog twee mooie thuiswedstrijden. Zaterdag treffen we Zaanstad en de dinsdag erna spelen we tegen VCN voor de beker.”
Compaen wint tot dusver niet veel dit seizoen, maar het was in de tiende competitiewedstrijd wel pas de eerste setloze nederlaag. Het was ook een tamelijk kansloze missie tegen het team dat steevast in de top-drie van de Topdivisie eindigt. Zo spelend als dit keer kan de vorming van een nieuwe poule onder de Eredivisie, zoals die voorzien is in het seizoen 2024-2025, voor Volley Tilburg niet snel genoeg een feit zijn. De Brabanders willen tegen laagvliegers op de ranglijst nog wel eens een setje verliezen, maar tegen Compaen opereerden zij zonder concentratieverlies. Op alle onderdelen van het volleybalspel was de thuisploeg oppermachtig. Compaen verweerde zich dapper en kon in de score soms knap bijblijven. Met solide aanvalswerk op spelverdeling van Kevin de Jong, functiegenoot Cris de Jong zat met een knieblessure en krukken op de bank, en een attente verdediging, nam het team in de openingsset met 14-15 de leiding. Daarna ging diagonaal Joeri Polman zich met zijn keiharde aanval en opslag nadrukkelijk met het spel bemoeien. Het werd onder andere via 19-16 uiteindelijk 25-20.
De servicedruk en de afwisseling tussen snoeiharde smashes en slimme ingooiballen was in de tweede set heel bepalend. Het midden kon niet bereikt worden en daarmee was de aanval van Compaen voorspelbaar. Aan de andere kant wist Compaen gedurende de gehele wedstrijd slechts twee geslaagde blokkeringen en een serviceace te noteren. Met 25-15 waren de verhoudingen duidelijk.
In de volgende set was het krachtsverschil kleiner. Volley Tilburg voldeed aan het cliché van de moeilijke derde set. De gedeeld koploper, zonder puntverlies, maakte wat meer foutjes en mid Lars Ent en invaller Jesse Koopman sloegen wat smashes binnen de lijnen. Bij 20-15 leek de wedstrijdwinst een kwestie van tijd, maar Compaen richtte zich nog op. De Jong, ondanks zijn leeftijd van 24 jaar in Topdivisieseizoenen de routinier van het team, zorgde met zijn opslag voor een ketser bij Tilburg en 22-22. Een foutservice van Volley Tilburg bracht de stand opnieuw in evenwicht, alleen overkwam Compaen het zelfde. Een van de vele ingooiballen van de thuisploeg betekende bij 25-23 de beslissing.

Utrecht-Sliedrecht Sport 2
Sliedrecht Sport 2 bleef ongeslagen, maar moest alle zeilen bijzetten om een 1-3 zege op Utrecht te boeken. De setstanden 23-25, 22-25, 25-20 en 24-26 zeggen genoeg. Sliedrecht Sport miste Luuk van der Leeden door een schouderblessure en Wessel Anker was in Sliedrecht achtergebleven om Heren 1 te versterken. Trainer/coaches Egbert op 't Hof en Gert-Jan Toonen begonnen de wedstrijd met Jelle, Sem, Mats, Jasper, Michael, Ian en Joel.
De wedstrijd begon wat stroef en het was duidelijk dat Utrecht maar één ding wilde, de kampioen tackelen. ,,In set 1 ging het lange tijd gelijk op, maar wisten wij boven de 20 het verschil te maken met 25-23 als gevolg,” zegt Sliedrecht Sport-speler Albert Stek. ,,Die is alvast binnen! Set 2 was eigenlijk een kopie van set 1. Het ging lang gelijk op, maar bij de big points waren wij de sterkere en slimmere van de twee teams. Toen was het tijd voor set 3, VV Utrecht voerde enkele wissels door en die pakten goed uit. De servicedruk ging omhoog en wij hadden vooral moeite met de ingevallen midden- en buitenman van VV Utrecht. Puntje bij paaltje, 25-20 voor de mannen uit de Domstad. De spanning in de wedstrijd was weer terug.
Met dezelfde basisopstelling als aan het begin van de wedstrijd gingen we ook in set 4 weer van start. Met hangen en wurgen en de zeer belangrijke inbreng van Jilles en Gerard is de 3-1 een feit. Missie één van de drie uit deze feestmaand is geslaagd! Mooi om te zien dat Heren 3 diagonaalspeler Sem Clement aan de deur van het tweede aan het rammelen is en zelfs Gerard Baan op de bank wist te houden. Opleiden en doorpakken, dat is wat we doen bij Sliedrecht Sport. Zaterdag wacht de confrontatie met de Vives (lees VV Hoogendoorn). Op naar missie twee van de maand!”
Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek had na afloop het gevoel dat er meer in gezeten had. ,,Ons team had een perfecte voorbereiding, omdat ze vanaf 09.00 uur 's ochtends al in de hal aanwezig mochten zijn om zoveel mogelijk wedstrijden te bekijken en in goede banen te leiden; zaalwacht dus,” zegt hij. ,,Het hele team was aanwezig en fit al hadden een tweetal spelers door werk en ziekte minder kunnen trainen de afgelopen weken en moest ook de coach de afgelopen week verstek laten gaan om dezelfde redenen. Sliedrecht liet wederom zien dat ze, samen met Volley Tilburg en op de voet gevolgd door het verrassende Vives, op dit moment echt een klasse apart zijn op ons niveau. Wij speelden over het algemeen een goede wedstrijd, bij vlagen zelfs heel erg goed, maar dit was niet genoeg om de Sliedrechtse reserves het eerste puntje af te snoepen. Vlak na de wedstrijd overheerste bij ons daarom toch vooral de frustratie dat we net te weinig kansen benut hadden en daarmee onszelf onvoldoende beloond hebben. Ik wil hiermee zeker niet zeggen dat de overwinning van Sliedrecht onterecht was, maar er had voor ons wat meer in gezeten, zeker gezien het tumultueuze einde van de wedstrijd. Mooi om te zien dat onze jongelingen zich goed staande hielden tegen het aanvals- en blokkeringsgeweld van de tegenstander en dat onze Zuid-Hollandse gasten weer een aantal grote talenten aan het opleiden zijn waarvan er één ook veel speeltijd kreeg.”

Zaanstad-VIVES
VIVES blijft het als debutant uitstekend doen en boekte een 0-3 zege bij Zaanstad via 23-25, 20-25 en 22-25. ,,De setstanden lijken aan te geven dat het een vrij spannende wedstrijd was,” zegt Zaanstad-speler Daniël Hoonhout. ,,We hebben ook iedere set de voorsprong weten te pakken. Helaas heerste dat gevoel van spanning niet echt in de wedstrijd. VIVES bleek drie sets lang behoorlijk constant te spelen, iets wat wij (vaak in de eindfase) niet deden. Dit gebrek aan constantheid is natuurlijk al vaker benoemd gedurende het seizoen, hopelijk kunnen we dit na de kerst omzetten.”

MKB Accountants/VCV-Donki Sjot
De wedstrijd MKB Accountants/VCV-Donki Sjot werd absolute propaganda voor het volleybalspel. In een marathonpartij met in elke set bijna ondraaglijke spanning trok Donki Sjot uiteindelijk via 2-3 aan het langste eind. De setstanden 26-28, 25-23, 25-21, 28-30 en 13-15 zeggen alles.
Donki Sjot-trainer Benny van den Heuvel complimenteert VCV over de manier hoe zij hun thuiswedstrijden organiseren. ,,De beste ambiance van het seizoen, al was het misschien ook de eerste wedstrijd waar gehoorbescherming nodig was, maar een supersfeer,” zegt hij. ,,Wij staan in de stand ongeveer gelijk in punten, dus voor zowel voor ons als VCV wisten we dat het een belangrijke wedstrijd zou worden om uit de gevarenzone te blijven. In de eerste set kwam VCV er aanvallend met Lucas van de Venis sterker uit en bouwde een voorsprong op van vier punten (13-9). Daarna ging het gelijk op en kwamen wij beter in de wedstrijd. Bij 21-17 kwam Mees de Jager voor ons aan opslag en zette de libero van VCV onder druk, wat resulteerde in twee aces en een eerste voorsprong in de wedstrijd voor ons (21-23). Na een spannende eindstrijd wist Dirk van de Ven na twee fouten aan de kant van VCV via een middenaanval binnen halen. De tweede set startten wij sterk en wisten met onze opslag VCV onder druk te zetten (7-11). Na de nodige wissels aan VCV-zijde en vier eigen fouten kwam VCV terug in de wedstrijd en wist ons via hun opslag onder druk te zetten en kwam langzaam terug tot 22-22. Via een mooie aanval van Martijn van Rosmalen wisten we weer op voorsprong te komen, maar VCV zette door en wist de set met een kill blok naar zich toe te trekken (25-23). In de derde set was aan VCV-zijde Wouter Renger warm gedraaid, die gecombineerd door een sterke opslagdruk VCV snel op voorsprong bracht (10-6). Geholpen door een hoge foutenlast aan de zijde van VCV wisten wij de achtervolging in te zetten en nog belangrijker ons spel weer terug te vinden, helaas net te laat om de derde set naar ons toe te trekken. Door een foute opslag ging deze naar VCV (25-21).”
Donki Sjot startte sterk aan de vierde set en liep via aces van Martijn van Rosmalen naar 6-9 uit. Door drie fouten kwam VCV terug tot 12-12, waarna aanvallen van Pepijn Kooijmans en Sven Smits de voorsprong weer naar vier punten brachten (12-16). Wouter Renger bracht VCV door een sterke opslag weer terug in de wedstrijd (17-18), waarna het gelijk op ging. ,,Na een opslagfout krijgen wij ons eerste setpunt op 23-24 en wordt wederom Wouter Renger in stelling gebracht, die in de eindfase vier aanvallen weet te scoren. Dit is door de drie opslagfouten van VCV niet voldoende. Op het tweede matchpoint van VCV op 28-27 weten wij via twee aanvallen en een kill blok de wedstrijd te verlengen tot een beslissende vijfde set.”
In de vijfde set is de spanning bij VCV (zes fouten) hoger dan bij Donki Sjot (drie fouten) en gaat het na negen rotaties tot 13-13 gelijk op. Via een aanval van Axel van Baars kwam Donki Sjot voor het eerst op matchpoint. Een spelverdelers onderonsje waarbij de spelverdeler van VCV via een doortikbal probeerde te scoren direct gevolgd door een doortik van de spelverdeler van Donki Sjot werd de wedstrijd in het voordeel van DonkiSjot afgesloten (13-15). ,,Dus een mooie spannende wedstrijd met een terechte uitslag en het publiek was hier zeker de echte winnaar,” zegt Van den Heuvel.
VCV-trainer Hans Mater vond dat zijn ploeg twee punten had verloren. ,,De eerste set was erg wisselvallig. Drie keer ruim voor gestaan, maar we lieten Donki Sjot steeds terugkomen. Uiteindelijk sleepten zij met twee punten verschil de set binnen. Onze pass was matig. De tweede set pakten wij. De derde set was overtuigend voor ons. Wouter Renger heeft aanvallend en blokkerend een sterke wedstrijd gespeeld. Tycho viel ook vaak en goed in. Lars en Evan op midden deden het ook prima. Op de passer/loperplek de hele wedstrijd wat wissels. In de vierde set liepen we na tien punten steeds een paar puntjes achter. Bij een 23-21 achterstand maakten we twee punten op Robbert zijn service. Vervolgens drie eigen foute  services, kregen nog 1 matchpoint en verloren uiteindelijk de vierde set. De vijfde set was ook wisselvallig en verloren we met 15-13. Ik ben teleurgesteld daar er veel meer in zat. Even slikken.”

Andere uitslagen waren: Protos-Spaarnestad 3-1 (25-21, 19-25, 25-15, 25-22)

Peelpush-Inter Rijswijk 3-2 (25-22, 26-24, 21-25, 14-25, 15-11)