facebook pixel Volley Tilburg en Sliedrecht Sport 2 blijven ongeslagen - Volleybalkrant
beeld:

Volley Tilburg en Sliedrecht Sport 2 blijven ongeslagen

ma 19 dec 2022 23:52
Door: Reinier de Boer

Volley Tilburg en Sliedrecht Sport 2 zijn ongeslagen gebleven in deze competitie en zijn halverwege de voornaamste titelkandidaten. Volley Tilburg kende veel moeite met Zaanstad, maar won wel met 3-1. Nummer drie VIVES kwam net iets tekort tegen Sliedrecht Sport 2 en leed haar tweede nederlaag van het seizoen: 3-1. Verrassend was de 3-2 zege van Spaarnestad op Utrecht.

Volley Tilburg-Zaanstad
Het was voor Volley Tilburg kwaad kersen eten tegen het taaie Zaanstad. De ploeg van trainer Martijn Musters won met 3-1 via 25-23, 33-31, 22-25 en 25-22. Tilburg sluit de eerste competitiehelft af met 33 punten uit 11 wedstrijden. ,,Een prestatie waar ik ontzettend trots op ben,” zegt Musters. ,,De wedstrijd tegen Zaanstad was een pittige, zoals dat eigenlijk de afgelopen seizoenen al zo is. Daar staan hartstikke goede volleyballers in het veld en dat hebben ze bij vlagen ook laten zien. In alle sets is het spel behoorlijk heen en weer gegaan en eigenlijk gaan wij in set 1, 2 en 4 met een achterstand richting de twintig. Die sets trekken wij wel allemaal aan het langste eind, waarbij de tweede set echt zenuwslopend was. De derde set hebben wij een kleine voorsprong, maar daar neemt Zaanstad het over boven de twintig. Tom Chermin en Tim Swaan vallen bij ons goed in, maar het is voor een potje knokken met het collectief. Knap dat we daarin de drie punten in Tilburg houden.”
Zaanstad-speler Daniël Hoonhout was ondanks de nederlaag toch tevreden met het vertoonde spel. ,,Het was één van de spannendste potten die we dit seizoen gespeeld hebben. Altijd leuk tegen Tilburg. Het blijft natuurlijk zuur om in alle sets een voorsprong, en soms zelfs setpoints, weg te hebben gegeven. Maar we zijn tevreden met ons spel na zo'n lange periode van onder ons kunnen spelen. Zoals onze manager Andre Triep mooi verwoordde: het lijkt erop dat wij een goede tegenstander nodig hebben om zelf goed spel te leveren.”

Sliedrecht Sport 2-VIVES
Het topduel tussen Sliedrecht Sport 2 en debutant VIVES leverde de thuisclub een 3-1 overwinning op via 25-23, 20-25, 25-19 en 25-14. Sliedrecht Sport-speler Albert Stek was blij met de strijd tussen twee sterke ploegen. ,,Eindelijk een échte wedstrijd met strijd, passie, vuur en een tegenstander die ook druk kan en wil zetten!” zegt hij tevreden. ,,Dat is het gevoel wat na de 3-1 overwinning op Vives overheerste.” De selectie van Sliedrecht Sport 2 zag er deze week wat anders uit dan voorgaande weken. Luuk van der Leeden heeft nog steeds last van zijn schouder en wordt tot het nieuwe jaar gespaard en Wessel Anker had een pijntje in zijn kuit en kreeg een wedstrijd rust. Ook Mats Kruiswijk miste, die was met het vlaggenschip mee naar de belangrijke wedstrijd tegen VoCASA. ,,Gelukkig hebben we een brede herenlijn waardoor Ruben Paulus, Cas Westgeest en Aron Huijser aan konden sluiten uit de talentenselectie van Heren 3.”
Trainer/coaches Egbert op ’t Hof en Martijn van der Valk begonnen de wedstrijd met Jelle van Rekom op de spelverdeling, Gerard Baan op de diagonaal, Ian de Bus en Michael van Leeuwe op de middenpositie, Joel Blokland op de libero en Jasper Bouter en Albert Stek op de passer/loper. ,,Vanaf punt 1 zat het vuur in de wedstrijd en wisten we wat ons te doen stond. Tot de 20 hadden wij continu 3 á 4 punten voorsprong, maar Vives wist puntje voor puntje terug te komen. Mede daarom werd het aan het einde van set 1 toch nog spannend. Gelukkig stond de passlijn onder leiding van Joel Blokland als een huis en werden de snoeiharde sprongservices van Sjoerd Hoogendoorn opgeraapt of dat het simpele rollertjes waren. Met een feilloos killblock mocht Jasper Bouter de eerste set beslissen. In set 2 pakte niet wij, maar Vives enkele punten voorsprong. En dat is wat we bedoelen met een tegenstander die wel druk kan leveren. De mannen uit IJsselstein hielden de druk op de ketel en zorgden ervoor dat wij deze set geen voorsprong konden pakken. Met een 25-20 voor Vives stond het 1-1 in sets in sporthal De Basis. In set 3 en 4 ging de blauw met witte trein weer op volle snelheid. Spelverdeler Jelle van Rekom zijn voetenwerk was weer als vanouds, Jasper Bouter combineerde de harde indoorklappen met de slimmigheid van het zand en Michael van Leeuwe had de hoogvliegende middenman van Vives letterlijk en figuurlijk in zijn broekzak. Tel daar nog een niet te missen killblock bij op van de oudste speler aan de kant van Sliedrecht Sport en de 3-1 overwinning was een feit. Mooi om te benoemen dat ook Aron Huijser deze wedstrijd wederom zeer verdienstelijk speeltijd kreeg en Cas Westgeest zijn debuut mocht en kon maken. Belangrijke wedstrijd of niet, bij Sliedrecht Sport investeren wij dubbel en dwars in de toekomst. Last but not least complimenten aan de mannen van Vives. Sportief, ambitieus en een zeer welkome verrijking van de Topdivisie.”

Het was een lastige laatste opgave van het jaar voor Vives. ,,Een uitwedstrijd tegen de regerend kampioen van de Topdivisie van afgelopen seizoen, waar veel gelouterde Eredivisie-routiniers acteren. Het zou een regelrechte stunt zijn als de promovendus uit IJsselstein een of meerdere punten mee terug zou weten te nemen,” vindt Vives-trainer Kasper Langendoen.  Om deze stunt mogelijk te maken stuurde hij de volgende zeven spelers het veld in: Joël van der Schans, Luc Lappee, Mitchel van Kesteren, Niels Bakker, Sjoerd Hoogendoorn, Peter Houwink en Jordy Streng. VIVES begon serverend enorm zwak aan de wedstrijd. Maar liefst zeven van de eerste twaalf services eindigden buiten de lijnen of in het net, waardoor Sliedrecht in een zetel werd geholpen in het begin van de eerste set. Dankzij een goed lopende side-out aan de kant van VIVES werd het gat wonderbaarlijk niet groter dan vijf punten. Toen de service van de IJsselsteiners beter begon te lopen wist VIVES het gat nog bijna te dichten tot 24-23. Echter dankzij een killblock van Sliedrecht Sport op een aanval van Sjoerd Hoogendoorn ging de eerste set alsnog naar de thuisploeg.
In de tweede set trok VIVES het betere spel van het eind van de eerste set door en pakte een gaatje op een serviceserie van Houwink. Het publiek kreeg bij vlagen mooie lange rally’s voorgeschoteld waarbij VIVES liet zien met de top van de Topdivisie mee te kunnen. Mede dankzij sterke aanvallen van Bakker en Hoogendoorn wist VIVES de tweede set met 20-25 te winnen en trok de stand gelijk.
Was er een stunt in de maak? ,,Van de twee sets die gespeeld waren voerde VIVES anderhalve set de boventoon en was het de betere ploeg. Beide ploegen bleven in dezelfde formatie staan, waarbij het opleiden van Sliedrecht dus vooral bestond uit toekijken door de jonge talenten naar de oud Heren 1-spelers. Sliedrecht Sport veranderde van servicetactiek door de passer-lopers op te zoeken, waardoor ze de side-out van VIVES meer wisten te ontregelen. Als de passing aan kwam was Niels Bakker niet te stoppen voor de thuisploeg. Serverend kon VIVES daarentegen onvoldoende druk realiseren om de passlijn van Sliedrecht Sport te ontregelen, ondanks dat de voor de service ingewisselde Alec Murk af en toe goed doorkwam met zijn sprongservices. Nadat het eerste gedeelte van de derde set gelijk opging, sloop Sliedrecht langzaam weg bij VIVES en kwam op een 22-19 voorsprong. Bakker, die niet alleen sterk aanviel, maar ook blokkeerde, maakte er 22-20 van, ware het niet dat de arbitrage de bal tot verbazing van iedereen in de zaal uitgaf en er dus 23-19 op het scorebord kwam. Nog enigszins beduusd door deze foutieve beslissing stond VIVES nog nauwelijks klaar of de scheidsrechter, die de hele wedstrijd last van haast leek te hebben, had alweer gefloten waardoor deze beslissing uiteindelijk VIVES de set kostte.”
In de vierde set probeerde VIVES nog een keer haar rug te rechten om er een vijfde set uit te slepen. Met Addie van der Veen in de ploeg in plaats van Houwink probeerde Langendoen de middenblokkering te versterken. Ook Van der Veen wist net als Bakker veel scores bij te schrijven door het midden, maar toch brak het verzet vanaf halverwege de vierde set. Op alle fronten zakte VIVES door haar ondergrens heen, terwijl Sliedrecht Sport de foutenlast laag hield. Toen het gat onoverbrugbaar leek, gunde Langendoen de jonge talenten Dion Tjon-a-Man en Alec Murk nog wat speeltijd, maar ook zij konden het tij niet meer keren.
,,Zodoende sluit VIVES haar topjaar 2022, waarin het kampioen van de eerste divisie werd en promoveerde naar de Topdivisie, af met een van de weinige nederlagen dit jaar. Na een half seizoen Topdivisie staat VIVES boven alle verwachtingen stevig op een derde plaats achter de nog ongeslagen ploegen Volley Tilburg en Sliedrecht Sport 2. Van deze twee ploegen verloor VIVES met 3-1. Van alle overige acht ploegen werd er gewonnen en zo is de derde plaats een terechte positie op de ranglijst. De voorsprong op nummer 4 VV Utrecht bedraagt 8 punten.”

Donki Sjot-Protos
Donki Sjot boekte een 3-1 zege op Protos via 17-25, 25-19, 25-13 en 25-13. In de strijd onderin was het een belangrijke driepunter voor de ploeg van trainer Benny van den Heuvel. ,,Het verschil in punten op de ranglijst tussen de nummer 7 en 12 is met nog maar 1 wedstrijd te gaan in de eerste helft slechts drie punten,” zegt hij. ,,Elk punt is dus belangrijk om van de laatste plaatsen weg te blijven. We begonnen de wedstrijd ouderwets met het handmatig invullen van het wedstrijdblad, wegens een storing in het DWF. Even weer zoeken voor scheidsrechters, coaches en tellers hoe dat ook alweer werkt.” Donki Sjot begon de eerste set gespannen, maar wist met de hulp van twee aanval- en twee opslagfouten aan Protos-zijde een 9-7 voorsprong op te bouwen. Hierna steeg de foutenlast bij Donki Sjot in combinatie en met een hogere servicedruk wist Protos twee series van vijf punten te maken en kwam Protos op 14-21. ,,In stijl ging de eerste set naar Protos door een servicefout (12de fout) van Donki Sjot. In de tweede set kwam Joël Kling in het veld en wist de sfeer terug te brengen in het spel. Met gevarieerd aanvalsspel en een sterke opslagserie van Dirk van de Ven wisten wij, ondanks evenveel fouten als in set 1, de winst in deze set naar ons toe te trekken. Pepijn Kooijmans sloeg overtuigend het laatste punt binnen. Hiermee was het verzet bij Protos gebroken en werden de derde en beslissende vierde set beide eenvoudig gewonnen (25-13, 25-13)."
Set 3 startte met een sterke opslagserie van Martijn van Rosmalen en een sterke aanval van Axel van Baars, waardoor het verschil al vroeg in de set vijf punten werd (8-3). ,,Na nog twee servicereeksen liepen we uit naar 22-11. Door een technische fout van de spelverdeler van Protos ging het laatste punt en de set naar Donki Sjot. In de vierde set ging het in het begin nog gelijk op (13-10), maar na een servicebeurt van tien opslagen, waarvan drie directe punten van Joël Kling was de set beslist en sloeg Dirk van de Ven het wedstrijdpunt binnen op 25-13. Drie belangrijke punten voor het gevecht in de tweede helft van de ranglijst en wij gaan vol vertrouwen de tweede helft in.”

Spaarnestad-Utrecht
De grootste verrassing van het weekend was de 3-2 zege van Spaarnestad op Utrecht. De setstanden waren 25-14, 25-23, 21-25, 18-25 en 16-14. ,,Een teleurstellende afsluiting van een prima eerste seizoenshelft en ik ben nog niet af het Haarlemmer Probleem,” stelt Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Toen wij vorig jaar voor het eerst in tig jaar uit van Spaarnestad wonnen dacht ik dat de Jinx verleden tijd was. Blijkbaar gold dit alleen voor de oude hal. Op de één of andere manier in Haarlem uit altijd lastig voor mij/ons. Wij hebben de Spaarnestedelingen de afgelopen weken echt goed zien groeien naar een goed georganiseerd en hard werkend team, maar we hadden niet verwacht dat wij aan het begin van de wedstrijd zo kansloos waren. Zonder de net vader geworden Jorad de Vries konden wij de eerste 2,5 set niet onder de druk van Spaarnestad vandaan komen. Wat we ook probeerden met wissels en andere opstellingen, het lukte gewoon niet. Wij stonden passend zwaar onder druk en aanvallend kregen we geen bal op de grond; Spaarnestad had overal een handje onder. Pas vanaf halverwege de derde set, bij een forse achterstand, begon het te lopen en konden we zelf wat meer druk zetten. Op naar de vijfde set dus die werd beslist door een aantal opslagen aan het einde en een hele lange rally in het voordeel van de thuisclub. Eigenlijk een terechte overwinning voor Spaarnestad en een wijze les voor ons; wij kunnen van bijna iedereen winnen en van iedereen verliezen. Zo sluiten we de eerste helft af met 19 punten en een 4e plek. Vier plaatsen hoger en evenveel punten als in het hele vorige seizoen.”
Spaarnestad-trainer Casper Groenhuijzen constateerde een wereld van verschil met de wedstrijd tegen Protos. ,,We hadden Utrecht vanaf het begin onder druk met de service. Daardoor een makkelijke eerste set. In de tweede set waren zij beter en we hebben ‘m op het eind met goed rallyspel eruit gespeeld. In de derde set waren wij de bovenliggende partij. We konden alleen een 14-10 voorsprong niet over de streep trekken. In de vierde set hadden zij het passend veel beter op orde. Wij kwamen er niet aan. In een hoogstaande vijfde set trokken wij net aan het langste eind door een laatste rallybal van de 18-jarige Jorgos Zoet, man of the match.”

Inter Rijswijk-MKB Accountants/VCV
Inter Rijswijk behaalde een 3-0 zege op MKB Accountants/VCV via 25-21, 25-23 en 25-15. ,,De eerste set zijn we goed begonnen,” zegt VCV-trainer Hans Mater. ,,We hebben zeven punten voor gestaan, maar vervolgens zakten we passend en aanvallend weg. In de tweede set kwamen we achter en rond de twintig punten kwamen we terug, maar toen scoorden we de ballen niet meer. In de derde set liepen we al snel een achterstand op. Veel gewisseld waarbij Bram, Thomas en Senna naar behoren invielen. Echter haalden we op verschillende vlakken ons niveau niet. De tweede helft van het seizoen zal beter moeten. Hopelijk dat we dan langer en vaker met de hele selectie kunnen trainen en spelen. In de eerste competitiehelft hebben we veel periodes niet volledig kunnen trainen door blessures en ziektes. Dat heeft de jonge ploeg nodig.”

Compaen-Peelpush
Peelpush won bij Compaen met 0-3 via 23-25, 24-26 en 24-26. Compaen heeft een teleurstellende eerste seizoenshelft in mineur afgesloten. Met een pass tegen het plafond en een tegen de muur kwam er letterlijk en figuurlijk een passend einde aan de wedstrijd tegen Peelpush. Met twee schamele winstpartijen en drie vijfsets verliespartijen komt de totaalscore halverwege de competitie op slechts negen punten. Volleyballend Oostzaan had het zich bij de start heel anders voorgesteld. Er was de hoop dat met een jonge, enthousiaste groep aangevuld met een routinier betere tijden zouden aanbreken. Vooralsnog vertoont de eerste seizoenshelft nog maar weinig verschil met die van de vorige jaargang. In 't Twiske houden ze zich vast aan het gegeven dat het met jeugdige sporters bij de vooruitgang ook ineens heel snel kan gaan. Het chagrijn onder de kerstboom werd alleen nog maar groter, omdat er in het duel zeker meer had ingezeten voor de thuisclub. Op basis van inzet wist Compaen het betere Peelpush alle sets prima bij te houden, om telkens in de slotfases met eigen fouten de zaak weer uit handen te geven. Zo bleven de Oostzaners in de eerste set heel goed in het spoor van Peelpush, dat enkele plaatsen hoger geklasseerd staat. Ondanks vijf foutieve opslagen kon het bij 21-22 nog alle kanten op. De daarna volgende missers bij de services voor 20-22, 22-23 en 22-25 waren echter fataal voor Compaen.
Nog meer kansen op beter voor Compaen waren er in de tweede set. Defensief werk van libero Jelmer Lubberts en smashes van diagonaal Calvin Ooms brachten Compaen bij 12-11 voor de eerste keer aan de leiding. Er was sprake van een boeiend duel, waarbij beide teams nagenoeg niets voor elkaar onderdeden. Bij 24-23 was de thuisploeg slechts een goede actie verwijderd van 1-1 in sets. Die kwam er niet. Een blokkering van Peelpush betekende 24-25, waarna de scheidsrechter besloot dat een aanval van Ooms niet de netrand had gepasseerd.
Het allervervelendst voor Compaen was wel het verloop van de derde set. Ook nu weer was het krachtsverschil minimaal. Bij 24-22 maakte de aanhang in Sporthal Oostzaan zich op voor een vierde set. Twee aanvalskansen waren echter niet aan de thuisploeg besteed. Met twee opslagaces van Tomasz Gryglicki beslisten de Limburgers de wedstrijd alsnog in hun voordeel.