beeld:

Volley Tilburg blijft ongeslagen

ma 06 feb 2023 17:02
Door: Reinier de Boer

Koploper Volley Tilburg blijft ook na vijftien wedstrijden ongeslagen. In het topduel met nummer drie VIVES won de ploeg van trainer Martijn Musters met 3-0. Sliedrecht Sport 2 volgt op vier punten met een wedstrijd minder gespeeld. Sliedrecht Sport 2 maakte geen fout bij Compaen. Spaarnestad zorgde voor een verrassing door Inter Rijswijk met 1-3 te verslaan. Ook de 1-3 winst van Donki Sjot bij Zaanstad is verrassend te noemen.

Compaen-Sliedrecht Sport 2
Sliedrecht Sport herstelde zich van puntverlies in de afgelopen weken en boekte een 0-3 zege bij Compaen via 18-25, 16-25 en 31-33. ,,Nu kan het échte werk gaan beginnen,” roept Sliedrecht Sport-speler Albert Stek uit. ,,Het voelde als een extra training richting de wedstrijden die er toe doen. Niet alleen door het niveau van de tegenstander, maar ook door het ontbreken van een stukje muziek en bijvoorbeeld de ballenkinderen. Toch jammer.”
Trainer/coaches Egbert op ‘t Hof en Gert-Jan Toonen lieten Michael van Leeuwe en Albert Stek en Jilles Amersfoort op de bank. Zij begonnen de wedstrijd met Jelle van Rekom, Joël Blokland, Gerard Baan, Wessel Anker, Ian de Bus, Mats Kruiswijk en Jasper Bouter. ,,In zowel set 1 als 2 waren wij heer en meester en kwam het jeugdige team uit Oostzaan er simpelweg niet aan te pas. Waar trainer/coach Egbert op ‘t Hof af en toe een tactische servicewissel toepaste of het blok wat versterkte, was zijn collega aan de andere kant van het net aan het testen hoeveel inkt er bij de teller die ook verantwoordelijk was voor het ouderwetse wedstrijdformulier in de pen zat.”
In set 3 liep de spanning iets hoger op, maar de ervaring gaf toch de doorslag. ,,Waar de jeugdige trainer/coach van Compaen met wat clowneske sprongen, kreten, veel lopen, ijsberen en het proberen te beïnvloeden van de tweede scheidsrechter nog de derde set naar zich toe dacht te trekken viel het (na twee keer scoren van het matchpoint) toch de ervaren kant van Sliedrecht Sport op: 33-31 in de derde set. Een nette en dik verdiende 3-0 overwinning die precies voor genoeg extra trainingsuren richting aanstaande donderdag zorgden. Waar we mee begonnen gaan we mee verder, nu kan het echt beginnen! Op naar aanstaande donderdag wanneer we de kwartfinale van de beker gaan spelen tegen Lycurgus. Om 20.00 uur breekt het feest in sporthal De Basis in Sliedrecht los. En daarna. Op zaterdag tegen ‘nummero uno’ uit de competitie, Volley Tilburg. Een mooie week voor de boeg!
Calvin Ooms stopt
Compaen heeft met een verlies van 3-0 tegen Sliedrecht Sport 2 een drietal ontmoetingen tegen teams uit de top-4 in de Topdivisie afgesloten. Met de komende kelderkrakers tegen Spaarnestad, Donki Sjot en Inter Rijswijk wachten nu de weken van de waarheid voor de Oostzaners. Er zullen positieve resultaten geboekt moeten worden om niet in het gunstigste geval veroordeeld te zijn tot het spelen van promotie-/degradatiewedstrijden voor behoud op het één na hoogste niveau. De zeerovers komen in zwaar weer doordat de concurrenten voor de één na onderste plek de afgelopen tijd wel her en der punten sprokkelden. Voor Compaen viel het dubbeltje in deze fase, zoals eerder deze competitie ook al zo vaak het geval, regelmatig net naar de verkeerde kant. De laatste twee punten in een set gingen net iets meer naar de tegenstander in een kansrijke situatie. Uitslagen en een klassering liegen niet. In het volleybal wint elk team terecht, zoals een positie ook een juist beeld van de krachtsverhoudingen geeft. Feit is echter dat Compaen dit seizoen ook meer tegenslagen treft dan mogelijk alle ploegen in de Topdivisie bij elkaar. Tot overmaat van ramp kregen de Oostzaners enkele uren voor de gezamenlijke pastamaaltijd in het ijsclubgebouw in 't Twiske een nieuwe optater. Diagonaalaanvaller Calvin Ooms liet namelijk weten te stoppen. Zoals eerder spelverdeler Thomas Konijn al na vier wedstrijden bedankte. Die dreunen pasten naadloos in een patroon van afwezigheid van sleutelspelers door blessures en mindere vorm door privéperikelen. Kortom, de piraten zeilen vaak met tegenwind en wachten met smart op een briesje in de rug om kapseizen te voorkomen.
Door genoemde redenen heeft Compaen dit seizoen al 21 spelers binnen de lijnen moeten brengen. De laatste invaller was Marvin Andringa. Hij kon net voor zijn meespelen bij het derde team nog aan de kant gehouden worden om een rol bij het eerste te vervullen. Andringa, in zijn glorietijd de beste diagonaal in de roemruchte clubhistorie, probeert met een training in de week het stramme lichaam soepel te houden en beschikt over een spelerskaart voor een noodgeval. Daarvan was tegen Sliedrecht Sport 2 sprake.
Na een voorsprong van 12-11 in de eerste set voor Compaen waren de bezoekers met hun hoge blokkering, snelle middenaanval en gevaarlijke opslag lange tijd oppermachtig. Via 18-25 en 16-25 nam de club, waartegen de Oostzaners de meeste ontmoetingen in de Topdivisie en eerste divisie speelden, een voorsprong van 0-2 in sets.
De derde set kreeg een afloop zoals Compaen die dit seizoen al vaker meemaakte. Verlies met minimaal verschil (31-33) en verschillende setpoints door de handen laten glippen. Setwinst en daarmee in ieder geval een mentale opkikker was het team niet gegeven. Dat was vooral jammer voor aanvaller David Bes, die in de derde set negen punten uit twaalf set ups maakte. Ook vervelend voor spelverdeler Kevin de Jong, die in een opslagbeurt drie aces produceerde. Het waren knappe staaltjes die alleen in de statistieken een rol van betekenis vervullen.

Zaanstad-Donki Sjot
Donki Sjot behaalde een 1-3 overwinning op Zaanstad, dat de competitie moet afmaken zonder trainer/coach Mark Schoonen, waarmee de samenwerking is beëindigd. De gasten wonnen via 25-20, 23-25, 22-25 en 22-25. En dat terwijl Donki Sjot slechts zes spelers tot haar beschikking had. ,,We trokken naar Zaanstad met zes spelers om puntenaftrek en een boete te voorkomen,” zegt DS-trainer Benny van den Heuvel. ,,Heren 2-speler Julius Kooijmans zorgde ervoor dat we met zes konden aantreden. De eerste set was het zoeken naar afstemming, onze diagonaal Pepijn Kooijmans mocht de middenaanval voor zijn rekening houden en spelverdeler Julius Kooijmans de diagonaalpositie. Zaanstad begon sterk en wist direct een serie van zes punten te maken door aanvallen van Lorenzo Rampersad en nam een 8-3 voorsprong. Wij konden Zaanstad volgen en kwamen langzaam in ons spel tot Zaanstad Kjeld Broekema in stelling bracht en de set definitief besliste (25-20).”
Zaanstad dacht schijnbaar de punten al binnen te hebben en begon slordig aan de tweede set, waar Donki Sjot optimaal van profiteerde. ,,De ervaren Sven Smits wist het Zaanse blok te ontwijken en te gebruiken en de voorsprong aan onze kant te houden. Een van de vele speler/coaches van Zaanstad Guido Spooren, wisselde zichzelf in het veld, maar dat kon het verschil niet meer maken. Julius Kooijmans sloeg het 25ste punt voor ons punt hard in en haalde de set binnen (23-25).”
Na de setwinst van Donki Sjot kwam Zaanstad beter in de wedstrijd en startte sterk aan de derde set. Via een servicereeks van Lorenzo Rampersad nam Zaanstad een 8-4 voorsprong. Tot 19-13 wist Zaanstad deze voorsprong te behouden tot Mees de Jager aan opslag kwam en de verdediging bij Zaanstad begon te wankelen. Dit werd afgestraft met harde aanvallen van Dirk van de Ven en een service ace, waardoor DS de aansluiting in de set vond (19-17). ,,Wij wisten elkaar steeds beter te vinden in de verdediging en aanval, terwijl Zaanstad zoekende was. Op 22-21 kwam Julius Kooijmans aan opslag en wist de verdediging van Zaanstad onder druk te zetten, wat resulteerde in twee blokjes en een aanvalsfout, waarna Joël Kling het winnende punt binnen kon slaan (22-25).”
In de vierde set kreeg Donki Sjot het idee dat de volle buit te halen was. ,,In de vierde set was het vertrouwen er dat we hier niet alleen kwamen om puntverlies te voorkomen. Dit resulteerde in lange rally's en mooi spel van beide zijden. Ook midden aanvaller voor een dag,  Pepijn Kooijmans, wist zijn punten te scoren en de set ging gelijk op tot 19-22, waarna een aantal opslagmissers van Zaanstad de set (22-25) besliste. Tegen de verwachting in namen we met zes man de drie punten mee naar Den Dungen, een opsteker voor de volgende wedstrijd. Op 11 februari zijn we weer compleet en spelen we thuis in Den Dungen tegen Inter Rijswijk waarna er sowieso gefeest wordt in sportcafé de Misse met ‘Dronki Sjot’, dus hopelijk nemen de mannen uit Rijswijk hun carnavalskleding mee.”

Inter Rijswijk-Spaarnestad
Spaarnestad verraste Inter Rijswijk en ging met een 1-3 winst en drie kostbare punten naar huis. De setstanden waren 19-25, 25-19, 25-27 en 23-25. Spaarnestad-trainer Casper Groenhuijzen vond de zege terecht. ,,Ja, we hebben goed gespeeld, niets gestolen,” vindt hij. ,,De eerste set was overtuigend, de tweede set drukten we niet door, waardoor hun servicedruk omhoog ging. De derde set liepen we ook achter de feiten aan, totdat we bij 18-22 ineens een goede serie van services en verdediging produceerden. Het was een spannende set, die we wel binnen gesleept hebben. De vierde set was wederom spannend, we waren hem aan het winnen totdat mijn aanvoerder Jary Kroon in aanvaring kwam met mijn libero. Hij moest geblesseerd van het veld af. Gelukkig was onze diagonaal Tom Vos (de uitblinker van de dag)  in staat de laatste zes ballen binnen te slaan.”

MKB Accountants/VCV-Protos
MKB Accountants/VCV won met 3-0 van Protos via 25-17, 25-19 en 25-17. In aanloop naar de wedstrijd tegen Protos had de thuisclub te maken met fysieke ongemakken. ,,Thomas ging donderdag door zijn knie en Lucas was de hele week ziek,” verklaart VCV-trainer Hans Mater. ,,We startten met Nikita, Wouter, Evan, Mart, Robbert, Tycho en libero Rik. De spelers voerden de opdrachten goed uit. De servicedruk was hoog, de pass hadden we onder controle en druk op het midden. Protos had moeite met de pass en aanvallend ballen te scoren. We pakten al snel een ruime voorsprong en konden die vasthouden. 25-17 winst. Bram en Jan kwamen in deze set erin en deden het prima. De tweede set startten we weer met de basis. Protos kreeg iets meer controle over de pass door een wissel. Hun foutenlast bleek ook deze set hoog. 25-19 winst, waarbij Robbert twee keer scoorde met een staffel. Tycho stond echt een geweldige wedstrijd te spelen en was passend erg belangrijk. Nikita kon Evan en Mart veel aanspelen en heersten op het midden. Wouter speelde een goede wedstrijd waarin hij liet zien dat ook aanvallend je kan scoren met slimme ballen. Rik pakte verdedigend weer zijn ballen mee. Senna kwam eind derde set erin voor Mart. Nikita sloeg een beslissend gat met zijn sprongservices. Ik ben erg tevreden over het uitvoeren van de opdrachten, de focus drie sets lang van het team en de drie belangrijke punten. Daarbij wel zeggend dat Protos niet zijn beste niveau liet zien.”

Peelpush-Utrecht
VV Utrecht kon de sporthal van Peelpush ongeschonden verlaten na een 0-3 zege via 28-30, 15-25 en 19-25. ,,Voor ons en onze Limburgse vrienden stond een dubbelprogramma op de rol,” vertelt Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Wij mochten op zaterdag tegen het eerste herenteam spelen en onze dames op zondag tegen het eerste damesteam van Peelpush. Een druk programma dus voor Johan Leenders, omdat hij zowel de dames als de heren begeleidt. Om deze topcoach nog een veer te doneren: hij was de aanjager van het delen van beelden in onze klasse om zo het niveau in de Topdivisie zo hoog mogelijk te krijgen. Hulde!”
Voor Utrecht stond plaats vier op de ranglijst op het spel. De gastheren uit Meijel stonden vierde en Utrecht wilde deze positie graag weer overnemen. ,,Na VIVES vind ik Peelpush toch wel de grootste positieve verrassing dit jaar,” vindt Schoonbeek. ,,Na het verlies van een drietal belangrijke spelers lukt het ze toch weer om een ploeg te formeren die gewoon in het linker rijtje speelt. Zoals gewoonlijk was de ontvangst weer bijzonder hartelijk en ook leuk om mee te maken dat er een heuse clan uit het kleine Noord-Limburgse dorpje Meerlo ontstaan is in Meijel. Leuk omdat ik hier een jaartje of zeven heb mogen wonen en nog steeds de nodige contacten heb.”
De wedstrijd was spannender dan de uitslag (0-3) zou doen vermoeden. Set 1 eindigde pas bij 28-30 nadat er setpunten over en weer waren. Set 2 werd door Utrecht vrij eenvoudig gewonnen en in set 3 kwamen de gastheren, na een 16-14 voorsprong, nog maar zeer moeilijk door hun volgende twee rotaties heen. Zij haalden nog drie punten, Utrecht elf. ,,Ons niveau was zeer acceptabel. Zoals van tevoren afgesproken konden we de foutenlast goed laag houden (slechts vijftien eigen fouten in drie sets) en onze servedruk was prima. Zoals het spelletje van ons goed ligt bij Tilburg, ligt het spelletje van Peelpush ons wel. Wij blij en weer terug op plek 4. Na VIVES the best of the rest, want Tilburg en Sliedrecht gaan onderling uitvechten wie de beste is in onze klasse en wie mag gaan spelen om de Nederlandse Amateurtitel bij de heren in het Nederlandse volleybal.”

Volley Tilburg-VIVES
Volley Tilburg bleef ook in haar vijftiende wedstrijd ongeslagen. De topper tegen nummer drie VIVES werd met 3-0 gewonnen via 25-17, 25-17 en 25-17. Daardoor lijkt VIVES af te haken voor de titel, die lijkt te gaan tussen Volley Tilburg en Sliedrecht Sport 2.

In Tilburg kon VIVES nog niet beschikken over Sjoerd Hoogendoorn, Michiel de Haan was wel weer van de partij, en ook Alec Murk werd weer bijgeschreven op het formulier. Trainer Kasper Langendoen stuurde de volgende namen het veld in: Michiel de Haan op dia, Fedde Plankeel als spelverdeler, Mitchel van Kesteren en Jacco Hoogendoorn op buiten, Addie van der Veen en Peter Houwink op midden en Saisun Kandiah als libero. Vanaf het begin liet Tilburg zien dat ze niet voor niks de ongeslagen koploper zijn. Met hoge servicedruk werd VIVES de wil opgelegd. Het lukte de IJsselsteiners maar moeilijk om zelf tot scoren te komen, terwijl Tilburg de side-out prima onder controle had. Dit resulteerde in een setstand van 25-17 voor de zuiderlingen.
In de tweede set kwam aanvalskanon Niels Bakker in de ploeg voor Addie van der Veen en VIVES pakte zowaar een gaatje van vier punten. De Tilburgse machine begon alweer snel te draaien, waarbij VIVES vooral passend onder druk kwam te staan. Luc Lappee en Jordy Streng kwamen de passing versterken, maar voldoende effect had dit echter niet. Ook deze set eindigde in 25-17.
Met Joël van der Schans als spelverdeler startte Kasper Langendoen de derde set. Maar ook hier kwam VIVES op alle fronten tekort. Dion Tjon a Man mocht zijn minuten nog maken, maar wederom werd deze set verloren met 25-17.
Waar de thuiswedstrijd nog echt een wedstrijd was, was daar deze keer geen sprake van. Het gemis van Sjoerd Hoogendoorn laat zich gelden tegen tegenstanders van dit formaat. Complimenten voor het knappe spel van Volley Tilburg, die volgende week met Sliedrecht Sport mag bepalen wie er een klein voorschot op de titel gaat nemen. De mannen van VIVES nemen het thuis op tegen Peelpush, de huidige nummer vijf van de ranglijst.