facebook pixel VCN en Prima Donna Kaas/Huizen liggen uit bekertoernooi - Volleybalkrant
beeld: Ronald Hoogendoorn

VCN en Prima Donna Kaas/Huizen liggen uit bekertoernooi

vr 23 dec 2022 19:09
Door: Reinier de Boer

De derde bekerronde bij de heren kende enkele daverende verrassingen. Topdivisionist Volley Tilburg versloeg Eredivisionist VCN met 3-0. Topdivisionist Dynamo 2 bereikte de 1/8 finale door een 3-0 zege op Eredivisionist Prima Donna Kaas/Huizen. Tweede divisionist Alterno rook drie sets aan een daverende stunt tegen RECO/ZVH, maar gaf een 2-1 voorsprong alsnog uit handen: 2-3. De topper tussen Keistad en Sudosa-Desto uit de Topdivisie A werd een prooi voor de ploeg uit Amersfoort: 1-3.

Volley Tilburg-VCN
Volley Tilburg en Eredivisionist VCN beten in de derde bekerronde het spits af. De koploper van de Topdivisie B zorgde voor een stunt door de hekkensluiter van de Eredivisie met 3-0 te verslaan via 25-19, 26-24 en 25-17. Volley Tilburg keek al lang naar de wedstrijd tegen VCN uit. ,,In december hadden we een druk programma met vijf wedstrijden, maar deze mochten we wel allemaal in onze thuishal spelen,” zegt Tilburg-trainer Martijn Musters. ,,De bekerwedstrijd tegen een Eredivisionist moest het slotstuk worden van een mooie eerste helft waarin we met 33 punten uit 11 wedstrijden nog zonder puntverlies zijn. Op deze pot hebben we ons uitstekend voorbereid en gesteund door ons thuispubliek hebben we een heerlijk potje gespeeld. Staf en team zijn in de eerste helft steeds dichter naar elkaar gegroeid. Om de jongens op de juiste manier te motiveren spreken we regelmatig met de spelersvrouwen. Ditmaal heb ik een van de jongens een uitje naar de reuzenpanda Fan Xing beloofd in Ouwehands Dierenpark, wanneer hij een goede wedstrijd zou spelen. Dit was qua motivatie duidelijk een goede prikkel.”
Wat ook goed uitpakte was de voorbereiding van Volley Tilburg op het bekerduel tegen VCN. ,,In service, blok en verdediging hebben we goede keuzes gemaakt en na een wat zenuwachtig begin van beide kanten met behoorlijk wat servicefouten, begon het aan onze kant te draaien. We kregen veel kansen in de rally en liepen langzaam weg bij VCN. Serverend en blokkerend was Tim Swaan daarin belangrijk voor ons. Halverwege kwam VCN nog wat dichterbij, maar uiteindelijk was met 25-19 de eerste set duidelijk voor ons.”
Set 2 bleef langer spannend. ,,Niels van Son wist op tempo lekker tot scoren te komen aan de buitenkant en gedurende de gehele set waren we de bovenliggende partij om deze met 26-24 naar ons toe te trekken. In de derde set werd het verschil al snel vier-vijf punten. Ondanks dat Ferry van Hal als coach van VCN de Topdivisieregels gebruikte en zo zijn hoofdaanvaller vrijwel alle rotaties aan het net had staan, werd het verschil niet kleiner. De laatste bal was een ace van Joeri Polman die net voor, op of net achter de achterlijn viel, maar de overwinning was met 25-17 voor ons. Een mooie 3-0 overwinning en wij gaan trots de winterstop in.”

Dynamo 2-Prima Donna Kaas/Huizen
De tweede verrassing van de derde ronde van het nationale bekertoernooi kwam uit het duel tussen Dynamo 2 uit de Topdivisie A en Prima Donna Kaas/Huizen uit de Eredivisie. De ploeg van trainer Justin Sombroek schakelde Huizen uit via een 3-0 zege (25-20, 25-18, 25-18). Op die manier sloot Dynamo 2 het jaar positief af met een plaats in de 1/8 finale. ,,We hebben een goede wedstrijd weten te spelen,” kijkt Sombroek terug. ,,Gelukkig waren we compleet en met aanvulling vanuit Heren 3en Heren 4 verder aangevuld. Omdat we de pass lijn van PDK constant goed onderdruk wisten te krijgen en houden kon PDK niet hun eigen spel spelen. Verder wist Huizen maar weinig direct te scoren. Hierdoor kwamen wij veel in de rally terecht en daar wisten we vaak extra punten te winnen. Al met al een goede wedstrijd van onze kant en altijd leuk om op deze manier het jaar af te sluiten.”

Alterno-RECO/ZVH 2-3
De koploper van de tweede divisie B, Alterno uit Apeldoorn was dichtbij een bekerstunt tegen Eredivisionist ZVH uit Zevenhuizen. De thuisclub kwam via 22-25, 25-21 en 25-22 met 2-1 voor, maar daarna maakten de gasten het verschil en wonnen vervolgens overtuigend met 13-25 en 12-25. ZVH-trainer/coach Kristian van der Wel ging met een aangepaste selectie naar Apeldoorn. Zo was Richard Rademaker niet aanwezig en werd de liberopositie overgenomen door Tom Sonneville van Heren 2. De volgende basis kwam in het veld: Mika Prins, Jesse Hanemaaijer, Benjamin Parkinson, Bram Wiltenburg, Max Nieuwstad, Vincent van der Kraats en libero Tom Sonneville. Het sterk gemotiveerde Alterno maakte het de gasten in de eerste set direct al heel lastig. Na 9-9 nam Alterno een kleine voorsprong, waarna ZVH bij 18-14 de bekende dubbele wissel toepaste. Timothy Scheffers en Julian Perdijk kwamen binnen de lijnen voor Vincent van der Kraats en Bram Wiltenburg. Dit leverde resultaat op voor ZVH. De middenaanval van Benjamin Parkinson kon meer scoren en Sam van der Loo kwam bij ZVH in het achterveld voor Max Nieuwstad en zorgde ervoor dat de Zevenhuizense heren op gelijke hoogte kwamen en zelfs een voorsprong namen. Bij 21-23 werd de dubbele wissel teruggedraaid. Uiteindelijk won ZVH deze set met 22-25.
In de tweede set namen de gastheren gelijk het heft in handen en zette ZVH onder druk. Na een gelijkopgaande strijd kwam bij 16-16 Jasper de Jong in het veld voor Benjamin Parkinson, die last had van zijn knie. Tot 19-19 bleef het in evenwicht, daarna wist Alterno aanvallend goed te scoren en kon ZVH haar service niet weer op peil brengen en moest toezien dat de gastheren deze set met 25-21 binnenhaalden.
In de derde set maakte ZVH passend en aanvallend veel fouten en liep achter de feiten aan. Tot 22-22 hield ZVH met sterke aanvallen en blokkering de stand in evenwicht, maar Alterno won de set via 25-22.
In de vierde set nam ZVH het initiatief en konden Vincent van der Kraats en Mika Prins met harde aanvallen via het blok scoren. ZVH bleef alert en zag de score in haar voordeel groeien door het goede verdedigen van Tom Sonneville. Ook serverend kon ZVH druk uitoefenen en  uiteindelijk resulteerde dit in een 13-25 setwinst.
In de beslissende vijfde set hielden beide teams elkaar lang in evenwicht en kon ZVH bij 7-8 van kant wisselen. Tot 9-9 bleef het gelijk, daarna zorgde Vincent van der Kraats dat ZVH  voor kwam. Dit gaatje werd door Jesse Hanemaaijer vergroot naar 10-13. Julian Perdijk scoorde met zijn blokkering het beslissende punt voor de gasten:12-15.

Sudosa-Desto-Keistad
De topper tussen twee topploegen van de Topdivisie A eindigde in een 1-3 overwinning voor koploper Keistad. Een slordig spelend Sudosa-Desto verloor de eerste twee sets van een zeer effectief Keistad met 22-25 en 22-25. In de derde set ging de thuisclub de strijd aan en zette Keistad onder druk, dat fouten begon te maken. De Assenaren pakten de derde set via 25-20. Sudosa-Desto zette die goede lijn in de vierde set voort en leek bij 19-16 op een vijfde set af te gaan. Ineens beging de thuisploeg vijf fouten op rij, waardoor Keistad naar de 21-25 setwinst snelde. Voor de ploeg uit Amersfoort was het even aanpassen voor een bekerduel op donderdagavond. ,,Normaal zitten de mannen nog op kantoor of zijn onderweg naar huis, maar deze keer onderweg naar Assen,” zegt Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde. De bekerstrijd was een mooi affiche tussen de nummers een en twee van de Topdivisie A. ,,Het aanwezige publiek kreeg een mooie wedstrijd voorgeschoteld. Wij waren in de eerste twee sets de betere ploeg.” De derde set liet een ander beeld zien. ,,Sudosa had wat spelers gewisseld en kwam beter in haar spel. Tel daarbij op dat wij wat inzakten en logischerwijs was de derde set voor hen. De vierde set was onderweg een kopie van set 3 te worden, maar halverwege kwamen Bob en Tjerk in het veld en begonnen we een inhaalrace. De vijf punten achterstand werden mede door een serviceserie van Tjerk ongedaan gemaakt. Het geloof was terug en bijna alles lukte weer. Dit was het vlammetje dat we nodig hadden om de vijfde set te ontlopen. Mede door rake klappen van Lars en Wessel wonnen we terecht de vierde set en de wedstrijd. Dit is een hele mooie afsluiting van 2022.”

EVV-Inter Rijswijk
Zoals al vaker is vertoond dit seizoen, was EVV opnieuw dichtbij de winst, maar dat lukte uiteindelijk net niet. Zo ook in het bekerduel tegen Inter Rijswijk. EVV kwam via 23-25, 25-23, 25-19 met 2-1 voor, maar liet Rijswijk via 17-25 en 10-15 terugkomen, dat de volgende ronde bereikte. ,,Tja, het was weer net niet,” stelt EVV-trainer Henoch Snuif teleurgesteld. ,,De eerste set begonnen we wat onrustig. We liepen tegen een serviceserie van Rijswijk aan en onze inhaalrace kwam net te laat. In set 2 en vooral 3 waren wij de bovenliggende partij. Het gameplan klopte en werd met veel energie uitgevoerd. Aanvallend en blokkerend een hoofdrol voor Marc Rijers en Erik Leeuwenburgh en ook complimenten aan libero Remco de Man, die drie dagen op bed lag met buikgriep, maar een prima pot speelde. Bij een grote voorsprong eind derde set gaven we Rijswijk nog een paar punten mee en dat bracht bij hen het geloof in een goede afloop terug. Bij ons raakte daarna de tank wat leeg. Rijswijk begon met meer variatie te spelen en ook hun middens kwamen vaker tot scoren. Ondanks de fantastische support van ons trouwe thuispubliek konden we het tij niet keren. Teleurstellend resultaat, maar al met al een mooie volleybalavond weer.”

Reflex-Sliedrecht Sport 2
Reflex begon vol goede moed aan de loodzware bekerwedstrijd tegen Sliedrecht Sport 2, maar leed een forse 0-3 nederlaag via 17-25, 15-25 en 21-25. ,,Sliedrecht Sport 2 was niet 1,  maar meerdere maatjes te groot,” concludeert Reflex-trainer Erik Huisken. ,,De bedoeling was dat we vol overtuiging onze eigen acties uit zouden voeren, vol bravoure en dan kijken of we dichtbij konden blijven tot de big points. In de eerste twee sets zat dat er totaal niet in. We kwamen niet onder de druk van de tegenstander uit en kwamen totaal niet aan volleybal toe. In de laatste set verslapte de houdgreep van Sliedrecht enigszins en gooiden wij eindelijk de schroom van ons af. Dat leverde gelukkig voor het publiek nog een aardige set op, waarin we tenminste de potentie van het team lieten zien.”
Sliedrecht Sport-speler Albert Stek noemt een bekerwedstrijd op donderdagavond om 20.30 uur in Kampen niet niks. ,,In deze december feestmaand halen wij drie uit drie. Eerst Utrecht, vorige week Vives en nu mogen we ook Kampen op het lijstje 'gewonnen wedstrijden' bijschrijven. Donderdagavond 20.30 uur spelen in Kampen is niet niks. Menig college, overleg op het werk en zelfs kerstborrels werden afgezegd om bij deze tussenronde van de beker aanwezig te zijn.”
Trainer/coaches Egbert op 't Hof en Frank Vlot konden geen gebruik maken van Wessel Anker (herstellende van een kuitblessure) en Luuk van der Leeden (herstellende van een schouderblessure). Wel waren Aron Huijser en Luuk de Groot aan de selectie toegevoegd. Sliedrecht begon met Jelle van Rekom, Gerard Baan, Ian de Bus, Michael van Leeuwe, Jasper Bouter, Luuk de Groot en Joel Blokland. ,,Zowel in set 1 als in set 2 hadden wij totaal geen moeite met de tegenstander,” zegt Stek. ,,Kampen is niet meer wat het geweest is en is duidelijk aan het bouwen. Tot enkele jaren geleden bestond de selectie uit namen als Maarten Jan Heins, Sandor van Straten en Niels van Beek. Nu is het een groep jonge gasten die zonder trainer het veld wordt ingestuurd en hele mooie momenten afwisselde met ballen die rechtstreeks het wandrek invlogen. Bij ons kreeg iedereen deze wedstrijd speeltijd. Jilles Amersfoort kwam al halverwege de tweede set voor Jelle van Rekom. Mats Kruiswijk verving Jasper Bouter, Aron Huijser nam de plek van Gerard Baan over en Albert Stek mocht de positie van talent Luuk de Groot opvullen. In set 3 moesten wij even wennen aan de nieuwe samenstelling in het veld en viel ook onze servicedruk wat weg. Mede daarom ging het tot halverwege de set redelijk gelijk op, maar wist de ervaring uit ons team er keurig 25-21 van te maken. Tijd voor een eigenwijs drankje in Kampen en door naar de laatste zestien van het bekertoernooi.”

Madjoe-Peelpush
Madjoe-Peelpush werd een spectaculair marathonduel, waarbij Madjoe uiteindelijk met 3-2 aan het langste eind trok. De setstanden waren 25-19, 15-25, 19-25, 25-19 en 15-8. Volgens Madjoe-trainer Allard Jongsma was het een wedstrijd die over en weer ging. ,,Wij startten goed en hielden Peelpush met een degelijke serve een goede blokkering goed onder druk,” zegt hij. ,,Door langzaam uit te lopen wisten we de eerste set redelijk eenvoudig te winnen. Helaas konden we dat spel niet voortzetten en verslapten wij zelf en ontbrak het even aan het echte vuur om te winnen. Dit pakte Peelpush goed op en voerde tegelijk de servicedruk op. Zij wisten set 2 dan ook eenvoudig van ons te winnen, omdat wij moeite kregen om de aanval te scoren. In de loop van set 3 kwamen we weer beter in het spel en vonden we steeds makkelijker oplossingen op de servicedruk van Peelpush. Tegelijk liep de Drecht ook vol en ging het publiek achter ons staan (de kerstdiners bij diverse werkgevers waren inmiddels afgelopen). Dit bracht de vechtlust terug, maar helaas nog niet de overwinning van de set. Dat draaide helemaal om in set 4, mooie reddingen in de verdediging, een betere pass en flitsender aanvalswapen maakte dat wij weer de overhand kregen en deze set konden winnen. De laatste set startten we met twee serveseries en toen was het verzet echt gebroken en konden wij de wedstrijd redelijk eenvoudig uitspelen.”

Orion 2-Zaanstad
Ook Orion 2 en Zaanstad kwamen uit op een vijfsetter. Zaanstad kwam als winnaar uit de bekerstrijd tevoorschijn en won met 2-3 via 23-25, 25-17, 25-20, 21-25 en 11-15 en bekert verder.

De loting voor de 1/8 finales van het nationale bekertoernooi leverde de volgende wedstrijden op: