beeld:

Top drie maakt geen fout

ma 28 nov 2022 23:22
Door: Reinier de Boer

De drie topploegen van de Topdivisie A maakten dit weekend geen fout en behaalden de maximale winst. DIO/B versloeg Dynamo 2 met 3-0, Sudosa-Desto won met 3-0 van VoCASA 2 en Keistad pakte de zege bij Madjoe: 0-3. Olhaco kent een goede start met de vierde zege van dit seizoen. Reflex werd met 3-1 verslagen. Webton/Hengelo won met 0-3 van Prima Donna Kaas/Huizen 2.

DIO/B-Dynamo 2
DIO/B revancheerde zich knap voor de eerste nederlaag van het seizoen, want het won met 3-0 van regerend kampioen Dynamo 2 via 25-19, 25-21 en 25-21. DIO-speler Edwin ten Kate beleefde weer een mooie DIO-avond in Bedum. ,,We waren weer eens helemaal compleet, dat was wel weer eens lekker, zegt hij. ,,We hadden natuurlijk een goed gameplan afgestemd op onze tegenstander, maar in de wedstrijd bleek hiervan niet alles te kloppen. We kwamen erachter dat Dynamo met hun diagonaal op de buitenkant stond te spelen, iets wat we natuurlijk niet hadden verwacht. Gelukkig hadden de meeste mensen hier niet veel moeite mee (alleen onze passer/loper Lennart Harmsen). Geluķkig konden we het aanvalsgeweld van Dynamo goed ontregelen, door met een prima servicedruk en degelijk verdedigingswerk de rally vaak over te nemen en te scoren.” DIO/B startte met Thijs Homan, Niels Kuypens, Jochem vd Veen, Jochem van Diepen, Lennart Harmsen en Martijn Voogd. Libero was Martijs Blok. ,,Deze zeven hebben de hele wedstrijd gespeeld en onder controle gehad. Eigenlijk zijn we niet echt in de problemen geweest, misschien heel even in de 3e set, maar ook toen had je het gevoel vanaf de kant dat het goed ging komen. De passing aan onze kant was goed op orde, dan heb je met Thijs Homan een hele fijne spelverdeler, die zijn aanvallers naar hartenlust kon bedienen. Bij grote vlagen was het een genot om te zien. Joris Marcelis mocht als toetje nog even de laatste service van de wedstrijd doen in plaats van Martijn Voogd en deed dit naar behoren. Uiteindelijk een vrij makkelijke 3-0 thuisoverwinning voor weer een heerlijk publiek. We hebben er weer van genoten.”
Dynamo-trainer Justin Sombroek was uiteraard minder opgetogen. ,,DIO is een team met zeer veel routine en dat werd nog maar eens bevestigd. Waar wij teveel eigen fouten maken doet DIO dit bijna niet. En teveel servefouten aan onze kant maakt dat de eerste en tweede set vrij gemakkelijk gewonnen werden door de mannen uit Bedum. In de derde set krijgen we iets meer grip op de wedstrijd en zitten we er goed bij. Helaas weten we dit niet vol te houden.”

Sudosa-Desto-VoCASA 2
VoCASA 2 was goed op dreef met twee zeges op rij, maar bij koploper Sudosa-Desto in Assen viel er weinig te halen. Sudosa-Desto won met 3-0 via 25-15, 25-16 en 25-23. Het was lang geleden dat de Assenaren met 3-0 wonnen. ,,We hebben twee goede sets gespeeld met goed serveerwerk en een goede blok/verdediging,” zegt Sudosa-trainer Erik Noordijk. ,,Winst met 25-15 en 25-16. In de derde set valt onze servedruk wat weg en gaat VoCASA beter side out spelen. Gelukkig houden we geduld en buigen we een 23-20 achterstand om naar 25-23 setwinst en een mooie 3-0 winst. Na tijden weer eens een 3-0.”

Madjoe-Keistad
Keistad blijft de top twee goed volgen en boekte een knappe 0-3 zege bij het taaie Madjoe. Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde rekende op een lastige wedstrijd, maar dat viel tot zijn verbazing mee. ,,Wij hadden ons voorbereid op een zware pot in Enkhuizen. Het team van Madjoe heeft een degelijke ploeg en legt normaal veel energie op de mat. Het omgekeerde was echter waar. Keistad is geen enkele set in de problemen geweest door scherp te serveren en hadden zelf het prima op orde.” De setstanden waren 18-25, 20-25 en 21-25.

Olhaco-Reflex
Olhaco kent een goede seizoenstart en behaalde tot haar eigen verbazing al twaalf punten.  Xander Arling spreekt van een droomstart met vier zeges en drie nederlagen. ,,Ja, het gaat lekker. Dit is echt genieten. De jongens zijn fel op de trainingen en in de wedstrijden spelen we goed, zoals tegen Reflex.” Bij Reflex vond afgelopen zomer een leegloop plaats, waardoor er nu een piepjong team staat. Bij Olhaco veranderde er ook veel, maar kreeg wat meer ervaring in het team. De wedstrijd begon direct met een ongekend spannende eerste set. Beide ploegen waren goed aan elkaar gewaagd. Reflex kwam soms op een drie punten voorsprong, maar verder was het verschil miniem. Bij 24-22 en 24-23 verzuimde Olhaco de set binnen te halen, waarna een ongemeen zinderende slotfase aanbrak. Rens Meijer en Thijs van Noorden scoorden er op los, maar Reflex gaf geen krimp. De vraag was wie het beslissende foutje zou maken. De toeschouwers zaten op het puntje van de tribunebank. De gasten lieten zeven setpunten onbenut. Bij 37-37 naderde Olhaco het record van 41-39, dat het jaren geleden in Sleen liet noteren. Zo ver kwam het uiteindelijk niet. Na 37-37 scoorde de 42-jarige Sander Kemperman 38-37, waarna een blok na 35 minuten het achtste setpunt en de setwinst voor Olhaco betekende: 39-37. Dat beloofde wat voor de rest van de wedstrijd. Ook in de tweede set was er spanning. Reflex had moeite met de opslag van Olhaco, waardoor de thuisclub met 16-11 voor kwam. Na een mindere fase kwam Reflex terug tot 23-22. Opnieuw was het even spannend, maar een klap van routinier Sander Kemperman en een foute stop van ex-Olhaco-speler Thijs Schunselaar leverden de tweede set op via 25-22. In de derde set lukte er bij Olhaco weinig, zodat Reflex royaal met 15-25 won. In de vierde set stonden de ervaren aanvallers van Olhaco weer op en dat aanvalsgeweld was Reflex te machtig. Na 16-11, 20-17 en 23-20 was het de 37-jarige Thijs van Noorden, die het beslissende punt binnen sloeg, waarna het feest kon losbarsten.

Prima Donna Kaas/Huizen 2-Webton/Hengelo
Webton/Hengelo boekte een 0-3 overwinning op hekkensluiter Prima Donna Kaas/Huizen 2 via 15-25, 18-25 en 19-25. ,,Gezien de afgelopen weken was het resultaat een mooie en terechte beloning voor het team,” zegt Hengelo-trainer Rinke Olthof. ,,Ik ben met name tevreden op de manier waarop we hebben gespeeld. We hebben pas voor de tweede keer in dezelfde samenstelling kunnen spelen dit seizoen en zijn in staat geweest om de lijn van vorige week door te zetten. We hebben eigenlijk de hele wedstrijd het initiatief gehad en weinig tot geen kans gegeven om Huizen H2 in de wedstrijd/een set te komen. We zullen  klaar zijn om voor een mooi sluitstuk van de eerste helft van de competitie te zorgen.” Prima Donna Kaas/Huizen-speler Dirk Zegwaard was niet tevreden over het spel van Huizen 2. ,,De wedstrijd tegen Hengelo ging helaas niet zoals wij het wilden,” concludeert hij. ,,Waar we vorige week nog een erg goede wedstrijd speelden en -zij het met verlies- tevreden van het veld stapten, was dat dit weekend niet het geval. We waren op verschillende plekken in het spel niet scherp genoeg om de tegenstander uit te kunnen dagen. We moeten ook realistisch zijn. Waar je twee stappen vooruit zet moet je er ook soms een terug zetten. Afgelopen wedstrijd viel onder het laatste.”