beeld:

Top drie maakt geen fout

ma 18 dec 2023 16:20
Door: Reinier de Boer

De top drie van de Topdivisie B heren maakte geen misstap. Koploper Sliedrecht Sport 2 versloeg Taurus met 3-0. Zaanstad boekte een 1-3 zege bij Donki Sjot en VV Utrecht zegevierde met 0-3 bij VCN. Volley Tilburg is op de weg terug en nadert nummer vier Peelpush, dat van Inter Rijswijk verloor, door een 3-0 zege op Gemini-Kangeroes. Nummer vijf Spaarnestad won met 2-3 bij Skunk.

VCN-VV Utrecht
Nummer drie vv Utrecht blijft goed in het spoor van de top twee door een 0-3 zege bij hekkensluiter VCN. De setstanden waren 21-25, 13-25 en 23-25. De laatste wedstrijd van 2023 bracht Utrecht naar Capelle aan den IJssel. ,,Sporthal Oostgaarde stond in mijn geheugen gegrift als een gezellige en levendige plaats om te vertoeven, maar tot mijn grote spijt moest ik constateren dat hier niet veel van over was. De thuisclub deed haar uiterste best om er nog iets van te maken, maar er waren niet heel veel mensen om mee te werken aan een goede sfeer. Op zich was dit ook wel een goede afspiegeling van de wedstrijd.”
Utrecht arriveerde met negen spelers. ,,Lars was ziek, Peter moest werken en Jorad had  belangrijkere privé bezigheden,” zegt Utrecht-trainer Bernard Schoonbeek. ,,Bovendien had Bas aangegeven dat hij een extra weekje rust lichamelijk wel op prijs zou stellen. Het kwam er dus op neer dat wij onze spelverdelers konden wisselen. In set 1 kon VCN redelijk lang bijblijven en hadden wij toch wel moeite met hun alles-of-niets spelletje. Uiteindelijk deed de hogere foutenlast van onze gastheren hen de das om.”
Set 2 was een korte en duidelijke set. ,,Wij misten amper een side-out en zij kregen onze opslagen niet onder controle. In set 3 bleven de gastheren knokken voor ieder punt en ging onze foutenlast behoorlijk omhoog. Het gevolg was dat het tot 23-23 gelijk opging. Het einde was erg plotseling. Een aanvalsfout en een ketser van VCN en klaar. Onze eerst 3-0 uitzege van het seizoen was een feit. Noblesse oblige? Wij eindigen de eerste helft op de derde plaats achter het (verwachte) sterke Sliedrecht Sport 2 en het toch wel verrassend sterke Zaanstad, dat thuis nog geen set verloren heeft (beterschap en spoedig herstel gewenst voor Allard Rieuwers!). Wij kijken uit naar de tweede helft met een (hopelijk) mooie eerste wedstrijd tegen de reserves van Sliedrecht Sport op 13 januari in onze eigen Galgenwaard.”

Donki Sjot-Zaanstad
Zaanstad blijft het uitstekend doen en blijft koploper Sliedrecht Sport 2 in de nek hijgen door een 1-3 zege bij Donki Sjot. De setstanden waren 17-25, 25-18, 20-25 en 19-25. Zaanstad-trainer Dwin Brouwer hield gemengde gevoelens aan het treffen over. ,,We moesten afreizen zonder tweede diagonaal, die had familieverplichtingen. We begonnen de wedstrijd goed met veel druk van onze kant. DS kon niet goed in hun spel komen. Dus goede winst voor ons.
Set 2 was eerder andersom. DS begon ontzettend goed te serveren en dat hebben ze de rest van de wedstrijd gedaan. Dus helaas konden we dat niet meer inhalen. Gelukkig waren we in set 3 weer een stuk scherper en hebben we de druk meer bij hen kunnen leggen, vooral met onze services. Helaas kreeg onze diagonaal Allard Rieuwers een bal op zijn pink en die sprong open en uit de kom. Die is toen met twee teamgenoten naar de eerste hulp gereden en we weten nog niet hoe erg het is, maar hopelijk valt het mee en kan hij spoedig herstellen. Toen lag het even stil en hebben we toch besloten de wedstrijd door te spelen. Helaas hadden we dus geen diagonaal meer, maar gelukkig heeft Daniel dat met verve klaar gespeeld de rest van de wedstrijd. Set 4 was ook voor ons, waardoor we gelukkig de drie punten mee naar huis konden nemen. Helaas met een smetje op de reis naar Den Dungen, waardoor we voorlopig onze dia zullen missen.”
Donki Sjot-coach Bram de Jager was ondanks de nederlaag niet ontevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. ,,De eerste set werden wij compleet overklast, op iedere positie was Zaanstad beter dan wij,” zegt hij. ,,We liepen vanaf het begin achter de feiten aan en keken tegen achterstanden aan van 3-10 en 10-20. Daarna haperde de motor bij Zaanstad nog wat, maar wonnen zij de set wel eenvoudig met 17-25. In set twee ging bij ons het vuurtje wel aan. We kregen de pass onder controle, waardoor we aanvallend konden gaan variëren. Het ging lang gelijk op, maar halverwege de set wisten wij een klein gaatje te slaan. Boven de 20 lukte het eerst met Martijn van Rosmalen en daarna Mees de Jager aan service om direct door te pakken en de set met 25-18 te winnen. Dit voelde erg goed. De derde set herpakte Zaanstad zich in eerste instantie. Wel lukte het ons om aan te haken. Op 19-22 kwam de set door een vervelende blessure stil te liggen. Sven Smits viel aan en Allard Rieuwers van Zaanstad probeerde de bal te blokkeren. Dit ging echter ten koste van de pink aan zijn rechterhand. Via deze weg wensen we Allard sterkte toe met deze vervelende blessure. Na dit oponthoud ging de wedstrijd door en wist Zaanstad de set alsnog met 25-20 te winnen. De vierde set wilden wij onze rug weer rechten, maar dit lukte niet. De koek was voor de eerste seizoenshelft op, pijntjes kregen de overhand en we maakten te veel onnodige persoonlijke fouten. Zaanstad deed dit niet en won deze set met 25-19. Ondanks deze uitslag hebben we wel weer gezien absoluut goed mee te kunnen. Wanneer wij de lijn omhoog kunnen doortrekken zien we de tweede seizoenshelft met vertrouwen tegemoet.”

Volley Tilburg-Gemini-Kangeroes
Volley Tilburg nadert de top vijf door een 3-0 zege op Gemini-Kangeroes via 25-20, 25-14 en 25-23. Tilburg-trainer Vincent Henskens zag de wedstrijd vanaf een voor hem ongebruikelijke plek. ,,Ja, vanaf de tribune,” zegt hij. ,,Ik had de hele week last van fysieke ongemakken, dus heeft Bojan Samardzic de hele week de trainingen geleid en de coaching voor zijn rekening genomen. Het resultaat was natuurlijk prima: 3-0, onze tweede clean-sheet van dit seizoen! De eerste en tweede set waren redelijk vergelijkbaar: degelijk spelen en wachten op onze kansen. Deze kansen deden zich voor en het resultaat was 25-20 en 25-14. Geen vuiltje aan de lucht. In de derde set ontstond er een ‘dubbel’ beeld: het eerste gedeelte spelen we als in de vorige sets. Gedegen en stabiel en in het tweede gedeelte werd het rommelig. Onzuiver, vreemde en rommelige situaties en Kangeroes dat vrijuit speelt. Het werd nog spannend, maar uiteindelijk trekken we de derde set binnen met 25-23. Al met al een mooie overwinning zo voor het kerstreces. We gaan nu de winterstop in en dan de tweede seizoenshelft. Daar wachten ons mooie wedstrijden: van de teams die nu boven ons staan krijgen we er vier thuis te spelen. Alle kansen om onze doelstelling van bij de bovenste vijf te eindigen te realiseren.”
Gemini-Kangeroes had voor deze wedstrijd nog steeds met personele problemen te maken. ,,Die zijn nog niet opgelost,” zegt trainer Sjoerd de Jong. ,,Waar we kampen met twee geblesseerden en nog steeds twee op reis, begint de spoeling nu echt te dun te worden om tegen teams als Tilburg een vuist te kunnen maken. Gelukkig waren Dennis van Wijk en Ewout Ahling wel op stoom, zodat de scores nog meevallen. Helaas moeten we constateren dat je op dit niveau als promovendus echt met een vol team aan moet kunnen treden. Gelukkig is onze eerste wedstrijd pas weer op 20 januari en kunnen we dan weer rekenen op Vincent Weijand op het midden en Tjeerd Roosjen op de diagonaal. Dan beginnen we weer in de buurt van compleet te komen. Dat geeft ons als coaches ook aanzienlijk meer mogelijkheden om elke speler gewoon op zijn eigen positie te laten spelen en geloof ik er in dat we punten kunnen pakken van iedereen.”

Skunk-Spaarnestad
Skunk en Spaarnestad vochten een heus volleybalgevecht uit met een zinderende ontknoping die in het voordeel van de ploeg uit Haarlem uitviel. Spaarnestad won met 2-3 via 25-13, 19-25, 21-25, 25-19 en 16-18. Spaarnestad-trainer Casper Groenhuijzen genoot van een leuke wedstrijd. ,,Skunk begon heel sterk,” zegt hij. ,,Veel druk met de serve en we kwamen er niet aan te pas. De tweede set gaf een heel ander beeld. Wij serveerden veel beter, met name Calvin Ooms. Daardoor kregen we ook meer kansen in de blokkering en de set ging eenvoudig naar ons. De derde set begonnen we matig, rond de vijftien punten haalden we hen in. Het einde van de set was duidelijk voor ons met goed verdedigend werk en het uitspelen van de rallybal. Spelverdeler Yorick van Viersen en diagonaal Hugo van Veen konden elkaar prima vinden. De vierde set hebben we voornamelijk in de passing laten liggen. Skunk serveerde goed en wij hadden daar geen antwoord op. De laatste set was een mooi gevecht. Kansen voor beide partijen, waarbij wij uiteindelijk met 16-18 aan het langste eind trokken. Na de 3-2 van twee weken geleden (17-15 in de laatste set) was het wederom een leuke wedstrijd, ook voor het publiek.”
Skunk begon met Sjoerd den Hertog, die zijn basisdebuut maakte, aangevuld met Pepijn, Ingmar, Wouter, Finn en Stef, Daan in de servicepass en Joey voor de side-out. ,,Set 1 was legendarisch: met hoge servicedruk kwamen de Haarlemmers er niet uit en Sjoerd wist zijn aanvallers goed te bedienen: zo’n beetje elke set werd gescoord,” zegt Pepijn Scholten van Skunk. ,,Met fantastisch volleybal was de set binnen no time voorbij: met 25-13 werd Spaarnestad aan de kant gezet. Vol goede moed ging Skunk naar set 2, maar die goede moed ging vrij vlug weg. Met een harde sprongservice kwam de uitploeg direct op grote voorsprong en gaf die de rest van de set niet meer weg. In set drie werd duidelijk dat Spaarnestad nog flink wat in haar mars had. De blokkade kreeg geen vat op de sterk spelende diagonaal en deze linkspoot kreeg veel punten achter zijn naam. De enige die wat terug kon doen tegen de nummer 6 was Daan. Met een gewaagde blokkade op de 7-meterlijn vergat hij zijn armen te gebruiken, wat resulteerde in een snoeiharde smash in zijn gezicht. Wonder boven wonder stond de Limburgse titaan gewoon op en kon na een kort intermezzo de wedstrijd vervolgen. Ondanks prima spel speelde Spaarnestad beter: 21-25.”
Ging Skunk dan weer puntloos douchen? ,,Gelukkig niet: in set 4 was Skunk weer aan zet. De servicedruk ging omhoog en Spaarnestad kwam er niet meer uit. Met 25-19 werd het tijd voor verlenging. Na de kantwissel sponsorde Spaarnestad vier servicefouten aan Skunk en de thuisploeg stond er rooskleurig voor. Helaas trok het team de pot niet over de streep en werd de laatste set met 16-18 verloren. Skunk haalt een puntje, maar had meer verdiend (alweer).”

Sliedrecht Sport 2-Taurus
Koploper Sliedrecht Sport 2 maakte geen fout in de thuiswedstrijd tegen Taurus en won met 3-0 via 25-17, 25-16 en 25-23. ,,Een mooie 3-0 overwinning,” stelt Albert Stek van Sliedrecht Sport 2. ,,We kunnen met een goed gevoel aan de oliebollen en champagne. Zeg je Taurus dan zeg je Eredivisionist, Jelle van Jaarsveld, winnaar van de beker, altijd stabiel en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De mannen uit Houten hebben door de absurde begrotingseisen vanuit de Nevobo voor de Eredivisie moeten besluiten om zich terug te trekken en hun kunsten te gaan vertonen in de Topdivisie. Eerlijk, daar waren wij als Heren 2 van Sliedrecht Sport best wel blij mee. Eindelijk weer een team wat van volleyballen weet, wat de strijd aan durft te gaan, wat een mooi basisniveau heeft en Topdivisiewaardig is. Helaas voor Taurus, fijn voor ons, maar dat alles kwam er niet helemaal uit. Wij trokken alle drie sets aan het langste eind en liepen met de borst vooruit en een dikke 3-0 overwinning de kantine in.”
Trainer/coach Egbert op 't Hof kon deze wedstrijd weer gebruik maken van Ian de Bus. De basis bestond uit Wessel, Hidde, Joel, Gerard, Jochem, Kees en Albert. Met 25-17 en 25-16 stond er al snel 2-0 op het scorebord. In set 3 bood Taurus meer tegenstand. ,,Flor wist vooral de middens goed en op tempo te vinden. Het ging lang gelijk op, maar de wissels maakten aan het einde van de set een belangrijk verschil. Een sterke ace van Jelle op zijn service en een perfecte killblock van Ian gooiden de wedstrijd zo goed als in het slot: 25-23. Met deze 3-0 overwinning zit het kalenderjaar erop. We gaan als nummer 1 van de Topdivisie de jaarwisseling in. Dat is altijd lekker! Voor de oplettende lezer, wij zouden inderdaad op 23 december de 8e finale van de beker moeten spelen, maar door een vroeg kerstdiner van de mannen van Sudosa-Desto kan deze wedstrijd helaas niet doorgaan. We spelen 'm nu op zaterdag 6 januari in Assen.”

Peelpush-Inter Rijswijk werd 0-3 (17-25, 25-27, 19-25)