Top drie 1B lijdt geen puntverlies

Gepubliceerd op
ma 13 jan 2020 23:40
Door: Reinier de Boer
a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Sliedrecht Sport 2
De reserves van Sliedrecht Sport kenden weinig problemen met Compaen en wonnen overtuigend met 0-4 via 20-25, 12-25, 20-25 en 20-25. De koploper boekte de tiende overwinning op rij. Compaen had heel even, in het midden van de eerste set, de hoop op een beter resultaat. Op de opslag van spelverdeler Sven Vermeulen leidde de thuisploeg met 14-12 en had in een rally mogelijkheden om naar een voorsprong van drie punten uit te lopen. Het bleek een eenmalige stuiptrekking. Voor het overige lag het initiatief steeds bij de lijstaanvoerder. Op techniek, kracht, tactiek, hoogte en felheid moesten de Oostzaners zich gewonnen geven. Slechts in de beginfase van de sets kon Compaen in het spoor van de tegenstander blijven. De punten van de formatie van trainer/coach Bob Hartman kwamen nog vooral door toedoen van fouten van Sliedrecht. De aanvallers wisten slechts sporadisch de bal op de grond te krijgen. Alleen middenblokkeerder Jesse Koopman en de ingevallen diagonaalaanvaller Allard Rieuwers kwamen nog wel eens tot scoren. De opslag leverde nauwelijks rendement op en het aantal blokpunten was op de vingers van één hand na het afsteken van vuurwerk te tellen. Het duel zal één speler lang blijven heugen. Vijftiger Ralf Muijs kon na vele jaren zijn rentree in een officiële ontmoeting van de hoofdmacht van Compaen maken. Hij verving de zieke spelverdeler Kevin de Jong.

Taurus 2
Taurus 2 bleef in het spoor van de koploper door subtopper Velo met 0-4 te verslaan via 24-26, 23-25, 22-25 en 22-25. Taurus-trainer Marco Bouwman zag dat zijn ploeg flink aan de bak moest tegen Velo. ,,We konden geen beroep doen op Sven Spruijt,” zegt hij. ,,Het is inmiddels wel gebleken dat onze jonge spelverdeler Robin Schols prima een volledige wedstrijd uit kan spelen. Zelfs good old Bert Sturkenboom hoeft niet meer van stal te worden gehaald en dat is knap voor een speler van 17 jaar. We begonnen de wedstrijd vooral passend slordig waardoor Velo een aantal keer direct kon scoren. Gelukkig kregen we dit snel op orde en konden we ons richten op onze eigen aanval. Vooral Theo Kranenborg en Jelle van Jaarsveld waren flink aan het scoren. Met een ace door Theo Kranenborg op setpoint, trokken we de eerste set naar ons toe via 24-26. De tweede set verliep voorspoedig met snel 10-16 als gevolg. Helaas konden we het goede spel niet vasthouden en lieten we Velo terug komen in de set die we uiteindelijk met 23-25 wisten te winnen. De derde set ging gelijk op tot het moment dat de moe gestreden Ralph van Gasteren werd vervangen door Hans van Westrienen. De laatste wedstrijd van Hans was inmiddels alweer ruim twee maanden geleden, maar daar was weinig van te merken en hij stond prima te passen en 22-25 was het gevolg. De vierde set was de concentratie ver te zoeken en Velo ging vol voor een punt tegen ons. Bij 20-15 achter ging Theo Kranenborg serveren. Als team gingen we nog een keer vol gas. De ene ketser na de andere ketser kreeg Velo om de oren en binnen no time stond het 20-22. De enige die de serveserie van Theo kon stoppen was Theo zelf waardoor het na een foute serve 21-22 werd. Vanwege een blessure aan de kuiten van Roger Leeman begonnen we met Maarten Leune op het midden. Die had een paar sets de tijd nodig om warm te worden als hoofdblokkeerder. Met het gegeven dat blokkeren voor mensen is die niet kunnen serveren in het achterhoofd pakte Maarten drie kill blocks in de vierde set en wist daardoor de set voor ons binnen te slepen,” zegt Bouwman.

Zaanstad 2
Nummer drie Zaanstad 2 maakte ook geen fout en versloeg Inter Rijswijk 2 met 4-0 via 25-16, 25-23, 25-18 en 25-21. Zaanstad 2 werd de laatste weken geteisterd door blessures, maar de ziekenboeg is helemaal leeg. ,,Onze grootste ontwikkeling sinds de winterstop is dat we weer helemaal compleet zijn; geen vakanties of blessures meer,” verklaart Zaanstad-speler Daniël Hoonhout. ,,Dat hielp uiteraard bij deze wedstrijd. Alsnog was het van beide kanten geen hoog niveau, maar toch hadden we wel echt de overhand. Het is dus ook nooit echt een super leuke wedstrijd geworden, op enkele rally’s na.”

NVC verrast
De verrassing van het weekend was de 3-1 zege van NVC op vv Utrecht via 25-21, 22-25, 25-19 en 25-15. NVC-trainer Floris van Harsselaar was na afloop trots op zijn ploeg. ,,De wedstrijd tegen Utrecht was een mooie revanche op de heenwedstrijd,” vindt hij. ,,Daar misten wij onze libero en een passer-loper. In de heenwedstrijd lukte het ons al om de eerste set overtuigend te winnen. Toen kon Utrecht met oud-international Jasper Diefenbach een belangrijke troef inzetten. Zijn inbreng zorgde toen voor een 3-1 nederlaag. Afgelopen jaar hebben we veel progressie kunnen boeken. Spelers hebben zich goed ontwikkeld en er is een duidelijke lijn in ons spel te zien. Dat is top.” Van Harsselaar was benieuwd of die progressie ook tot winst kon leiden tegen Utrecht. NVC moest de nog geblesseerde Luc Lappee missen. Slordigheden aan Nieuwegeinse kant zorgden ervoor dat er in de eerste set geen afstand van Utrecht werd genomen. Toch lukte het de mannen van NVC om met 25-21 de set naar zich toe te trekken. Diezelfde slordigheden leidden tot set verlies. Met 22-25 was Utrecht de gelukkige. In de derde en vierde set hield NVC het hoofd koel en won die met 25-19 en 25-15. ,,Zonder de afwezige Jasper Diefenbach kon Utrecht geen enkel moment aanspraak maken op de winst, NVC was op alle fronten de betere partij. Het is erg knap dat wij ons continu hebben gehouden aan ons strijdplan. Vooral de manier waarop wij ons niet hebben laten afleiden door Utrecht en gefocust waren op ons eigen spel geeft een trots gevoel,” vindt een tevreden Van Harsselaar.

MKB Accountants/VCV
MKB Accountants/VCV won met 1-3 van hekkensluiter EMD Tooling via 25-22, 17-25, 17-25, 17-25. De eerste set ging naar EMD Tooling, maar daarna bleek VCV te sterk. ,,De eerste set verloren we door eigen aanvalsfouten, een stuk of acht,” constateerde VCV-trainer Robert Pleizier. ,,Hierdoor doe je niet echt mee aan de wedstrijd. Met de service brachten we te weinig druk in set 1. In de sets 2 tot en met 4 hebben we ons goed hersteld, aanvallend goed, blok beter geplaatst en service met meer druk. Een wedstrijd die van tevoren te boek staat als een ‘moeten winnen’. Gelukkig hebben we dat gedaan en keurig zo de punten mee naar Veenendaal genomen.”

Skunk
Skunk is de tweede helft van de competitie begonnen met een 3-2 overwinning op HLB Van Daal/DS 2. De teams stonden na de eerste competitiehelft bijna gelijk in punten, maar Skunk had de eerste wedstrijd met 1-3 gewonnen waardoor een spannende wedstrijd verwacht werd. De eerste set kende een grillig scoreverloop: beide teams maakten series, maar HLB Van Daal/DS 2 was het team dat regelmatig een voorsprong pakte, omdat Skunk te weinig energie in de set stopte. In de tweede set waren de Veghelse heren beter bij de les. Na een gelijke stand op 12-12 pakten ze een kleine voorsprong, maar de servicepass was te wisselvallig en aanvallend werden te veel fouten gemaakt waardoor de heren uit Den Dungen terug konden komen. Het einde van de set was voor Skunk met 25-21. De setwinst gaf Skunk nieuwe energie en mede door een goede service pakten ze een voorsprong van 9-3. Fouten aan de kant van Skunk zorgden er echter voor dat HLB terug kon komen, maar niet meer kon voorkomen dat Skunk de set pakte via 25-23. De vierde set liet net zoals de 2de en 3de set een wisselend spelbeeld zien. Skunk kon een 18-13 voorsprong niet verzilveren door persoonlijke fouten en een verslapping van de thuisploeg. Ondanks balende gezichten bij Skunk werd de 5de set duidelijk gewonnen met 15-8. De setstanden waren: 21-25, 25-21, 25-23, 22-25, 15-8.