beeld: Volleybalkrant.nl

Sudosa-Desto wint vroege topper

ma 03 okt 2022 23:33
Door: Reinier de Boer

In de openingsfase van de competitie in de Topdivisie A stond al een topper op het programma. Sudosa-Desto versloeg de regerend kampioen Dynamo 2 met 3-1. Het geroutineerde DIO/B heeft ook nog de maximale score na de 0-3 zege bij Olhaco. Reflex bleef ongeslagen door de 3-2 zege op Webton/Hengelo. Keistad boekte haar eerste zege bij Prima Donna Kaas/Huizen 2: 0-3.

Sudosa-Desto-Dynamo 2
Sudosa-Desto met de nieuwe trainer Erik Noordijk maakt haar titelaspiraties tot nu toe waar door ook haar derde wedstrijd winnend af te sluiten. In de vroege topper tegen de kampioen Dynamo 2 boekten de Assenaren een 3-1 zege via 23-25, 25-21, 25-18 en 25-23. Dynamo-trainer Justin Sombroek was teleurgesteld over het verloop van de eerste wedstrijd van dit seizoen. ,,We hebben niet onze beste wedstrijd gespeeld. Sudosa was met name beter in hun blok en verdediging en won hiermee veel extra punten. Helaas is onze eerste wedstrijd van het seizoen niet begonnen zoals we gehoopt hadden.” Dynamo 2 raakte drie spelers kwijt, namelijk Jordy van Andel, Ilja van der Pijl (jong Oranje) en Mike van Cooten (Dynamo H1). Nieuw bij de selectie zijn: Bart Achtereekte, Ruben de Vries en Lars Aalders.
Erik Noordijk kent een droomstart na drie wedstrijden en gaat fier aan kop. ,,Het was een verdiende overwinning na een matige start. In de eerste set maakten we teveel fouten. Daarna netjes en met overwicht set 2, 3 en 4 gewonnen. Passend deden we het erg goed, waardoor we de side-out goed konden spelen. Op eigen serve verzamelden we regelmatig extra punten door een goed blok en verdediging.” Sudosa-Desto kon drie nieuwelingen begroeten, namelijk: Niels Feeringa (Sudosa Heren 2), Jorryt Sybrandy (Donitas) en Stan Maring (USA).

Reflex-Webton Hengelo
Reflex won ook haar tweede wedstrijd. Tegen Webton/Hengelo werd het een 3-2 zege via 25-21, 26-24, 18-25, 20-25 en 15-9. ,,We begonnen met Chiel Mecklenfeld als setter en Yvo Lunsing als diagonaal,” zegt Erik Huisken. ,,De buitenkant werd bezet door Thijs Schunselaar en Lukas Sleurink. Op het midden stonden aanvoerder Thomas Botter en ondergetekende. Job Wilts en Matias Tiemersma werden op de bank wederom geflankeerd door Sam Schouten en  Serano Keijl van Heren 2. In tegenstelling tot alle oefenwedstrijden en de eerste competitiewedstrijd waren we nu vanaf het eerste punt bij de les. In de eerste 1,5 set hebben we een enorm goed niveau gehaald en hebben we bij tijd en wijle spectaculaire dingen laten zien. Henk Gootjes en ik weten dat we enorm veel potentie in handen hebben, maar dat de jongens dit nu al kunnen laten zien, heeft ons positief verrast. Helaas vergaten we ons zelf in de tweede set te belonen en lieten we te veel kansen in de rally liggen. Hierdoor kon Webton richting de 20 zelfs een kleine voorsprong pakken. Maar zoals ook tegen VoCASA 2 bleek, hoeven ook jongens van 12 en 13 boven de 20 niet zenuwachtig te worden. We bleven de juiste dingen op de juiste momenten doen en met een excellerende Yvo Lunsing wisten we ook de 2e set binnen te halen. In het begin van de derde set gingen we echter door met het missen van kansen en pakte Webton ze wel. Onze service werd minder en de aanwijzingen voor de ‘blockdefence’ werden niet goed uitgevoerd. Webton stond beter aan te vallen en kwam zo verdiend ruim eerder bij de 25. De vierde set was duidelijk onze minste. De punten gingen te gemakkelijk naar de andere kant en zo gaven we voor het gevoel toch te makkelijk een punt weg. Dan is het de vraag hoe zo'n jong team daar mee om gaat. En ook daar werden wij als technische leiding weer aangenaam verrast. In plaats van dat de teleurstelling overheerste, werden de mouwen opgestroopt, ging alles net wat hoger en harder en werden de moeilijke ballen opgelost in plaats van verkwanseld. Een heerlijke 3-2 overwinning op het scorebord, maar veel belangrijker: er zijn sinds de vorige wedstrijd weer grote stappen gezet. De positieve geluiden die we na de wedstrijd van het kritische Reflex-publiek meekregen, bevestigen andermaal dat we op de goede weg zijn, ook al weten we maar al te goed, dat die weg nog heel erg lang is.”

Webton/Hengelo-trainer Rinke Olthof complimenteerde Reflex. ,,Het is mooi om te zien dat een aantal talentvolle jongens de kans krijgt om zich daar door te ontwikkelen en dat doen ze goed. Hoewel we het idee hadden dat er qua niveau en resultaat zeker meer in zat, nemen we toch ook weer de goede dingen mee. Ik denk dat ons niveau van de 3e en 4e set de graadmeter moet zijn voor ons. De kunst is alleen om dit vanaf het eerste moment te doen. Wanneer we die stap maken dan komen de resultaten vanzelf.”

Prima Donna Kaas/Huizen 2-Keistad
Prima Donna Kaas/Huizen 2 debuteerde in de Topdivisie A met een 0-3 nederlaag tegen Keistad, dat haar eerste zege binnen sleepte via 19-25, 22-25 en 10-25. Huizen-trainer Hans Vreeling kijkt ondanks de nederlaag met een redelijk positief gevoel terug. ,,De eerste twee sets konden we redelijk goed bij blijven met Keistad,” zegt hij. ,,Het verschil zat hem er vooral in dat we te weinig servicedruk brachten waardoor zij de side out te makkelijk konden scoren en wij steeds onder druk stonden. De derde set ging bij hun alles goed en bij ons alles fout. Dat was erg jammer, maar we moeten vooral naar de eerste twee sets kijken. We zijn een jong en nieuw team en kunnen nog mooie stappen maken, maar we hebben tijd nodig. Dus ondanks de nederlaag, wat nooit prettig is, hou ik toch een redelijk goed gevoel over. We gaan keihard trainen om over twee weken de eerste punten te pakken.”
Keistad had enkele afwezigen, maar waren daardoor niet minder gebrand op het behalen van de eerste overwinning. De ploeg had twee coronagevallen en Rufus Velhorst, de aanvoerder is nog steeds herstellende van een achillespeesblessure.
De eerste set begon wisselvallig voor beide ploegen. Keistad was aan het begin even zoekende in de servicepass, maar na een aantal servicefouten van Huizen 2 wisten de Amersfoorters uiteindelijk een voorsprong op te bouwen. Aan het einde van de set bleek de voorsprong voor Keistad genoeg te zijn om de eerste set binnen te halen met 19-25.
In de tweede set kwam Keistad moeilijk uit de startblokken en had het opnieuw wat moeite met de pass en ook de aanval. Later in de set werd de servicedruk van Keistad verhoogd en wist het meer rally’s in punten om te zetten. Hierdoor ontstond een kantelpunt waarin Keistad de score gelijk wist te trekken en vervolgens ook de voorsprong pakte. Met de verdediging werd erg sterk begonnen door Keistad waardoor er al vroeg een grote voorspong gepakt werd. Ook in deze set werd de pipe betrokken en werd er tevens sterk geblokkeerd door Keistad. Een mooie serviceserie van middenman Thomas Tonnis zorgde voor een uitbreiding van de voorsprong dat uiteindelijk resulteerde in een derde gewonnen set met 10-25.

Olhaco-DIO/B
Olhaco speelde haar eerste wedstrijd met een sterk vernieuwd team tegen het geroutineerde DIO/B. Bij Olhaco zijn Thijs Schunselaar (Reflex), Thijs Ipema (Limac), Jitte Tavenier (Utrecht) en Quinten Groenewold (beach) vertrokken. De nieuwelingen zijn Jelbert Jongsma (Hengelo), Jorik Knol (Renswouw), Jordan Groenewegen (Sudosa A1) en de teruggekeerde routinier Thijs van Noorden. Olhaco deed weinig onder voor DIO/B en liet de gasten in de eerste twee sets ontsnappen. In de eerste set gaf Olhaco een 24-23 uit handen en in de tweede set een 25-24 voorsprong. In de slotfase van alle drie sets zorgden Jochem van Diepen en Joris Marcellis voor de benodigde punten. Zo verloor Olhaco nipt via 24-26, 25-27 en 22-25.
Olhaco-trainer Xander Arling had een dubbel gevoel na de wedstrijd. ,,Aan de ene kant ben ik trots op de ploeg wat ze hebben laten zien en dat ze niet blijven hangen in negativiteit. Daarnaast ben ik teleurgesteld over de punten die we niet hebben. We doen de hele wedstrijd lekker mee, maar op het laatst verzilveren we de big points niet. We kregen geen vat op Van Diepen en Marcellis. Het is mooi om te zien dat we een vechtploeg zijn, die positief blijft. We hebben nieuwe spelers, die nog moeten wennen en spelers die vorig seizoen weinig hebben gespeeld. Elke wissel pakte goed uit en dat is voor ons positief, het is alleen jammer dat we de punten niet gepakt hebben, want één punt hadden we zeker verdiend.”