beeld:

Sudosa-Desto slaat hard toe

ma 15 jan 2024 19:34
Door: Reinier de Boer

Sudosa-Desto heeft de koppositie in de Topdivisie A overgenomen van Sneek. De ploeg van Henk Gootjes versloeg in een onderling treffen de ploeg van trainer Edward Kamphuis met 3-0. Ook Orion 2 passeerde Sneek op de ranglijst door een 1-3 zege bij Keistad. Vives haakte aan door een 1-3 zege bij Webton/Hengelo. Madjoe heeft het moeilijk en verloor van DIO/B dat op de weg terug is. VoCASA 2 versloeg Dynamo 2 met 3-1 en Pegasus won met 3-2 van  Olhaco.

Sudosa-Desto-Sneek
Naar de topper tussen Sudosa-Desto en koploper Sneek werd met spanning toegeleefd. De ploeg van trainer Henk Gootjes boekte een knappe 3-0 zege via 25-22, 25-23 en 25-16. Gootjes had Sneek vooraf goed geanalyseerd. ,,Sneek speelt al lange tijd lekker,” zegt Gootjes. ,,Sneek is echt een goed volleyballende ploeg met goed aanvalsspel en een prima blokkering. Geheel in stijl met hoe coach Edward Kamphuis vroeger speelde, met veel power. Bij analyse bleek er toch wel wat te halen bij Sneek. Daarom kwamen we prima voorbereid bij de wedstrijd aan. Het lukte ons de hele wedstrijd aardig om druk te krijgen op Sneek. In de eerste set lukte dat eerst nog niet zo, maar maken we aan het eind van de set twee belangrijke service aces waarmee we de set winnen. Goed voor het vertrouwen. De tweede set zijn we niet in de problemen geweest en zowel passend als aanvallend bleven we goed spelen. Alleen de serve moest nog stabieler en met meer druk. Nadat we set twee overtuigend wonnen, kwam in set drie de verwachte volle servicedruk tot uiting. Spelverdeler Arnoud Smit serveerde maar liefst tien keer. Het verzet van Sneek was definitief gebroken en ook heeft de ploeg dan geen goede wisselopties meer. Dat leidde ertoe dat we met de hele ploeg de wedstrijd af konden maken. We zijn blij met het vertoonde spel en uiteraard de uitslag. Toch is er nog genoeg te verbeteren en gaan we daar weer hard mee aan de slag.”
Koploper Sneek liep na het winterkampioenschap in de eerste wedstrijd van 2024 direct tegen een nederlaag op. ,,Sudosa speelde met veel lef en voerde het plan erg goed uit," zegt Sneek-trainer Edward Kamphuis. ,,Hierdoor konden we moeilijk ons eigen plan uitvoeren. Complimenten voor de selectie van de nieuwe trainer Henk Gootjes. In de eerste set stonden wij tijdens een time out van Sudosa nog met 13-15 voor en ook in de tweede set stond het nog 23-23. Dus geheel kansloos waren wij niet. Maar we zijn helaas geen enkel moment de bovenliggende partij geweest tegen deze uitstekende ervaren selectie. Voor ons is de wedstrijd van aanstaande zaterdag in Nijmegen tegen medepromovendus Pegasus (nummer 6) veel belangrijker om uitzicht te houden op ons doel om bij de eerste 5 te eindigen. We koesteren het winterkampioenschap en zijn niet verrast door de uitslag van deze wedstrijd tegen Sudosa."

Keistad-Orion 2
Orion 2 is met een hele goede serie bezig, want het won acht keer achter elkaar. Ook de negende zege op rij kwam tot stand in Amersfoort tegen Keistad. De ploeg van trainer Marco Buiting won met 1-3 via 21-25, 19-25, 25-17 en 23-25. ,,Ik ben uiteraard zeer content met de overwinning na het kerstreces,” zegt Buiting. ,,Ik vind dat Keistad een stevig team is, en vooral in Amersfoort een lastig te nemen horde. We hebben de eerste twee sets degelijk volleybal laten zien. Op de momenten dat het erom ging toonden wij onze vastheid. Keistad schakelde prima met omzettingen in set 3. Wij waren toen de focus wel aardig kwijt. We herpakten ons weer in set 4, waarbij we boven de 20 weer gas gaven en de beslissende break forceerden. Tevreden met de winst en ruim twee sets spel. Tactisch gezien mogen we kritisch zijn, dat hadden we beter moeten uitvoeren. Al met al een goede voortzetting van de reeks.”

Webton/Hengelo-Vives
Vives blijft zonder Sjoerd Hoogendoorn goed meedoen in de top van de Topdivisie A. Vives-trainer Hans Mater vindt het spijtig dat Hoogendoorn zijn ploeg heeft verlaten. ,,Dat is zeer jammer voor het team en de vereniging Vives,” zegt hij. ,,Zijn keuze is ook begrijpelijk. Sjoerd heeft de afgelopen 2,5 jaar veel voor het team en vereniging betekend als speler en als mens. We wensen hem veel succes bij Huizen en we gaan hem zeker in de IJsselhal wel tegen komen.” Vives blijft zeer goed in de race voor de prijzen door een 1-3 zege op Webton/Hengelo. De setstanden waren 25-19, 17-25, 24-26 en 21-25. ,,In de eerste maakten we veel eigen fouten,” zegt Mater. ,,Thomas en Alec kwamen die set erin en die brachten meer vuur in het team. In de tweede set stonden we met meer passie en vertrouwen te spelen en ging de tegenstander ook meer fouten maken. In de derde en vierde set wisselden we goede periodes af met zwakke momenten. Uiteindelijk een 1-3 winst, waarbij Thomasz een goede wedstrijd heeft gespeeld, vooral blokkerend en aanvallend. Ook Thomas viel goed in en dat bracht meer rust in de pass. Iedereen heeft in deze wedstrijd gespeeld.”
Webton/Hengelo-coach Rinke Olthof vond dat er veel meer ingezeten had voor zijn ploeg. ,,We hebben in mijn ogen een kans laten liggen om punten te pakken,” zegt hij. ,,Tegen toch een sterk verzwakt Vives hebben we met name in het setten en aanvallen niet het niveau gehaald van eind 2023. Hierdoor misten we te veel mogelijkheden om het ons wat makkelijker te maken en dan blijft volleybal een eerlijke sport. Ik verwacht dat de afstemming  weer op orde is in de kraker tegen Olhaco.”

Madjoe-DIO/B
Madjoe heeft na een goede start het moeilijk in deze fase. De ploeg van Allard Jongsma leed de vijfde nederlaag op rij. DIO/B daarentegen is na een stroeve start weer op de goede weg en boekte de vierde zege op rij. DIO won met 1-3 via 25-22, 25-27, 23-25 en 23-25. DIO/B moest afreizen zonder de twee diagonaalspelers Jesper Schut en Jochem van Diepen. ,,Privéomstandigheden en ziekte zorgden ervoor dat ze er niet bij konden zijn,” legt Edwin ten Kate uit. ,,Zo moesten we Jente weer op zijn oude vertrouwde positie zetten en dat deed hij naar behoren. Verder was Mark Leenders nog steeds coach in verband met een blessure. Martijs Blok, onze tweede libero, is geblesseerd aan de rug en eigenlijk niet inzetbaar. Op libero deed Lennart Harmsen het weer prima. Nadat de eerste set verloren ging door matig serveerwerk en chaotisch rallyspel, knokten we ons in de tweede set in de wedstrijd. Halverwege de tweede set moest Thijs Homan het veld verlaten wegens niet fit zijn en nam ik  zijn plekje in. Dat pakte prima uit. Martijn Voogd die regelmatig mocht invallen was erg belangrijk in zijn invalbeurten, met blokkeringen en service. De invallers en de momenten waarop ze erin werden gebracht waren door Mark Leenders goed gekozen. Dat zorgde vaak voor verschil. Op belangrijke momenten hebben we mede daardoor ook de juiste dingen kunnen doen om beslissend te zijn. Na de 2-1 voorsprong namen we in set 4 een prima voorsprong, maar lieten we ze op het einde toch nog even terugkomen. Gelukkig konden we ook die set uiteindelijk weer binnenbrengen. De ervaring van Joris Marcelis en de rust die hij daarbij uitstraalt, het goede spelen van Nico Hoekstra en goed blokkeren van Gerben Geertsema zorgden voor een goed slot voor ons. 3-1 uit bij Madjoe is een fijn resultaat, op naar volgende week. Lekker onbevangen erin knallen tegen de koploper en titelfavoriet Sudosa.”

VoCASA 2-Dynamo 2
Dynamo 2 zit in een moeilijke periode, want het verloor voor de vijfde keer op rij. VoCASA 2 was via 3-1 (25-20, 25-22, 23-25 en 25-19) te sterk. ,,VoCASA II heeft maar weer eens bewezen waarom het niet onderschat mag worden,” stelt Jordi van Andel van Dynamo 2. ,,In de derde set probeerden we met een andere opstelling de code te kraken. Alleen de sleutel tot set drie werd gevonden. Dat betekende dat de Nijmegenaren drie punten aan hun kant van de Waal mochten behouden.”

Pegasus-Olhaco
Pegasus blijft goed in de strijd om een plek bij de eerste vijf, maar de 3-2 zege op hekkensluiter Olhaco kwam zeer moeizaam tot stand. Het onderlinge verschil tussen beide teams was erg klein. Pegasus won via 30-32, 25-21, 22-25, 25-16 en 15-11. Olhaco-trainer Xander Arling vond dat zijn ploeg goed gespeeld had en dat er meer ingezeten had dan het ene punt. ,,We hebben een goede wedstrijd gespeeld, maar zij ook. Het verschil tussen beide ploegen was niet groot. Er had iets meer in gezeten, maar uiteindelijk mag je nog blij zijn met een punt. Het is jammer dat we een 1-2 voorsprong niet uit konden breiden.” Olhaco kwam door degelijk spel op een 1-2 voorsprong, maar daarna was Pegasus de betere ploeg. ,,In de vijfde set was de strijd tot 8-8 gelijkwaardig, maar daarna maakten we een paar fouten, waardoor de vijfde set zo voorbij was. Ik hou een gemengd gevoel aan de wedstrijd over. We hebben goed gespeeld en hadden een kans op de winst. Zij verdedigden veel en speelden een snel spelletje en dat was ook mooi om te zien.”