facebook pixel Sudosa-Desto loopt in op Prima Donna Kaas/Huizen - Volleybalkrant

Sudosa-Desto loopt in op Prima Donna Kaas/Huizen

Gepubliceerd op
ma 11 nov 2019 16:35
Door: Reinier de Boer
a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

"De beste tegenstander"

Prima Donna Kaas/Huizen won met 3-1 van CSV via 25-20, 25-20, 25-16 en 23-25. CSV-trainer Rik Kuiper vond dat zijn ploeg een goede wedstrijd heeft gespeeld. ,,Onze service en onze side out waren goed,” zegt hij. ,,Passend hebben we wel onder druk gestaan. Vooral Jasper van Veen viel erg sterk in als libero. We hebben vier sets lang geknokt en niet opgegeven. Met als beloning dat we set vier hebben gewonnen. Meer dan een set zat er niet in. Ik vind Huizen de beste tegenstander die we tot nu toe zijn tegengekomen in de competitie.”

Sudosa-Desto

Sudosa-Desto bleef goed in het spoor van de koploper en liep zelfs een punt in door een knappe 4-0 zege op het nog ongeslagen EVV, dat dus haar eerste nederlaag incasseerde. Opvallend was dat alle sets eindigden in 25-21 voor de Assenaren. Sudosa-trainer Erik Noordijk was blij met de belangrijke vijf punten. ,,De afgelopen weken hebben we veel vertrouwen opgebouwd door goede uitslagen en in grote delen van de wedstrijden ook goed spel,” zegt hij. ,,Vooral de side out spelen we degelijk uit. Daarnaast vallen de niet startende spelers erg goed in, waardoor we voldoende opties hebben om ons aan te passen als de wedstrijd daarom vraagt. We weten dat EVV een prima ploeg is met veel ervaring op een aantal posities. We hebben ons daarom vooral gericht op ons spel tijdens serve, blok en verdediging. Welke keuzes moeten we maken met onze serve en blok, waar gaan we staan in de verdediging? Dat hebben we goed gedaan. Al was het rallyspel daarna niet altijd even nauwkeurig. Daarnaast is EVV een lepe ploeg die je het idee probeert te geven dat ze het allemaal niet zo belangrijk vinden, maar intussen proberen er met de winst vandoor te gaan. We hebben het zover niet laten komen, maar het blijft een gevaarlijke ploeg die zeker bovenin gaat eindigen.”

Orion 2 wint

Orion 2 steeg naar de derde plaats door een 3-2 zege op Woudenberg. Orion 2 is in Doetinchem blijkbaar een angstgegner voor Woudenberg, want de gasten wonnen nog nooit in Doetinchem. ,,Ook deze keer niet,” zegt Woudenberg-trainer Arnoud Holl. ,,Het lastige van het spelen in Doetinchem is toch wel de zeer hoge sporthal.” Woudenberg begon de wedstrijd met veel persoonlijke fouten. Terwijl aan de andere kant van het net de aanvallers van Orion wel makkelijk konden scoren en de setwinst ging naar de thuisploeg. Vanaf de tweede set ging Woudenberg veel beter spelen. De sterk spelende spelverdeler Rik van Schaaik kon de nu wel veel scorende Wessel Terpstra goed bedienen en dat leverde veel punten op. Daarnaast werd veel beter geserveerd aan Woudenbergs kant waardoor Orion hun sterke middenaanvaller niet meer zo vaak aan kon spelen. Daarnaast werd er ook beter verdedigd en werden vele rally’s gewonnen. Dit leverde een setwinst op van 25-18. In set 3 had Woudenberg steeds een kleine voorsprong. Was in voorgaande edities de sprongservice van Orion nog een probleem voor Woudenberg, nu wisten de passers de sprongservices wel goed te pareren en kon Woudenberg goed haar eigen spel spelen. Het lukte in de eindfase (25-25) niet de pass bij de spelverdeler te brengen, waardoor Woudenberg aanvallend niet meer tot scoren kon komen en werd nipt verloren met 27-25. De vierde set was een kopie van de tweede set. Woudenberg was heer en meester en won met ruime cijfers 25-17. In de beslissende set had Woudenberg steeds een kleine voorsprong, maar bij de veldwissel had Orion dat weer teniet gedaan. De eindfase was een ware triller. Orion kreeg diverse matchpoints, maar Woudenberg wist die steeds te pareren. Uiteindelijk kon Orion via de blokkering van Woudenberg het vijfde matchpoint verzilveren: 21-19. “Het is mooi om te zien dat we elk jaar beter gaan spelen tegen Orion. Vooral het onder controle brengen van de sprongservice van Orion ging nu veel beter,” zegt Arnoud Holl. ,,Het blijft lastig spelen daar. Orion heeft alleen thuis verloren tegen de koploper en verder alles gewonnen. Het is echt jammer dat we in de eindfase van de 3e set niet konden doordrukken, maar aan de andere kant toch weer mooi om te zien dat we de vierde set wel weer heel sterk terugkwamen. Het blijft ongekend spannend in 1A.”

VoCASA 2-Bovo

Bovo leed een 3-1 nederlaag bij VoCASA 2. Door afwezigheid van Bovo-trainer Walter Slotboom, deed speler Michiel Makkink de coaching. ,,Ik ben gestart met Bas van de Bend, Nick van de Bend, Jan-Douwe Swijtink, Robin Jansen, Nathan Swijtink, Jelmer Korten en Libero Bob ter Haar,” zegt hij. ,,De setstanden (25-18, 25-22, 26-24, 18-25) geven een juist beeld van het wedstrijdverloop, waarbij wij iedere set beter begonnen te volleyballen en grip kregen op ons eigen spel en dat van Vocasa. In set 1 is onze servicedruk ondermaats, waarbij onze servicepass het daarentegen in set 1 heel zwaar heeft met de service van Vocasa. Het lukt ons niet om de middenas in stelling te brengen waardoor we een heel voorspelbaar spel op de volleybalmat neerleggen. Met als gevolg een sterke blokkering en setwinst voor Vocasa. In set 2 zie ik aan Bovo-zijde op alle fronten verbetering, maar nog niet voldoende. We verliezen die set nipt met een iets andere opstelling, namelijk in de basis twee diagonalen en geen spelverdeler, waarmee we blokkerend en aanvallend wat extra's konden brengen. Joppe Zijlstra was deze, uiteindelijk sterk spelende extra diagonaal. In set 3 belonen we ons zelf met het steeds sterker wordende spel en beginnen het spel te bepalen vanaf 12-12. Bij de welbekende big points doen wij een aantal zeer goede dingen, maar ook wat ongelukkige en bij 24-24 neemt Vocasa over en beslist de set. Bovo toonde na een 3-0 achterstand wel veerkracht. ,,Ik breng op de plek van Nick van de Bend: Siem Ooijman en Libero Jurre Kleine Schaars vervangt Bob ter Haar, de rest blijft ongewijzigd inclusief een zeer sterk spelende Nathan Swijtink. We gaan door met onze servicedruk verhogen en daarop heeft Vocasa geen antwoord. We slaan vroegtijdig al een gat en geven de voorsprong niet meer weg.”

Voor het eerst op zondag

Apollo 8 boekte haar tweede zege op rij tegen Olhaco, dat voor het eerst in de geschiedenis een competitiewedstrijd op zondag speelde. Olhaco-trainer Menno Volkerink moest opnieuw improviseren, want hij miste de geblesseerde Steffen Onvlee en spelverdeler Bert Bril, die niet op zondag speelt. Daardoor nam hij Maarten Bisschop en Jarno van Timmeren van Heren 4 en jeugdspeler Christiaan Boer mee. Beide ploegen speelden twee goede sets, waardoor een vijfde set noodzakelijk was. In de vijfde set leek Olhaco bij 9-12 de beste papieren te hebben, maar gaf de wedstrijd door persoonlijke fouten uit handen: 15-12.

"We snakken naar zege"

Hekkensluiter Sneek leed haar zesde nederlaag van het seizoen. Het steeds beter in vorm komende Sovoco won met 3-1. ,,We begonnen wederom weer erg slecht bij een uitwedstrijd,” zegt Sneek-trainer Erik Mulder. ,,Hoe dit kan weet ik niet, maar dat we hier aan moeten werken is duidelijk. Vanaf halverwege de 2e set kwamen wij beter in het spel. Met meer servicedruk speelden we de 3e set erg goed. Onze beste set van dit seizoen in mijn ogen. De 4e set ging ook redelijk goed, maar uiteindelijk zijn de vier persoonlijke fouten vanaf halverwege de set cruciaal voor ons. Gezien de samenstelling van ons team is het best logisch waar wij staan. Elke tegenstander heeft tot nu toe meer en ook nog eens veel ervarener spelers. En dat wisten wij van tevoren, maar drie punten in zeven wedstrijden is wel heel erg weinig. En dan is het elke keer een lange terugreis. Echter zie ik elke week nog steeds vooruitgang, helaas is het wel veel te wisselvallig. Dat wisselvallige hoort waarschijnlijk bij zo’n jong team. Maar daarnaast worden er ook te veel onnodige fouten gemaakt en dat is lastig te accepteren voor mij. Maar zo’n 3e set was echt genieten. Dat goede gevoel moeten wij meenemen naar volgende week, want we snakken natuurlijk naar een overwinning,” zegt Mulder.