beeld:

Staartploegen roeren zich

ma 20 feb 2023 16:24
Door: Reinier de Boer

In de top van de Topdivisie A hebben koploper Keistad en nummer twee Sudosa-Desto hun wedstrijd gewonnen. Keistad won met 3-1 van Dynamo 2 en Sudosa-Desto versloeg Webton/Hengelo met 1-3. De top twee nam verder afstand van DIO/B dat met 2-3 won van Orion 2. De staartploegen Prima Donna Kaas/Huizen 2 en EVV vechten tegen degradatie en wonnen van respectievelijk Olhaco en VoCASA 2.

Keistad-Dynamo 2
Keistad ligt nog steeds prima op titelkoers al ligt Sudosa-Desto nog wel steeds op de loer. Keistad omzeilde de lastige klip Dynamo 2 met 3-1 via 25-27, 25-21, 25-20 en 25-17. Dynamo kent veel blessureleed, maar ook Keistad kon niet compleet aantreden. De thuisclub had oudgediende Martijn Krimp opgeroepen om aanvoerder Rufus Velhorst te vervangen. Hij had twee weken geleden  opnieuw tegenslag waardoor een enkel kwetsuur hem aan de kant houdt. In de eerste set brachten druk op de passing en tumult rond opstellingen Keistad aan het wankelen aan het einde van de set. Na 24-24 was het via een touchébal en een bal die in het blok van Stijn de Ruiter verdween, gedaan voor de thuisploeg: 25-27. Ondanks dit verlies gaf dit genoeg vertrouwen voor Keistad. In de overige drie sets bracht Keistad de trainingsarbeid wel in praktijk. Hoe harder de bal in de blokkering werd geslagen des te spectaculairder het vervolg. Of  door een killblock of door geweldige verdedigende acties. Vaak met een punt voor de thuisploeg tot gevolg. De twee middens brachten met hun floaters veel druk in de passlijn van Dynamo. Keistad won met 3-1. De keientrekkers krijgen even de tijd om toe te werken naar het slot van de competitie. Rufus Velhorst en Erik ten Asbroek kunnen dan weer volledig aansluiten en beginnen aan de laatste vijf wedstrijden van de competitie.
Dynamo-trainer Justin Sombroek was uiteraard niet tevreden over de wedstrijd. ,,De eerste set wisten we Keistad met goed spel onder druk te zetten. Aan het einde van de eerste set wisten we met moeite deze naar ons toe te trekken. Helaas was dit een voorbode op de komende sets. Keistad wist aan het begin van elke set ons op een achterstand te zetten van minimaal 5 a 6 punten. Dit gat wisten we in geen van de daaropvolgende sets te dichten. Daarmee was het helaas voor ons een vrij dikke verliespartij.”

Webton/Hengelo-Sudosa-Desto
Sudosa-Desto blijft koploper Keistad in de nek hijgen door een 1-3 zege bij Webton/Hengelo. De setstanden waren 23-25, 13-25, 25-18 en 19-25. Hengelo-trainer Rinke Olthof sprak na afloop van een gemiste kans. ,,Ik denk dat we de eerste set alles onder controle hadden en we die eigenlijk cadeau doen,” zegt hij spijtig. ,,Dat bepaalde een beetje de rest van de wedstrijd. In de tweede set speelt het verlies van set 1 te veel mee en dan komen we er niet aan te pas. De wissels in die set konden deze keer niet een verschil maken helaas. In de derde set spelen we eigenlijk weer op niveau van set 1 en drukken we aan het eind goed door en in de laatste lukt het ons niet om aanvallend de juiste keuzes te blijven maken. We hebben in de hele wedstrijd kansen genoeg afgedwongen, daar kunnen we mee verder. Voor ons zaak om dit nauwkeuriger uit te spelen. Dit lukte deze keer niet, maar ik weet dat we dit in ons hebben.”

Orion 2-DIO/B
DIO/B liet in de titelstrijd een duur puntje liggen bij Orion 2. De ploeg uit Bedum lijkt een abonnement te hebben op 2-0 achter komen en terugkomen tot 2-3. DIO/B won via 25-20, 25-22, 13-25, 20-25 en 12-15. ,,2-0 achter en 3-2 winnen, ja dat hebben we al vaker gedaan dit seizoen,” zegt DIO-speler Edwin ten Kate. DIO moest het deze keer zonder Thijs Homan, Nico Hoekstra, Lennart Harmsen en coach Martin Maring doen. ,,Van tevoren wisten we al dat dit een moeilijke uitwedstrijd ging worden, thuis een krappe overwinning en Orion had thuis nog geen wedstrijd verloren. In het begin van de wedstrijd was het vooral heel erg zoeken, waarschijnlijk moesten we wat wennen aan de ruimtes en hoogte. Orion kwam ook nog eens lekker uit de startblokken, daardoor pakken zij vrij eenvoudig de eerste set met 25-20. We hadden niet veel wissels, daarvan mocht in de eerste set direct Gerben Geertsma al invallen in verband met een blessure bij Martijn Voogd. In de tweede set kwamen we langzaam wat beter in het spel en konden we wat weerstand gaan bieden. Helaas moesten we deze set nog met 25-22 aan Orion laten, maar het gevoel dat er nog wat in zat was er zeker. Een goede zet van half coach Jochem van Diepen en wat meer agressie in eigenlijk alle onderdelen hielp ons goed op weg in de derde set, een set waarin bij ons alles lukt en bij Orion vrij weinig. 13-25 voor ons was duidelijk, we zaten er nog in en er is wat te halen. In de vierde set bleken we ook lekker gretig. De passing lag over het algemeen de hele wedstrijd goed, waardoor de tegenstander wat moest gaan schuiven in hun tactiek, maar dit mocht niet baten, onder leiding van libero Mark Leenders en veel balcontacten van Niels Kuypens kon spelverdeler Edwin ten Kate lekker zijn spel spelen. 20-25 stond er aan het eind op het bord. Het geloof was er helemaal, dat vertrouwen straalden we ook uit in de vijfde set, waar we nog even met 8-7 achter komen, maar bij 12-12 eindelijk weten door te drukken: 15-12. Een van de mooiste ballen was misschien wel de aanval van Michael te Veer die de bal via het hoofd van een speler van Orion (we hopen dat hij er niet teveel last van heeft) tegen een van de lampen aan het plafond kwam. Het tekende de overtuiging waarmee Ter Veer de hele wedstrijd stond te spelen. Wat bij ons verder nog belangrijk was dat Joris Marcelis op belangrijke momenten eigenlijk elke keer wat extra’s bracht en Martijs Blok als verdedigende libero in samenwerking met Mark Leenders als passende libero door goed teamwerk het achterveld onder controle hadden.”

Prima Donna Kaas/Huizen 2-Olhaco
Het was erop of er onder voor Huizen 2 om nog kans te houden op handhaving. Tegen Olhaco werd knap met 3-1 gewonnen via 30-28, 22-25, 25-23 en 25-23. Het betekende de tweede zege op rij na de zege op Madjoe vorige week. Huizen-speler Dirk Zegwaard is er blij mee. ,,Het was een spannende en wisselvallige wedstrijd,” kijkt hij terug. ,,Beide teams hebben op momenten waar het niet meer fout leek te kunnen gaan voorsprongen weggegeven. Zo ging de wedstrijd over en weer. Zij hebben een aantal ontzettend ervaren spelers in het veld staan dat  het ons soms erg lastig maakte om te scoren. Toen we in de vierde set met 7-19 achter stonden zeiden we tegen elkaar: "Niemand kijkt meer naar het scorebord en we gaan keihard werken." Vanaf dat moment kwamen we snel dichterbij en wisten we uiteindelijk drie belangrijke punten in de competitie veilig te stellen en daarmee de coach met een goed humeur naar carnaval te sturen. Het was absoluut niet onze beste individuele prestatie, maar we hebben onze tanden in de wedstrijd gezet en ontzettend hard gewerkt.”

VoCASA 2-EVV
EVV zorgde voor een verrassing door VoCASA 2 in eigen huis met 0-3 te verslaan. Het was de eerste keer dat EVV in de competitie met 3-0 won. De setstanden waren 25-27, 18-25 en 15-25. Het was lang geleden dat EVV een wedstrijd won. ,,De zege op VoCASA was een onverwachte opsteker,” zegt EVV-trainer Henoch Snuif. ,,We konden eindelijk weer eens met een volledige selectie aantreden en speelden een heel behoorlijke eerste set. We bouwden een mooie voorsprong op, maar zoals zo vaak dit seizoen, leken we die aan het eind van de set niet te kunnen verzilveren. 20-23 voor werd 24-23 achter. Dit keer bleven we overeind, werkten het setpoint weg en pakten de set zelf met 25-27. Dat gaf ons een enorme boost. En VoCASA zakte weg. In set 2 en 3 waren we de bovenliggende partij (18-25, 15-25). Een mooie teamprestatie op basis van vechtlust en positieve energie. Erg fijn om weer eens als winnaars van het veld te stappen.”

Reflex-Madjoe
Reflex slaagde er niet in na een sterke eerste set de wedstrijd tegen Madjoe ook te winnen. Madjoe won uiteindelijk met 1-3 via 25-18, 23-25, 22-25 en 17-25. Assistent-coach Tom Huisken was tevreden over het vertoonde spel en de vechtlust van Reflex. ,,We begonnen erg sterk, net als de voorgaande wedstrijden. Dankzij de servicedruk konden we veel punten maken met de blok/verdediging. De side out was prima verzorgd en de 25-18 was een logisch gevolg. Daarna bleven we eigenlijk prima spelen, alleen de servicedruk viel weg, waardoor we niet konden uitlopen op Madjoe. Het verschil in de tweede set was 1 goede serviceserie. In het vervolg van de wedstrijd wisten we onze service niet meer op orde te krijgen, waardoor we te weinig druk bij de tegenstander neerlegden en we zelf te hard moesten werken om in de buurt te blijven. Het spel was zeker niet slecht, maar we scoorden geen goedkope punten, waardoor we op het einde steeds wat te kort kwamen. We kunnen tevreden zijn over het spel en de vechtlust, alleen is het teleurstellend dat we door de service verliezen, het enige onderdeel waar de tegenstander geen invloed op heeft.”