SSS 2 wint vroege topper van Renswouw

ma 28 sep 2020 16:25
Door: Reinier de Boer

Renswouw-SSS 2
De ogen waren tijdens de tweede wedstrijddag vooral gericht op de vroege topper tussen Renswouw en SSS 2, die vooraf tot de topploegen gerekend worden. SSS 2 won met 1-3 via 12-25, 25-27, 23-25 en 25-23. “Er is veel historie tussen SSS en Renswouw waarvan veel spelers in het verleden Eredivisie gespeeld hebben bij SSS,” vertelt SSS-trainer Kees Jan van Garderen. “Dat brengt extra lading en dat levert de mooiste wedstrijden op. Ook voor supporters. Vorig jaar bij de thuiswedstrijd waren er extra zitplaatsen en zat de hele hal vol met toeschouwers van beide verenigingen. In een zinderende wedstrijd werd in vier close sets met 1-3 verloren. We hebben in de 2e helft van het seizoen naar de return toegeleefd die de kampioen zou bepalen. Er was slechts twee punten verschil tussen Renswouw en ons en 21 punten met de nummer drie. De coronacrisis stak daar een stokje voor en zaterdag was dus de eerste kans op revanche. De sfeer in de zaal was anders zonder de vele toeschouwers, maar we speelden in de wetenschap dat alle supporters (meer dan 200) via de SSS livestream de wedstrijd konden volgen.” SSS 2 kon tegen Renswouw compleet aantreden. “Ja, onze selectie was compleet, maar het gat dat ontstond met de promotie van Robin Boekhoudt naar Heren 1 hebben we dit jaar niet met een nieuwe midden kunnen opvullen. Gelukkig heeft Wilco Duits de handschoen op een voortreffelijke wijze opgepakt. Aangestuurd door Michiel van de Beek die samen met Bart van Garderen aan de andere kant van het net mogelijk de beste spelverdelers van de eerste divisie zijn. Zonder overigens Frank Staal tekort te doen die de spil was in onze promotie vorig jaar en ook in een dubbele wissel met onze nieuwe en jeugdige Ewoud de Jong kans zag om de achterstand weg te werken, zodat we bijna met een clean sweep naar huis gingen.” SSS 2 begon de wedstrijd met veel servicedruk. “Daar kwam Renswouw moeilijk onderuit en dat maakte hun aanval voorspelbaarder waardoor onze blokkering het veel makkelijker had en onze trainingsarbeid zich uitbetaalde. Onze persoonlijke foutenlast lag op alle fronten veel lager en resulteerde in de 12-25 winst. Dat gaf een vertekend beeld van de kwaliteit van Renswouw dat in de tweede set op vijf punten voorsprong kwam. Wij speelden begin tweede set te behoudend, maar toen we weer vrijer uit begonnen te spelen, door gingen halen en weer servicedruk gaven, konden we de grote achterstand omdraaien en uiteindelijk ook de tweede set winnen. Onze kracht is dat we nooit in paniek raken, side out kunnen spelen wanneer nodig en altijd terug komen ongeacht de achterstand. Wij kunnen in het eindspel ook altijd een tandje bijzetten en in de “big points” het verschil maken. Wij hebben een brede selectie met alle posities op hoogwaardige manier dubbel bezet. Zelfs voor het midden was er een oplossing toen de altijd sterk blokkerende Gepko Hahn licht door zijn enkel ging, in diagonaal en alleskunner Rinaldo Bouw. Het is een echt team waarin alle spelers, Arno Boessenkool (lib) Thies Haket (lib) Martin Berger (pl), Arjan Roelofs (pl) Nick Hebing (dia) en eerder genoemden een bijdrage hebben geleverd. Het leek er in de derde set op dat we een mentale tik hadden uitgedeeld, maar in de vierde set herpakte Renswouw zich en nam een grote voorsprong van vijf punten. Weer waren we in staat om terug te komen, maar het bleek net iets te laat en te weinig. Desalniettemin is 1-3 een heel goed resultaat tegen een mogelijke titelkandidaat. Een bevestiging van onze ambitie om bovenin mee te doen.”

Avior-Veracles
Veracles maakte haar debuut in 1A, maar het werd geen overwinning. Bij Avior ging de ploeg van trainer Paul Oosterhof met 3-1 onderuit via 22-25, 26-24, 25-23 en 25-22. “We waren helaas nog niet compleet,” vertelt Veracles-trainer Paul Oosterhof. “Senna Heikoop missen we nog. Hij herstelt van een knieoperatie en is naar verwachting binnen nu en twee maanden weer inzetbaar. We zullen zijn passende en scorende kwaliteiten helaas dus nog even moeten missen. Het was voor Veracles het debuut in de eerste divisie (bij de mannen). We gingen met een punt naar huis, maar vinden dat we het zelf hebben laten liggen. Het niveau van beide teams lag dicht bij elkaar, maar wij hadden een te grote serve- en aanvallende foutenlast. Zo misten we in set drie maar liefst drie volle kansen boven de 20. Over het midden waren we in set 1 oppermachtig, maar doordat de (rally)passing wat wegviel konden we hier onvoldoende uit halen in het verloop van de wedstrijd. De vierde set eindigde tekenend met een servefout. We zijn niet tevreden over de behaalde punten, maar hebben er vertrouwen in dat dit team nog veel stappen kan en gaat maken gedurende het seizoen,” zegt Oosterhof.

Set Up-Apollo 8
Set Up pakte in haar eerste thuiswedstrijd van dit seizoen een 4-0 overwinning op Apollo 8 via 25-21, 25-23, 25-23 en 25-17. “We waren compleet,” zegt Set Up-trainer Peter Gaillard. “Het verschil met vorige week was, dat we minder fouten gemaakt hebben dan de tegenstander. Vanaf het begin was de service/pass verhouding in ons voordeel. Het niveau was niet hoogstaand. Knap dat we dan in zo'n wedstrijd de focus hielden op ons eigen spel. Het was niet foutloos, maar fouten bepaalden niet de instelling. Dus een positief gevoel over een maximale winst.”

Donitas-DIO/B 2 1-3
Donitas verloor ook haar tweede wedstrijd van dit seizoen. De ploeg van trainer Lennart Harmsen verloor met 1-3 van DIO/B 2 dat haar tweede zege op rij boekte. De setstanden waren 25-23, 17-25, 23-25 en 19-25. Donitas-trainer Harmsen constateert een progressie in het spel van zijn ploeg. “De wedstrijd tegen DIO/B 2 stond vooral in het teken om hun diagonaal zoveel mogelijk uit het spel te halen en dit hebben we best aardig voor elkaar gekregen. De eerste set wonnen we door twee mooie killblocks op rij vanaf 23-23. In de tweede set deden we tot halverwege goed mee, maar trapte DIO het pedaal in en werd het van 17-14 al snel 25-17 voor DIO/B 2. De derde set hebben we nog tot 22-20 voorgestaan, maar hadden we een beetje pech met onder anderen twee netbandservices van DIO en verloren we met 25-23. De vierde set had een dramatisch begin en middenstuk waarna we richting het eind de stand nog draaglijk hebben weten te maken. Over het algemeen hebben we best netjes gespeeld. Het blok-verdedigingsysteem stond stevig en ook de passing was onder controle. Helaas hebben we het moeten afleggen op hoogte en power, maar er zit progressie in ons spel,” constateert Harmsen.

Bovo-HHB Coaching/CSV
Bovo kent een uitstekende start met de nieuwe trainster Danuta Brinkmann. De ploeg uit Aalten won met 4-0 van HHB Coaching/CSV, dat een valse start kent. Bovo behaalde een regelmatige zege via 25-16, 25-20, 25-18 en 25-20. Door de tweede zege op rij gaat Bovo aan kop samen met Avior en SSS 2. "Bovo had de side out goed op orde en liet aanvallend weinig liggen," zegt CSV-trainer Rik Kuiper. "Toen wij met meer druk gingen serveren ging het meer gelijk op. We kwamen op het einde van de set te kort door teveel eigen fouten in alle facetten van het spel."

Sovoco-Voorsterslag/vc Zwolle
Sovoco speelde haar eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen en die leverde een 3-1 zege tegen Voorsterslag/vc Zwolle op via 25-19, 25-23, 25-17 en 27-29. Sovoco-trainer Brad Taylor sprak na afloop over een mooie overwinning. "Ja, ik ben blij met vier punten. Wij misten Mart van Leeuwen, Jim Woezel en Elko Anema en dan nog winnen we met 3-1 van een sterk team met veel aanvalskracht. De eerste set was heel goed van ons. Door het inbrengen van Jelle Hillarius stabiliseerde het bij Zwolle, maar we hielden de zes punten voorsprong. De tweede set ging lang gelijk op, maar aan het eind konden we de set nipt winnen. Ook de derde set ging lang gelijk op, maar uiteindelijk konden we de voorsprong uitbreiden door onder andere twee killblocks bij aanvallen van hun diagonaal." In de vierde set bracht Voorsterslag-trainer Michael Schunselaar enkele jonge spelers in. "Die jonge spelers hadden een andere aanvalstiming en daardoor kantelde de wedstrijd. Het setverlies was niet nodig geweest, maar als je boven de 20 punten vijf persoonlijke fouten maakt, kun je niet winnen. Het team baalde ervan dat het een set verloren had, want je wilt toch graag met 4-0 winnen," zegt Taylor.