facebook pixel Sneek brengt Prima Donna Kaas/Huizen eerste nederlaag toe - Volleybalkrant
beeld: Volleybalkrant

Sneek brengt Prima Donna Kaas/Huizen eerste nederlaag toe

ma 02 dec 2019 16:00
Door: Reinier de Boer

Reuzendoder
Sneek ontpopt zich de laatste weken als een reuzendoder, want onlangs werd Sudosa-Desto verslagen en zaterdag trakteerde de ploeg van Erik Mulder koploper Prima Donna Kaas/Huizen op een 1-3 nederlaag. Wat is er gebeurd bij Sneek? ,,Als je mij vraagt wat er veranderd is, dan is het enige wat ik kan zeggen (met een knipoog) is dat ik nieuwe inspeelkoppels heb gemaakt sinds twee weken,” zegt Sneek-trainer Erik Mulder. ,,Tegen Sudosa hebben wij al laten zien wat wij in huis hebben. En ook nu werd er vanaf het begin goed gespeeld, dat wij drie sets volhielden. Huizen heeft veel hoogte en power in de gelederen, dus de opdracht was om hun servicepass te ontregelen. Dat is goed gelukt. In de eerste set moesten wij alle zeilen bijzetten, maar Huizen had steeds 3/4 punten voorsprong. Via 16-12, 20-18, 22-20 werd het 23-23. Door twee onnodige fouten aan de kant van Huizen was de eerste set voor ons. De tweede set en de derde set declasseerden wij Huizen. In deze sets pakten wij meteen een grote voorsprong en had Huizen niks in te brengen. Ondanks vele wissels van Albert Cristina lukte het Huizen niet om zich terug te vechten in de wedstrijd. Bij ons werd de servicepass al beter. Met name Jesper Demmer, onze libero, herstelde goed na de eerste set. Tevens had hij een paar schitterende reddingen. De blokkering stond als een huis. Jelco Sikma, onze spelverdeler, speelde ook een erg goede pot, waardoor het voor onze aanvallers een heerlijke middag werd. Huizen kreeg ook maar geen grip op de mokerslagen van onze diagonaal Jan Schurer. Achteraf neem ik mijzelf kwalijk dat ik de focus van de eerste drie sets niet vast heb kunnen houden voor de laatste set. We kwamen meteen een paar punten achter. Ondanks goede invalbeurten van JP van der Meer en Daniël de Boer konden wij het tij niet meer keren. De eerste uitoverwinning nota bene bij de koploper. Huizen was misschien niet in hun beste doen en heeft ons misschien wat onderschat, maar wij hebben afgedwongen dat ze drie sets lang niet in hun spel kwamen. Een terechte overwinning,” zegt Mulder.

Sudosa-Desto
Sudosa-Desto profiteerde optimaal van de misstap van de koploper en versloeg het beter in vorm komende Sovoco met 4-0 (25-18, 25-20, 25-22, 25-17). Daardoor staat Sudosa-Desto nu tweede met een punt minder dan de lijstaanvoerder. ,,Voor ons een belangrijke 4-0 overwinning,” vindt Sudosa-trainer Erik Noordijk. ,,Ik vind dat ons team goed reageerde op de 3-1 nederlaag tegen Sneek van twee weken geleden. We waren scherp. Dat was ook nodig, want Sovoco is een taaie ploeg met een goede passing en goede middenas. Gelukkig konden we gedurende de wedstrijd de servedruk verder opvoeren waardoor Sovoco passend toch onder druk kwam en meer over de buitenkant moest aanvallen. Hierdoor ontstonden voor ons kansen in blok-verdediging. Daarnaast speelden onze wissels een sleutelrol bij het winnen van de derde set. Als staf hebben we in deze fase van de competitie de luxe dat op elke positie een gezonde concurrentie bestaat. Enerzijds gunnen spelers elkaar speeltijd, maar vechten anderzijds voor hun eigen plekje. De wissels voegen in de wedstrijd altijd iets toe.”

Orion 2-Olhaco
Olhaco boekte een toch wel verrassende 0-4 zege bij Orion 2, dat alleen thuis van de koploper had verloren. Orion-trainer Eric Maan gaf toe dat zijn ploeg van een beter team had verloren. ,,Olhaco was veel en veel beter,” zegt hij. ,,We hadden ons goed voorbereid. Het verschil was hoofdzakelijk de serve, daar liepen we tegen aan te hikken en kwamen zelf nauwelijks aan goed serveren toe. Daarnaast een collectieve ATV van de spelers en het pleit is beslecht. Dan peins je je rot wat je kunt doen, maar niets helpt dan. Dus uithuilen en verder gaan, wel even de ploeg gaan resetten lijkt me,” zegt Maan. Volgens Olhaco-trainer Menno Volkerink speelde zijn ploeg in de eerste set de beste set van dit seizoen. ,,Ik ben blij dat we voor het eerst in een uitwedstrijd een stabiel niveau hebben laten zien. In de eerste set had Orion niets in te brengen. Daarna werd ons spel iets onrustiger, maar we behielden toch een standaardniveau, waardoor we de wedstrijd wonnen. Het was een mooie winst van het collectief.”

Apollo 8
EVV leed de derde nederlaag op rij. Apollo 8 was met 3-2 te sterk en is met een goede fase bezig, waarin het vier keer op rij won. ,,Het was een zwaar bevochten wedstrijd,” zegt Apollo 8-trainer Rob Smienk. ,,Het mooie was dat beide teams alles eraan gedaan hebben om de wedstrijd te winnen. Soms is dan ook het geval dat er onsportief gedrag wordt vertoond onder het net door, maar deze pot niet. Natuurlijk werden er opmerkingen gemaakt, maar alles werd van elkaar geaccepteerd en dat was mooi aan deze pot. De eerste set was alleen al 30-32. Er werd gevochten als leeuwen. Zo was de hele wedstrijd. Moet je voorstellen: twee uur knokken. We hebben hiermee wel het publiek een wedstrijd gegeven die in de boeken kan. Dan voelt het natuurlijk extra lekker om er als winnaar uit te komen. Smaakt naar meer voor de rest van het seizoen. Helaas kampten we wel met blessures en waren we niet geheel compleet, maar met de hulp van Tom Schepers (H2) op de serve en in de verdediging hebben we de nodige puntjes kunnen maken. Alles om jonge spelers binnen de club door te laten groeien naar Heren 1 van Apollo.” De setstanden waren: 30-32, 25-19, 25-19, 18-25, 15-11.

Woudenberg
Woudenberg behaalde een 1-3 overwinning bij Bovo. ,,Twee sets waren souverein van onze kant,” zegt Woudenberg-trainer Arnoud Holl. ,,De derde set was minder en voor Bovo. In de vierde set hadden we een ruime voorsprong, maar Bovo kwam nog goed terug. Uiteindelijk met 29-31 gewonnen en dus vier punten erbij.” Setstanden: 20-25, 17-25, 25-23, 29-31.

CSV
VoCASA 2 pakte een zege op CSV. CSV-trainer Rik Kuiper was niet tevreden met de uitslag, maar wel met het vertoonde spel van zijn ploeg. ,,Ja, met ons spel kan ik prima leven en heb ik genoeg aanknopingspunten om te zeggen: dit gaat goed komen. Vooral de passing van ons was erg sterk en onze diagonaal Sloerd de Boer speelde een goede wedstrijd en scoorde een aantal belangrijke punten voor ons in de wedstrijd.”