beeld:

Reflex en VCN nog zonder puntverlies

ma 30 sep 2019 01:45
Door: Reinier de Boer

Na de tweede wedstrijddag in de Topdivisie heren zijn Reflex en VCN nog zonder puntverlies. Reflex versloeg Rijswijk met 1-3 en VCN won met 1-3 bij Volley Tilburg. Promovendus Keistad won ook haar tweede duel. In een spannend gevecht met Webton/Hengelo zegevierde de ploeg uit Amersfoort met 3-2.

VCN kent een goede start, want de ploeg van trainer Ferry van Hal won ook haar tweede duel. In Tilburg zegevierde VCN bij Volley Tilburg met 1-3 via 25-22, 22-25, 22-25 en 20-25. Volley Tilburg kon haar goede seizoenstart geen vervolg geven. Volley Tilburg-coaches Renzo Borrani en Martijn Musters stuurden de eerste set passer-lopers Gijs Moonen en Tom Chermin, middens Jens Andriessen en Thomas van de Ven, diagonaal Rens Kroeze, spelverdeler Rogier Raemaekers en libero Marijn Kessels het veld in. De thuisclub speelde een goede eerste set. De pass was uitstekend verzorgd en er waren een paar fraaie verdedigende acties. De hele set had Volley Tilburg een kleine voorsprong en wist die uiteindelijk over de streep te trekken. De tweede set begon Tilburg opnieuw voortvarend. De thuisclub flitste uit de startblokken en nam een voorsprong van zeven punten en leek op weg naar een eenvoudige zege. Zover kwam het echter niet. VCN-coach Ferry van Hal wisselde drie spelers; zijn spelverdeler, een nieuwe mid en passer/loper Daan Spijkers. Vooral die laatste wissel was cruciaal. Daan Spijkers had enkele fantastische reddingen, serveerde goed en maakte ook aanvallend en blokkerend de nodige punten. VCN kwam langszij en won uiteindelijk met 22-25. Die dreun van het verlies van een set na zo’n grote voorsprong kwam Volley Tilburg niet meer te boven. VCN was in set 3 en 4 de bovenliggende partij. Ook Renzo en Martijn probeerden via enkele wissels (Sven de Roos voor Thomas van de Ven, Thijs Princen voor Gijs Moonen) het tij nog te keren, maar dat lukte niet. VCN miste alleen 'supersub' Sharif Gabriel. ,,De wedstrijd verliep voor ons totaal anders dan gehoopt," zegt VCN-trainer Ferry van Hal. ,,Met name de eerste set hadden we niets in te brengen. In de tweede set maakten we een 14-7 achterstand nog goed. In set 3 en 4 konden we eindelijk het niveau halen. 'Lelijke' wedstrijden moet je ook winnen werd na de wedstrijd gezegd. Goed, de punten zijn binnen."

NTC-Vastgoed/Donitas kwam voor het eerst in actie en kende weinig moeite met Protos. De ploeg van Arno van Solkema, die Tiemen Huiting wegens een gebroken pols miste, was een maatje te groot voor promovendus Protos en won overtuigend met 3-0. ,,Wij hebben ons plan goed uitgevoerd,’ zegt Van Solkema. ,,We begonnen netjes met 6-0, waarvan vijf blokkeringen. We hebben Protos duidelijk gemaakt dat er voor hen weinig te halen viel.” Protos-trainer Bernard Schoonbeek beaamt dat. ,,Ja, inderdaad. Wij waren niet in staat om ons onder hun service- en blokkeringsdruk uit te werken. Wij hebben volkomen terecht verloren van een betere tegenstander. Donitas heeft ons geleerd dat wij echt nog wel wat te doen hebben om te acteren op dit niveau.” De wedstrijd werd overschaduwd door een ernstige blessure van NTC-Vastgoed/Donitas-speler Lennart Harmsen. “Hij kwam op zijn linker been terecht, dat naar binnen klapte. Met een ernstige knieblessure is hij voor onderzoek met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Er zijn nog geen conclusies getrokken, maar het zag er niet mooi uit,” zegt Van Solkema.

Keistad verraste na DIO/B ook Webton/Hengelo met een 3-2 zege. Hengelo-trainer Jordan Weggelaar was positief verrast door de nieuwkomer. ,,Ja, Keistad is een erg mooie aanwinst voor de Topdivisie. Ik kom er al jaren, zowel als speler en als coach. Het volleybal leeft daar enorm, dit in combinatie met de nieuwe sporthal maakt het erg leuk om daar te spelen. Het publiek gaf na de wedstrijd aan, te hebben genoten van een spannende pot. En dat was het ook. Door een terugkomende vervelende blessure van onze eerste spelverdeler Elmar Heupers mocht onze jonge tweede spelverdeler Wouter Liehard, 17 lentes jong, de lijnen uitzetten voor ons. Keistad begon brutaal goed aan de wedstrijd, maar gaandeweg de eerste set konden wij de regie overnemen. Met veel enthousiasme en werklust konden wij met de afgesproken strategie de eerste twee sets binnenslepen. Drie wissels aan de kant van Keistad en verslapping aan onze kant deed het tij doen keren in de derde set. Keistad nam de regie over en wij kwamen steeds moeilijker tot scoren. We kwamen nog een aantal maal behoorlijk dichtbij in de 3e en 4e set, maar konden niet doordrukken.” Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde vond dat zijn team een hele goede pot had gespeeld. ,,Ondanks een 0-2 achterstand hebben we heel knap gewonnen. We begonnen niet slecht, maar Hengelo was net iets beter. Dit hebben we in de derde set omgezet en met een portie energie in de verdediging ging het lopen. In set 3 en 4 hadden we steeds een ruime voorsprong, maar aan het eind werd het nog een paar keer spannend. In de vijfde set was het wel op bij Hengelo. We kunnen terugkijken op een geslaagd eerste thuisweekend.”

HLB Van Daal/DS haalde de eerste punten van het seizoen binnen door een 3-2 zege op SV Dynamo 2. DS begon moeizaam aan de wedstrijd en keek al snel tegen een achterstand aan. De mannen van HLB Van Daal/DS liepen de gehele set achter de feiten aan en slaagden er niet meer in om de achterstand te herstellen: 21-25. In de tweede set gooide HLB Van Daal/DS er een schepje bovenop. Door onder andere meer servicedruk werd er een voorsprong opgebouwd die niet meer werd afgestaan: 25-22. In set 3 zette SV Dynamo weer wat aan. De passlijn van HLB van Daal/DS kwam onder druk te staan. Ondanks een sterk spelende Max Donker kon het tij in deze set niet gekeerd worden: 22-25. HLB van Daal/DS vocht zich terug in de wedstrijd. In set vier walsten de mannen over SV Dynamo 2 heen, waarbij vooral het aanvalsspel van DS erg sterk was: 25-15. In de vijfde set werd deze lijn doorgetrokken en werd al snel duidelijk dat SV Dynamo genoegen moest nemen met een puntje: 15-12.

Reflex maakte geen fout bij Rijswijk en won met 1-3 via 25-20, 19-25, 18-25 en 23-25.

Peelpush won op zondagmiddag met 3-0 van DIO/B via 25-19, 25-20 en 27-25. In de eerste set liep de servicepass van Peelpush goed en de spelverdeler wist de aanvallers goed te vinden. In de tweede set hield Peelpush de servicedruk hoog. Rick Oomen kegelde zelfs door middel van een sprongservice een speler van DIO omver. De derde set was de spannendste van de drie. Peelpush begon goed met een 5-1 voorsprong, maar DIO/B kwam sterk terug tot 10-15. Peelpush kon toch weer dichterbij komen en in een spannende slotfase pakte de promovendus ook de derde set via 27-25. Peelpush heeft nu vier punten uit twee wedstrijden. DIO/B kent een stroeve start met twee nederlagen.