beeld:

Orion 2 verslikt zich bijna in Webton/Hengelo

ma 18 dec 2023 13:31
Door: Reinier de Boer

Van de top vier van de Topdivisie A bij de heren verspeelde alleen Orion 2 een punt. Webton/Hengelo maakte het Orion 2 zeer lastig en had meer verdiend dan een punt. Koploper Sneek had het moeilijk met Keistad, maar won wel met 3-1. Sudosa-Desto won met 3-0 van Madjoe, dat in een moeilijke fase qua resultaten verkeert. Vives versloeg Pegasus met 3-1 en kwam een punt dichterbij Orion 2. De sensatie van het weekend was de 1-3 zege van hekkensluiter Olhaco bij Dynamo 2. DIO/B krabbelt langzaam omhoog door een 3-0 zege op VoCASA 2.

Sneek-Keistad
Koploper Sneek boekte een 3-1 zege op Keistad via 25-19, 25-23, 23-25 en 25-21. Het verschil was niet erg groot, maar Sneek was uiteindelijk net iets constanter dan de ploeg van trainer Hans Seubring. ,,We konden in de sets aanhaken, maar konden niet het verschil maken. De power van VC Sneek was ons te machtig,” zegt hij.
Sneek-trainer Edward Kamphuis was tevreden met de drie punten. ,,Op voorhand wisten we dat Keistad een lastige tegenstander zou zijn," zegt hij. ,,De afgelopen weken boekten zij goede resultaten en Keistad is de kampioen van vorig seizoen. Dat bleek ook tijdens de wedstrijd. We ontvingen een team in een goede flow, maar wij hadden iets recht te zetten van afgelopen weekend en begonnen getergd aan de wedstrijd. En we wonnen de eerste set keurig. De tweede set keken we net als vorig weekend vroeg tegen een achterstand aan, maar dit keer waren we mentaal sterk genoeg om de achterstand om te buigen naar een nipte winst. De derde set zijn we niet meedogenloos en kunnen we helaas de wedstrijd niet uitspelen met clean volleybal. Veel eigen fouten, waardoor er hoop terug keert in de ploeg van Keistad. Zij pakken de derde set en dan is het zaak om de teleurstelling snel achter je te laten. Dat lukte ons halverwege de vierde set. Met veel servicedruk en een goed scorende aanvalsmachine was het verweer van de gasten gebroken. Een mooie eerste helft van de competitie."

Sudosa-Desto-Madjoe
Sudosa-Desto met de teruggekeerde trainer Henk Gootjes zegevierde met 3-0 tegen Madjoe via 25-21, 25-17 en 25-16. ,,We weten dat teams heel graag tegen ons willen spelen,” zegt Gootjes. ,,Er wordt op ons gejaagd en teams die zich in de comfortabele middenmoot begeven willen volle bak tegen ons spelen. Niks te verliezen en volle bak risico nemen. Madjoe is een team dat altijd vecht als een leeuw en zich vastbijt in een wedstrijd. Wat wij als team daar tegenover moeten stellen is spelen met overtuiging. Dat begint met de service en side out. De tegenstander moet geen gevoel krijgen dat er iets te halen valt. Tot zover de theorie. Dit keer valt de praktijk prachtig samen met de uitvoering. Los van de opstartproblemen konden we vanaf het begin druk houden op de tegenstander met onze service en een hele stabiele en krachtige side out. Dan is er eigenlijk geen ruimte voor de tegenstander om ergens ruimte te krijgen. We speelden Madjoe in set twee en drie overtuigend weg en konden ons hele team gebruiken. Daarmee een overtuigende winst van het hele team. We sluiten hiermee heel goed 2023 af. Ons spel wordt steeds beter en we hebben veel mooie opties in ons team om goed volleybal te spelen. We kijken nu uit naar onze bekerwedstrijd tegen Sliedrecht Sport 2 op 6 januari in Assen.”

Vives-Pegasus
Vives blijft de top drie op de hielen door een 3-1 zege op Pegasus via 25-18, 25-20, 22-25 en 25-21. ,,In de eerste twee sets en ook in een groot deel van de derde set waren we beter,” zegt Vives-trainer Hans Mater. ,,Eind derde set maakten we aanvallend en passend fouten, waardoor Pegasus deze set won. In de vierde set herpakten we ons, waarbij het begin van de set stroef liep. We maakten over de gehele wedstrijd nog te veel servicefouten. Na de eerste helft hebben we een mooie vierde plek. Nu even een break en dan op naar de tweede seizoenshelft. Het gaat een interessante tweede helft worden.”
Pegasus-trainer Björn Proost constateerde dat de wedstrijd tegen Vives niet haar beste van het seizoen tot nu toe was. ,,De zaal van de tegenstander had een laag plafond en een sfeer die ons team motiveerde. Deze sfeer hielp ons, maar het lage plafond beperkte onze speelstijl, vooral in de verdediging en pass had dit zijn uitwerking. We beheersten de sterke services van VIVES goed. In vergelijking met eerdere teams kregen we weinig directe servicepunten tegen. Soms konden we ons spel spelen, maar vaak kwamen we tekort. We maakten veel fouten in de aanval en VIVES verstoorde ons spel goed op de manier waarop we dat bij hen wilden doen. We zagen dat we tekortschoten op sommige punten en dat dit niet onze beste wedstrijd was. Los van de tegenstander zijn kwaliteiten.”

Orion 2-Webton/Hengelo
Orion 2 liet tegen Webton/Hengelo een steekje vallen, maar het won wel in een waar volleybalgevecht met 3-2 via 25-21, 25-27, 23-25, 25-23 en 15-13. ,,Ik denk dat we door het oog van de naald gekropen zijn,” constateert Orion-trainer Marco Buiting. ,,Dat was de verdienste van Webton, maar ook zeker hadden we een aandeel in het geheel dat we speelden met een, voor ons doen, torenhoge foutenlast. Al met al knijpen we onze handen dicht met deze overwinning. Webton had absoluut meer verdiend. Desalniettemin; dat is sport. We sluiten een prima eerste helft af als nummer 3 van de ranglijst. Daar hadden we na vijf wedstrijden niet op gerekend.”
Webton/Hengelo-trainer Rinke Olthof vond het jammer dat het goede spel van zijn ploeg niet beloond werd met een zege. ,,We kijken terug op een prima wedstrijd en hebben gedaan wat we konden om te winnen. Wanneer we op bepaalde momenten nog iets effectiever met de kansen omgaan, dan komen de resultaten vanzelf. Jammer dat we ons tegen Orion niet hebben kunnen belonen met winst, dat was zeker fijn geweest. Voor nu laten we ons verlies daar en nemen we onze prestatie mee. Op naar 2024.”

DIO/B-VoCASA 2
DIO/B lijkt zich een beetje te herstellen van de moeizame seizoenstart. De ploeg uit Bedum won met moeite van VoCASA 2 via 25-23, 25-23 en 25-20.  Nico Huisman is geen trainer meer van DIO/B en vertrok al na 3,5 maand bij de ploeg, waar hij al eerder actief was. ,,Ja, helaas is de samenwerking met Nico tot een einde gekomen,” zegt Edwin ten Kate van DIO/B. ,,Nico is eigenlijk een terugkerende coach binnen onze vereniging en hoort er eigenlijk ook wel een beetje bij. Onder zijn leiding werd er steeds gepromoveerd in de voorgaande samenwerkingen. In die zin zijn we ook 'goed' uit elkaar gegaan. De chemie was er deze keer gewoon niet. Dat hebben we met elkaar besproken en daaruit de conclusie getrokken.”
De wedstrijd was vermakelijk. Het was niet zozeer hoogstaand, maar beide ploegen waren wel aan elkaar gewaagd. ,,In de eerste set komt Vocasa op voorsprong, maar vergeten ze het af te maken. Op de big points gaven we goed thuis en pakken daardoor de eerste set. In de tweede set eigenlijk een soort gelijk scenario. Ook daarin komen we op achterstand. Met een dubbele wissel halverwege komen we weer terug in de set en na de dubbele wissel terug maken we het vakkundig af.  De 2-0 voorsprong leek de genadeklap voor Vocasa. We nemen in de derde set een riante voorsprong en komen op 19-12. Vocasa richt zich nog een keer op, maar uiteindelijk maken we hier op de belangrijke momenten ook de juiste keuzes en dus uiteindelijk een mooie 3-0 overwinning.”

Dynamo 2-Olhaco
De grote verrassing van het weekend was de 1-3 overwinning van hekkensluiter Olhaco bij Dynamo 2. De ploeg van trainer Xander Arling won via 22-25, 18-25, 25-21 en 23-25. ,,Wij hebben goed gespeeld en Dynamo 2 was ook niet slecht, maar deze keer viel het onze kant op,” zegt Arling. ,,Zij kregen ons niet onder druk. De pass was bij ons uitstekend en ook aanvallend liep het goed.” In de eerste en tweede set stond Olhaco de gehele set voor. In de derde set was Dynamo 2 net iets beter, maar na een spannende vierde set pakte Olhaco verrassend de uiterst belangrijke drie punten. Omdat DIO/B en Webton/Hengelo ook punten pakten, bleef Olhaco op de laatste plaats staan. Het was lang geleden dat Olhaco in Apeldoorn van Dynamo 2 won. De laatste keer was in 2011.