beeld:

Orion 2 verrast koploper Keistad

ma 06 feb 2023 15:58
Door: Reinier de Boer

Na veertien overwinningen op rij leed koploper Keistad een 3-1 nederlaag tegen Orion 2. DIO/B profiteerde niet, want het verloor verrassend met 3-1 van VoCASA 2. Sudosa-Desto was de grote winnaar van de dag, want de Assenaren pakten de volle buit tegen EVV. Verrassend was ook de 3-2 zege van Prima Donna Kaas/Huizen 2 dat Madjoe met 3-2 versloeg.

Orion 2-Keistad
Keistad kende een druk weekend. Zaterdag werd de competitiewedstrijd van Orion 2 verloren en op zondag leed de ploeg van trainer Marcel Ruijterlinde een 0-3 nederlaag voor de beker tegen Draisma Dynamo. Ruijterlinde noemde de 3-1 nederlaag bij Orion 2 een pijnlijke nederlaag. ,,We verloren van een goed en strijdlustig tweede team van Orion,” zegt hij. ,,We begonnen niet scherp genoeg en waren steeds een stapje te laat. Orion daarentegen hield alles  in de lucht en scoorde er lustig op los. De tweede set ging beter en tot aan de 18-22 hadden we Orion vooral serverend goed onder druk. Orion gaf echter niet op. Door een paar knullige fouten aan onze kant kwam Orion terug en ging er zelfs overheen. De derde set leek het even alsof we gebroken waren, maar bij een achterstand van 19-13 kwam er een servicereeks van Tjerk Laan, die ons een heel eind naar de 19 bracht. Het team begon er weer in te geloven en door sterk spel wonnen we de derde set en kwam het geloof terug. De vierde set was een kopie van de derde set echter had Tjerk dit keer geen servicereeks, waardoor we er uiteindelijk met 25-19 vanaf gingen. Een zeer vervelende verliespartij, maar we wisten dat het een zware klus zou worden.” De setstanden waren 25-19, 25-22, 23-25 en 25-17.

Sudosa-Desto-EVV
Sudosa-Desto profiteerde optimaal van de misstap van Keistad en kende weinig moeite met EVV, dat de rode lantaarn overnam van Prima Donna Kaas/Huizen 2. De ploeg van trainer Erik Noordijk won met 3-0 via 25-19, 25-18 en 25-16. ,,Onze tegenstander EVV is geen hoogvlieger in de competitie en kampt daarnaast ook nog eens met blessures,” zegt hij. ,,Het team heeft daardoor flink aan niveau ingeleverd. Voor ons een belangrijk moment om het goede niveau van de laatste weken door te trekken en vooral ook het niveau wat we op de trainingen neerzetten ook gedurende de wedstrijden te laten zien. Dat lukte maar gedeeltelijk. Van onze kant was het dan ook geen heel goede wedstrijd, maar goed genoeg om eenvoudig met 3-0 te winnen. Er staat ons een mooie ontknoping van de competitie te wachten. Enerzijds door het verlies van Keistad en Bedum, maar ook door het langzaam maar zeker dichterbij komen van Orion, Webton en Dynamo. Het wordt spannend tot het einde.”
Trainer Henoch Snuif van EVV wist dat het een lastige pot in Assen zou worden voor zijn nog steeds gehavende ploeg. ,,We hebben nog steeds wat blessuregevallen en dus weer een aangepaste opstelling. De eerste set kwamen we nog verrassend goed mee, ook omdat Sudosa niet z'n beste wedstrijd speelde. In de buurt van de twintig werd het verschil gemaakt en eigenlijk werd het daarna nooit meer spannend. We hebben er het beste van gemaakt, maar verloren van een betere tegenstander. Volgend weekend zijn we vrij en daarna met een hopelijk fitte selectie richting VoCASA 2.”

VoCASA 2-DIO/B
DIO/B leed een 3-1 nederlaag bij VoCASA 2 via 28-26, 22-25, 25-22 en 25-19. ,, Helaas, deze wedstrijden heb je er ook tussen zitten,” zegt DIO-speler Edwin ten Kate. ,,We waren helaas niet compleet, Thijs Homan, Jochem van Diepen en Nico Hoekstra waren afwezig deze wedstrijd, Mircko Bijma kon als 2e spelverdeler aansluiten vanuit Heren 2. De eerste set was het werken geblazen om in de wedstrijd te komen. De passing lag goed en er kon veel over de middenas gescoord worden. Aan het einde van de set komen we nog op setpunt, maar vergeten we het eigenlijk af te maken. In de tweede set herstellen we dit en komen we mede door een serviceserie van Gerben Geertsma op 1-1 in sets. In de derde set lijkt er niet veel aan de hand, maar aan het einde van de set geven we in twee servicebeurten de set uit handen, door goed serveerwerk van VoCASA 2 en te weinig oplossend vermogen van onze kant. De vierde set komen we vanaf het begin achter de feiten aan te lopen en weten we dat gedurende de set niet meer te repareren. Even terug naar het tekenbord en komende wedstrijd thuis tegen Reflex maar weer verbeteren.”

Reflex-Dynamo 2
Regerend kampioen Dynamo 2 is weer helemaal terug en won voor de achtste keer op rij en staat momenteel vierde en hijgt de top drie aardig in de nek. De ploeg van trainer Justin Sombroek boekte een 1-3 zege bij Reflex via 25-18, 23-25, 20-25 en 16-25. ,,Door veel domme fouten aan onze kant en een goede verdediging en blok van Reflex zorgden al snel voor een grote achterstand,” vertelt Sombroek. ,,Deze achterstand konden we gedurende de eerste set bij lange na niet meer dichten. Ook de tweede set was spannend en wist Reflex ons goed onder druk te houden. Door een aantal goede aanvallen van onze kant einde van de set wisten we deze set naar ons toe te trekken. In de derde en vierde set wisten wij een gat te slaan en hierdoor werd het voor ons makkelijker, omdat we niet constant onder druk stonden. Een matige wedstrijd van ons, maar gelukkig wel de volle punten.”

Prima Donna Kaas/Huizen 2-Madjoe
Huizen 2 behaalde een verrassende 3-2 zege op Madjoe via 21-25, 25-22, 19-25, 25-22 en 15-8.  Volgens Huizen-speler Dirk Zegwaard waren het zwaar bevochten punten. ,,We wisten dat zij ontzettend veel servicedruk zouden gaan leveren en dat bleek. Het begin van de eerste set ging bij ons verloren in de servicepass. In de tweede helft kwamen we langzaam dichterbij, maar dat was net te laat. Toen we eenmaal een beetje gevoel kregen voor hun spel en de passlijn op stoom kwam, ging het spelletje lopen. Het draaide uit op een wedstrijd waar het publiek blij mee geweest zal zijn. Los van de punten en het stijgende niveau volleybal zijn we ook erg te spreken over de mentale volwassenheid die het team heeft laten zien. In sets 0-1 en 1-2 achter komen en toch een overwinning binnen slepen getuigt van wilskracht. We hebben ons uit de dalen van de wedstrijd weten te vechten en dat is goed om te zien.”

Webton/Hengelo-Olhaco
Webton/Hengelo is helemaal op de goede weg terug na een moeizame start. De ploeg van trainer Rinke Olthof boekte een vrij eenvoudige 3-0 zege op Olhaco via 25-17, 25-21 en 25-20. Olhaco-trainer Xander Arling baalde van de nederlaag. Olhaco begon niet goed aan de eerste set en had veel moeite met de enorme servicedruk van de thuisclub. ,,Passend konden we het niet brengen, waardoor we nauwelijks aan aanvallen toekwamen,” zegt Arling. ,,Het zat er gewoon niet in deze wedstrijd. We maakten veel serve- en passfouten. Hengelo speelde ook niet echt goed, maar ik had eigenlijk geen moment het idee dat we een set konden winnen. We waren gewoon niet scherp genoeg.” De eerste set ging vrij eenvoudig via 25-17 naar Hengelo. ,,In de tweede set hebben we via tactische wijzigingen de bakens proberen te verzetten, maar dat lukte niet,” zegt Arling. In de tweede set kon Olhaco iets meer tegenstand bieden, maar moest toch met een 25-21 nederlaag genoegen nemen. In de derde set gooide Arling het roer drastisch om en wisselde vrijwel het gehele team. ,,Er kwam daardoor wel wat meer energie in de ploeg, maar het mocht niet baten. Dit was balen, we hebben een matige wedstrijd gespeeld en dat was erg jammer.”