beeld:

Orion 2 en Vives komen dichterbij Sudosa-Desto

di 23 jan 2024 14:21
Door: Reinier de Boer

Koploper Sudosa-Desto kende de grootste moeite met het opgeleefde DIO/B, maar won wel met 2-3. Omdat Orion 2 en Vives geen fout maakten tegen Madjoe en VoCASA 2 kwamen beide ploegen dichterbij. Orion 2 nadert de koploper op een punt. Sneek leed een verrassende 3-1 nederlaag bij Pegasus dat de top vijf bereikte. Olhaco deed de laatste plaats over aan Webton/Hengelo in een spannend onderling treffen: 3-2.

DIO/B-Sudosa-Desto
DIO/B en Sudosa-Desto leverden een waar spektakel af met alle ingrediënten die een volleybalwedstrijd aantrekkelijk maakt. Sudosa-Desto kwam met 0-2 voor, maar het veerkrachtige DIO/B kwam terug tot 2-2, waarna de gasten uiteindelijk de vijfde set via 14-16 nipt wonnen. De setstanden waren 32-34, 21-25, 25-23, 25-23 en 14-16. Ondanks de nederlaag was Edwin ten Kate van DIO/B lyrisch over de wedstrijd. ,,Ongelooflijk, wat een pot,” zegt hij. ,,Dit was wel eentje waar alles in zat. Wat een kabaal vanaf de tribune, het zat lekker vol en de sfeer zat er heel goed in. De eerste set kwamen we op achterstand, maar knokten we ons goed terug, helaas moesten we de set toch in de verlenging na 34-32 aan Sudosa-Desto laten. In de tweede set lag het ook dicht bij elkaar, maar waren we uiteindelijk net niet in staat om boven de 20 verschil te maken en zij konden dat wel. In de derde set kunnen we ze weer wat meer pijn doen. Een andere spelverdeler en een diagonaal erin. Deze trekken we mooi met 25-23 over de streep. In de vierde set spelen we ze in de eerste fase van de set helemaal zoek en komen we uiteindelijk op 20-13. We laten ze helemaal terugkomen, maar winnen toch met 25-23. Ondertussen werd het publiek helemaal gek en kwam er een hoop geluid vandaan, heerlijk om in zo'n ambiance te spelen. De vijfde set startten we weer goed, bij 8-5 voor mochten we wisselen. Daarna pakte Sudosa het heel goed op met Van Gent die veel goed deed in die fase. Uiteindelijk verliezen we met 3-2. Het publiek was de grote winnaar, wij kunnen terugkijken op een mooie pot en hebben er een puntje aan overgehouden.”
Sudosa-Desto-trainer Henk Gootjes spreekt over een spectaculaire wedstrijd. ,,De wedstrijd begon goed voor ons met een ruime voorsprong door goed serveerwerk van ons. Maar toen  DIO stabieler ging passen en met veel risico ging serveren, veranderde het beeld. Het was van begin tot einde een echte strijd met een grillig scoreverloop. Stonden we met 11-4 voor, kwamen ze terug tot 15-15. Stonden we met 20-11 achter, kwamen we weer terug tot 22-22. Het was een prachtige strijd waarbij het hele dorp was uitgelopen en in jungle kleding stond te dansen op de tribune. Gelukkig hadden wij eigen supporters mee die ons de hele wedstrijd hebben gesteund.. super. We slepen er twee punten uit en wensen al onze concurrenten succes bij het spelen tegen dit team. Als ze het op de heupen krijgen, kunnen ze van iedereen winnen. Ik ben blij dat wij op beslissende momenten echt hebben laten zien te willen winnen. Deze mentaliteit kunnen we goed gebruiken in de rest van de competitie, waarin alle teams graag tegen ons spelen.”

Orion 2-Madjoe
Orion 2 boekte haar achtste overwinning op rij in de competitie. De ploeg van trainer Marco Buiting won met 3-1 van Madjoe, dat haar zesde nederlaag op rij leed. De setstanden waren 25-14, 25-20, 22-25, 25-17. Uiteraard ben ik zeer content weer met een overwinning,” zegt Orion-trainer Marco Buiting. ,,Ondanks een beker kwartfinale in het verschiet waren we er drie sets met het hoofd prima bij. De competitie heeft natuurlijk onze prioriteit, maar bekeren  tegen Active Live/Orion 1 is speciaal en kan invloed hebben op de focus de dag vooraf. Dat was gelukkig niet het geval. Set 3 verloren we door een slechte start in de set. Kan gebeuren… Volgende week de topper in Assen. We gaan kijken of we al die Lycurgus- ervaring op de knieën kunnen krijgen. Ik acht ons niet kansloos tegen de titelfavoriet.”
De bijzondere ontmoeting tussen Orion 2 en Active Living Orion 1 in de kwartfinale werd met 0-3 gewonnen door de Eredivisionist via 26-28, 10-25 en 16-25.

Vives-VoCASA 2
Vives kwam een punt dichterbij koploper Sudosa-Desto door met 3-1 van VoCASA 2 te winnen via 25-20, 22-25, 25-23 en 25-21. Daardoor doet de ploeg van trainer Hans Mater goed mee om de titel. Mater vond het een pittige wedstrijd. ,,De wedstrijd stond in het teken van servicefouten aan beide kanten. Met hun linkshandige midden aanvaller hadden we moeite. We hebben het grootste gedeelte van de wedstrijd met dezelfde spelers gespeeld. Alleen Joël heeft een aantal keren ingevallen. Als team zijn we bezig aan het zoeken/vinden van nieuwe automatismen en dat kost even tijd. Mitchel was voor het team erg belangrijk in de vierde set met services, aanval en blokkeringen. We wisten ook twee keer te scoren waarbij de aanvaller zijn eigen aanval afdekte met zijn hoofd en zo het punt wist te scoren.”

Pegasus-Sneek
De grootste verrassing van het weekend was toch wel de 3-1 winst van debutant Pegasus op de andere debutant Sneek. De ploeg van Björn Proost won met 3-1 via 25-20, 25-22, 23-25 en 25-19. Proost had vooraf niet echt verwacht dat de wedstrijd zo zou aflopen. ,,Ik kijk met veel plezier op de wedstrijd terug, iets wat ik van tevoren niet had verwacht,” zegt hij. ,,Het ging uiteindelijk relatief makkelijk, ondanks dat we in de eerste set al snel op achterstand kwamen door hun sterke aanval, die wij moeilijk konden stoppen vanwege onvoldoende servicedruk. Halverwege de eerste set slaagden we er echter in om meer druk uit te oefenen, wat leidde tot fouten aan hun kant. In de rally's trokken wij vaak aan het langste eind en zo konden we de eerste set pakken. De tweede set begon weer sterk voor Sneek, en wij liepen constant achter de feiten aan. We hadden eigenlijk geen recht op winst, omdat hun spel goed was en wij daar weinig tegenover stelden. Tegen het einde van de tweede set lukte het ons enigszins om iets terug te doen, maar het was te laat. De derde en vierde set gingen uiteindelijk relatief makkelijk. In de derde set hielden we ons aan het plan en slaagden de jongens erin dit uit te voeren. We leverden veel servicedruk en lieten het gewenste spel van Sneek niet toe, omdat er te weinig ballen naar het net kwamen. Wij konden veel spelen vanuit de rally en met de snelheid die wij ambiëren, hadden, namen we de voorsprong. In de laatste set voerde Sneek enkele wisselingen door, waardoor hun samenhang gebroken werd. Wij kwamen heel snel op een comfortabele voorsprong van ongeveer acht tot negen punten, wat we niet meer hebben weggegeven. Al met al lukte het ons om met ons eigen spel hen onder druk te zetten. Een aantal tactische momenten zorgde ervoor dat we de punten binnen konden halen.”

Dynamo 2-Keistad
Dynamo 2 heeft het momenteel lastig en leed een 1-3 nederlaag tegen Keistad dat ook wel eens een betere eerste competitiehelft heeft afgeleverd. De ploeg van trainer Hans Seubring won via 25-19, 18-25, 20-25 en 22-25. ,,Terwijl we geen controle hadden bij de start van de eerste set, zijn wij stap voor stap in de wedstrijd gegroeid. In set 2,3 en 4 hebben we geen problemen meer gekend,” zegt Seubring.

Olhaco-Webton/Hengelo
De degradatiekraker tussen nummer elf Webton/Hengelo en hekkensluiter Olhaco werd een vermakelijk volleybalgevecht. Na ruim twee uur kwam Olhaco met 3-2 als winnaar uit de strijd tevoorschijn en deed daarmee de laatste plaats over aan Hengelo, dat met het nieuws geconfronteerd werd dat hoofdsponsor Webton na tien jaar stopt. De setstanden waren 19-25, 25-22, 17-25, 26-24 en 15-12. Na een meer spannend dan goed volleybalduel was de vreugde groot bij de thuisclub, nadat eindelijk het thuispubliek op de eerste thuiszege werd getrakteerd. Olhaco-trainer Xander Arling gaf toe dat het niet allemaal even goed volleybal was, maar de spanning en vechtlust vergoedde veel. ,,We hebben echt vechtvolleybal gespeeld en we bleven strijden voor een goed resultaat. Ik vond het een mooie partij. Ik ben tevreden over onze vechtlust en veerkracht. In de vierde set stonden we ver achter en dreigde even een 1-3 nederlaag. Ik was even bang dat het een vervelende avond zou worden, maar we hebben ons uitstekend terug geknokt. Winnen is altijd mooi en we zijn van de laatste plaats af.”
Webton/Hengelo-trainer Rinke Olthof was teleurgesteld over de nederlaag, maar zag ook voldoende goede dingen. ,,We hebben veel goed gedaan,” zegt hij. ,,De energie, de communicatie en onze servicedruk waren goed. Alleen op beslissende momenten missen we teveel ballen, terwijl we genoeg kansen krijgen. Wij missen een Kemperman die de ballen er in timmert. Vorig week was ik zwaar teleurgesteld, omdat we teveel fouten maakten, maar nu minder. We moeten effectiever zijn, maar we doen genoeg dingen goed om met vertrouwen verder te kunnen.”