beeld:

Koploper Sudosa-Desto loopt verder uit

ma 12 feb 2024 16:18
Door: Reinier de Boer

Sudosa-Desto kende een goed weekend. De ploeg van trainer Henk Gootjes versloeg zelf Vives met 3-0, terwijl Orion 2 en dus Vives verloren. Alleen Sneek won wel, maar liet wel een puntje liggen tegen Dynamo 2. Madjoe betrad weer de top vijf en is weer helemaal op de weg terug.

Sudosa-Desto-Vives
De koploper Sudosa-Desto sloeg een goede slag door concurrent Vives met 3-0 te verslaan via 25-15, 25-23 en 25-22. Vives zakte naar de vijfde plaats en zal nog alle zeilen bij moeten zetten om in de top 5 te eindigen. Vives reisde met negen spelers naar Assen. ,,Doordat onze diagonaal niet mee kon, speelde Lars, normaal midden, op diagonaal,” zegt Vives-trainer Hans Mater. ,,Dat deed hij overigens naar behoren. In de eerste set maakten we zelf veel servicefouten en kregen we weinig grip op hun sprongservices. In de tweede en derde set ging dit steeds beter. Het team werkte hard voor elkaar deze wedstrijd. Sudosa zet hiermee een goede stap richting kampioenschap.”
Sudos-Desto-trainer Henk Gootjes was uiteraard blij met de zege. ,,Na onze wedstrijd tegen Dynamo 2 wilden we een reactie geven,” zegt hij. ,,Scherp starten en met overtuiging de wedstrijd aangaan. Dat lukte perfect. We speelden Vives weg in de eerste set onder leiding van spelverdeler Pim Boer. Het verschil was op alle vlakken groot van service tot blokkering. De volgende sets zijn we minder scherp, maar nooit in gevaar geweest. Een mooie overwinning van ons waarin ons niveau weer groeiende is. Even rust en door naar de laatste campagne. We hebben er zin in.”

DIO/B-Orion 2
Orion 2 zit in een moeilijke fase en verliest de aansluiting met de koploper door een 3-1 nederlaag bij DIO/B. De setstanden waren 25-18, 18-25, 25-22 en 25-21. ,,We hebben voor het eerst in twee weken na de griepperikelen afgelopen week weer door kunnen trainen met de groep,” zegt Orion-trainer Marco Buiting. ,,Dat het impact heeft gehad was de afgelopen weken wel duidelijk in Assen en tegen Sneek. Ik heb tegen DIO in het laatste deel in set 1 en set 2 weer het team gezien zoals ik ken. Een aantal mensen tikte weer haar oude niveau aan, en het samenspel was ook in orde. Dat geeft houvast voor de aankomende twee maanden. In set 3 en 4 waren we zeker niet kansloos. We waren echter niet bij machte om het initiatief te pakken. We gaan de aankomende weken aan de slag om de groep klaar te stomen voor de laatste zes wedstrijden. Daar moet het immers gebeuren.”
DIO/B speelde volgens Edwin ten Kate niet de beste wedstrijd van het seizoen. ,,Wat maakt dat uit als je hem met 3-1 wint, misschien wel nog lekkerder,” zegt hij. ,,We begonnen overigens heel goed aan de wedstrijd, dat deden we met Thijs Homan, Jochem van Diepen, Jesper Schut, Martijn Voogd, Joris Marcelis, Jente Roelfsema en libero Martijs Blok. We schoten uit de startblokken en via 7-2 en 12-4 pakten we bij 17-7 zelfs 10 punten voorsprong. Mooi volleybal, met Thijs Homan die lekker verdeelde vanuit een stabiele pass en aanvallers die naar hartenlust konden scoren. Bij 20-10 lieten we Orion toch terugkomen in de set door een serie van vijf punten weg te geven, maar na 20-15 pakten we het weer op en maakten we er 25-18 van.”
In de tweede set begon DIO slordig en gooide Orion er een schepje bovenop, zeker met hun zeer goed spelende diagonaal (nr 1). Via 2-5, 5-10 pakte Orion 2 uiteindelijk een zeven  punten voorsprong bij 12-19 en speelden ze de set vakkundig uit met 18-25. ,,Een set waarin wij eigenlijk niet veel te vertellen hadden. Maar goed, 1-1, niks gewonnen, niks verloren. De derde set beginnen we weer goed, direct 3-0 voor. Deze voorsprong houden we vast tot Orion zich op 15-15 weer langszij knokt. Op dat moment neemt Mark Leenders een time-out en zet hij samen met Joris de boel weer even op scherp. We pakken het goed op en lopen weer uit naar 19-16 en geven dat niet meer uit handen, 25-22 en 2-1 voorsprong voor ons. Niks verloren en al wel wat gewonnen. Met een goed gevoel beginnen we aan de vierde set, wat uiteindelijk een gelijkopgaande strijd zou worden. Tot 14-14 ging het helemaal gelijk op, Orion wist als eerste een gaatje te slaan naar 16-19, maar direct herpakken we ons en komen we via 19-19 op 21-21. Mark Leenders wisselde Edwin op service voor Gerben, met een duidelijke opdracht en door een goede service en idem rallyspel konden we de set binnenslepen met 25-21 en een 3-1 overwinning op de nr 2 van de ranglijst bijschrijven.
Met de goede invalbeurten van Nico Hoekstra en Gerben Geertsema zie je ook dat we als team weer aan het groeien zijn. Als het bij de een even niet lukt, dan pakt de ander het even op. Uiteindelijk weer een mooie overwinning en nu even een paar weken pauze, daarna het laatste stuk alweer in.”

Keistad-Webton/Hengelo
Keistad nadert de top 5 door een 3-1 zege op Webton/Hengelo. De setstanden waren 20-25, 25-16, 25-23 en 25-13. ,,Wij begonnen erg stroef en dat kwam mede door het goede spel van Webton,” zegt Keistad-trainer Hans Seubring. ,,Na wat vermanende mededelingen hadden wij de tweede set volledig onder controle. Dit kwam mede doordat Bob ten Haaken fantastisch stond te serveren. Door wat haperingen van onze zijde kon Webton aan het einde van de derde set wat dichterbij komen, maar door goed blokkeringswerk en aanvalswerk van Kick Zwakenberg trokken wij de set naar ons toe. In de vierde set was het verzet van Webton gebroken en konden wij eenvoudig naar de overwinning spelen.”
Webton/Hengelo-trainer Rinke Olthof was ondanks de nederlaag tevreden over het spel van zijn ploeg. ,,Het was weer een mooie krachtmeting,” zegt hij. ,,Ik denk dat we het voor het grootse gedeelte goed gedaan hebben en zelfs echt kansen hadden op minimaal een punt. Na de domper van het verlies van de derde set, waren we niet meer in staat om onze rug te rechten. Met het niveau en vorm zit het wel goed. We kijken al weer uit naar de wedstrijd over drie weken.”

Madjoe-Olhaco
Madjoe heeft de mindere periode achter zich gelaten en gaat weer helemaal voor een plaats bij de top vijf. De ploeg van trainer Allard Jongsma was veel te sterk voor hekkensluiter Olhaco, dat via 25-19, 25-17 en 25-18 kansloos werd gelaten. Olhaco-trainer Xander Arling was duidelijk in zijn commentaar na afloop. ,,Madjoe was gewoon een stuk beter dan wij,” zegt hij. ,,Madjoe was uitstekend aan het serveren. Daar hadden we veel problemen mee. Op alle vlakken was Madjoe beter dan wij, we zijn niet boven de twintig punten gekomen.” Olhaco heeft nog nooit van Madjoe gewonnen en deze keer was het krachtsverschil groot.

Sneek-Dynamo 2
Sneek was de enige directe concurrent van Sudosa-Desto die punten pakte, al was het niet de volle buit tegen Dynamo 2. De ploeg van trainer Edward Kamphuis won met 3-2 via 25-27, 23-25, 25-22, 25-20 en 15-10. Dynamo 2, dat de smaak weer te pakken lijkt te hebben, stevende af op een 0-3 zege na de eerste twee sets gewonnen te hebben. Sneek toonde veerkracht en boog de achterstand om in een 3-2 zege. De achterstand op koploper Sudosa-Desto bedraagt vijf punten. ,,Het was smullen voor de neutrale toeschouwer," zegt Jordi van Andel van Dynamo 2. ,,Over en weer werden rake klappen uitgedeeld. Lange rally's werden afgewisseld met doffe dreunen. Helaas trokken wij aan het kortste eind. Op voorhand hadden wij getekend voor vier punten uit twee wedstrijden tegen de nummers 1 & 2. Achteraf hadden het er misschien meer kunnen zijn. In ieder geval hebben wij laten zien dat wij weer omhoog willen kijken."

VoCASA 2-Pegasus
VoCASA 2 pakt de laatste tijd de nodige punten, zodat er meer afstand van de laatste plaats werd genomen. De ploeg van trainer Sander Mulder won met 3-2 van Pegasus. Het werd een heuse thriller en dat geven de setstanden 19-25, 25-23, 23-25, 32-30 en 17-15 wel aan. Ondanks de nederlaag blijft Pegasus goede kansen houden op een plaats bij de eerste vijf.