Keistad verrast Dynamo 2

ma 14 feb 2022 15:35
Door: Reinier de Boer

Keistad-sv Dynamo Apeldoorn 2
Keistad begon zeer gehavend aan het duel tegen koploper Dynamo 2, maar wist na een enerverende wedstrijd een verrassende 3-2 zege te boeken via 33-31, 23-25, 18-25, 25-20 en 15-11. Terwijl Keistad vier man miste, ontbrak bij de lijstaanvoerder alleen een spelverdeler. Dynamo had pech dat aan het eind van de eerste set diagonaal Mike van Cooten uitviel, nadat hij tegen de boarding aan dook. ,,Toen deze schrik voorbij was, was ook de eerste set afgelopen....,” zegt Dynamo 2-trainer Justin Sombroek. ,,Hierna konden we ons enigszins herstellen, maar kwamen we nooit echt goed in de wedstrijd. Dit kwam vooral door het goede blok en verdedigingswerk van Keistad.”
Bij Keistad was de euforie groot na de verrassende overwinning. ,,Het is ongelooflijk wat we gepresteerd hebben,” kijkt Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde blij terug. ,,We hadden drie coronagevallen en onze pensionaris had een vakantie gepland. Genoeg reden om de coronakaart te trekken, zou je zeggen. Wij gaan gewoon spelen, klonk het eenstemmig uit de groep.” Dat de Amersfoorters in staat zouden zijn voor een stunt te zorgen, hadden weinigen op gerekend. ,,In de tweede set verzuimde we de gasten op een 2-0 achterstand te zetten, maar wat een wedstrijd! Ik ben enorm trots dat we met zeven man van Heren 1, twee man van Heren 2 en twee man van JA1 de koploper hebben weten te pakken. Ze verloren in de eerste set dan wel de beste speler van de gehele Topdivisie, maar daarmee moest het team op zoek naar een nieuwe rode lap. Niemand zal ooit weten hoe het zou zijn geworden, maar ik sluit niet uit dat het dan een nog mooiere wedstrijd zou zijn geworden. De 3-2 zege staat en is schitterende reclame om volgende week de hal nog voller te maken,” zegt een opgetogen Ruijterlinde.
De eerste set zette direct de toon voor de rest van de aantrekkelijke wedstrijd. Een set waarin alles gelijk op ging en niets werd weggegeven. Zowel Dynamo als Keistad kregen meerdere setpoints, maar op 32-31 maakte Keistad het beslissende punt. In de tweede set kwam Keistad met 23-20 voor, maar Dynamo maakte vijf punten op rij en sleepte alsnog de tweede set via 23-25 binnen. In de derde set excelleerde Dynamo en toonde meerdere indrukwekkende servicereeksen, waardoor Keistad het moeilijk kreeg en met 18-25 verloor. In set vier waren de rollen omgedraaid en won een sterk spelend Keistad met 25-20. In de vijfde set was Keistad erop gebrand de winst te pakken als revanche voor de eerder geleden 3-2 nederlaag en daarin slaagde Keistad glansrijk: 15-11.

Madjoe-Reflex
Deze wedstrijd kwam op het laatste moment op een redelijk unieke manier tot stand. Reflex zou oorspronkelijk aantreden tegen DIO/B, maar de Groningers zegden donderdag af. ,,Sudosa had zich afgemeld voor de wedstrijd tegen Madjoe, dus zij kwamen bij ons op de lijn of we een oefenpotje wilden spelen,” zegt Reflex-trainer Jordan Weggelaar. ,,Onze manager Erik Huisken, dacht: dat is zonde van de tijd. We kunnen er beter direct een competitiewedstrijd van maken. We moesten immers nog twee keer tegen Madjoe. Madjoe stemde daarmee in en nadat er rond de middag door de manager een slag in de rondte was gebeld kwam er van alle kanten groen licht. We waren met z’n allen aanwezig, echter niet allemaal even fit. Ook in ons team waren er de afgelopen weken spelers afwezig door Covid. Hierdoor hebben er een aantal weinig tot niet getraind. We werden gastvrij ontvangen in Enkhuizen. De wedstrijd was niet heel geweldig en erg wisselvallig. Uiteraard zijn we blij met de drie punten, waardoor we weer iets klimmen in op de ranglijst. Volgende week weer een zaterdag vrij, dus echt in het ritme komen we niet.” Over het verloop van de wedstrijd valt niet veel te vermelden. Het was een vrij normale Topdivisiewedstrijd, waarin in het begin van de sets de strijd aardig gelijk op ging, maar halverwege de set Reflex vaak het verschil wist te maken. Met uitzondering van de derde set, waarin Reflex nog wel dichtbij kwam. Op de service van Robin van Capelle werd de stand nog teruggebracht van 24-20 naar 24-24, maar na een foutservice en een ace werd het toch 26-24. Na ook wat coronagevallen en een blessure, dat ervoor zorgde dat Reflex regelmatig met zes man heeft getraind afgelopen weken, was Reflex blij dat de punten mee terug genomen konden worden naar de overkant van de plas. De setstanden waren: 17-25, 22-25, 26-24 en 18-25.
Ook Madjoe was niet helemaal compleet aan de wedstrijd begonnen. ,,Niet helemaal compleet, maar ruim voldoende om de wedstrijd te spelen,” geeft Madjoe-trainer Allard Jongsma aan. ,,Ik ben blij met de flexibiliteit van de vereniging en de spelers van zowel ons zelf als van Reflex. Dat gaf beide teams toch de mogelijkheid om te spelen. Het was een wedstrijd waarin Reflex duidelijk sterker uit de aanval kwam. Wij hadden moeite om alle onderdelen goed op elkaar af te stemmen en het lukte daardoor te weinig om tot gevaarlijke en kansrijke aanvallen te komen.”

Olhaco-EVV
Het degradatieduel tussen hekkensluiter Olhaco en nummer elf EVV eindigde in een 1-3 zege voor de Elburgers. De wedstrijd was niet hoogstaand, maar kende wel een merkwaardig scoreverloop. In de eerste set begon EVV sterk en kwam met 8-16 voor. Daarna kwam Olhaco sterk terug tot 23-24. Op dat moment serveerde Olhaco foutief en kreeg EVV de winst in de schoot geworpen: 23-25. De thuisclub maakte veel fouten en serveerde bijvoorbeeld negen keer fout in de eerste set. In de tweede set waren de rollen omgedraaid. Toen lukte er bij Olhaco alles en bij EVV niets. Olhaco walste over de Elburgers heen via 25-10. In de derde set begon Olhaco goed en kwam met 7-3 voor, maar door een enorme servicedruk sloeg EVV een gaatje naar 11-16 en hield tot het einde de voorsprong vast. In een rommelige vierde set met veel fouten aan beide zijden won EVV de set via 22-25 en daarmee de belangrijke wedstrijd met 1-3. ,,De gifbeker is nu helemaal leeg,” zegt Olhaco-trainer Menno Volkerink. ,,De twee slechtste wedstrijden van het seizoen hebben we tegen EVV gespeeld. Misschien is dat ook wel hun kwaliteit. Ik kan de spelers niets kwalijk nemen. Ze zijn tot het einde strijdbaar gebleven, maar het was niet goed genoeg.” Siemen Klaver van EVV was blij met zege, maar erkende ook dat het geen hoogstaand volleybalduel was. ,,Beide ploegen zijn van hetzelfde niveau. De servicedruk was in deze wedstrijd bepalend.”