beeld:

Keistad nadert twee koplopers

ma 14 nov 2022 23:43
Door: Reinier de Boer

Keistad is door de 1-3 zege bij Dynamo 2 dichterbij de twee koplopers DIO/B en Sudosa-Desto gekomen, waardoor de spanning bovenin groot is. DIO/B en Sudosa-Desto wonnen met 3-2 van respectievelijk Orion 2 en Webton/Hengelo. Madjoe zit op het vinkentouw door een 3-0 zege op Reflex. Huizen 2 bleef puntloos na een 3-1 nederlaag bij Olhaco.

DIO/B-Orion 2
DIO/B behaalde een zwaar bevochten 3-2 zege op Orion 2 via 25-17, 18-25, 24-26, 25-19 en 15-12. ,,Laten we beginnen met het feit dat het een mooie avond was,” zegt Edwin ten Kate van DIO/B. ,,We kunnen na goede gesprekken eindelijk een nieuwe hoofdsponsor presenteren aan het publiek. TOP personeelsdiensten heeft zijn naam verbonden aan onze vereniging en aan ons team. We zullen daarom vanaf nu TOP personeelsdiensten DIO/Bedum H1 heten.” De wedstrijd kwam moeizaam tot stand. ,,Ja, van moeizaam kun je zeker wel van spreken. We moesten het tegen Orion 2 doen zonder Jochem van Diepen en Nico Hoekstra. Daardoor schoof Joris Marcelis door naar de diagonaalpositie en deed oude bekende Jan Bakker mee als passer loper. De eerste set winnen we met acht punten verschil, dus de start was prima. We serveerden niet eens heel goed, maar konden door minder fouten te maken dan de tegenstander vrij makkelijk naar de setwinst toewerken. De 2e set was eigenlijk een omgekeerd beeld, we kwamen snel op achterstand en werden door Orion in de foutenlast gedrukt. Halverwege de set viel de tot dan toe prima spelende Thijs Homan helaas uit. Het kostte ons behoorlijk wat tijd om daarna de boel weer aardig op de rit te krijgen. Jan Bakker viel nog wel even heerlijk in met een aantal mooie sprongservices en slimme aanvallen, maar het mocht helaas niet baten. De set ging daarom met 25-18 ruim naar Orion.” In de derde set kreeg DIO/B langzaam aan weer wat meer grip op het spel, maar het was wel wisselvallig, goede momenten wisselden zich af met domme fouten. Orion deed hieraan ook mee en zo ontstond er een leuke strijd om de setwinst. ,,Orion was hierin net wat doortastender, wij geven het eigenlijk ook dom uit handen en zij gingen er via 26-24 met de 3e set vandoor. In de 4e set kwam Michael ter Veer op diagonaal te staan en schoof Marcelis weer terug naar de passer/loper positie. Het inbrengen van Michael bleek een goede set. Met zijn harde smashes en enthousiasme ging het in de ploeg steeds beter lopen. 25-19 was ervan het resultaat en een 2-2 stand in sets. Zo'n 5e set is eigenlijk altijd wel een halve loterij, zoals strafschoppen bij voetbal misschien. Bij een 8-7 voorsprong wisselden we van speelhelft, wat toch altijd wel een lekker gevoel is. Met het publiek in de rug mochten we het laatste stuk van de set uitspelen. Het publiek was weer in grote getale naar sporthal 'De Beemden' gekomen om ons te ondersteunen. Ondanks dat een aantal van de 'harde kern' er niet bij was werd er weer lekker veel lawaai geproduceerd. Het hielp ons uiteindelijk weer naar een 3-2 overwinning, want de laatste set sleepten we binnen met 15-12.”

Sudosa-Desto-Webton/Hengelo
Sudosa-Desto had eveneens de grootste moeite een overwinning te behalen. Tegen het taaie Webton/Hengelo wonnen de Assenaren nipt met 3-2 via 25-13, 25-15, 25-27, 22-25 en 17-15. Sudosa-Desto-trainer Erik Noordijk hield een dubbel gevoel aan de wedstrijd over. ,,Op 1 punt na drie sets aan onszelf laten zien hoe goed we kunnen volleyballen,” zegt hij. ,,Met een goede side-out en veel servedruk zetten we Webton onder grote druk. We konden de derde set  helaas net niet over streep trekken. Dus hebben we ook de andere kant van de medaille gevoeld. Onze servedruk viel weg, blok/verdediging en rallyspel was ronduit slecht, waardoor we ook in set 4 achter de feiten aanlopen. Gelukkig konden we de wedstrijd in vijf sets nog naar ons toe trekken.”

Dynamo-Keistad
Het wil met regerend kampioen Dynamo nog niet echt vlotten. Het gehavende Keistad won met 1-3 via 19-25, 25-22, 26-28 en 19-25. Dynamo-trainer Justin Sombroek vond de wedstrijd van zijn team niet slecht, maar het was niet voldoende voor de winst. ,,Keistad speelde iets beter dan dat wij dat deden.” zegt hij. ,,Elke set kregen we 1 of 2 serveseries tegen. Telkens duurde het een aantal punten voordat we naar de volgende rotatie gingen. Hierdoor verloren we onnodig punten die we uiteindelijk niet meer wisten in te halen aan het einde van de set. Na een zeer spannende 2e set die nipt verloren ging, volgde er een matige 3e set. Al met al was het zeker niet slecht, maar er is nog voldoende ruimte om te verbeteren.”
Keistad reisde zwaar gehavend af naar Apeldoorn. ,,Vorig week ging Erik door zijn enkel en Bob is nog ook nog steeds herstellende van een enkelblessure”, laat Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde weten. ,,Een uitdaging dus voor de passlijn. Robby was de afgelopen weken de stand in op die positie en doet dat met verve. Alsof hij al jarenlang passer/loper is, werd hij nauwelijks verrast. We hadden het lastig tegen Dynamo. Ook zij kampen met personele  problemen, maar hebben genoeg kwaliteit om het elke tegenstander lastig te maken. We wonnen de eerste set door twee mooie serviceseries, maar stabiel was het zeker niet. Met name in de verdediging werden veel fouten gemaakt. Steeds een handje tekort en niet helemaal scherp genoeg. Iets wat Dynamo beter beheerste. Dit resulteerde in een 1-1 stand.” Keistad liep in de derde set continu achter de feiten aan, maar aanvallende fouten van Dynamo bracht Keistad rond de big points weer terug in de wedstrijd. Na de knap gewonnen derde set van de Amersfoorters was het verzet van de thuisploeg gebroken. Rond de tien liep Keistad uit naar een vijf punten voorsprong en kwam eigenlijk niet meer in de gevarenzone.

Madjoe-Reflex
Madjoe blijft de top drie op de hielen zitten door een 3-0 winst op Reflex via 25-22, 26-24 en 25-18. Madjoe-trainer Allard Jongsma was uiteraard tevreden met de uitslag. ,,Na een hele goede start verslapte het spel wel waardoor we Reflex al in de eerste set wat terug lieten komen.” zegt hij. ,,Daardoor kwamen zij ook beter in het spel. In de tweede set was het kenmerkend hoeveel foutservices beide teams wisten te produceren. Daar wist Reflex als eerste verandering in te brengen en zij kwamen dan ook als eerste de 20 binnen. Dat was voor ons het signaal om heel hard te gaan werken. Onmogelijke ballen werden verdedigd en spectaculaire aanvallen werden gemaakt. Dat was het signaal voor het publiek om nog eens extra achter ons te gaan staan. Dit gaf de extra power die we nodig hadden en daarmee sleepten we toch ook de tweede set binnen. De derde set was het verzet van Reflex gebroken en hebben wij vanaf het begin de leiding genomen en wisten daarmee vrij eenvoudig de set binnen te halen.”
Reflex-trainer Erik Huisken was niet tevreden over de manier waarop zijn ploeg een nederlaag leed. ,,De wedstrijd tegen Madjoe was niet het vervolg van vorige week waar we op ingezet hadden. Madjoe is een degelijke ploeg, die de boel goed voor elkaar heeft. Je kunt er dan ook prima van verliezen, maar dat mag niet op de manier zoals wij het deden. We begonnen duidelijk niet scherp aan de wedstrijd. Wellicht had dat deels weer te maken met een andere samenstelling. Onze "vaste" libero Serano was mee met Heren 2 en bij ons maakte Sandor van Straten zijn comeback op de libero positie. Daar waren we erg blij mee, want met een wissel op de bank waren de verdere mogelijkheden weer vrij beperkt. Nadat we in de loop van de eerste set iets beter in ons spel kwamen en de achterstand hadden goed gemaakt, hadden we boven de 20 niet genoeg over en pakte Madjoe de eerste set. Ondanks dat het nog steeds niet liep zoals gewenst, wisten we in de 2e set toch een iets beter niveau te halen, waardoor we uitliepen naar een comfortabele voorsprong van een punt of zes. Helaas hield de wedstrijd daar voor ons op. Een goede serviceserie van Madjoe, vervolgens geholpen door slordig spel van onze kant, deed de voorsprong verdwijnen als sneeuw voor de zon (het was volgens het KNMI dan ook de warmste 12 november ooit). In de derde set modderden we rustig verder en hoefde Madjoe niet bepaald een bovenmenselijke inspanning te leveren om de drie punten in eigen huis te houden. Ondanks de verdienstelijke rentree van Sandor kregen we de pass de hele wedstrijd niet op orde, waardoor Chiel niet aan zijn favoriete snelle spelletje toe kwam. Bij de oplosballen miste hij de zuiverheid, waar we normaal altijd zo blij mee zijn. In de aanval, blokkering en vanaf de servicelijn konden we niks bijzonders of extra's doen om de rest van ons spel te compenseren en dan speel je als team een teleurstellende middag.”

Olhaco-Prima Donna Kaas/Huizen 2
Olhaco pakte haar derde overwinning van het seizoen, maar dit ging tegen hekkensluiter Prima Donna Kaas/Huizen 2 beslist niet zonder slag of stoot. Promovendus Huizen 2 was nog puntloos en hoopte tegen Olhaco haar eerste punten te pakken. Dat zag er in de eerste set ook naar uit, want een ontketend Huizen, dat met veel durf speelde, gaf het zwak startende Olhaco geen kans. Bij de gasten lukte alles en bij Olhaco lukte weinig. Met een hoge servicedruk kwam Olhaco nauwelijks aan goede aanvallen toe, terwijl Huizen 2 er op los scoorde. De eerste set ging dan ook terecht via 17-25 naar de bezoekers. De tweede set was ongekend spannend. Dat leek er eerst niet op, want Olhaco spurtte naar 17-11, maar zakte daarna even weg. Bij 23-17 was er niets aan de hand voor Olhaco, maar liet Huizen tot 23-23 terugkomen, waardoor het erg spannend werd. Bij 25-26 was Huizen dichtbij de 0-2 en haar eerste punt, maar Thijs van Noorden scoorde drie keer op rij en sleepte de tweede set met moeite binnen voor Olhaco: 28-26. Ook de derde set verliep moeizaam voor de thuisclub. In het begin kwam de ploeg op achterstand, maar Olhaco knokte zich terug tot 20-20. Door punten van opnieuw Thijs van Noorden en Rens Meijer liep Olhaco in de slotfase uit naar 25-22, waarbij het laatste punt door een foute opslag van Huizen ontstond. In de vierde set kon Olhaco pas na 16-16 het verschil maken. In deze fase van de set was het Rens Meijer, die een hoofdrol voor zich opeiste en een handvol punten scoorde: 25-20. Olhaco-trainer Xander Arling had vooraf op een lastige wedstrijd gerekend. ,,We wisten dat het lastig zou worden en dat werd meteen duidelijk in de eerste set. We kwamen lastig aan scoren toe en dan is het lastig winnen. Ik ben trots op het team. Vanuit een lastige eerste set spelen we een aardige tweede set waarin we aan het einde van de set toch in de problemen komen. We maken het te spannend, maar winnen onder druk.”

EVV-VoCASA 2
VoCASA 2 boekte haar eerste overwinning van het seizoen bij EVV en won met 1-3 via 22-25, 19-25, 25-23 en 28-30. EVV-trainer Henoch Snuif spreekt van een zure nederlaag. ,,In de eerste twee sets was VoCASA 2 de betere ploeg. Hoge servicedruk en veel power in de aanval. Vanaf set 3 kregen we meer vat op hun service en konden we ons eigen spel gaan spelen. Met veel passie en gesteund door een volle tribune trokken we de 3e set over de streep. En de 4e had ook voor ons moeten zijn. Een 20-15 voorsprong en 4 setpunten wisten we helaas niet af te maken. VoCASA pakte de set en de punten met 28-30. Een prachtige wedstrijd voor het publiek, maar wel een zure nederlaag.”