beeld:

Keistad heeft titel binnen handbereik

ma 27 mrt 2023 19:30
Door: Reinier de Boer

Keistad heeft de titel binnen handbereik. Zelf won het met 1-3 bij EVV, terwijl Sudosa-Desto een puntje liet liggen tegen Reflex. Onderin is de spanning te snijden. VoCASA 2 en Olhaco speelden zich veilig. EVV, PDK/Huizen 2 en Reflex gaan uitmaken wie er degradeert, wie pd-wedstrijden gaat spelen en wie zich veilig speelt. Webton/Hengelo speelt een goede tweede seizoenshelft en won knap bij DIO/B.

EVV-Keistad
Koploper Keistad kreeg de zege van EVV niet cadeau. EVV vecht tegen degradatie en maakte het Keistad erg moeilijk. Uiteindelijk wonnen de gasten toch met 1-3 via 21-25, 25-20, 15-25 en 21-25. EVV-trainer Henoch Snuif was erg tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg. ,,We hebben een uitstekende wedstrijd gespeeld tegen een sterke tegenstander,” kijkt hij terug. ,,Afgezien van de derde set hebben we Keistad continu onder druk gekregen. De tweede set was met afstand onze beste set dit seizoen. Het publiek heeft een prachtige pot gezien, wederom veel sfeer en als team kunnen we terugkijken op een prima prestatie. Iedereen gespeeld en allen een ruime voldoende. En daarbij het topdivisiedebuut van een kind van de club Lucas Blaas. Maar aan het eind van de rit toch weer met lege handen. Zonde! Maar het is zoals het is.”
Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde voelde toch wat spanning bij zijn ploeg op weg naar de titel. ,,De eerste set ging redelijk gelijk op. Natuurlijk komt er veel spanning bij zo’n wedstrijd kijken, aangezien het bovenaan de Topdivisie nog spannend is. EVV kon in Elburg meeliften met het thuispubliek. Uiteindelijk wisten we toch de eerste set binnen te slepen door een goede serviceserie en een goede side out, maar het was niet echt overtuigend.”
De tweede set begon erg rommelig bij Keistad. ,,We hadden moeite om met het blok om te gaan en in de verdediging waren we niet scherp. Hierdoor kwam EVV in een goede serie terecht waarin ze een sterk blok hadden en vanuit de defense de punten wisten te maken. We probeerden met wat wissels een verandering teweeg te brengen. Uiteindelijk kwamen we weer iets beter in het spel, maar wel te laat om de set te winnen.”
De derde set begon Keistad wel goed met servicedruk, blokkering en een goede verdediging. ,,Hierdoor konden we een aantal series maken en hadden we een mooie ommekeer gemaakt vergeleken met de tweede set. Het is mooi dat we hebben laten zien waartoe wij in staat zijn en hoe we omgaan met tegenslagen tijdens de wedstrijd. In de vierde set leek het weer moeizaam te beginnen, maar ging het uiteindelijk gelijk op tot ongeveer 10-10. Daarna wisten we een serie te maken met een sterk blok en een goede serviceserie. Deze voorsprong wisten we vast te houden en hierdoor trokken we aan het langste eind en nemen een mooie extra voorsprong op de nummer twee. Het was een lastige wedstrijd, maar het is geweldig om de veerkracht te zien. Dit is een hele belangrijke wedstrijd geweest met het oog op het kampioenschap. Het wordt een spannende ontknoping waar we van moeten genieten. Hopelijk kunnen we dat komende week uitstralen in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen om zo thuis kampioen te worden.”

Sudosa-Desto-Reflex
Sudosa-Desto sleept zich naar het einde van de competitie, want na de nederlaag tegen VoCASA 2 verspeelde de ploeg van trainer Erik Noordijk opnieuw een duur punt in de strijd om het kampioenschap. De Assenaren wonnen met 3-2 van Reflex via 25-21, 25-27, 25-14, 22-25 en 15-13. Reflex vertrok erg gehavend aan de wedstrijd in Assen. ,,We hebben vooral met meer plezier en overtuiging gespeeld,” zegt Reflex-speler/coach Erik Huisken. ,,Het was lang niet altijd goed, bij vlagen hebben we ook prima staan spelen. En als je met zes man, twee halve reserves en zonder libero naar de nummer 2 moet, dan ben je blij met een puntje.”

DIO/B-Webton/Hengelo
Webton/Hengelo boekte de derde zege op rij. In Bedum won de ploeg van trainer Rinke Olthof met 1-3 via 16-25, 26-28, 25-20 en 20-25. ,,We wisten dat Dio thuis vaak de beschikking heeft over een aantal goede en ervaren spelers en een fanatiek publiek heeft dat  de hele wedstrijd achter de ploeg blijft staan,” zegt hij. ,,Wat dat betreft verwachtten we al dat het een totaal andere wedstrijd zou worden dan bij ons thuis. Ik denk dat we de laatste weken de groei die we als team hebben doorgemaakt terug zien in ons spel en onze resultaten. Deze wedstrijd paste wat dat betreft in dat plaatje. We hebben de hele wedstrijd een goed niveau neergezet, waarbij iedereen een goede prestatie heeft geleverd en we met name het verschil maakten door het midden en blokkerend. Na de eerste set ontstond er een gelijkopgaande strijd, waarin het publiek, denk ik, een mooie wedstrijd heeft gezien. Lange rally’s van beide kanten, onmogelijke ballen van de vloer en snoeiharde aanvallen en killblocks. Wat dat betreft was het genieten.”
DIO-speler Edwin ten Kate vond de nederlaag teleurstellend. ,,De eerste set komen we nog goed uit de startblokken, maar na tien punten komt er wat zand in de motor en geven we eigenlijk vrij snel de set uit handen. In de tweede set zagen we weer wat herstel daarvan en komen in het geheel wat lekkerder in het spel. Uiteindelijk verliezen we die dan ongelukkig met 28-26. In de derde set hebben we geprobeerd de boel wat anders te bespelen en veel energie ertegenaan te gooien, dat werkte prima in set 3 en die trekken we dan naar ons toe. Helaas zie je dan niet dat we dat door kunnen trekken in de vierde set, daarin voelde je het langzaam weg glippen en zodoende kon een goed spelend Webton er met de buit vandoor. Uiteindelijk wel heel teleurstellend en zeker als je kijkt naar de afgelopen wedstrijden hoe die verlopen. Nog twee potjes te gaan en twee potjes om nog even voor eerherstel te gaan, we gaan het zien.”
Nico Huisman voor derde keer naar DIO/B
DIO/B heeft voor volgend seizoen in de persoon van Nico Huisman een nieuwe trainer aangesteld. Het wordt de derde keer dat Huisman trainer van DIO wordt. ,,Ja, gelukkig hebben we snel een nieuwe trainer voor komend seizoen kunnen vinden in de persoon van Nico Huisman. Hij kent de club heel goed, hij kent de meeste jongens goed en heeft een bak met ervaring. Het is mooi dat Martin Maring het toentertijd heeft ingevuld en dit seizoen heeft doorgezet, we danken hem dan ook voor zijn tijd en energie die hij erin heeft gestoken en zijn hem daar dankbaar voor, daarnaast is het krijgen van een nieuwe prikkel ook wel weer fijn en uitdagend. Michael ter Veer heeft zijn vertrek al bekend gemaakt. Verder gaat zoals het nu lijkt iedereen gewoon door. Er zijn een paar contacten al gelegd voor de opvolging van Michael, maar uiteindelijk zullen we de komende weken wel zien hoe zich dat gaat ontwikkelen verder.”

Olhaco-Orion 2
Orion 2 won met 1-3 bij Olhaco, dat ondanks de nederlaag zich handhaafde. De setstanden waren 26-24, 23-25, 21-25 en 21-25. ,,We speelden de eerste twee sets erg moeizaam,” zegt Orion-trainer Marc Donker. ,,We hadden last van de focus en dat is dit seizoen vaker gebeurd in uitwedstrijden. In de tweede set speelden we fanatieker. Daarna werd duidelijk dat we beter waren.” Orion 2 moet nog twee wedstrijden inhalen en kan bij winst op de vierde plaats komen. ,,Halverwege het seizoen hebben we ons als doel gesteld een plaats bij de top drie, maar dat kan nog steeds. De komende wedstrijden speel je eigenlijk nergens meer voor, maar ik wil niet dat we die wedstrijden halfbakken gaan spelen.” Olhaco speelde door blessures in een gewijzigde opstelling. ,,Het was anders dan anders en dat was wennen. We kwamen aanvallend tekort. Orion 2 is de terechte winnaar,” zegt Olhaco-trainer Xander Arling.

Prima Donna Kaas/Huizen 2-VoCASA 2
Prima Donna Kaas/Huizen 2 vecht tegen degradatie en heeft de komende wedstrijden dringend punten nodig voor handhaving. Tegen VoCASA 2, dat zich veilig speelde, was het zoals wel vaker dit seizoen weer net niet voor de thuisploeg. VoCASA 2 won met 0-3 via 25-27, 20-25 en 16-25. ,,We hebben het onszelf ontzettend lastig gemaakt," zegt Huizen-speler Dirk Zegwaard. ,,In de eerste set sta je met 24-21 voor. Een stand die normaal gesproken setwinst betekent. Wij hebben het voor elkaar gekregen om die toch nog in te leveren. Dit is ontzettend representatief voor ons spel de laatste weken. We verzaken vaak op de belangrijke momenten. We zijn die klap eigenlijk niet meer te boven gekomen. We gingen met veel te weinig energie en vechtlust de volgende sets in en dan is VoCASA een degelijke ploeg met veel servicedruk en verlies je met 0-3. Een harde dreun voor onze kansen om te handhaven. We zullen de komende twee weken alles op alles moeten zetten om de punten uit het vuur te slepen."

Een andere uitslag was Madjoe-Dynamo 2 1-3 (14-25, 16-25, 25-14, 16-25)