facebook pixel Ingrid Visser Awards 2022: breng je stem uit! - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld: Volleybalkrant.nl
beeld: Volleybalkrant.nl
beeld: Volleybalkrant.nl

Ingrid Visser Awards 2022: breng je stem uit!

Gepubliceerd op
zo 18 dec 2022 21:37
Door: Redactie Volleybalkrant.nl

Aankomend voorjaar is het 10 jaar geleden dat Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein werden vermoord. De Ingrid Visser Awards, een initiatief (en inmiddels traditie) van Volleybalkrant.nl ter nagedachtenis aan de recordinternational, worden ook dit jaar weer uitgereikt. En jij kan nu stemmen op jouw favorieten! Samen met een vakjury kies jij de beste volleyballer, volleybalster en het grootste talent van het afgelopen kalenderjaar. Lees hieronder wie de genomineerden zijn en breng hier jouw stem uit

a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Nominaties beste volleybalster 2022
Nika Daalderop
De 24-jarige Nika Daalderop is in een paar jaar uitgegroeid tot een topspeelster. Afgelopen seizoen dwong ze bij Novara een basisplaats af en speelde vrijwel het hele seizoen. Ze hield daarmee de Belgische sterspeelster Britt Herbots achter zich. We weten na het afgelopen WK heel goed wie Herbots is, nadat ze in de wedstrijd op het WK 41 punten tegen Oranje scoorde. 
Tijdens het afgelopen seizoen was Daalderop in de Italiaanse serie A goed voor 329 punten. Deze zomer maakte ze een droomtransfer naar Vakifbank en speelt nu voor de Champions League winnaar. Met haar nieuwe club speelde ze afgelopen week het WK voor clubteams en moest daar in de finale het goud laten aan een andere genomineerde speelster. Tijdens de zomer met Oranje kampte Daalderop echter met meerdere blessures waardoor ze de VNL moest missen. Nét voor het WK was ze wedstrijdfit, maar na lange afwezigheid kon ze niet altijd uitblinken. Toch was ze tijdens het WK goed voor 135 punten.

Anne Buijs
Anne Buijs is één van de weinige overgebleven Volleybaldames uit het team dat tijdens de Olympische Spelen van 2018 vierde werd. Na het stoppen van De Kruijf, Belien en Grothues besloot ze op 31-jarige leeftijd nog wél door te knallen tot het WK in eigen land. In de Volleyball Nations League sloot Buijs vanaf het tweede weekend in Brazilië aan en in zes wedstrijden was de ervaren Buijs goed voor 114 punten. Ook tijdens het WK was Buijs onmisbaar. Samen met Daalderop was ze het belangrijkste aanvalspunt en maakte uiteindelijk 128 punten voor de Volleybaldames. Met haar Braziliaanse club werd Buijs afgelopen seizoen – net zoals het jaar ervoor – tweede achter kampioen Minas. Buijs was met haar club afgelopen week ook actief op het WK voor clubteams, maar kwam niet door de poulefase.

Stam en Schoon
Inmiddels kent de hele beachvolleybalwereld onze Katja Stam en Raïsa Schoon. De Nederlandse dames stonden er na deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo in 2021 ook in het nieuwe jaar meteen. In maart 2022 stond Stam/Schoon tijdens de Challenger direct in de finale en een week later pakte het duo goud tijdens een Elite 16. In Brazilië was er even later weer een zilveren plak, waardoor Stam en Schoon officieel eerste van de wereld stonden! Er volgde een wat mindere periode, maar op het EK stonden ze er weer. Na de zilveren plak in 2021, greep Stam/Schoon nu brons. Anderhalve maand later pakte Stam/Schoon wederom goud in het sterkst bezette toernooi binnen het beachvolleybal, de Elite 16 in Parijs, en maakte zo een geweldige zomer compleet. Op dit moment staan de 24-jarige Stam en de 21-jarige Schoon derde van de wereld. 

*er kan op de individuele speelster gestemd worden, niet op het duo.

Robin de Kruijf
Robin de Kruijf is nog steeds één van de beste middenspeelsters van de wereld. De Kruijf is bezig met haar zevende seizoen bij topclub Conegliano, dat ook afgelopen jaar in Italië zowel de beker als het kampioenschap wist te winnen. In 2021 schreef ze ook de Champions League op haar naam, maar in mei van dit jaar was Vakifbank in de finale te sterk voor Conegliano. In het afgelopen seizoen eindigde De Kruijf in Italië als vijfde in de lijst van beste blokkeerders (71 blokpunten). Als klap op de vuurpijl is zij, op de dag dat deze nominaties bekend worden gemaakt, wereldkampioen clubteams geworden met Conegliano. De Kruijf, jarenlang een sleutelspeelster van Oranje, besloot echter in februari van dit jaar om te stoppen met het Nederlands Team en speelde dus niet voor Oranje afgelopen zomer. 

Juliet Lohuis en Eline Timmerman hebben de lijst net niet gehaald, maar zijn het noemen waard. Samen werden de twee middenspeelster met STV Stuttgart kampioen van Duitsland en werd de beker gewonnen. Ook voor Oranje waren de dames heel belangrijk. Na het stoppen van De Kruijf en Belien vulden Juliet en Eline de basisplekken uitstekend in. Juliet staat bovendien op dit moment bij haar nieuwe Italiaanse club Caselmaggiore derde in de lijst van beste blokkeerders, met maar liefst 34 blokpunten in 11 wedstrijden.

Nominaties beste volleyballer 2022
Nimir Abdelaziz
Er zijn er simpelweg maar weinig op de wereld die serveren en aanvallen als Nimir Abdelaziz. De Nederlandse diagonaalspeler laat al jaren zowel bij de club als in de zomer zien een plaaggeest te zijn voor iedere tegenstander. In het reguliere seizoen van de Italiaanse competitie werd hij tweede in de topscorerslijst met 431 punten in 23 wedstrijden. Ook in de play-offs stond hij er, maar Modena bereikte de finales net niet. Abdelaziz was ook voor Lange Mannen vaak weergaloos. Na 11 wedstrijden in de VNL werd hij met 247 topscorer van de groepsfase, 32 punten meer dan zijn opvolger. Het enige wat Nimir nog mist is een noemenswaardige prijs achter zijn naam. Hij maakte ook tijdens de belangrijke wedstrijden (kwartfinale VNL en achtste finale WK) deze zomer net niet het verschil. 

Wouter ter Maat
Wouter ter Maat is de back-up voor Nimir Abdelaziz bij het Nederlands Team, en dat is een grote luxe. Ter Maat weet namelijk wel goed wat prijzen winnen is en liet dat ook dit jaar weer zien. In alle seizoenen die hij in Turkije heeft gespeeld is Ter Maat kampioen geworden. Hij won al drie Turkse kampioenschappen, eenmaal de beker en tweemaal de Supercup. In mei van dit jaar werd hij uitgeroepen tot MVP van de gewonnen finale en verdedigde hij zo de titel voor Ziraat Bankasi. Bij het Nederlands Team was Ter Maat tijdens de VNL niet aanwezig en tijdens het WK gaf Abdelaziz hem weinig ruimte. In het nieuwe clubseizoen stonden Abdelaziz en Ter Maat vorige maand tegenover elkaar en Wouter kwam als winnaar uit de strijd. Zijn Ziraat versloeg Halkbank met 3-1, met Ter Maat als MVP (25 punten). 

Fabian Plak
Fabian Plak is inmiddels een vaste waarde in Oranje. In de VNL was hij met 19 blokpunten de meest succesvolle blokkeerder (samen met Wiltenburg) van de Lange Mannen. Aanvallend was hij 57 keer succesvol (65%). Tijdens het WK scoorde hij in vier wedstrijden 27 maal (63% aanval, 3 aces en 5 killblocks). Op 2 april van dit jaar wist Plak ook met zijn club Chaumont in een zinderende finale de Franse beker te winnen. In een bizarre wedstrijd pakte Plak uiteindelijk het beslissende blokpunt (17-19), waardoor Chaumont voor het eerst in de historie de beker won. 

Brouwer en Meeuwsen
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen vormen al ruim 11 jaar een duo. Dit beachvolleybalseizoen lieten ze zien nog altijd bij de wereldtop te horen. Er werd weliswaar geen toernooi gewonnen, maar Brouwer/Meeuwsen heeft een ijzersterke zomer gedraaid. Ook dit Nederlandse duo stond tijdelijk nummer één van de wereld! Brouwer (33 jaar) en Meeuwsen (34 jaar) behaalden deze zomer tijdens vier van de in totaal zeven Elite 16 toernooien een medaille. Drie daarvan waren zilver. Om op deze leeftijd zo constant te presteren, in een sport dat steeds dynamischer wordt en veel uitzonderlijke nieuwe duo’s kent, is erg knap. Op het WK (5e) en EK (9e) vielen de prestaties helaas tegen. Brouwer/Meeuwsen staat momenteel tweede op de wereldranglijst. 

*er kan alleen op de individuele speelster gestemd worden, niet op het duo.

Wessel Keemink heeft de lijst van de genomineerden net niet gehaald, maar ook hij heeft een sterk jaar achter de rug. Met zijn Tsjechische club VK Karlovarsko won hij wederom de beker en de titel. Bij Oranje kreeg Keemink duidelijk de voorkeur boven Freek de Weijer en Gijs van Solkema en speelde hij een solide VNL en WK.

Genomineerden Volleybalkrant.nl Talent Award 2022 (tot 20 jaar)
In beachvolleyballand gelden Noa Sonneville en Yannick Verberne momenteel als twee van de meest belovende talenten voor de toekomst. Sonneville werd met haar partner Mila Konink 3e op het EK onder 18 jaar en met Maren de Jong 5e op het WK onder 19. Verberne werd 5e op het EK onder 18 jaar samen met zijn maatje Elwin Oskam.

In de zaal maken de 19-jarigen Elles Dambrink (winnaar van vorig jaar) en Jolien Knollema beiden al deel uit van de nationale ploeg. Dambrink begon het WK als stand-in voor Celeste Plak, maar veroverde tijdens het toernooi zelfs een basisplaats. In totaal maakte ze 36 punten in het toernooi. Knollema kwam minder vaak in actie voor Oranje deze zomer, maar speelt al wel twee jaar in de sterke Italiaanse competitie voor Firenze. 

Bij de jongens geldt Thomas van Bladel momenteel als één van de grootste talenten in de Eredivisie. Met zijn club Numidia/VC Limax is hij de verrassende koploper in de Eredivisie na de eerste seizoenshelft. Van Bladel staat steevast in de basis en ondanks zijn 19 jaar presteert hij al zeer constant.

Procedure en stemmen
De lezers van Volleybalkrant.nl kiezen samen met de vakjury de winnaars van de Ingrid Visser Awards 2022. De stemmen van de lezers tellen voor 50% mee en de vakjury verdeeld de andere 50% over de genomineerden. De vakjury bestaat dit jaar uit toptrainster en oud-international Vera Koenen, beachvolleybalbondscoach en vijfvoudig Olympiër Reinder Nummerdor en sportjournalist van De Telegraaf Willem Held. Stemmen kan t/m 29 december en 30 december maken we via de kanalen van Volleybalkrant.nl de winnaars bekend. Breng nu hier je stem uit!

De genomineerden zijn zondag 18 december bekend gemaakt in een nieuwe uitzending van Tijd voor Volleybal. Bekijk die aflevering hier.

Plaats een reactie

reacties:

6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d

Populaire artikelen

externalId=volleybalkrant2019-news-detail-1.1.1.2.2.1.2.1.1&filter[active]=1
892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d