Heren Reflex en Sudosa behalen maximale score

zo 20 sep 2020 23:00
Door: Reinier de Boer

Reflex-Prima Donna Kaas/Huizen
Reflex, dat als één van de topploegen uit de Topdivisie A wordt gezien, gaf direct haar visitekaartje af in het thuisduel met de ambitieuze promovendus Prima Donna Kaas/Huizen. Reflex won afgetekend met 3-0 via 25-14, 25-17 en 25-19. De nieuwe trainer Jordan Weggelaar was dan ook goed te spreken over de seizoensstart van zijn team. “We begonnen wat voorzichtig en PDK/Huizen begon erg brutaal en met veel bravoure. We kwamen hierdoor een paar punten achter in de eerste set. We bleven rustig en na 9-12 achter werd het uiteindelijk 25-12 in de eerste set. Good old Erik Huisken serveerde een serie van 10-12 tot en met 23-12. Leuk hoor op die leeftijd. In de tweede set werd dezelfde lijn door Reflex voortgezet. In de derde set was met name de concentratie een probleem. Uiteindelijk werd ook deze set met 25-19 gewonnen. De kop is eraf,” zegt Weggelaar.
Sudosa-Desto-EVV
Sudosa-Desto is weer terug in de Topdivisie en begon ook sterk met een 3-0 overwinning op EVV via 25-22, 25-22 en 25-20. “We zijn in de voorbereiding druk bezig met het inpassen van de nieuwe spelers en met elkaar een spel te vinden dat bij deze groep past,” laat Sudosa-trainer Erik Noordijk weten. “Dat kost natuurlijk meer tijd dan de voorbereidingstijd die we hebben. Zeker gezien de fysieke ongemakken die we hebben opgelopen. Maar we maken daar iedere week stapjes in. De ene week voorwaarts, de andere week weer terug. Zaterdag lieten we tegen EVV bij vlagen het spel zien dat we willen spelen. Maar ook fases dat we te veel directe fouten maakten. We weten uit andere jaren dat EVV dan een heel gevaarlijke ploeg is. Die blijft je continu achtervolgen en als je even niet oplet gaan ze er met de winst vandoor. Maar zo ver hebben we het deze keer niet laten komen.” zegt Noordijk.
DIO/B-VoCASA 2
Promovendus VoCASA 2 zorgde voor een verrassing door DIO/B in eigen huis met 2-3 te verslaan in een enerverend duel. DIO/B maakte de meeste punten (109-103), maar de ploeg van trainer Bert Timmerman ging er met de twee punten vandoor: 25-19, 23-25, 25-19, 23-25 en 13-15. De nieuwe trainer van DIO/B, Anghel Lorincz beleefde zijn eerste officiële wedstrijd als trainer van DIO/B. “Zaterdag zijn wij met een totaal nieuw team gestart wat betreft de samenstelling. De eerste set zijn we sterk begonnen met servicedruk, power en een goed blok. Nils Bruinsma kon iedereen bedienen. De tweede set was wat minder geconcentreerd, weinig power en dan verlies je de set met twee punten verschil. In de derde set waren we weer geconcentreerd, aanvalskracht en slimme dingen gezien. De vierde set was een kopie van de tweede set, ondanks dat we oud-gediende Nico Hoekstra als passer/loper in het veld brachten en nog een bekende, namelijk, de vorige trainer Edwin ten Kate op spelverdeling, waar hij alleen een sterk en mooi killblok op rechtsvoor zette. Helaas hadden we nog niet de kracht om de set om te draaien en de set te kunnen winnen. De vijfde set koos ik voor een andere opstelling. Deze keer startten we niet echt goed, waardoor VoCASA uitliep naar 4-7. Daarna werd er een kilblok gedaan door Jochem vd Veen op rechtsvoor, een nek-schouder verdedigingsactie van Martijn Voogd en een katachtige voetactie van Edwin ten Kate, waardoor de tegenstander werd verrast en met hun aanval er niet doorheen kwam waar Catalin Chicu een dicht blok zette. Bij 7-8 wisselden we van kant en liepen we steeds achter de feiten aan:13-15.” Ondanks de nederlaag was Lorincz tevreden. “Ja, ik heb heel veel goede dingen gezien en ook dingen die we zullen moeten verbeteren. Het was een mooie en sportieve wedstrijd. VoCASA, bedankt dat we op zo'n manier konden starten. Gezellig publiek, jammer dat de corona maatregelen meer fans buiten de deur houdt.”
Madjoe-Orion 2
Madjoe sloeg een divisie over en promoveerde van de tweede divisie naar de Topdivisie. De ploeg van trainer Allard Jongsma debuteerde met een 2-3 nederlaag tegen Orion 2 via 18-25, 25-19, 25-22, 22-25 en 11-15. “Ik hou een gemengd gevoel aan de wedstrijd over,” zegt Jongsma. “Het was heerlijk om weer in competitieverband te kunnen uitkomen. En dat in de voor ons geheel nieuwe entourage van de Topdivisie. Dat bracht, ondanks de goede voorbereiding, de nodige zenuwen met zich mee. Het kostte ons tijd in de wedstrijd te groeien. Toen de eerste schroom er af was gingen we steeds meer de strijd aan en konden we echt aan de wedstrijd beginnen. Helaas konden we enkele serveseries van Orion in set 4 en 5 niet snel genoeg stoppen en liepen daardoor twee keer een te grote achterstand op. We haalden nog niet het niveau van de voorbereiding, daardoor het gevoel dat er meer in zat. Aan de andere kant heb ik veel vertrouwen in onze mogelijkheden op dit niveau. We kijken dan ook alweer uit naar de volgende wedstrijd.”
Webton/Hengelo-Olhaco
Webton/Hengelo-Olhaco werd een meeslepend volleybalgevecht, waarbij de thuisclub uiteindelijk met 3-2 als winnaar uit de strijd kwam. De setstanden waren 25-21, 18-25, 25-21, 13-25 en 15-13. Vooraf had Olhaco-trainer Menno Volkerink voor een punt getekend en die kreeg hij ook uiteindelijk. “We wisten dat we spelverdeler Bert Bril zouden missen. Zijn vervanger raakte op de training geblesseerd aan de knie, waardoor ik opnieuw moest improviseren. Jitte Tavenier moest daardoor gaan spelverdelen dat hij al een hele tijd niet meer gedaan had. Door die woelige voorbereiding was ik vooraf blij met een punt.” Na de wedstrijd denkt hij daar echter anders over. “Ja, we kregen tijdens de wedstrijd meer kansen dan we vooraf gedacht hadden. We zijn de tweede en vierde set dominant geweest. In de vijfde set stonden we met 6-10 voor en hebben die voorsprong helaas toch nog weggegeven. Ik ben niet ontevreden over het spel, maar achteraf had er meer ingezeten dan een punt,” vindt Volkerink.
Dynamo 2-Keistad
Dynamo 2 won in een aantrekkelijke wedstrijd met 3-2 van Keistad via 25-23, 25-22, 20-25, 14-25 en 18-16. Keistad scoorde meer punten dan Dynamo 2 (102-111), maar hield slechts een punt over aan het treffen. Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde vond de nipte nederlaag zuur, maar noemde die toch verdiend. “We begonnen sterk aan de wedstrijd. De eerste punten sloegen we gelijk een gaatje, maar halverwege kwam Dynamo al weer sterk terug via sterk middenspel. Hier kregen we maar geen grip op. Ook in de tweede set hadden we dat nog niet voor elkaar. Ook op de aanvallen aan de buitenkant stond onze blokkering en verdediging niet goed. In de derde set hadden we dit beter op orde en kwam er daardoor ook meer energie in het team. De vierde set gaf Dynamo al vrij snel kado, maar we dwongen dat ook af. Helaas konden we het herstel na de eerste twee sets niet doortrekken. Op 9-12 in de vijfde set leek de winst nog naar onze kant toe te komen, maar twee jonkies van Dynamo sloegen knap vier sprongservices binnen, waardoor het aan het eind de winst pakte via 18-16. Zuur, maar een verdiende winst voor Dynamo.”