beeld: Volleybalkrant.nl

DIO/B verslaat Sudosa-Desto

di 11 okt 2022 14:42
Door: Reinier de Boer

Het terughalen van enkele oudgedienden door DIO/B legt de ploeg momenteel geen windeieren. In een zinderende strijd versloegen de Groningers koploper Sudosa-Desto met 3-2. Keistad en het nog ongeslagen Madjoe volgen op de voet. Orion 2 versloeg in haar eerste wedstrijd Reflex, dat haar eerste nederlaag moest slikken.

DIO/B-Sudosa-Desto
DIO/B won ook haar derde wedstrijd van het seizoen. Het nog ongeslagen Sudosa-Desto moest na een 0-2 voorsprong een 3-2 nederlaag incasseren. In een zinderende strijd won DIO/B uiteindelijk via 22-25, 20-25, 25-22, 25-23 en 15-13.  Sudosa-trainer Erik Noordijk had na de 0-2 voorsprong niet meer op een nederlaag gerekend. ,,Een behoorlijk zuur verlies tegen DIO/Bedum,” zegt hij. ,,Na een 2-0 voorsprong geven we het initiatief uit handen en verliezen de wedstrijd. Passend maakten we niet zoveel directe fouten, maar hadden wel moeite om de bal bij het net te krijgen. Het lukte daarna niet om deze valse start van de ralley om te zetten in goede vervolgacties. Set ups waren onzuiver en aanvallend maakten we te veel fouten. Dat was natuurlijk koren op de molen van de Bedummers. De wedstrijd kantelde en de winst bleef in Bedum.”
DIO-speler Edwin ten Kate kijkt met een tevreden gevoel terug op ‘een prachtig avondje DIO’ in Bedum. ,,Een 3-2 winst is natuurlijk goed,” begint hij. ,,En dat tegen Assen, dat titelkandidaat is in mijn ogen. Wij begonnen wat slap en afwachtend en zij begonnen sterk, met snel spel en weinig eigen fouten. Eigenlijk kregen we het niet voor elkaar om onder de druk vandaan te spelen en hen een beetje onder druk te zetten. We wisselden, maar steeds lukte het net niet om het om te draaien. In de 3e set keken we weer tegen een achterstand aan, het publiek was wat stiller geworden, maar gelukkig op het juiste moment kwam er een kanteling in de wedstrijd. Zelf kwam ik het veld in met één gedachte: Alles geven, met bravoure en energie. Als team gingen we beter draaien en gelukkig pakte het goed uit, we kregen een beetje grip op de wedstrijd, het zat een paar keer mee en het publiek ging er weer vol achter staan. Uiteindelijk trekken we de wedstrijd op vechtlust over de streep. Zeker niet altijd mooi en zuiver, maar wel met de absolute wil om te winnen. Het was weer eens een prachtig avondje DIO.”

Orion 2-Reflex
Orion 2 kwam voor het eerst dit seizoen in actie en boekte meteen een 3-1 zege op het nog ongeslagen Reflex. De setstanden waren 25-18, 25-20, 22-25 en 25-15. Het betekende de eerste nederlaag voor de ploeg van trainer Erik Huisken. ,,De vrij ervaren ploeg uit Doetinchem begon de eerste set met veel servicedruk in combinatie met een hoog blok,” kijkt hij terug. ,,Ondanks dat we passend vrij aardig overeind bleven, waren we aan het net zowel in de verdeling als in de aanval niet zuiver genoeg. Als gevolg hiervan kwam Orion te veel in series terecht, waardoor ze vrij eenvoudig uitliepen. Pas in de loop van de 2e set begon het beter te draaien, maar lieten we nog steeds de kansen die we in de rally kregen onbenut. Het spel gaf ons in ieder geval de bevestiging dat we ons niet kansloos naar de slachtbank hoefden te laten leiden. In de derde set konden we met toegenomen servicedruk Orion verder van het net afhouden, waardoor we in de blok verdediging meer kansen kregen. Bij de tegenstander nam de foutenlast wat toe en rond de 20 wisten we het beslissende gat te slaan.
De derde set begon als een prima volleybalgevecht. Via een aantal stevige blokpunten van Thomas Botter en harde aanvallen van onder andere Job Wilts ging het mooi gelijk op. Helaas luidde één zo'n goede aanval van Job ook het begin van het einde in. Een zeker punt via een snoeiharde diagonale bal plofte niet op de grond, maar bleef in de rally via een hoofd van de tegenstander. Op miraculeuze wijze leverde deze rally toch geen punt op. In plaats van een snelle side out maakte Orion een serie en was de koek op bij de ploeg in het rood. Al met al was het weer een leerzame middag tegen een prima tegenstander. Een echte kans op meer dan een set was er niet, maar toch overheerst het gevoel dat we het in ieder geval wat spannender hadden moeten maken. Helaas was het niveau daarvoor vandaag niet toereikend. Gelukkig levert zo'n verlies pot heel veel leerzame momenten op. Nu is het zaak om deze ervaringen mee te nemen naar de volgende wedstrijd.”

Keistad-VoCASA 2
Keistad behaalde een degelijke 3-0 zege op VoCASA 2 via 25-12, 25-17 en 25-17. Volgens Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde was de wedstrijd geen spektakelstuk voor het Keistad publiek. ,,We begonnen net als vorige week met Lars Lorsheid op het midden. Gerjan Kelder is herstellende van corona en verwachten we volgende week weer. De eerste set werd er weinig weerstand geboden en het leek een eenvoudige klus te worden. Deze set hebben we knap volleybal geleverd en vooral serverend waren we goed op dreef. De tweede set gingen we wat mee rommelen met de bezoekers, maar werd alsnog met groot verschil gewonnen. In die set kwam Manuel Kloppenburg binnen de lijnen en dit 17-jarig talent maakte voor het Keistad publiek zijn eerste minuten in de hoofdmacht.” In de laatste set paste de staf van Keistad  een dubbele wissel toe. Tjerk de Boer en Robert Jan Segers kwamen erin en ook in de gewijzigde opstelling liep Keistad snel uit naar een grote voorsprong. ,,Uiteindelijk mocht VoCASA nog 17 punten maken, omdat wij zes matchpunten nodig hadden om de 3-0 binnen het uur binnen te halen. Afgezien van het einde van de wedstrijd was het een mooie avond waarin we in wisselende opstellingen toch steeds het verschil konden maken,” zegt Ruijterlinde.

Madjoe-Olhaco
Madjoe boekte een 3-0 overwinning op Olhaco via 25-13, 25-20 en 25-20. Olhaco-trainer Xander Arling had van tevoren wel een strategie bedacht, maar Madjoe bleek gewoon te sterk voor de gasten. ,,Zij waren passend sterker en wij hadden geen servicedruk,” verklaart Arling. ,,Wij speelden helemaal niet slecht, maar ik vond Madjoe sterker dan vorig seizoen.” In de eerste set kwam Olhaco er niet aan te pas en verloor met 25-13. In de tweede set kon Olhaco iets meer tegenstand bieden. ,,Ja, wij gingen meer vechten, want in de eerste set waren wij timide. Toch bleef Madjoe de hele set voor staan en hadden wij weinig kansen en dat was de verdienste van hen.” De tweede set ging via 25-20 naar Madjoe. ,,In de derde set hebben we voor het eerst voor gestaan. Wij konden die voorsprong niet vasthouden, want zij bleven beter dan wij.” De derde set werd opnieuw een prooi voor de thuisclub via 25-20. Ondanks de duidelijke nederlaag maakt Arling zich geen zorgen. ,,Oh nee, wij hebben van alles uitgeprobeerd, maar zij waren gewoon te goed deze middag. Het was mooi om te zien dat we na de eerste set in de tweede en derde set bleven vechten voor een goed resultaat en dat we positief bleven.”

EVV-Webton/Hengelo
EVV wacht deze competitie nog steeds op de eerste zege. Webton/Hengelo won met 0-3 via 16-25, 19-25 en 23-25. Hengelo-trainer Rinke Olthof kon er wegens een knieoperatie niet bij zijn. Theo Peters was zijn vervanger.