Copyright © 2025 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
Golden European League
Nimir was aanvallend goed maar tekenend was dat de vier beste daaropvolgende scorende mannen voor Kroatië speelden. Efficiëntie in de aanval van 23% is fors onder de maat in het internationale veld (ook in Nederland trouwens). Parkinson blokte er acht en deed zo goed werk. Met een 3-2 winst beginnen tegen een team van niveau Nederlandse competitie is zwak, echter in een systeem waarin de winstpartijen tellen en niet het aantal punten kom je daar mee weg.
In de poule met Spanje en Estland erbij won Nederland vier keer en verloor tweemaal. Van de winstpartijen waren er drie met 3-2. De winst in de poule was er wel echter twee landen hadden meer punten behaald.
Opvallend was het gegoochel met de 2e libero positie, die werd steeds aan een aanvaller toegewezen. Kennelijk had de leiding geen 2e libero kunnen vinden die volwaardig deel van het team uitmaakt. Binnen de selectie komt Gijs Jorna daarvoor in aanmerking, hij is goed in de passing en komt helaas tekort in aanval en blok. De staf verkoos het om hem als passerloper op te blijven stellen. Later in de zomer zou die keuze zich tegen hen keren.
Het middenspel bleef onder de maat, in geen enkele wedstrijd werd er meer dan 20% op het midden gespeeld. Meestal was er 10-14% 1e tempo aanval. Dat komt enerzijds door het aanvallende geweld van Nimir en Thijs ter Horst op de hoeken, anderzijds hebben beide spelverdelers verplaatsingsproblemen en ook niet het lef/vaardigheid om met een pass die meer dan 1.5 meter van het net is nog op het midden te spelen. Daan van Haarlem speelt vaker op midden maar hij kreeg geen kansen deze zomer en werd vrijwel niet in de selectie opgenomen.
Final Four
In het Final Four weekeinde trof Nederland het met Wit-Rusland als de zwakst mogelijke tegenstander. Zou je denken dan. Zij hebben geen enkele internationale topspeler. De gehele wedstrijd was het onvoldoende met elke set vijf fouten in serve en vijf fouten in de aanval (vier is het maximaal toegestane aantal). Bij een te laag scoringspercentage, ter Horst niet op orde, Jorna in de min en weinig constante druk met de opslagen (alleen Nimir kan internationaal mee) was het team van Wit-Rusland drie sets veel beter en won terecht.
Het missen van de promotie naar de wereldgroep is een forse misser. Doorgroeien naar de top kan alleen met wedstrijden op niveau en die komen er dus voor de zoveelste keer niet aan. Wat het belangrijkste doel voor de komende jaren had moeten zijn werd afgedaan met teksten dat we voor het OKT en het EK gaan. Een misvatting. Nederland moet elk jaar als belangrijkste doel hebben dat het in de wereldgroep van de VNL speelt. De doelstelling was dus op voorhand verkeerd gekozen. Een verloren jaar in de VNL (alweer).
Olympisch kwalificatietoernooi
Deel twee van de zomer betrof het OKT in Rotterdam. Vooraf werd er ingezet op deze ene kans om de Olympische Spelen weer eens te halen. Tegenstanders waren Zuid-Korea, België en de USA. Nederland kon de planning maken, zodoende speelden de Belgen direct tegen de USA. Ook de Belgen zagen dit OKT als een unieke kans, maar wisten dat de eerste wedstrijd bepalend zou zijn. Ze verloren na behoorlijk spel. In de Belgische nationale ploeg speelden deze zomer nogal wat verstorende items die niet naar buiten worden gebracht. De eenheid en onderlinge acceptatie was echter ver onder de maat.
Nederland won moeizaam van de Koreanen. Op de tweede dag trof Nederland een uitgeblust België dat na verlies tegen de USA feitelijk uitgeschakeld was. De Belgen lieten het opzichtig lopen en maakten ruzie met elkaar, de tegenstander, de scheidsrechters. Een slecht voorbeeldgedrag. Nederland profiteerde en won redelijk eenvoudig. De journalistiek, supporters en betrokkenen meenden dat onze 'Mannen' sterk presteerden. Dit was echter ver naast de waarheid. De tegenstand stelde niets voor.
De zondag moest uitsluitsel geven of Nederland dan wel USA zich zou plaatsen voor Tokio. Oranje kwam op alle fronten fors tekort. Er was 2.06 pass nodig voor het scoren van een side-out waar 1.82 pass de norm is. Geen kans dus. Echter de Amerikanen haalden dit target ook niet en speelden matig. Serverend was er slechts één set met maar vier fouten, de andere sets meer. Aanvallend kwam Oranje in twee sets niet in de buurt van de 50% score, dus afhankelijk van de tegenstander. Kijk je naar het rendement dan had Nimir +13 en het hele team +10 dus is het duidelijk dat verder vrijwel iedereen dik in de min zat en dus meer punten aan de tegenstander gaf dan zelf maakte. Als je verliest met 18-, 20- en 21- dan is dat kansloos. In elke set was het bij de 18 gespeeld.
De opinie was er één van opgetogenheid. De journalist van het AD vergat dat journalistiek kritisch hoort te zijn en repte van het op één na beste Nederlandse volleybalteam ooit. Dat is complete lariekoek. Nederland kwam op alle statistieken tekort. De aanval scoort te weinig, met te veel fouten. Het blok is vaak ongedisciplineerd. Oplossend vermogen en servedruk onvoldoende en veel te veel eigen fouten. Spelverdeling voorspelbaar, al na een halve set wordt het eindspel met Nimir uit de kast getrokken. Slechts op één positie kan Nederland mee en dat is die van Nimir. Hij is beter dan de diagonaalspelers van de afgelopen 15 jaar. Verder reikt het voorlopig niet. Overall een verloren OKT dus.
EK
Het EK in eigen land was een volleybalfestijn. Veel bezoekers en met de Polen in onze poule waren de hallen goed gevuld. Sfeer te over. In de poule verloor Oranje van de Polen en de Tsjechen. Oekraïne werd zeer nipt verslagen. Bij de match tegen de Poolse ploeg waren er ruim 11.000 toeschouwers. Ik werd er verdrietig van dat bij dit grootse Nederlandse volleybalfeest trainers aan de zijlijn stonden die het Wilhelmus niet kunnen zingen. Dat had wel anders gekund, maar de aanvoerders van het team en de technische leiding van de Nevobo wensten meer buitenlandse inbreng.
In de achtste finale werd Nederland gekoppeld aan Duitsland. Op de diagonaalpositie zijn de landen gelijkwaardig, op alle andere posities zijn de oosterburen sterker. In de wedstrijd werd dit uitgedrukt. Op de middenpositie scoorde Duitsland 17 punten en Nederland 6. Het ontbreken van dreiging in de as maakte het aanvalsspel te voorspelbaar. Nimir en Thijs ter Horst scoorden goed, maar effectief hadden wij alleen Nimir boven de 10 in de plus en de Duitsers deden het beter met drie man met meer dan 10. Duitsland verloor twee dagen later kansloos van Polen dat uiteindelijk 3e werd op het EK. Dat legt bloot hoe groot de afstand tot de top voor Nederland nog is. Doelstelling was laatste acht halen, dat is niet gelukt. Een verloren EK.
Eindrapport
Nederland verliest van Kroatië en Wit-Rusland in de European Golden league. Slecht.
Nederland verliest van de USA in het OKT. Volgens verwachting.
Nederland verliest van Tsjechië op het EK en van Duitsland als het ergens om gaat. Doelstelling niet gehaald.
Conclusie is dat de zomer Oranje niets verder heeft gebracht.
De staf en de technische leiding geven daarbij het signaal af dat jonge spelers beter in het buitenland op de bank of de tribune kunnen zitten dan in Nederland spelen. Gevolg is dat nieuwe jonge spelers dezelfde foute weg zullen bewandelen en dat de Nederlandse eredivisie de strot omgedraaid wordt.
Beide spelverdelers waren wisselspeler bij hun club. Luuc van der Ent zat eerst op de bank en daarna twee maanden op de tribune van Modena. Hij wordt komend jaar verhuurd aan promovendus Heitec Volleys (wie kent ze niet...) in Duitsland. Met een trainer die nog niets heeft aangetoond en 3e-rangs medespelers. Fabian Plak moet heel snel naar een acceptabel clubniveau toe i.p.v. Estland of Spanje. Jorna en Parkinson zien we niet graag in een obscuur Roemeens gezelschap meer. Van Garderen en Hoogendoorn zaten bij een goede club maar zaten voornamelijk.
Aankomende spelers als Bennie Tuinstra zouden vanuit het nationaal team de boodschap moeten krijgen dat bankzitten in het buitenland niet beloond wordt met een plek op de longlist van Oranje. Hetzelfde geldt voor de spelers van de huidige selectie. Via eerst twee á drie jaar bij de topclubs in Nederland, daarna middenmoot België of Duitsland je loopbaan geleidelijk opbouwen, daar is niets mis mee. En een speler als Jelte Maan, die jarenlang met Maaseik op een hoog niveau in de Champions League presteert, zat de hele zomer werkloos thuis. Zijn prestaties zouden geen aanleiding geven om hem op de longlist te zetten. De statistieken vertellen een ander verhaal. Zo zijn er meer mogelijkheden om de selectie neer te zetten. Om meer verloren jaren te voorkomen.
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: