facebook pixel Breng je stem uit voor de Ingrid Visser Awards 2021! - Volleybalkrant
/news/newsItem/media/medium[active="1"][not(tags/tag/name="homepage")]
beeld: Volleybalkrant.nl
beeld: Volleybalkrant.nl
beeld: Volleybalkrant.nl

Breng je stem uit voor de Ingrid Visser Awards 2021!

Gepubliceerd op
do 23 dec 2021 14:10
Door: Redactie Volleybalkrant.nl
a194e32c-dce6-49f5-8888-d08ff1c41297,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640,db015ba3-e7f1-48e9-aa02-6f191ad21187,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,830fa493-2bec-4b2a-813a-f1ced38233ec,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,0da3701d-90cf-4800-97e4-fc7b4288c640

Beste volleyballer
Nimir Abdelaziz
Nimir Abdelaziz wordt gezien als één van de beste volleyballers van dit moment. Ondanks het feit dat hij nog geen grote prijs achter zijn naam heeft, was Abdelaziz zowel bij Trentino Volley als het nationaal team van onschatbare waarde. Helaas voor de Nederlander verloor hij op 1 mei de Champions League-finale van het Poolse ZAKSA Kędzierzyn-Koźle, maar het bereiken van die finale kwam voor een groot deel op zijn conto. Tijdens dit prestigieuze toernooi fungeerde Abdelaziz bij Trentino zelfs meerdere wedstrijden als spelverdeler, omdat beide spelverdelers corona hadden. Abdelaziz werd topscorer van de Champions League met 209 punten. Daarnaast kreeg de aanvoerder van Oranje eind oktober (inmiddels in dienst bij Modena) drie trofeeën uitgereikt. In het seizoen 2020/2021 werd hij topscorer, scoorde hij de meeste aanvallen en sloeg hij de meeste aces in de Italiaanse Superlega. Tijdens de zomer met de Lange Mannen werd Abdelaziz topscorer van de Volleyball Nations League met 264 punten. Hij maakte 30 punten meer dan zijn opvolger, en dat zonder de Final Six te spelen. Ook noteerde hij de meeste aces (36). Nimir stond ook aan het einde van de groepsfase van het EK bovenaan het topscorerslijstje. Met 6.29 punten per set was hij de meeste scorende man van het hele Europese deelnemersveld.

Stefan Boermans en Yorick de Groot
In de eerste zomer samen verbaasde Stefan Boermans samen met zijn partner Yorick de Groot Nederland en de wereld(top) met hun prestaties. Nadat in Nederland meerdere Eredivisie-titels gewonnen werden dwong Boermans/De Groot in maart meteen door tot het hoofdtoernooi in Qatar (4 sterren). Anderhalve maand later speelden de mannen ijzersterk in Mexico en tot twee keer toe werd de kwartfinale behaald in Cancun (4 sterren). Halverwege juni speelde Boermans/De Groot daarnaast een hele belangrijke rol voor Nederland in het behalen van de OKT-finale in Scheveningen. Maar het mooiste moest nog komen. Begin juli wonnen Boermans en de Groot als eerste Nederlandse duo de gouden koebel tijdens de World Tour in Gstaad. Op 6 juli werd in de finale het duo uit Qatar (dat zilver in Tokio won) verslagen en maakte iedereen officieel kennis met Boermans en De Groot. Als kers op de taart speelden de Nederlanders een fantastisch EK, waar de finale bereikt werd. Deze werd uiteindelijk in drie sets verloren van Mol/Sørum, de goudenmedaillewinnaar van de Olympische Spelen.

Wouter ter Maat
Tijdens de zomer loopt hij vaak in de schaduw van Abdelaziz, maar Nederland heeft in de vorm van Wouter ter Maar nog een absolute topdiagonaal in huis. Waar bondscoach Robert Piazza een beroep op hem deed, gaf ter Maat thuis en was hij net zoals Abdelaziz het belangrijkste aanspeelpunt. Maar vooral bij de club is Wouter ter Maat al jaren de belangrijkste factor. Na twee jaar bij Fenerbahçe verhuisde Ter Maat binnen Turkije naar Ziraat Ankara en wist daar samen met Maarten van Garderen de Turkse landstitel te winnen. Het binnenhalen van Ter Maat was voor Ziraat de winnende zet. Net zoals de voorgaande jaren domineerde Ter Maat ook in het afgelopen seizoen ook de Turkse ranglijsten en was hij de beste speler. Met 744 punten werd hij topscorer van de reguliere competitie (gemiddeld 6 punten per set). Dat waren er 54 meer dan de nummer twee. Hij deed dat overigens met indrukwekkend aanvalspercentage van 58%. Hij werd daarnaast MVP van de gewonnen finale tegen zijn ex-werkgever Fenerbahçe.

Beste volleybalster
Nika Daalderop
Nika Daalderop is momenteel bezig aan haar tweede seizoen bij Novara in Italië. Na Conegliano is Novara het beste team in Italië. En waar Daalderop gedurende vorig seizoen nog vaak de Belgische Herbots voor zich moest laten, dwong ze richting de play-offs een vaste basisplek af. Tijdens de halve finales was Daalderop met 20 en 14 punten belangrijk in het behalen van de finale Scudetto. De winst ging uiteindelijk naar Conegliano, maar met Daalderop in het veld werd eerste wedstrijd nog bijna gewonnen (2-3). Daalderop is ook het nieuwe seizoen een vaste waarde en was tot zover in 31 sets goed voor 107 punten. Ook voor Oranje was Daalderop van grote waarde. Tijdens de lange VNL eindigde Daalderop met 208 scores op de zevende plaats van de topscorerslijst.

Robin de Kruijf
Het was een historisch jaar voor Robin de Kruijf en haar team Conegliano. In het seizoen 2020/2021 won Conegliano alles wat er te winnen viel. Half maart won het team de Coppa Italia, eind april werd het Italiaanse kampioenschap gewonnen en op 1 mei werd in een zinderende Champions League-finale het Vakifbank van Giovanni Guidetti verslagen (15-13 in de vijfde set). Een ongekend seizoen voor Conegliano, met Robin de Kruijf als vaste basisspeelster. Na het winnen van de Supercup in het nieuwe seizoen kwam een bijzondere mijlpaal steeds dichterbij, namelijk de reeks van meeste overwinningen op rij ooit. Het wereldrecord stond op naam van Vakifbank, met 73 overwinningen. Dit record werd op 14 oktober geëvenaard en op 21 oktober officieel verbroken. Het waren Yvon Beliën en Jolien Knollema die met Firenze de reeks onderbrak (3-1), maar het nieuwe record staat nu met 76 overwinningen op naam van Conegliano. Vorige week verloor Conegliano in de finale van het WK voor clubs van Vakifbank, maar dat deed niks af aan het bijzondere jaar voor De Kruijf. Ze kreeg tijdens het WK ook een plekje in het Dream Team.

Katja Stam en Raïsa Schoon
Ook bij de vrouwen heeft een jong Nederlands beachvolleybalkoppel internationaal van zich laten horen. Na het winnen van het NK in 2020 waren Katja Stam (23) en Raïsa Schoon (19) klaar om ook internationaal aan de weg te timmeren. Na het doordringen tot meerdere World Tour-toernooien behaalde Stam/Schoon begin juni voor het eerst de kwartfinale van het vier sterren-toernooi in Tsjechië. Later die maand was daar de unieke kans om zich in eigen land via het OKT te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Samen met Van Iersel/Ypma werd het OKT gewonnen en in een onderling duel wonnen Stam en Schoon van hun landgenoten, waardoor het jonge duo ‘ineens’ kwalificeerden voor de Olympische Spelen. In Tokio werd knap de groepsfase overleefd, maar eindigden de dames uiteindelijk op de 17e plaats. Het jaar kon natuurlijk al niet meer stuk, maar net zoals Boermans/De Groot wist Stam/Schoon tijdens het EK meerdere topteams te verslaan en de finale te bereiken. Hierin werd verloren van Betschart/Huberli, maar de zilveren medaille is een zeer aansprekend resultaat in het sterke Europese deelnemersveld.

Laura Dijkema
Laura Dijkema mag in het rijtje van beste volleybalsters van 2021 niet gemist worden. De spelverdeelster van Oranje maakte in Rusland een moeilijk jaar door, vanwege het verliezen van haar moeder en haar oma. Ondanks dit grote verdriet bleef Dijkema voor haar club Lokomotiv Kaliningrad strijden om het kampioenschap. En dat kwam er. Na een derde plek in de competitie kwalificeerde Dijkema zich voor de Final Six. De poule werd gewonnen en in de halve finale werd Uralochka-NTMK verslagen. In de finale keek Dijkema met Lokomotiv Kaliningrad tegen een 0-2 achterstand aan, maar tegen Dinamo Moskou de achterstand weggewerkt en via 15-12 in de vijfde set pakte Dijkema met haar ploeg de Russische titel. Een hele knappe prestatie na een heel zwaar seizoen.

Anne Buijs
De 30-jarige Anne Buijs besloot zich de hele zomer ter beschikking te stellen voor Oranje. Bondscoach Avital Selinger besloot haar jarenlange inzet en bijdrage aan het nationaal team te belonen met het aanvoerderschap. Als meest ervaren aanvalster was ze naast wedstrijden in de VNL ook tijdens het EK belangrijk in de behaalde vierde plaats. Daarnaast bereikte Buijs met haar Braziliaanse club Dentil Praia de finale van de beker en van het kampioenschap. Beiden werden nipt verloren van Minas, maar het lukte Buijs wel om in oktober de Braziliaanse Supercup te winnen. Ze werd met 16 punten topscorer.

Grootste talent (tot 20 jaar)
Brecht Piersma
Eén van de grootste beachvolleybaltalenten van dit moment is Brecht Piersma. Samen met haar partner Desy Poisz werd ze afgelopen jaar 4e van Europa en 9e van de wereld in de categorie onder 19 jaar.

Elles Dambrink
2021 was het jaar van de doorbraak van diagonaalspeelster Elles Dambrink. Met haar toenmalige club Laudame Financials/VCN behaalde ze de finale van de nationale beker. Een sterk seizoen werd beloond met een plek in de selectie van het nationaal team. Daarin mocht ze tijdens de VNL en het EK heel veel minuten maken en deed dat meer dan verdienstelijk. Dambrink was één van de steunpilaren tijdens het WK onder 20 met Jong Oranje in Rotterdam (2e op topscorerslijst met 149 punten), waar de meiden uiteindelijk 4e werden. En dat is ze in het nieuwe project Team 22 momenteel ook.

Martijn Brilhuis
Diagonaalspeler Martijn Brilhuis heeft na een paar jaar bij het Talent Team Papendal de overstap gemaakt naar landskampioen Draisma Dynamo. Daar heeft hij de zware taak Sjoerd Hoogendoorn te doen vergeten, maar tot nu toe lijkt hij geen last te hebben van die druk. Week in week uit scoort hij in de Eredivisiewedstrijden voor zijn team de meeste punten, met als bijzonder hoogtepunt de 100% aanvalsscore van een paar weken geleden op bezoek bij RECO ZVH (16 uit 16).

Jolijn de Haan
Sliedrecht Sport is al jarenlang de dominante ploeg in de dames Eredivisie. Sinds een paar jaar is de jonge Jolijn de Haan één van de vaste waarde en belangrijkste aanvalsters van het team. Afgelopen seizoen won ze met Sliedrecht het landskampioenschap en was zij naast Dambrink en Knollema een belangrijke kracht voor Jong Oranje tijdens het WK onder 20 jaar.

Jolien Knollema
Vorig jaar won Jolien Knollema Volleybalkrant.nl Talent Award en ook dit jaar komt de pas 18-jarige passer-loper in aanmerking voor een award. Een sterk seizoen 2020/2021 bij Eurosped werd beloond met een transfer naar de Italiaanse club Firenze, waar ze tot nu toe vooral invalt. Tijdens het WK onder 20 werd Knollema 3e op de ranglijst van meest scorende speelsters met 132 punten.

Procedure en stemmen
De lezers van Volleybalkrant.nl kiezen samen met de vakjury de winnaars van de Ingrid Visser Awards 2021. De stemmen van de lezers tellen voor 50% mee en de vakjury verdeeld de andere 50% over (één van) de genomineerde(n). De vakjury bestaat dit jaar uit Sliedrecht Sport-trainster en oud-international Vera Koenen, beachvolleybalbondscoach en vijfvoudig Olympiër Reinder Nummerdor en sportjournalist van De Telegraaf Willem Held. 30 december maken we via de kanalen van Volleybalkrant.nl de winnaars bekend. Breng nu hier je stem uit!

Plaats een reactie

reacties:

6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d

Populaire artikelen

externalId=volleybalkrant2019-news-detail-1.1.1.2.2.1.2.1.1&filter[active]=1
892bc08f-0547-488e-bd82-89879b8115c3,ce42919a-1d34-4730-8c5c-1f45ed998d9e,6fd50cfd-179b-4fe5-87b3-4f548944da48,6b157739-0b49-47b9-b129-2a7f1fc62c09,8af920a9-c970-4a42-ba61-81825f373c56,366c007f-baee-48fb-a849-bc030949490d