facebook pixel Alterno verrast in bekertoernooi - Volleybalkrant
beeld:

Alterno verrast in bekertoernooi

ma 31 okt 2022 23:45
Door: Reinier de Boer

Alterno uit Apeldoorn is de enige ploeg uit de tweede divisie die de volgende bekerronde haalde. De nummer vijf uit 2e divisie B verraste Olhaco en Huizen 2 uit de Topdivisie A. Dat de grote verrassing in de tweede ronde van het bekertoernooi. Sudosa-Desto nam in Groningen revanche voor de nederlaag in de competitie tegen DIO/B en schakelde de Bedummers uit. De nederlaag van MKB Accountants/VCV tegen eerstedivisionist Sneek was ook verrassend te noemen.

Poule A
DIO/B en Sudosa-Desto, de nummers een en twee van de Topdivisie A waren bij elkaar ingedeeld samen met eerste divisionist Donitas. Sudosa-Desto en DIO/B kenden weinig problemen met Donitas, waardoor de beslissing viel in de topper tussen de twee topteams. Net als in de competitie werd het weer een spectaculair duel, waarin Sudosa-Desto opnieuw een 2-0 voorsprong nam en DIO/B terug liet komen tot 2-2. Deze keer won de ploeg van trainer Erik Noordijk wel de vijfde set en bekert verder. DIO/B miste Nico Hoekstra, Michael ter Veer en de geblesseerde Mark Leenders. ,,Gelukkig hebben we een brede selectie om dit op te vangen,” zegt DIO-speler Edwin ten Kate. ,,De vorige wedstrijd tegen Sudosa, titelkandidaat, was al een hele mooie een aantal weken geleden. Dat beloofde op voorhand alweer mooi te worden. Dat werd het ook. In de eerste set bleef het spannend, zoeken naar de punten en elkaar om de beurt onder druk zetten, uiteindelijk trok Sudosa de set met 25-23 naar zich toe. In de 2e set kwamen wij veel moeilijker tot scoren en had Sudosa de boel goed voor elkaar. Blokkerend en verdedigend stonden de Assenaren goed, zodat ze het spel in de rally vaak konden overnemen en afmaken. 25-18 was het gevolg.”
Bij de wedstrijd in Bedum kwamen de Assenaren dus ook al met 2-0 in sets voor. ,,We wisten dus dat terugvechten mogelijk was en lopende de 3e set voelden we dat dit ook weer mogelijk was. Een beetje aanpassing in het spel zorgde ervoor dat we Sudosa weer wat meer onder druk konden zetten en daardoor de Assenaren weer wat meer in de foutenlast konden drukken.” 25-19 kwam op het bord te staan en DIO/B zat nog in de wedstrijd. ,,De 4e set werd uiteindelijk een spannend gevecht met kansen over en weer, waarbij we op de belangrijke momenten er goed bij zaten en de set met 25-23 wonnen. De 5e set begonnen we vervolgens slecht door met 6-0 achter te komen. Te slap begonnen aan die 5e set, het zou ons uiteindelijk de wedstrijd kosten. Sudosa trok de set met 15-10 binnen en mag door in de beker. Uiteindelijk was het weer een mooie pot tegen de ploeg uit Assen, waar alles weer in zat. Hierna moesten we nog spelen tegen Donitas om des keizers baard. Het was een verplicht nummertje, maar gelukkig wel snel binnen gesleept: 3-0.”
Sudosa-trainer Erik Noordijk was blij met het resultaat. ,,De eerste wedstrijd tegen Donitas was een cleane 3-0 overwinning," zegt hij. ,,Van onze kant een scherpe wedstrijd. Vooral veel servedruk en een goed blok. Je ziet dan duidelijk het verschil in kwaliteit tussen de 1e en topdivisie. De wedstrijd tegen Bedum was een kopie van de competitiewedstrijd. Veel gedoe onderling en scheidsrechters die met verrassende beslissingen een stempel op de wedstrijd drukten, waardoor het een hectische wedstrijd werd. Niet altijd reclame voor het volleybal, maar blijkbaar hoort dat bij de wedstrijd tegen Bedum. Net als in de competitie komen we met 2-0 voor en komt Bedum terug tot 2-2. Maar nu viel het kwartje in de 5e set wel onze kant op. Na de servebeurt van Arnoud Smit konden we met 8-2 van kant wisselen en speelden we de wedstrijd uit."

Poule B
Keistad moest naar Sneek voor de bekerwedstrijd tegen Lokomotiv Hydra, dat uitkomt in de 2e divisie A. Set Up had zich afgemeld. ,,Wij maakten de lange reis naar Sneek voor één potje bekervolleybal,” zegt Keistad-trainer Marcel Ruijterlinde. ,,Hydra had veel routine en dat zou dus een lastige klus voor ons worden. Ook gezien het feit dat we nog steeds drie spelers missen. In de eerste twee sets was er echter een groot krachtsverschil. Hydra maakte veel servicefouten. In de derde set kwam er bij Hydra een nieuwe spelverdeler in het veld, waardoor hun spel beter ging lopen. Met veel energie, emotie en een alles of niets spel wankelden we even en was een vierde set nodig. Ook bij ons hadden we spelverdelerswissel toegepast en ging deze set eenvoudig naar ons. Weer een goed resultaat en de complimenten aan de ploeg uit Sneek.” Keistad won met 3-1 via 25-15, 25-17, 19-25 en 25-19.

Poule C
In Kampen bereikte Reflex de volgende ronde door zeges op eerstedivisionist Sneek en MKB Accountants/VCV. Reflex versloeg Sneek met 3-1 via 25-20, 25-17, 24-26 en 25-19. Sneek verraste VCV met 3-1 via 25-22, 26-28, 25-18 en 25-22. Reflex won met 3-1 van VCV via 25-23, 25-27, 25-20 en 31-29. Reflex-trainer Erik Huisken was blij met het spel van zijn jonge ploeg. ,,Een mooi moment om veel uren te maken,” zegt hij. ,,Waar een bekerdriekamp normaal gesproken al vrij pittig kan zijn, is de uitdaging met acht man nog iets groter. Als nummer acht dan ook al van tevoren bedenkt dat hij al moe is en liever niet komt opdagen, wordt het nog wat krapper. Gelukkig waren Sam en Serano uit Heren 2 weer van de partij, Serano dit keer in de rol van libero. De eerste wedstrijd was tegen Sneek, waar ze met een mooi project bezig zijn om de herenlijn weer kleur te geven. In een onderlinge oefenwedstrijd hadden we al kennis gemaakt met de potentie van dit team. Een paar ervaren spelers gecombineerd met aanstormend talent. De talenten van Reflex hadden de boel beter voor elkaar. Met veel overtuiging werden de eerste twee sets binnen gehaald. In de derde set lukte het Sneek om de schroom wat van zich af te gooien en werd het een echt gevecht dat in de verlenging door de gasten gewonnen werd. De opleving was echter van korte duur en de 4e set konden wij weer overtuigend winnen.”
Na de verrassende 3-1 zege van Sneek op VCV had Reflex in de laatste wedstrijd tegen VCV genoeg aan twee sets. ,,Dat wisten we, maar dat is geen manier om een wedstrijd aan te vangen. Spelen voor de winst was dus gewoon de insteek. Er ontstond een boeiend, maar niet al te hoogstaand volleybalgevecht. De vermoeidheid speelde beide ploegen duidelijk parten.”
De eerste set ging zonder al te veel problemen naar Reflex. Tijd voor VCV om het halve team te veranderen. De ploeg nam met deze nieuwe spelers een ruime voorsprong. Aan het einde van de set wist Reflex met een flinke sprint toch weer terug te komen en zelfs op setpunt, eigenlijk dus op matchpoint te komen. Uiteindelijk was het toch VCV dat de set binnen wist te halen. ,,Het niveau werd er in de 3e set niet beter op, maar Reflex was dit keer wel scherp genoeg om de driekamp te beslissen. VCV ging bij de 1-2 achterstand toch nog voor de winst dus modderden beide ploegen rustig verder. Het was ruim na tienen toen Reflex de 3-1 overwinning op het scorebord kreeg. Een prima bekerdag voor de jonge ploeg uit Kampen, met veel ervaringen die ons hopelijk in de competitie weer gaan helpen. Nu kijken of er een mooie loting in de beker komt als bekroning voor het harde werken.”
VCV-trainer Hans Mater vond zijn ploeg erg wisselvallig spelen. ,,We maakten veel eigen aanvalsfouten en servicefouten. In bepaalde delen hebben we ook goed volleybal laten zien, maar met een hoge foutenlast krijg je het moeilijk. Het positieve is dat Senna, Tycho, Jan en Nikita hebben kunnen spelen. Helaas is nog niet iedereen fit.”

Poule D
Tweededivisionist Alterno was de grote verrassing in Hoogeveen. Alterno begon met een knappe 3-0 zege op Olhaco via 26-24, 25-17 en 25-20. Toen Huizen 2 vervolgens met 3-1 werd verslagen, had Alterno zich al geplaatst voor de volgende ronde. De laatste wedstrijd tussen Olhaco en Huizen 2 was een wedstrijd om des keizers baard, die door de thuisclub met 3-1 werd gewonnen via 25-18, 22-25, 25-19 en 25-22. Olhaco-trainer Xander Arling was ziek en werd vervangen door Sander Klok. ,,Serverend kregen we Alterno niet onder druk,” zegt hij. ,,We speelden te wisselvallig en misten op de beslissende momenten net even de scherpte. In de slotfase maakten we kleine individuele fouten en daar maakt een degelijke tegenstander als Alterno gebruik van. We hebben hard gewerkt, maar we kwamen net tekort tegen een betere tegenstander. Een nederlaag is wel teleurstellend, maar ik zie het als een mooi leerproces. Hier moet de ploeg ook aan wennen. Ik moet wel zeggen dat Alterno op het niveau van de Topdivisie speelde.” Huizen-speler Dirk Zegwaard vond Alterno de terechte winnaar in Hoogeveen. ,,Ze hadden aanvalskracht en serveerden degelijk, maar bovenal was hun wilskracht en doorzettingsvermogen met afstand het grootst. Ze hadden de wedstrijd compleet onder controle door uiterst hard te werken en te putten uit een ogenschijnlijk bodemloos vat aan energie. Bij ons schortte het aan koelbloedigheid en het neerzetten van een strijdplan.”

Poule G
EVV bereikte de volgende bekerronde door een 3-0 zege op Protos via 26-24, 25-23 en 25-21. Het onderlinge verschil tussen de twee Topdivisionisten was niet groot, maar voor EVV kwam de bekerwedstrijd volgens EVV-trainer Henoch Snuif op een goed moment. ,,Na vier nederlagen in de competitie nu een goede overwinning. Als team hebben we goed gespeeld, met een uitblinkende Marc Rijers als man of the match. In de eerste twee sets kwamen we halverwege op voorsprong met een paar punten en kroop Protos aan het eind dichterbij. Toch bleven we ontspannen spelen en sleepten we de sets binnen. In de derde set was het gat groter. Er was een prima sfeer op de tribune, een leuke tegenstander en een mooi resultaat. We gaan met een lekker gevoel de volgende competitiewedstrijden in.”

Poule H
Orion 2 bereikte in Hengelo de volgende ronde door zeges op Irene uit de tweede divisie en Webton/Hengelo. De ploeg uit Doetinchem begon met een 3-0 zege op Webton/Hengelo via 25-23, 25-17 en 25-21. Daarna kende Webton/Hengelo de grootste moeite met Irene, maar won wel met 3-2 via 19-25, 25-18, 24-26, 27-25 en 16-14. Irene had nog een kleine kans op verder bekeren, maar dat zat er tegen Orion 2 eigenlijk niet in. Orion 2 won met 3-0 via 25-21, 25-11 en 25-20.

Poule M
Madjoe speelde in de tweede bekerronde tegen Spaarnestad. In de eerste twee sets was het verschil gering, want beide teams wonnen een set met 25-23. Daarna maakte Madjoe het verschil en won de derde en vierde set met 25-21 en 25-19.