facebook pixel Lange Mannen - Volleybalkrant

Lange Mannen

Het Nederlands mannen volleybalteam neemt sinds 1948 deel aan internationale toernooien, toen ze een zesde plaats behaalden op het eerste Europees kampioenschap. De roemrijke geschiedenis van de 'Lange Mannen' kent meerdere ereplaatsen, met als absolute hoogtepunt de gouden medaille op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. De winst van Oranje in vijf sets tegen Italië werd door de Nederlandse televisiekijkers verkozen tot 'Sportmoment van de Eeuw'. In 2020 werd de wedstrijd door luisteraars van NPO Radio 1 tevens verkozen tot de Mooiste Wedstrijd Ooit. 

Dit was niet het enige succes op de Olympische Spelen, vier jaar eerder in Barcelona won Oranje de zilveren medaille. 

In de succesvolle jaren '90 van de vorige eeuw streden Nederland en grootmacht Italië om de heerschappij in wereld- en Europese kampioenschappen. Oranje verloor drie finales op rij, in 1993 op het EK, in 1994 op het WK en in 1995 op het EK. Het gouden jaar 1996 bracht de omslag, in dat jaar werd Italië in de finale van de FIVB World League voor het eerst in een grote eindstrijd verslagen. In een volgepakt Ahoy Rotterdam won Nederland met 3-2. Dit was de enige winst in dit mondiale toernooi. 

Naast de twee podiumplekken in '93 en '95 op het EK kenden de Lange Mannen hun grootste succes op het Europees toernooi in 1997. In Eindhoven werd het voormalige Joegoslavië in de finale met 3-1 verslagen. Het is de enige Europese titel tot op heden voor de Nederlandse volleybalmannen. In totaal werden er vijf podiumplekken gescoord. 

Op wereldkampioenschappen wisten de Nederlandse mannen een keer door te dringen tot de finale, zoals eerder gememoreerd werd die in 1994 verloren van Italië. In 2018 eindigde Nederland op een achtste plaats nadat Oranje op drie eindtoernooien niet van de partij was. 

In de jaren dat Nederland zich niet wist te plaatsen voor de FIVB World League, nam het vrijwel altijd deel aan de European League. In 2006 en 2012 werd dit door de Europese volleybalbond CEV georganiseerde toernooi gewonnen. In totaal behaalde Oranje vijf podiumplaatsen. 

Ook Vriend worden?

Vriend van Volleybalkrant.nl worden is een uitgelezen kans voor teams en bedrijven om een grote en specifieke doelgroep te bereiken.