Copyright © 2025 Volleybalkrant.
Artwork by the Media Artists. All rights reserved.
Nederland heeft na een wonderbaarlijke comeback tegen Amerika de laatste vier op het WK bereikt. De eerste set ging na een ruime voorsprong teleurstellend verloren en toen ook de tweede set naar Amerika ging, leek de overwinning en de halve finale heel ver weg. De Nederlandse ploeg vocht zich echter helemaal terug in de wedstrijd, keerde het tij en wist uiteindelijk de wedstrijd met 3-2 naar zich toe te trekken.
Morrison koos opnieuw voor zijn vaste basis met Dijkema, Sloetjes, Buijs, Balkestein-Grothues, Lohuis, Beliën en Knip. Zijn collega-coach Karch Kiraly koos voor een zeer ervaren zevental met zes speelsters die er vier jaar geleden ook bij waren. Op de service van Lonneke Sloetjes werd al snel het eerste verschil gemaakt in het voordeel van Nederland (6-2). Vooral verdedigend en serverend speelde Nederland goed, de ace van Yvon Beliën zorgde voor 12-5. Tijdens de tweede technische time-out was het al 16-8. Amerika bracht met Lowe, Hancock en Bartsch-Hackley verse krachten binnen de lijnen en kwam terug in de set. Nederland kon drie setpoints niet benutten en Amerika rook bloed. Setpoints vlogen vervolgens over en weer, maar op 30-31 was het Amerika dat de set naar zich toe wist te trekken.
De succesvolle wissels van Amerika bleven in set twee staan en pakten meteen een 0-3 voorsprong. Nederland leek de draad even kwijt en keek al snel tegen een 3-8 achterstand aan. Vooral aanvallend kwam Nederland er niet door, mede dankzij het Amerikaanse blok en de veelscorende Larson en Lowe. Bij 9-17 leek de achterstand al onoverbrugbaar. Met Plak (voor Buijs) en Schoot in het veld probeerde Nederland wel terug te vechten, maar de frustratie van het verlies van de eerste set was duidelijk zichtbaar. De tweede set ging dan ook ruim naar Amerika (15-25) dat daarmee op 0-2 kwam.
Sloetjes en Plak zorgen voor ommekeer
Met Plak en Schoot vanaf het begin startte Nederland aan set drie. Nederland kreeg langzaam maar zeker weer het goede gevoel uit set één terug (9-7). Het was keihard werken voor Nederland om de sterke aanvalsters van Amerika tegen te houden. Het blok van Amerika had de aanval van Nederland behoorlijk onder controle en draaide de score om (9-11). Langzaam maar zeker kreeg Nederland toch meer grip op de wedstrijd. Sloetjes kwam weer beter tot scoren en bij de tweede technische time-out was het 16-15 voor Oranje. Dijkema kon Sloetjes goed vinden en de voorsprong werd twee punten. Bij de twintig was er nog steeds de voorsprong voor Nederland (20-18), toen ook Koolhaas haar opwachting maakte. De lange rally's werden vaker gewonnen door Nederland, dat op 24-19 setpoint kreeg. Even leek er een herhaling aan te komen van set één toen Amerika toch een paar punten op rij pakte, maar de set ging toch naar Nederland (25-22).
Nederland trok het goede spel van set drie door naar de vierde en pakte weer een miniem verschil. Het blok van Beliën en Balkestein-Grothues zette Nederland bij de technische time-out zelfs op 8-5. De flow leek terug bij Oranje dat profiteerde van fouten aan Amerikaanse kant (16-9). De service van Nederland liep weer en Amerika werd steeds verder in de problemen gedrukt. Op 24-15 was er een batterij aan setpoints voor Nederland, de foutservice van Murphy besliste de set.
Nederland ging verder waar het gebleven was met goede scores van Plak en Sloetjes. Al snel werd er een klein gaatje geslagen en bij de kantwissel was het 8-5. Nederland geloofde er weer helemaal in en zag dat Amerika het steeds moeilijker had. Met Sloetjes als aanvalsleidster, in totaal 38 punten, werd het 13-7 en daarna 14-8. Op het tweede setpoint was het raak; Celeste Plak sloeg de Nederlandse vrouwen naar een historische plek bij de laatste vier.
Je reactie is opgeslagen.
Plaats een reactie
reacties: