beeld: Volleybalkrant.nl

Vives verrast ook Inter Rijswijk

di 11 okt 2022 15:48
Door: Reinier de Boer

Debutant Vives blijft verrassen en won ook haar derde wedstrijd, namelijk tegen Inter Rijswijk. Vives gaat samen met Sliedrecht Sport 2 ongeslagen aan kop, aangezien de regerend kampioen met 3-0 van Donki Sjot won. Zaanstad won voor de eerste keer, bij Spaarnestad en Utrecht bleef ongeslagen door een zwaar bevochten 3-2 zege op Compaen. Peelpush versloeg MKB Accountants/VCV en Volley Tilburg kende weinig moeite met Protos.

Vives-Inter Rijswijk
Vives verrast vriend en vijand door na drie wedstrijden ongeslagen te blijven. Inter Rijswijk werd met 3-0 verslagen via 25-20, 25-22 en 25-23. Daardoor gaat de ploeg van trainer Kasper Langendoen aan kop met de volle buit samen met Sliedrecht Sport 2. Na zeges op Spaarnestad en Donki Sjot, was Inter Rijswijk de volgende ploeg die door Vives aan de zegekar werd gebonden. In een wederom goed gevulde IJsselhal stuurde Kasper Langendoen met de gedachte ‘never change a winning team’ hetzelfde zevental als de afgelopen twee gewonnen wedstrijden het veld in. De passlijn van Vives had de service van de gasten uit Rijswijk goed onder controle waardoor het side-out percentage hoog lag. Vanaf de servicelijn wist Vives de passlijn van Rijswijk steeds meer te ontregelen waardoor het langzaam uitliep op de bezoekers. Met een stevige eindsprint stond er uiteindelijk een stand van 25-20 op het scorebord.
De tweede set begon Vives op dezelfde wijze als dat het de eerste set gespeeld had. De passlijn had de service van Inter Rijswijk volledig onder controle waardoor er veel vanuit de side-out gescoord kon worden. Dit deed Vives beter dan Inter Rijswijk waar de bezoekers, en in het bijzonder de Rijswijkse libero, veel moeite had om de service van Vives onder controle te krijgen. Halverwege de set wist Inter Rijswijk toch een serviceserie neer te zetten waardoor het gat dat Vives geslagen had kon worden ingelopen. Onder aanvoering van een sterk scorende Sjoerd Hoogendoorn werd de eindsprint ingezet waardoor Vives de set met 25-22 naar zich toe wist te trekken.
Waar Vives de eerste twee sets goed gefocust en geconcentreerd speelde, waren de mannen uit IJsselstein dit aan het begin van de derde set een beetje kwijt. ,,Ingeleid door een foutieve beslissing van de eerste scheidsrechter, die een duidelijke uitbal van Inter Rijswijk toch in gaf, richtte Vives haar energie meer richting het arbitrale duo dan op het eigen spel, waardoor Inter Rijswijk een gat van drie punten wist te slaan,” zegt Kasper Langendoen. ,,Wij waren  echter op tijd bij de les, we bleven een goed side-out spel spelen en kwamen nog voor de ‘bigpoints’ langszij. Op de service van de ingevallen Dion Tjon-A-Man werd het definitieve gat geslagen aan het eind van de derde set, waarna het tweede matchpoint door Sjoerd Hoogendoorn werd benut.” Zo behaalde Vives als debutant in de Topdivisie haar derde overwinning op rij en overtreft het vooralsnog alle verwachtingen.

MKB Accountants/VCV-Peelpush
MKB Accountants/VCV leed een 0-3 nederlaag tegen Peelpush via 17-25, 22-25 en 21-25. VCV-trainer Hans Mater was zeer teleurgesteld over de prestatie van zijn ploeg. ,,Het was inderdaad teleurstellend,” laat hij weten. ,,Er was geen overtuiging en de wil om te winnen in het team. Daar hebben we na afloop over gesproken. Herpakken en vanaf nu weer hard werken om tegen Zaanstad een goede wedstrijd neer te gaan zetten.”

Spaarnestad-Zaanstad
Zaanstad pakte na twee nederlagen haar eerste zege. Bij Spaarnestad werd het 0-3 via 19-25, 19-25 en 22-25. ,,We waren dringend aan een overwinning toe na twee tegenslagen,” zegt Zaanstad-speler Daniël Hoonhout. ,,We gingen gemotiveerd de wedstrijd in en zijn uiteindelijk niet echt in de problemen gekomen, in alle drie sets. Dus we kijken zeer tevreden terug op de wedstrijd. Er waren niet echt uitblinkers, het was echt een teamprestatie.”
De nieuwe trainer van Spaarnestad, Casper Groenhuijzen vindt dat zijn ploeg goed heeft gespeeld. ,,Voor ons niveau was het goed, inderdaad,,” zegt hij. ,,Geen ballen laten vallen in de verdediging, hard gewerkt om in de rally weerstand te bieden. Zaanstad had hun rallyspel beter op orde dan wij. Zij hebben hun service goed gehouden en vertrouwd op hun blok en verdediging. Wij hebben teveel fout geserveerd en ons niet goed genoeg gehouden aan onze blok- en verdedigende taken. Ik was op zich tevreden over onze side-out, maar als je met 0-3 verliest kan het natuurlijk beter.”

Sliedrecht Sport 2-Donki Sjot
Sliedrecht Sport 2 pakt de draad van het vorige seizoen weer knap op en versloeg Donki Sjot met 3-0 via 25-19, 29-27 en 25-20. ,,De hattrick is een feit,” constateert Sliedrecht Sport-speler Albert Stek. ,,Voor de derde keer op rij winnen wij met 3-0. Ook deze wedstrijd waren we helaas niet compleet. Mats Kruiswijk lag thuis op bed met een virusje en Ian de Bus lag ook op bed, een zonnebed op een Grieks eiland wel te verstaan. Trainer/coaches Egbert op ‘t Hof en Frank Vlot begonnen aan de wedstrijd met Jelle van Rekom, Luuk van der Leeden, Gerard Baan, Wessel Anker, Michael van Leeuwe, Luuk de Groot en Jasper Bouter.”
In set 1 was er voor de thuisclub geen vuiltje aan de lucht. ,,We liepen fluitend door de set heen, de combinaties liepen weer als vanouds en Jelle van Rekom kon iedere speler op maat bedienen. Het gevolg: 25-19. Op naar set 2. Jasper Bouter maakte plaats voor Albert Stek, verder bleef iedereen staan. Deze set was andere koek. De complete set liepen we achter de feiten aan en kregen wij het in het veld slecht op een rijtje, met vechtvolleybal als gevolg. Na een lange strijd met zwaarbevochten punten, weergaloze reddingen en de nodige frustratie viel het met 29-27 alsnog onze kant op. Set 3 begon eigenlijk hetzelfde als hoe we er in set 2 in zaten. Luuk de Groot kreeg rust en Jasper Bouter nam zijn plek op de p/l weer in. Na redelijk gelijk opgaan en zelfs een kleine voorsprong voor Donki Sjot kwam daar middenman Harm Korevaar uit Sliedrecht Sport Heren 3 het veld in. Zijn scherpe serviceserie in combinatie met het sterke blok van Wessel Anker maakten het verschil: 25-20. Een zwaarbevochten wedstrijd met de volle buit als prijs. Waar we vorig seizoen zo’n set nog wel eens verloren, pakken we ‘m nu gewoon wel. Dat is, in combinatie met de breedte en kracht van het team, zeer goed om te zien.”

Protos-Volley Tilburg
Volley Tilburg behaalde een 0-3 overwinning op Protos via 14-15, 16-25 en 13-25. Daarmee is de ploeg van trainer Martijn Musters nog ongeslagen. ,,Protos uit, dan weet je dat je in een gezellige sfeer aan mag treden,” zegt hij. ,,Gelukkig waren we scherp en dat bleek al in de rally met de mini van de week. Tim Swaan haalde daarin een bal via het net nog op miraculeuze wijze met zijn voet van de grond en die scherpte hadden we ook direct bij aanvang van alle sets te pakken. We serveerden goed en wisten het spel van Protos daarmee direct te ontregelen. Zodoende liepen we elke set snel uit naar een flinke voorsprong en waren we binnen het uur klaar. Eenmaal in de kantine bleek enige haast ook nodig, want de tapkraan ging al om 20.30 uur dicht in het Utrechtse Sportcentrum. Volgende week spelen we onze eerste thuiswedstrijd tegen VV Utrecht en daar kijken we nu al naar uit.”

VV Utrecht-Compaen
VV Utrecht kent een uitstekende seizoenstart met drie overwinningen. De ploeg van trainer Bernard Schoonbeek won met 3-2 van Compaen via 25-27, 22-25, 25-20, 25-14 en 18-16. ,,Onder het toeziend oog van (mijns inziens) de beste trainer/coach in het hedendaagse Nederlandse herenvolleybal was onze tweede thuiswedstrijd niet wat we ervan verwacht hadden en dat is een groot compliment aan Compaen,” vindt Utrecht-trainer Schoonbeek. ,,Waar we in de voorbereiding nog relatief eenvoudig konden winnen van de Oostzaaners lieten ze ons deze keer flink zweten. In set 1 waren zij de betere serveerders en in set 2 de betere aanvallers. Het lukte ons niet om hun spel te ontregelen en met name hun middenman, hun aanvoerder en hun diagonaal te stoppen. Het niveau dat het piratenteam liet zien was ook significant hoger dan wat zij in hun eerste twee wedstrijden in de hal brachten. Vanaf een 5-1 achterstand in set 3 en wat kleine aanpassingen kregen we wat meer grip op hun spel. Bij 8-8 waren we weer bij en konden we langzaam weglopen. Set 4 was een cadeautje na een 8-1 voorsprong voor ons en in set 5 gingen onze gasten er nog een keer vol voor. Het lukte hen om met 11-7 voor te komen en het lukte ons om als eerste bij de matchpoints te komen. Uiteindelijk speelden zij er enkele weg totdat onze tweede echte kans benut werd en één van onze aanvallers de bal vrij in mocht slaan. Alle 14 (!) spelers hebben bijgedragen aan deze nipte overwinning. Overall een gevoel van twee gewonnen punten en de prettige wetenschap dat we met Compaen hebben bijgedragen aan reclame voor het herenvolleybal op Topdivisieniveau.”