Weer 3-2 zege voor Nederland

12 Sep 2013
Robin Overbeeke bracht vandaag veel energie in de groep. (©RHF-Ronald Hoogendoorn)

De mannen van Oranje hebben Frankrijk vanavond voor de tweede maal op rij aan de kant gezet. De overwinning werd onze Lange Mannen niet in de schoot geworpen, maar het harde werken in de mooie sporthal van Wijchen wierp na vijf sets haar vruchten af (3-2). Helemaal stabiel was Nederland overigens nog niet….  

Het Nederlands team begon vanavond sterk aan de wedstrijd in het volgepakte Arcus te Wijchen. De jongens die gisteren niet in de basisformatie stonden, mochten vandaag het ongelijk van de bondscoach bewijzen en deden dat met name in de blokkering overtuigend. Bas van Bemmelen pakte in zijn eerste ronde aan het net niet alleen twee harde scores mee, maar was ook in de blokkering attent en genoot daar zelf met volle teugen van. ‘Dat kan ik ook’, dacht zijn collega Rob Bontje, en ook hij maakte een opzienbarende beurt in score en blokkering.
Zo kwam Oranje met de schwung erin, goede passes van Andringa en een prima verdeling van Freriks lekker mee met de sterke Fransen. De kleine Franse spelverdeler gaf snelle set-ups, maar de Nederlandse blokkering fungeerde prima, waardoor de set met 25-23 naar Nederland ging.

Set twee begon veel minder florissant. Onze lange mannen konden de score niet vinden en met name de ongelukkige Maarten van Garderen baalde hier hoorbaar van. Met 3-8 werd de eerste time-out ingegaan. Hierna kregen van Garderen en ter Horst het moeilijk in de passing. Ook Edwin Benne zag dit en bracht met de fanatieke Jelte Maan meer stabiliteit op dit vlak binnen de lijnen. De Franse blokkering bleef echter sterk, terwijl de Nederlandse foutenlast te hoog was. Dit had een ruim setverlies tot gevolg; 25-14.    

Terwijl de typische Franse libero zijn broekspijpen nog eens zo hoog mogelijk optrok, begon het Nederlands team weer strijdvaardig aan set drie. Een goede blokkering van Robin Overbeeke zorgde voor 10-9 voorsprong en ook aanvallend liet de diagonaalspeler later in de set in positieve zin van zich horen. Na de 16-14 van de op dreef gekomen ter Horst, kwam Nimir in voor de service, wat meteen luid gejuich met zich meebracht. De spelverdeler bracht echter zijn tweede mispeer van de avond (hoewel hij ook een ace op zijn conto kreeg!). Rond de twintig hadden beide landen nog kans op de winst, maar wat Franse fouten werden de bezoekers fataal; 25-21 voor Nederland.

Set vier ging prima van start, maar gaandeweg miste Oranje haar vaste passers Rauwerdink en Maan in het achterveld. Libero Andringa bleef overigens prima overeind. Terwijl Frankrijk ook de aanvallende score goed bleef vinden, liep het hier bij Nederland niet vlekkeloos. En dus ging deze set logischerwijs naar de mannen uit het zuiden (25-16), waardoor het publiek weer op een vijfde set werd getrakteerd.

Robin Overbeeke nam zijn ploeggenoten in set vijf bij de hand en vanuit zijn goede inzet op ieder vlak zette Oranje met 8-7 voorsprong de kantwissel in. Hierna liep de hele Oranje-motor gesmeerd en na een knappe redding van Andringa liet Overbeeke de hal ontploffen (15-11). Zo won het Nederlands team voor de tweede dag op rij een ontmoeting met Frankrijk. Morgen volgt het derde treffen, Almelo is dan het strijdtoneel.   


Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.