Bellen met... Kirsten Knip

20 Aug 2013
Knip in actie tijdens de World Grand Prix (©FiVB)

Macau, Belgrado en Almaty. Na drie weken onderweg te zijn geweest met Oranje zijn de internationals gisteren weer in Nederland aangekomen. ,,Het is fijn om weer thuis te zijn!" vertelt Kirsten Knip. Volleybalkrant blikt met de nieuwe vaste libero van Oranje terug op de World Grand Prix en kijkt vooruit naar het Europees kampioenschap.

Na een maandenlange voorbereiding met oefenduels tegen de internationale top begon Nederland op 2 augustus aan zijn eerste toernooi van deze zomer, met Knip in de basis. ,,Dat was best wel een verrassing. In de voorbereiding wisselden we nog af. Dus het was even afwachten wie er mocht beginnen in de Grand Prix. Toen ik tegen Cuba startte, had ik wel zoiets van 'nu wil ik de basis blijven ook!'."

Knip kreeg de voorkeur boven Myrthe Schoot, die vorig jaar de vaste libero van Nederland was. ,,Vorig jaar mocht ik een aantal toernooien mee als tweede libero. Ik wist van mezelf dat ik het in me had om de eerste libero van Oranje te worden'', vertelt de 20-jarige Knip. ,,Ik had mij als doel gesteld om aan het einde van de zomer in de basis te staan bij Oranje; of dat zou lukken hing van heel veel af.''

De libero van Sliedrecht Sport speelde uiteindelijk acht van de negen WGP-duels en vulde de positie in het achterveld met verve in. In de individuele klassementen eindigde ze op een achtste en negende plaats in de lijstjes van beste verdedigers en beste passers. Knip leidde het achterveld dat een sterk wapen was van Nederland. ,,Daar is in de voorbereiding heel erg de nadruk opgelegd. Daarom waren de oefenduels tegen Japan ook zo belangrijk; om onszelf in de verdediging te verbeteren. Maar het was goed om tegen alle toplanden gespeeld te hebben. Zo hadden we met alle soorten speelstijlen van het hoogste niveau kennis gemaakt."

Oranje neemt de ervaring van de lange voorbereiding en de twaalfde plaats in de WGP mee naar het EK. Nederland werkt in het Duitse Halle de poulefase af tegen Turkije, Duitsland en Spanje; de eerste twee landen eindigden boven Nederland op de Grand Prix. ,,‘We reizen zeker niet met knikkende knieën af, maar het is wel een lastige en zware poule. Turkije is een goed volleyballand en Duitsland heeft als thuisland het publiek achter zich, maar we weten wat wij kunnen. We willen in ieder geval de poulefase doorkomen en over verdere doelstellingen zal de komende weken wel gesproken worden.''

Vanaf zaterdag ligt de focus op het EK, tot die tijd hebben de speelsters even vrij om bij te komen van een slopend toernooi en het vele reizen. ,,Tijdens de Grand Prix ben je drie weken bezig en leef je in een roes. Na het laatste duel tegen Cuba liet ik alles gaan en toen voelde ik pas hoe moe mijn benen waren. Het is fijn dat we nu even vrij zijn. Ik denk dat ik ongeveer een maand geleden voor het laatst thuis was op één dag na de oefenwedstrijden tegen Italië na", vertelt Knip die vandaag ontbreekt bij de seizoensstart van Sliedrecht Sport en zich na het EK pas bij de landskampioen meldt. Als het aan Knip ligt, komt ze dan binnen in De Stoep als de vaste libero van Oranje.

Reageer op dit item

Om te reageren met uw eigen volleybalkrantaccount op dit bericht dient u ingelogd te zijn.